Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Genel DC Sinema Evreni Genel Tartışma Başlığı

Amacım kimseyi karalamak ya da hedef göstermek değil ancak şu video benim canımı sıktı;

Youtube'a attığım yorumu da atayım;

Snyder Hype'ın bir başka kurbanı daha... Bir şeyin "ahanda sebebi buydu" demek "çok daha iyi anlatmış" olmamalı be hocam yapmayın allah aşkına. Snyder sineması ölümü gösterip hastalığa razı etmek gibi bir şey oldu artık. Film bok gibi ne hikmetse 32-33 dk eklentisi olan Ultimate Cut şahane... Filmin o kadar temel tematik ve teknik sorunları var ki öyle 30 dakika ile birden bire "Taş" olamaz. Snyder övmek ya da gömmek şu an trend. Sizde öncesinde gömmüşsünüz şimdi de övelim olmuş biraz. Anlattıklarınız pek ikna etmedi beni. Ultimate Edition'ı da izledim yani...

Batman'in gidişatını değiştiren ilk isim Dennis O'neil ve Neal Adams ikilisidir. Akabinde de Alan Moore bunlardan sonra Frank Miller ise günümüz Batman'inin (en azından 2014 öncesi diyeyim) ve de belki de en çok sevilen ve bilinen Batman tipinin şeklini vermiştir. WB'un Schmeuchaer 'a da bir görev verdiğini sanmıyorum. Çünkü çocuklar için yapılması planlanan Batman: TAS bu kadar karanlık ve yetişkin işi bir şey çıkarken, yetişkinlere satılması planlanan live-actionların bu kadar çocuksu olması bence WB'nin gerizekalılığıdır hala da aynı gerizekalılıktalar. Ayrıca Snyder'ın tek sorunu karakterleri farklı ele almak değil o farklılığın sebeplerini ve de sonuçlarını işleyememesidir. Duygusal olarak karakterler fonksiyon gösteremiyor, karakterleri umursamanı sağlayamıyor. Çok daha formülatik ve de ucuz işçiliği olan MCU da bile bu sağlanıldı. Olay Türkü Bar ve Opera değil yani. Haklı eleştiriye de "kulp" diyemezsiniz. Yani bu film kesinlikle beğenilmek zorunda mı ? Kaldı ki öyle Lex Luthor olmaz.

Heath Ledger'ın Joker ile vurduğu voleden sonra Sinemada her fantastik villain, Joker gibi olsun tribi başladı Snyder bunu bile üzerinden silkip atamamış kendi vizyonunu getirememiş bir kazma. Lex Luthor'un planlarını nasıl planladığını anlayamıyorsun, olay ağı tamamıyla off panel ancak bir şekilde istedikleri oluyor ve çok tecrübeli bir Batman bu adamın "Anana bacına şöyle demişler" tarzında kışkırtmaları ile armageddon protokolleri yürütüyor. Bunun iyi comics uyarlaması olması, karakterleri anlamaması ile alakası yok. İşletemiyor yani. Ayrıca kafalardaki Batman ve Superman diye bir şey yok. Bir Superman ve Batman var (en azından modern çağ için) ve sen filmi bu ünlü figür üzerinden satıyorsun ve filminin patlaması haricinde zarar etmeyeceğinin garantörü olarak da bu fanları alıyorsun. O yüzden en kötü DCEU fillmleri bile harcanan paranın azcık da olsa üstünde kâr ile kapatıyor (istenenin çok altında kalsa da ) . Bu neden oluyor çünkü normal sinema izleyicisinin aksine bu evrenlerin ve karakterlerin hayranları her halükarda sırf "nasıl olmuş olabilir" sorusunun cevabı için bile biletini alıyor. Sen bu adamın bu duygusunu sömürüp ondan sonra da "Bu da benim Batman'im." . Bu post modernist ben yaptım oldu üreticiliğidir. O zaman bu şartları sağlayan bir karakter yarat onu kaleme al sonra filmini çek hala bu kadar izleyicin olabiliyorsa da o zaman ben evet bu Batman karakterinin Snyder vizyonunda vuku bulmuş hali derim . Ancak sen adı Batman koy tüm mitosunu kadrosunu buradan al sonra eline silah ver sonra da ama bu Batman benim. Öyle yağma yok.

Peter Jackson. Gandalf'ı siyah saçlı, siyah giyinen zenci biri yapsaydı adına da "Gandalf THe Black" deseydi Jackson gelip "bu benim Gandalf'ım " diye eleştirilerden yırtamaz. Bu ilk bakışta medenice görünen ancak son derece hali hazırda üretilmiş sanatın üzerinden bir daha ve bir daha gelir damıtmaya çalışılan bu saçma tavrı desteklemektir. Kaldı ki hadi diyelim bu Snyder vizyonu, umduğumuzu değil, bulduğumuzu yiyeceğiz. Taaamamaam. Ne katıyorsun bu karakterlerin külliyatına ? Kümülatif mitosa ne bırakıyorsun ? Batman'e silah tutuşturup, Superman'i melodramatik yapmak bir üretme değil ki. İsyankar ergenin aklına da gelebilecek fikirler bunlar. Bunu da geçtim hadi fikirler çok güzel. Bu bir sinema ürünü olarak işliyor mu ? Plot akla yatkın mı ? Delikleri var mı ? Karakterler inandırıcı mı ve umursuyor muyuz. Hikaye yeterince compelling mi vs vs .. .EE yyooook ! Nitekim, Hollywood bugün uyarlama sinemasına döndüyse bunun sebebi sizin gibi "umduğunuzu değil bulduğunuzu" diyen bırakın yapsıncı kafadır. Hayır kardeşim, kendi özgün karakterini yaratıp çizmiyor, dünya edebiyatına, popüler kültürüne, sinemasına , süper kahraman janrasına vs yeni bir şey katmıyorsan o zaman bir zahmet bana iyi bir uyarlama vermek zorundasın. Bunun en güzel örneği de Batman: Arkham Oyun Serisidir. Batman: Arkham City, Batman: TAS tadını daha teknolojik bir çağa uyarlayan live action Batman'e en gerçekçi şeydir. Kaldı ki bunlar mistik karakterler, süper kahraman bunlar gerçekçi olma zorunlulukları yok. Bunların kendi gerçekliği var.

Zaten baştan taze Superman ile 20 küsür yıllık Batman kötü bir karma hadi bunu yaptın o zaman bana açıklamak zorundasın bu adam işin başında niye bu kadar melodramatik bu adam da işin sonunda niye bu kadar manyak. Ve bunu o 30 dakika kapatamıyor kimse kusura bakmasın. Beğenmeme butonuna bastığım tek videonuz oldu kusura da bakmayın ancak insanlara dar bir yerden bakmayın açık olun mesajı verirken asıl çok dar yerden siz bakmışsınız. Snyder filmi opera insanların beklentilerine de türkü bar deyip bayağı bilinç altında bir avam politikası bile gördük yani :D Martha kısmında katılıyorum. Gereksiz abartıldı gayet de makul. Ancak sen bu Batman başka Batman deyip, Martha sahnesini mantıklı olabilmesini Comics külliyatı arka planına yaslarsan dalga geçilirsin.

Lex Luthor'u çok kötü tarif ettiniz. Lex epeydir söylediğiniz gibi bir adam değil ve Superman'e olan nefreti önüne çıkması değil. Lex, insan ırkının dışa bağımlı olma olasılığından nefret ediyor. Biz bize yeteriz, biz yeterince güçlüyüz. O bizim potansiyelimizi öldürüyor vs gibi daha da derine indikçe aslında "arsa kaparken önüme çıktı" tabirinden çok daha öte bir ilişkileri var.

Bu yorumun yorumunun yorumunu yapan sanatçı/zanaatçı bozuntularına(Kastım Snyder gibileridir) bu kadar prim veren insanlar arasında bu kadar niş ve kalburüstü tipler çıkması beni deli ediyor.

Burada şuna selam çakıyor, burada buna göndermesi var falan gibi söylemlerin tek başına bir sav ya da savunma olamayacağını ne zaman anlayacağız.

Tekrar diyorum, amacım adres göstermek değil, adamın abonesiyim yıllardır ama örnek olarak güzel denk geldi.

xJE0SAAAAAElFTkSuQmCC.png

Evet bir abonelik de böyle biter :D :D Üzüldüm yani... Ama kanal sahibi olarak herkesle tartışabilecek ya da fikir alışverişi yapabilecek enerjiniz olmayabiliyor yani o konuda eleştirmiyorum ben bile Youtube aktif iken bazı yorumları direkt siliyordum. Ama tartışmak istememeye böyle bir kılıf takıp, moral high-ground anakin çekmesi biraz gereksiz bence. Tekrar diyorum bir hedef falan göstermiyorum. Değerli bir youtube içerik üreticisi kendisi. Ama benim umduğum ya da beklediğim ya da kendi imajının önerdiği kadar vizyonlu bir abi değilmiş. Yaptım oldu akımının bir diğer tüketici çıktı maalesef.

Tekrar ediyorum. Bu kişisel bir paylaşımdır KB ve KB Ailesini ilgilendiren bir şey değil, hedef göstermiyorum. Aslında burada paylaşma niyetim de Bobin Kafa konuşalım demek için değil. Bobin Abi gibi düşünen "Abi gönderme var" , "Abi süper über ultra galaktik cut ile bambaşka bir dünya gördüm" yaklaşımını konuşmak isterim.

Yani olay kişiler değil, ürünler ve bunların artık pazarlanış şekilleri.

Benim anlayışıma göre bir yönetmen iyi ise o adamın sinemaya verdiği iş onun zaten "ultimate" işidir. Eğer o yönetmen becerikli ise. WB'nin Snyder ya da başka yönetmenleri makasladığı gibi başka dev firmalar tonlarca yönetmeni ve içerik üreticisini makaslamıyor mu ? Makaslıyor elbette ancak ben kimsenin çıkıp da "Yaav benim bir de Dehşetül ala Cut versiyonum var sen bir de onu görsen" dediğini duymadım. Ancak bu Bobin abi ve benzerleri sayesinde sinema dünyası buna evrilecek böyle tonlarca remake gelecek ve bu gıcık bişi..

Neyse :D

Benim anlayışıma göre bir yönetmen iyi ise o adamın sinemaya verdiği iş onun zaten "ultimate" işidir. Eğer o yönetmen becerikli ise. WB'nin Snyder ya da başka yönetmenleri makasladığı gibi başka dev firmalar tonlarca yönetmeni ve içerik üreticisini makaslamıyor mu ? Makaslıyor elbette ancak ben kimsenin çıkıp da "Yaav benim bir de Dehşetül ala Cut versiyonum var sen bir de onu görsen" dediğini duymadım. Ancak bu Bobin abi ve benzerleri sayesinde sinema dünyası buna evrilecek böyle tonlarca remake gelecek ve bu gıcık bişi..
Şu kısma çok katılıyorum. Bir filmin sinemada izlediğim versiyonunun üzerimde nasıl bir etki bıraktığı benim için daha önemli oluyor genelde. Üstüne gelen milyon tane versiyonu pek önemseyemiyorum. Bu Zack Snyder's Justice League filminde biraz daha farklı bir olay olduğundan onu kabullenmiştim ama herhangi bir süre kısıtlaması olmayan bu dört saatlik versiyonda bırakın daha iyi olsun yani. Sinema versiyonundan daha elle tutulur oldu diye şahesermiş gibi davranan bir kitle var. Gereksiz prim veriliyor bence Zack Snyder'a.

Gereksiz prim veriliyor bence Zack Snyder'a.
Haterlari da fanları da cok keskin.

Bence ciddi işler yapmak isteyen fakat beceriksiz ve cizgi roman anlayışı bok gibi olan bir yönetmen.Filmlerini Marvel filmlerinden daha çok seviyorum fakat genel çizgi roman işleri arasında(hem Marvel hem Dc için; çizgi romanlar,animasyonlar,diziler vb.) son sıralara yakın koyarım.

En uyuz olduğum şey ise,Zack Synder evreni muhabbeti.Bu konuda Haterlarına son derece katılıyorum.Hiçbir karakteri daha doğru dürust ekrana yansıtamıyor.Hani daha önce defalarca ekrana güzel yansıyan karakterler oldu.Fakat Zack bu konuda tam bir rezalet.

Konu anlatımı olarak; filmlerinin kapalı, ciddi ve karanlık olması hoşuma gidiyor.Ama dedigim gibi karakterleri özürlü gibi tasarlayınca,60 iq Batman,sürekli somurtan Superman,sessiz sakin ev hanımı Lois Lane,Uzun saçlarıyla joker triplerindeki Lex gibi, ister istemez kalite çok düşuyor.

Çok merak ettiğim bir şey var, koskoca Nolan'ın kıymetini anlayabilen WB, bu adamın kötü yönetmen olduğunu bir türlü anlayamıyor mu? Sen, ben alt tarafı gününün belirli kısmını ayırıp bunlara bakan kişiler olarak bu gerçeği görüyoruz da koskoca WB bir türlü ayıkmıyor mu? Ne oluyor arkadaş?

Zack Snyder kendi tarzını yansıtamıyor ki.Tüm sorun işi Zack Snyder'a verene.Aslında asıl iş çizgi roman ve yayını yapan şirkette.Süperman bir zamanlar umut demekti.Şimdiki romanlara bakarmısınız milyon tane gereksiz versiyon.Ki Zack Snyder Watchmen gibi 300 Gladyatör gibi efsaneler yaratmış birisi.WB Dark Knight gibi karanlık ve ciddi bir evren yap derlerse Snyder'a adamın yapabileceği umut sembolü olan adama birinin boynunu kırmasını sağlamak olur.

Zack Snyder kendi tarzını yansıtamıyor ki.Tüm sorun işi Zack Snyder'a verene.Aslında asıl iş çizgi roman ve yayını yapan şirkette.Süperman bir zamanlar umut demekti.Şimdiki romanlara bakarmısınız milyon tane gereksiz versiyon.Ki Zack Snyder Watchmen gibi 300 Gladyatör gibi efsaneler yaratmış birisi.WB Dark Knight gibi karanlık ve ciddi bir evren yap derlerse Snyder'a adamın yapabileceği umut sembolü olan adama birinin boynunu kırmasını sağlamak olur.
Üzgünüm ancak alakası yok bununla.

@Nabu yok hocam siz bilirsiniz orasını.Zack Snyder filmlerindeki vahşet,dram(pek başarılıda değil ama),ciddiyet ve ortamdaki kesin bu onun tarzı dedirten sahneleri hoşuma gidiyor.Tabiki Dceu filmlerini yapamadı ancak ben o kadar efsane filmi varken bir filmin o eski başarıyı yok edebileceğini sanmıyorum belki Zack Snyder'ın istediğimi vermesi yüzünden ona bir şey diyemiyorumdur.Zevk meselesi.

ben o kadar efsane filmi varken bir filmin o eski başarıyı yok edebileceğini
Efsane Film mi ?

Kardeşim 300 ile Watchmen sadece "iyi" denecek cinsten şeyler öyle baş yapıt değil Ve zaten sadece 2 film "O kadar efsane filmi varken" deyince 10 tane Oscar adayı filmi var sanılır.

Ayrıca bir film o başarıyı yok etmedi. Sucker Punch, MoS, BvS, Justice League filmlerinin alayı kötü.

@Nabu dediğim gibi zevk meselesi.Sonuçta siz yeşil kıyafeti beğenirseniz benim algıma göre siyah renkli daha hoş olabilir.Kabul adam öyle Nolan gibi efsane film demeye bir kaç tık uzaklıkta olan filmler yapmakta usta değil.Ancak görsellik ve tarzı benimle uyuşuyor.Zaten önüne gelen adamın her filmini kesiyor.BvS ortalama MoS Süperman ve Lois Lane açısından kötü olsada ortalama halka göre(bana göre çöp).Sucker Punch aynı şekilde.Tek beklentim bana uysun yeterli o yüzden Watchmen benim için efsane tabi sizin görüşünüze saygım sonsuz.

Zaten önüne gelen adamın her filmini kesiyor.
Kardeş dünya tarihinde çok nadiren olan bir şey oldu bir yönetmenin 3 saatlik hiç kesilmemiş filminin üzerine 1 yıl hazırlık zamanı verilip ek sahneler ve cgi düzeltmeleri ile 4 saate çıkarıldı ve filmin başında yönetmen konuşup bu benim filmim dedi ve biz 4 saat bu adamın filmini izledik.

BvS desen onun da 30 dakika daha uzun Ultimate Cut'ı var :D :D

Bir şey kesildiği yok, adam süre ayarlamasını beceremezse elbette firmalar keser :D Kaldı ki Zack'in sahip olduğu bu lükslere ondan çok daha iyi yönetmenler sahip olmadı. Adamın kesinlen sahnelerinden birisi de , Clark'ın öldüğü sırada Lois'e çakan Batman :D Bu adamın içeriği kesilmeyince kalitesi düşmüyor yani merak etmeyin. Zaten çok kaliteli bir adam değil.

@Nabu şimdi oda doğru adam beceremiyor süre işini.Üstelik Snyder Cut'un kesilmiş olduğuna inanmıyorum.Zaten yaptıysan filmi koyarsın sahneleri.Lois ve Batman olayına bende karşıyım sanki Aşkı memnu yazıyor paşamız.Türk dizilerinde böyle bir olay yaşanmadı.Hint filmini yönetse rekor kıracak adam :D Yani sizde haklısınız.Ama bence kaliteli adam sadece senaryoları buradan bakınca şöyle dur dur bir dakika birde şuradan bakayım kafasında hamur ediyor filmi :D Ama adamı seviyorum ne yapabilirim ki :)

Ben "güzel" denilebilecek filmleri arasında bir tek Watchmen izledim.Ama onun dışında o kadar kaliteli iş yaptığını düşünmüyorum.DC'nin uyduğu algoritma zaten kötü.Bana kalırsa DC'nin şu anda yapabileceği en iyi şey yeni bir evren yaratmak.Öncelikle adam akıllı solo filmler çekmeliler,ondan sonra JL tarzı tüm süper kahramanların toplandığı filmler çekmeliler diye düşünüyorum.Adamlar BvS gibi harika bir konuyu yok ettiler.

@emir Hocam sorun WB şirketine ait.Dc reklamlarını Marvel'dan daha sağlam yapıyor ama sadece reklam.Dediğiniz gibi solo film yapılmalı.Zaten Dc Comics hikayeleri belli başlı karakterler etrafında dönüyor oda Batman,Superman,Wonder Woman o kadar.Ayrıca bunlar ana üçlü Dc'de tek sorun sürekli popüler karaktere film yapılması.Oysa ki onlardan başka karakterlerde var.Tabi giriş evresi için bir şey diyemem.

Dc Comics hikayeleri belli başlı karakterler etrafında dönüyor oda Batman,Superman,Wonder Woman
Bu yarı yarıya doğru.DC'nin ilgi çeken çoğu hikayesi bu 3 karakterin etrafında dönüyor,bu doğru.Fakat DC'nin işleyebilecek tonla farklı hikayesi de mevcut.
.Oysa ki onlardan başka karakterlerde var.
Katılıyorum,fakat bunlar riskli işler olduğundan dolayı DC istemiyor olabilir,olabilir değil öyle hatta.

Benim bile aklıma tonla farklı fikir geliyor.

@emir Doğrusu Aquaman zamanında çıkan animasyonu yüzünden alay konusu oldu.Popüler bir karakter değil.Ama olay şu ki risk alıp bunu yaptılar.Benimde aklıma tonla fikir geliyor ama işte DC yada WB hangisini seçersen sadece roman konusunda bizim gibileri dikkate alıyor.