Ya bu Shikamaru bir bana mı söylendiği kadar zeki gelmiyor?
Yok bir tek sen değilsin ben de sana katılıyorum. Ama bir düzeltme ile Shikamaru bana "zeki gelmiyor" diyemem. Adam net zeki ancak diğer herkesin üzerine konulacak kadar "zeki gelmiyor".
Sinema, Televizyon İşleri, Çizgi Roman, Edebi Eserler gibi pek çok sanat alanında ve de uygulamalarında genellikle saklı kurallardan biri gibi söylenegelen bir şey vardır. "Bana onu söyleme bana onu göster." diye çevirebilirim kabaca.
Yani eserinde biri zeki ise sürekli onun hakkında "Yav bu çocuk ne kadar zeki aman tanrım !" tarzı şeyler söylenilmesi şeklinde bir karakter profili yaratma tarzına gidersen bu ideal bir seçenek olmaz.
Yani tamam Akademik Zeka ile Sokak Zekası, Sokak Zekası ile de Yaratıcı Zeka vs kıyaslanmaz. Farklı zeka tipleri de var. Naruto akademik zeka da zayıfken yaratıcılık ve de kutunun dışında düşünebilme gibi şeylerde deha birisi.
Ancak sorun şu Shikamaru'nun ne çok abartı bir akademik zeka feat'i var ne de dövüş zekası/sokak zekası feat'i var. Naruto gibi en salak karakterlerden sayabileceğimiz Maito Gai, Rock Lee, 4. Raikage gibi tipler bile One Piece gibi bir evrende Trafalgar Law'a dönüşürler yani. Sen şimdi pratik zeka ve gözlemsel beceriler konusunda bu kadar yüksek bir tabana sahip seri isen senin bu serinin tavanı olarak tanıttığın karakter zeka konusunda serbest uçuş yapıyor olması lazım. Ancak öyle bir şey yok.
Shikamaru'nun aksiyona geçtiği anları düşünelim;
Chunnin Sınavlarının ilk aşaması olan Ölüm Ormanı kısmında çok da bir şey göstermedi. 2. Aşama olan test kısmını kopya çekmeden yapan 2 kişiden biriydi (diğeri de Sakura idi sanırım). 3. Aşama olan Temari dövüşü, Shikamaru'nun zekasına dair ilk pırıltıları gördüğümüz bir andı ancak zekası ile övülmeyen Temari gibi bir tomboy bile zeka olarak neredeyse Shikamaru ile kapışabiliyordu. Shikamaru kesinlikle zeki idi ancak şapkadan tavşan da çıkarmıyordu zekası ile (Naruto, Minato, Kakashi değil yani).
Daha sonra Sasuke'yi kurtarma görevinde zaten genelde duygusal kararlar aldı, he zaten Shikamaru süreci yönetmedi herkes ne isterse onu yaptı gibi bişi oldu. Tayuya ile olan dövüşünde de Tayuya çok net overpower ettiği için sonunda Temari gelip bunu kurtarmıştı.
Shippuden de ise savaş arkından önce tek aksiyonu Ölümsüzler Arkı olarak da bilinen malum Hidan ve Kakuzu olayı idi. Ya olayın da ilk raundun da Shikamaru , ritüel/ayin çemberi olayını çok geç çözdü zaten ve bir halta yaramadı. 2 .raunt da ise Naruto alemindeki en büyük 5 lükse de sahipti ;
1- Hidan ve yetenekleri hakkında full bilgi, Kakuzu hakkında yüzeysel bilgi
2- Yeterli hazırlık için 1-2 hafta süre
3- Ev sahibi avantajı
4- Power Up (Takımının liderinin Asuma olması ile MS Kakashi olması arasında ciddi fark var)
5- Plot Armor (Hidan'ın ataklarını yavaşlatılmış şekilde görecek de , tırpan üzerine kan dökecek de vs vs, Sharingan Kakashi'nin tek bir fiske dahi vurmayı beceremediği biri Hidan)
Buna rağmen finalde Yeni Takım 7'nin gelip bunları kurtarması gerekti.
Bu şartlar ve lüks eklentiler altında benzer bir destek kadrosu ve benzer bir plan ile standart üstü zekaya sahip her karakter Shikamaru'nun yaptığını yapabilirdi hissini veriyor bana.
Savaş Arkında ise hemen hemen her önemli taktiği babası buna söyledi zaten.
Minato benim için serinin en zekisidir, zekası da kendisi kadar seridir. Onun arkasından da Naruto, Kakashi, Shikaku, Tobirama, Hiruzen, Sanninler, Obito, Madara, Nagato vs vs gelir yani.
Shikamaru'yu Top 10-15 isim arasına alacağımı sanmıyorum.
Bu arada savaş zekası konusunda Naruto, Shikamaru'yu denize döker. Naruto Hidan'ın olayını ondan önce çözerdi, ve klonuna Asuma hengeni yaptırıp Hİdan'a fake atardı yani hayal etmesi zor değil
@Shrimp e katılıyorum bence Shikamaru oldukça zeki ancak biraz çiğ/saf bir zeka bu. Bunu bir alana oturtmamış, bir disiplin geliştirmemiş bu zeka üzerine ve seride de çok yavan işlendiği kanaatindeyim.