Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Naruto Serisi Genel Tartışma Başlığı

Edo halinin üçünü de alabileceği gerçeği peki. İşşiki'nin featler Nagato+/- falan, o dövüşteki Naruto ve Sasuke de rikidou power up'ı öncesi kadar max etkileyicilik olarak. Baba komple Boruto evrenine solo gider.

Ama evrenleri mixleyip evrendeki konum/söylemlerden yola çıkarsak İşşiki>>Madara orası apayrı mevzu.
Boruto villainları Madara'nın çeyreği kadar etkileyici gelmedi bana. Feat olarak ele alınca o kadar yüksek değiller zaten. Edo Madara'nın bunları alabildiği bir senaryoyu hayal etmek zor değil o yüzden. Shibai'yi ayrı tutuyorum tabi. İlgimi çeken tek karakter o oldu Boruto'da.

Söylemlere, konuma bakarsak Isshiki Kaguya level falan hatta daha güçlü görenlerde var ama ama iyi yansıtılamadı hiç.

Shibai'yi ayrı tutuyorum tabi. İlgimi çeken tek karakter o oldu Boruto'da.
Shibai inaktif diye saymadım. Yoksa o top 1 falan komple evren içinde.
Söylemlere, konuma bakarsak Isshiki Kaguya level falan hatta daha güçlü görenlerde var ama ama iyi yansıtılamadı hiç.
Kaguya+ gibi. Ana Otsutsuki o çünkü, Kaguya kendini ağaca kurban etmesi gereken kişiymiş ama ihanet etmiş falan fişman.

Baba baba baba <3

Naruto'yu ergenken çok severdim, hala da severim. Çocukluğunun animesinin tamamını izledim, Shippuden'e de biraz baktım, ama sarmadı. Naruto'dan ilk haberim olduğunda daha animesi bile yoktu. Uzun zaman önce kapanan resimliroman forum vardı, oranın üyesiydim. Orada SilentMobeus isimli kullanıcı bir abi vardı, fransızca mangalar alırdı Fransa'dan sonra herkese tanıtırdı forumda. Naruto almıştı, o zaman daha 17 yaşında falandım, görümce dibim düşmüştü, ne kadar şanslıydı bu SilentMobeus abi böyle harika mangalara erişimi vardı. :) O zamandan beri Naruto'nun mangasını okumak isterim, büyük ihtimalle Bleach'in mangasını bitirince başlayacağım. Geç olsun güç olmasın. HA HA

Son düzenleme:
paylaşılmadıysa diye atıyorum.
Daha önce izlemiştim, seriye ilk başladığım zamanlar en çok beklediğim dövüştü, ve net şekilde Neji'nin galibiyetinin çok bariz olduğu kanaatindeyim.

Bu konudan bağımsız bir şeyden bahsetmek isterim. Youtube da bir anime kanalında Naruto'daki el mühürleri ile ilgili "neden giderek azaldılar" anketi yapılmış, şıklarda "Power Creep" , "Animasyonu Zor Açıklaması" , "Baş Karakterin az kullanması" , "Yeterince havalı olmaması" gibi şıklar vardı ve 1. en çok oy alan animasyonunun zorluğu iken 2. en çok oy alan şık "Power Creep" ve buna oy verdim ben de.

Fakat, şöyle bir şey de var, azalması bir bakıma doğal. Çünkü, El Mührünün mantığını bilmek gerek, El Mührü, çakranı biçimlendiren bazı kilitler, bazı kamalar aslında. Bir nevi kod.

Şimdi Part 1 ile Shippuden arası elbette pek çok ton farklılıkları var elbette ilk seri daha "ninjamsı" idi. Fakat şu da var, her seri de olan bir şey oldu ve baş karakterimiz güçlendikçe daha güçlü insanları tanıdı ve daha güçlü insanlar daha çok ekran almaya başladıkça el mührü azaldı.

Bleach'deki Kido gibi düşünün nasıl tüm açılımı söylemeden sadece kido yapmak aşağı seviye shinigamiler (aşağı demişken buna teğmenler bile dahil) için olağanüstü gibi bir şey iken , Kaptan ve Elit Kaptan seviyede sadece kidonun adı ve numarasını söylemek yetiyordu. Aizen falansan bir şey söylemesen de oluyordu.

El mührü de Naruto da biraz bu aslında.

Naruto'nun yakın iletişimi olan en güçlü kişi sınıf hocası olan Iruka idi ve Iruka bir Chunnin hem de öyle parlak, bir gözü Jonin seviyesine bakan bir Chunnin bile değil. Ama Iruka bişi yapınca "vaaay cool" falan deniliyordu. Sonra bu karakter Kakashi oldu, ki bu 30 dk normal düz sharinganı açık bıraktı diye 2 gün yatan bir Kakashi, seri sonu ile alakasız yani ama o bile Sasuke ile Naruto'yu dehşet içinde bırakıyordu.

Şimdi o zamanların Kakashi'nin en çok kullandığı iki tekniğe bakalım;

79548145121b3d7c91399bf3b9b4dd71.jpg

7 el mührü, (Sonra kakashi ve Sasuke bunun 3 el mühürlü versiyonuna geçiyorlar, çünkü seviye atlıyorlar, tıpkı dediğim gibi, hatta 9 el mühürlü Chidori'de var.)

water_style_jutsu_hand_sign_by_mayosalad56_de6onof-375w-2x.jpg

Su Vorteksi mermisi vs vs bişiyi idi, Zabuza'nın tekniğini kopyaladı. 18 el mührü var !

Şimdi bu kadar uzun şeyleri karakter istediği kadar hızlı yapsın, yazar ya da animatör çizmek biraz göstermek zorunda.

Fakat mesela Naruto daha sonra Jiraiya ile tanıştı. Ne oldu peki ?

Jiraiya'nın en uzun el mührüne sahip tekniği Kurbağa Midesi Tuzağı. 7 el mühründen sorna 2 elini yere koyacaksın. Ama bu jutsu bulunduğun ortamı tamamıyla değiştiriyor bir ateş kurbağasının miğdesini oraya summonlıyor, elemental bir şey değil, Kakashi'nin imza tekniği Chidori ile aynı sayıda el mührü var bu kadar kompleks bir teknik için. Kaldı ki bunu bile o kadar hızlı yapıyor ki, %30 çakra haliyle bile 6 Kapı Gai ile çok yakın saldırı hızlarında olan Kisame 1 metre önündeki Naruto'ya vuramıyor.

Sonraki en uzun el mührü Gamayu Endan -> 6 el mührü. Zehirli halinde iken bile Madara'nın Mekyaku'sundan sonra serinin en büyük alev jutsusunu göstermişti. Nitekim, anlaşılabilir.

Onun haricinde Kuchiyose -> 5 el mührü. Ki bazenleri Jiraiya bunu mühürsüz de yaptı.

Tepeden düşmanlarının üstüne inen Yatai Kazushi el mühürsüz, Rasengan el mühürsüz, Zehirli iken bile ufak bir göl büyüklüğünde olan bataklık tekniği sadece 2 el mührü.

Nitekim seviye yükseliyor. İşin kötüsü seviye yükselince sadece el mührü azalmıyor. Bunun hızı da artıyor. Misal bir örnek.

main-qimg-3141a6252e9b6555bd2e6d469c82f625-lq

Itachi'nin "Suiton:Suigadan" yani su altından gelip kişinin kör noktasından şişleyen sudan bir kazık şeklinde olan tekniği Kakashi tamamen içgüdüsel bloklamış ve sonrasında Itachi'nin yaptığı el mührünü dahi göremediğini söylemişti. Hem de Sharingan'I ile.

Kaldı ki, görmesi de çok zor çünkü o teknik sadece "1 el mührü" barındırıyor. Kaplan mührü yapman yeterli.

Keza el mühürlerini ne mangada ne de animede göremediğimiz bir başka teknik Hiruzen'in Oroc savaşındaki taş duvarı.

fbae22e1db346f84af1ae1085bf34129.jpg

Bu tekniğin ufak versiyonunu daha sonra Kakashi kullanana kadar biz bu tekniğin el mührünü görmemiştik. Bu da Hokage ile Jonin seviye arasındaki fark.

Misal bir arkadaşım hep derdi, Kakashi eskiden Chidori yaptı mı ortam değişirdi, 2 saat mühürleri görürdük, havalı idi, sonra ise cep çakısına dönüştü. Sanatsal açıdan ben de 1. yi tercih ederim, hak veriyorum ancak Kakashi ciddi bir seviye artışı yaşadı ve o seviye de artık uzun uzun Chidori hazırlamanın bir yeri yok. Yani bunun tek sebebi herkes çok güçlendi, ninjalık hissiyatı bitti gibi değil. Bu Part 1 de de böyleydi. Seviyen yüksek ise el mührün azdır, az olduğu gibi de aşırı hızlısındır zaten göremezler. Ancak görmeni isterlerse ya da buna takılmıyorlarsa ağır ağır yapıyorlar zaten.

Yani sonuca gelirsek, evet aşırı güç artışı ve teknikaliteden çok yıkıma dönen güç anlayışı etkili olmuştur bu geleneğin azalmasında, evet animasyon etmesi zordur, zahmetlidir. Ancak, zaten konsept olarak da daha büyük liglere çıktıkça hem azalması hem de kolay takip edilememesi gereken bir şey. Bırak Shippuden'i Part 1 de bile baştan sonra doğru ne kadar azaldığını size örneklerle gösterdim. Bleach bilenler Kido ile bağdaştırabilirler.

Son düzenleme:
Köyün son Uchiha temsilcisi Sasuke ve en potansiyelli Hyuga temsilcisi Neji'nin dövüşünü görmek güzel olurdu gerçekten. Hyuga klanı sonradan arka plana atıldı maalesef Uchiha ve Senju hikayesinin merkeze alınmasıyla. Neji'nin ileride çok daha büyük rolü olmasını bekliyordum ilk izlediğim zamanlar.

El mühürlerinin azalması durumu da anlaşılabilir olsa da biraz üzücü. Ayrı bir estetiği ve havası vardı. Ninja dünyasında geçen bir seriye daha çok yakışıyor böyle şeyler.

Daha önce izlemiştim, seriye ilk başladığım zamanlar en çok beklediğim dövüştü, ve net şekilde Neji'nin galibiyetinin çok bariz olduğu kanaatindeyim.
Neden böyle düşünüyorsun abi? Bence Chidori'li Sasuke ciddi bir rakip olurdu. Gaara'nın savunmasını aşabilmişti, Bijuu formuna sokuyordu hatta neredeyse.

Naruto'nun mangasını baştan sona okumak istiyorum, ama okumak istediğim diğer mangalardan bir türlü sıra gelmiyor...

Hashirama vs Kakuzu için yapılmış bir fan animasyonu.
Bunu ben de gördüm 1-2 ay önce, ama paylaşmaya değer bulmadım çünkü Kakuzu'nun bu kadar uzun süre nefes alamaması lazım normalde.

Haa retconlanmamış bir Hashirama olsaydı (ilk planda Hiruzen ve Minato'dan zayıf olan yani) beeelki, ki o zaman bile Kakuzu'nun High-Mid Kage birine karşı bu kadar dayanabileceğini sanmam.

Bir de video da Hatake Klan liderini 1 saniye de shit-diff ediyor :D Hashirama orada kimseyi sezemiyor vs , yani elbette böyle fan çalışmaları çok değerli, efor ve emek yönünden hiç bir diyeceğim yok, ellerine sağlık ama keşke biraz daha gerçekçi olabilseymiş.

Bunu ben de gördüm 1-2 ay önce, ama paylaşmaya değer bulmadım çünkü Kakuzu'nun bu kadar uzun süre nefes alamaması lazım normalde.
Onu ben de düşündüm 😄 ama sonuçta fan işi ya. Adam güzel bir dövüş koreografisi ve efektler falan düşünmüştür power-scalingi çok sallayacağını sanmıyorum.