@Nabu
Her bleach vs naruto konusunda açılıyor aynı konu. Senin mantığına göre bi saldırıya herşeyini koyuyorsan, tüm enerjini koyuyorsan geniş alan yok eder.
Ben diyorum ki enerjiyi kullanmanın binbir çeşit yolu var birçok evrende. Tüm 1000 enerjini geniş tekniğe verirsin. 1000 metrekare alanın her metrekaresine 1 vurur. O enerjiyi küçük alanda toplayıp bomba yaparsın daha yıkıcı olur, 2000-3000 metrekare kaplar ama yine 300-500 vurur heryere.
Ya da 1000 enerjiyi sadece kılıcına koyarsın. Çünkü karşındaki adamın derisinde 900 enerjilik defans varsa anca o şekilde aşarsın onu. Daha önce kılıcını salladığında senin hesabınla bile 100 km civarı bi çapa sahip meteor patlatan adam onun 2-3 katı gücündeyken (göz bandı yok) 2 metre önündeki adama hasar veremez:
naruto evreninde senin söylediğin mantık bi nebze doğru. Mesela madara perfect susanno’yla ne yaparsa yapsın kılıç salladığında uzaklardaki dağlar kesiliyor. Bu fizikle alakalı değil. Chakra atıyor adam. Tüm gücüyle vurduğunda kılıcının dışına da chakra dağılıyor.
ancak bleach karakterlerinde böyle bi dezavantaj yok (evet bu bi dezavantaj). İchigo serinin en başlarında çok küçük çapta bu tarz şeyler yaptığında eleştirildi çocuk. “Kılıcının dışına o kadar reiatsu atıyorsan demek ki kılıcının içinde yeterince ruh yok” diyerek kılıcını elma gibi kestiler çocuğun.
elbette perfect susanno’nun kılıcı da sağlam. Ama demek istediğim şu ki naruto’da da chakra kontrolü o kadar olsaydı madara çok daha güçlü olabilirdi. O dağları kesmeye giden chakranın hepsi kılıçta kalsaydı kılıç daha da keskin olurdu. Ancak istese de yapamıyor adam bunu. Her sallayışında geniş alan kesiliyor. Sadece bloklandığında olmadı öyle bişey. “Elinin kiri” değil yani. İstese de tüm o gücü kılıçta toplayamıyor zaten salıyor her şeyi.
Bu konuda anlaşamıyoruz. Uzayacaksa yine bu konu yüzünden uzar zaten. Bunda anlaşamıyorsak anlaşamama konusunda anlaşalım olsun bitsin. Her ankette aynı konuyu tekrarlamamız anlamsız.
sen gözle görülür, o sayfaya bakarak ölçülecek feat istiyorsun. Manga bunu sık sık vermiyor ve sorun çıkıyor. Örneğin çok çok alt ligden örnek vereyim(etkileyici feat diye atmıyorum konuyla alakalı) :
adamın elinde dev çelik balta var. Ama göründüğünden de anormal. Yere vurduğunda duvar oluşuyor. Daha sonra defalarca ichigoya diker vuruyor çocukta hareket yok, yatay vurduğunda o duvar kesiliyor çocukta hala hareket yok:
daha sonra bildiğin gibi tek kılıç sallamada bu dev adamın anormal baltalarını yok ediyor(kesmedi yok etti direk):
“Bu çocuk bu ligden niye feat atıyor” diyebilirsin

sebebi şu:
İchigo bu dövüşte sanki sıradan insan gibi dövüşürken, tahtaya hasar veremezken, küçücük zinciri kesemezken aynı güce sahip hatta daha ciddi. Şu dövüşte 1 tane feat diye gösterecek şey yok. 2 normal insan dövüşüyor gibi görünüyor. Ancak üstteki dev jidanbo’yu hiç ciddiye bile almadan ezip geçen ichigo burda ciddi ciddi dövüşürken normal insan gibi görünüyor.
İkisinin de reiatsusu silahlarında. O dev baltalara onu yapan adam bi insana vurunca zaten kesmez vücut yok olur. Vurduğunda normal kesiliyorsan demek ki vücudunda reiatsu var. Elindeki çubuk ve küçücük zincir kesilmiyorsa demek ki orda reiatsu var.
Her dövüşte yok edilen alan büyüsün istiyorsun hesaplama yapabilmek için. Mangadaki dövüş mantığına uymuyor bu. O dövüşün feat’i 1 tane ve serideki reiatsu mantığını anlayınca etkileyici zaten:
Sadece bu dövüşe baksan bişey yok evet. Ancak zaten reiatsu sayesinde göründüğünden güçlü olan bi deve ve o dev baltalara tek attıktan sonra geldi buraya. İkkaku da bu çocukla ciddi ciddi dövüştü. Ve ichigo reiatsusuna daha da alışınca buna da tek attı. O küçücük zincir önceki devden ve o dev baltalardan kat kat güçlüydü.
ancak bu dövüşte 1 tane alan yok etme yok. O dev yeri kaldırdı duvar yaptı, reiatsusu ayarsızdı. Ancak ikkaku yerden toz kaldırmadı.
Tüm manga böyle ilerliyor. Bi tarafta vücudunda ve silahında daha çok reiatsusu alan adam var. Diğer tarafta seviyesini ve keskinliğini arttırıp rakibi yenmeye çalışan ichigo var. Renji de aynı. Dövüşü atmayacağım da renji basbaya daha güçlüydü, yeniyordu. Daha sonra bu oluyor:
Animeden hatırlayan vardır en azından ichigo açık arayıp vurdu. Burda o da yok. Şu hep söylediğim “rakibi kesebilmek için tüm reiatsu kılıçta toplanmalı ki adamın savunmasını aşsın” mantığını yıktı çocuk. Aradaki fark o kadar açıldı ki reiatsusunu kılıcında toplamasına gerek kalmadı uzaktan kesti.
Baktığında tamam alan yıkılmıyor, yok edicilik yok. Ancak en baştaki jidanbo senin mantığınla bu adamlardan güçlü olmalı. Hala ondan iyi feat gösteren yok çünkü

Manga daha sert bi kılıcı ve kullanıcıyı kesebilmekle ilerliyor. Kimin daha çok alan yok ettiğiyle değil.
şimdi konu oraya bağlandı diye şunu da söyleyeyim. İchigo zaten çok anormal bi çeliği keserek başladı. Renjiyi uzaktan kesecek hale geldi. Bu seviyedeyken direk kılıcıyla zarakiye vurduğunda olan bu:
sana 1 milyon zanpaktou hesabı bu yüzden saçma geliyor zaten (bence). Bu mangaya böyle bakacağına kim ne yok etmiş diye bakıyorsun. Muhtemelen şu mesajı düzgün okumayıp ya da okusan da ciddiye almayıp “bu ne lan bina seviyesi” der geçersin zaten.
1 zanpaktou’da 10 reiatsu varsa 1 milyon zanpaktou’da onun 1 milyon katı vardır. İchigo’nun kuvvet, keskinlik, dayanıklılık gibi şeyleri etkileyen reiatsusu anormal yüksek yani. Evrene özel bişey değil bu. Yahu zanpaktou değil normal kılıç olarak al. Normal insanın 1 Milyon katı gücünde olsun yine anormal. Çocuk ne reiatsu toplayıp vurdu ne de getsuga attı orda.
mangaya yıkımla bakarsan o seviye saçma gelir. Ama şu zarakiye kadarki yolculukta zaten kılıcı anormal keskinleşti. Zarakiden sonra 1 milyon olması anormal bi durum değil. Teğmenlere çıplak elle girip silahlarını bile parçalayarak gösterdi zaten o 1 milyon seviyesinin lafta olmadığını.
bi rakibi toz yapan tek kişi oonoki’ydi. O da özel bi teknikle, “bak şimdi tekniği atıcam” diye bas bas bağırarak yapıyor.
Naruto’daki karakterleri yakıyor katonlar kül de etmiyor. Valla daha dayanıklılar bleach’tekilerden demişsin de neye göre bilmiyorum. Fodder’larda elbette katılırım ninjalar shinigamilerden iyi. Ancak elitlere gelirsek defalarca söylendi fodderlar bi yana joninlerin bile tek yedikleri seviye bu:
Kabuto darbe yedi ölmedi deme şimdi. Hiçbir zaman yemedi. Tsunade’nin gücünün kaynağı chakra kontrolü. Kadının yorulmasını, chakrasının azalmasını bekledi saldırmadan önce. Yıktığı alanın azaldığı gözle görülürken hap yedi öyle daldı.
Şu da tek atıyor:
süper keskin denen, deliciliğe dayalı ninjutsu da bu:
chuunin de olsa jutsunun seviyesini biliyorsun. Joninlerin aşmakta zorlandığı gaara defansını aştı bu. Kullanan kişinin seviyesi düşük bile olsa ninja alemi içindeki en delici saldırılardan biri bu. Bunun delemediğini bi suitonla, katonla zaten aşamazsın. Ve güçlü bi çeliği geçtim su tankı içeri gömülmüş. Katonlar zarakiyi aşacaksa evren içinde deliciliğiyle bilinen bi teknikten insan en azından şöyle bi delik bekler:
deliğin büyüklüğüne takılmadım yanlış anlaşılmasın. Mesele deliğin kusursuzluğu. Şu saldırının mesela deliciliğe dayalı olduğu çok belli. Sasuke’nin chidorisi kolunu su tankına sokacak kadar delici hale getirmiş o kadar. Kolunu oraya değdirdiğinde suya batırır gibi girmeliydi, eli sıkışmamalıydı, soktuğu an sular fışkırmalıydı deliciliğe dayalı bi teknik için düşünürsen. Etraftaki o bükülme de olmamalıydı. Sasuke’nin chidorisi daha su tankını kusursuz şekilde delecek bi teknik değilken vurduğunda kalbini alamayacağı ninja sayısı çok az.
Gaara’nın kumuna kol soktuğu sahne de böyle. Hatta kakashi’nin haku’ya soktuğu kol soktuğu sahne bile öyle. Kalbini aldı, kolu girdi ama ordaki ağırlığı okuyabiliyorsun. Çeliğin içinden hiçbirşeymiş gibi geçecek bi teknik değil.
Jonin’leri kesebilen hatta kritik hasar verebilen silahlar da şunların bile daha güçsüzü:
Bu noktadan sonra evrende değişiklik de olmadı (bunu söyleyen oldu daha önce). Gidip susannoyu, raikage zırhını falan bununla kesecek değilsin elbette. Ya da meteor gibi inen madaraya da sokamazsın. Ancak joninlerin bu seviyesi hiçbir zaman değişmedi. Hiçbir zaman kunaileri ve yumrukları çeliği geçecek hale gelmedi.
Karşılaştırma yapacak olursak keskinlik konusunda zaten kendimi yeterince açıkladığıma inanıyorum. Şu üstteki attığım sayfalarda zaten jonin ve kage liginin üstünde keskinlik ve dayanıklılık var (zaraki). İchigo o haliyle hierro aşamıyor. Bankai+maskeyle çizemediği adama zaraki tek attı. O adamın daha da güçlü halinin karşısına kendisi kadar sopayı zor kaldıran hiruzen koymuşuz.
Kuvvet yani fiziksel hasar dersen sana daha önce de attım ichigo’yu etkilemeyen saldırı bu:
Bu bi reiatsu bombası değil. Reiatsunun keskin şekilde fokuslandığı küçük bi bıçak değil. Fiziksel bi saldırı. Yokettiği alan yumrukla falan karşılaştırılır. kunai’lerle zaten karşılaştırma. Jonin’lere tek atan denen o tsunade’nin saldırısından kaç kat geniş bu? İchigo’nun verdiği tepkiyi de atayım:
Naruto evreninden bi jonin ağaç delemeyen kunai yese bu kadar az tepki vermez. Adam bileğine yemiş kolu öne doğru gitmiyor.
Minato, tobirama, hiruzen, tsunade. Bu karakterler joninlere kıyasla ayrı bi lig. Ancak onlara kıyasla tanrı değiller. Bleach tarafından anketteki karakterler ise bu ichigo’ya ve önceki attığım zaraki’ye kıyasla tanrılar.
O tanrıları geçtim şu son sayfadaki ichigo kunai’den hasar mı yiyecek? Hiruzen sopayla vurunca sopa sert diye zarar mı görecek (sopayı sallayan adam zor taşıyor sopayı)?
Minato’nun defalarca kunai atışını gördük normal kunaiden farklı değil. Tsunade’nin byakugou’suz seviyesi ortada kadının kuvvetini en fazla renji ciddiye alır üstteki sayfalara bakarsak (hız farkıyla falan tsunade rahat alır kuvvetten bahsediyorum). Byakugou açıp kaptana falan dalar elbette ama bu tanrılar ne?

o meteora bomba da atmadı ki normal kılıç sallayınca patladı meteor. O kılıcı minatoya, tobiramaya sallayınca ne olacak kunaiyle durduracak mı bunlar? Nereye kadar dodge’layacaklar?
Kesmekle patlatmak arasındaki farkı da yeterince ciddiye almamışsın. Kılıç sallıyor ama meteorun ortasından küçük bi kesik yok (madaranın dağlar ya da sasukenin chibakular gibi). Tüm meteor tek sallayışta gidiyor. Böyle bişeyden eğilerek, zıplayarak kurtulamazsın. Hadi gerard’ın derisi sertti orda mecburen keskin olsun diye enerjiyi kılıca topladı. Burda öyle bişey şart değil ki. Kagelerin olduğu tarafa doğru kılıcı salladığında ölürler. Kaç kere arkasına ışınlanacaklar? Zaraki ağır adam da değil bi öne bi arkaya sallar kılıcı olur biter. Kaçacakları bi bijuudama gibi bomba yok, başka biyere ışınlayacakları bi slash saldırısı yok getsuga gibi. Adam kılıcı salladığında meteor kadar alan yok olacak.
Evrende çok kullanılan uzak mesafeye reiatsuyla vurmaydı o. Evrendeki en düşük seviye saldırı tipi. Arada 5-10 gömlek varken rakibe uzaktan tek atmaya yarıyor. İchigo’nun eski espadaya yaptığı gibi veya aizen’in komamura’ya yaptığı gibi. Uzaktan gelen bi saldırı yok. Kılıcı sallarken kesiliyor salladıktan sonra gitmiyor bişey.
ve bu zaraki’nin göz bandını çıkarmış haliyle bankaisi var. O meteor hiçbirşey.