Ben çok uzun bir cevap yazdım bununla alakalı keşke okusaydınız. Her neyse, tekrardan açıklama gereği duydum.Tabletten pek yazamadıgimdan sadece şu kısım üzerinden kısaca fikrimi belirteyim.Marvel İskandinav mitolojisi özellikle söylem bazında çok ciddiye alınmamalı.Epik ve abartılı bir anlatım stili var.Pek çok yerde evren yerine kullanılan 9 diyar 9 gezegenden oluşuyor aslında.War of realms'de açıkça 9 gezegende savaş oldu misal.Bu yüzden Surtur gibi bu 9 diyarı yok edebilecek tehditler evrensel olarak anlatının içinde sıniflandırilabiliyor zaman zaman.Evreni yok edebileceği geçen Surtur ile eşit vs attı.
Şimdi evrensel (ki bu en azı normalde çoklu evrensel seviyede) değilse açıklamanı bekliyorum..
Ayrıca kaldı ki Odin evrensel seviye bir varlık olsa Güneşe düşüp ölen Mangog'tan dayak yememesi vehayut da İronman seviye buz devlerinin veya siyah ellerin bu adama istikrarlı sıkıntı çıkarmamaları gerekir.Kaldiki yine evrensel seviyede olmayan Celestialler ve Galaktus gibi zirve seviye olmayan kozmikler her zaman zaman Odinden daha üst seviye varlıklar.
En basit mantıkla bir karaktere evrensel diyorsan; bu karakterin evren yok edebilmesi veya evren yok edebilmiş bir varlığı yenmesi ya da en azından evrensel seviyede etkisi bulunması veya evrensel seviye etkisi bulunan bir karakteri yenmesi gerekiyor.Odin bu tarz varlıklardan oldukça uzakta.
9 diyar ile alakalı anlamadığın şey muhtemelen şu, diyarların her birisi kendisine ait evrenlere sahip ve bu evrenlerin kalplerini oluşturuyorlar. Thor Annual ve World Eaters Arc'ında gördüğümüz gibi eğer bu diyarlardan birisinin kalbini alıp diğerinin kalbine koyarsan bile sahip oldukları evrenlerin kalpleri olduklarından dolayı ciddi kozmolojik sorunlar yaşanıyor. Mesela Thor Annual sırasında, Thor'un 2007 serisinin başında Asgard'ı kendi evreninden alıp dünyaya (farklı evrende) indirmesinin etkisi olarak Scrier ve Surfer tarafından yaratılan ve The Other'ı evrenin dışında tutan büyük bariyer zayıflamıştı. Anlatmak istediğim tüm diyarlar kendilerine ait evrenlere sahip ve onların merkezlerini oluşturuyorlar. War of the Realms sırasında görülen şey o diyarların sadece merkezleriydi ki bunu Thor serilerinde çok gördük zaten. Buradan neye varmaya çalışıyorsun anlamadım.
Surtur konusuna abartılı anlatım dedikten sonra alta Mangog'un güneşte ölmesini atarak komedi örneği oluşturmuşsun resmen. Surtur'un evreni yok edebileceği iki kez geçti, birisini Odin kadar bilge birisi diğerini ise Thor söyledi. Bu, bize yazarın Surtur'un gücünü anlatmak için kullandığı yol. Alta koyuyorum nerelerde geçtiğini.
Mangog'dan dayak yediği dönem Aaron dönemi. O dönemde Odin'in güçleri bilinmeyen bir şekilde zayıflıyor bunu kendisi de dile getirmişti. Yani eski gücünde değil (paneli bıraktım). Mangog'u güneşte ölmesiyle lowball yapamayız Aaron'un güç skalası çok kötü. Keza aynı yerde Mjolnir de güneşte yok oldu. Ancak Mangog geçmişte güneşe defalarca kez gönderildi ve hiçbir şey olmamıştı. Aynı şekilde Mjolnir de öyle. Yani Aaron "inconsistent" davranan bir yazar.
Eğer bunlara bakacaksak Hulk'u, sıradan askerlerin sıradan mermilerine ölmesi ile, Superman'i Shadow Moon'u yok edip bayılması ile lowball yapabiliriz ancak bunlar hem saçma hem de inconsistent durumlar. Mesela Hulk bir kez mermiden hasar alıp ölürken klasik dönemin kalanında mermilerden hasar bile almıyor. Aynı şekilde Superman de bir ayın yok oluşundan fazlasını tanklayabiliyor. Yarım süpernova enerjisini zayıfken tanklamışlığı var.
Ayrıca Celestials, Galactus veya Odin neden Universal olmasın? Ashema kocaman bir evreni absorbe etti veya Heroes Reborn sırasında Celestials'in Universe Buster olduklarını gördük. Galactus'un ise Thor Annual 2011 çizgi romanında tüm evrenleri (sonsuz) yok edecek kadar güçlü The Other ve The Scrier ile eşit olduğunu gördük. Basit bir Feat olarak da Mephisto ile olan savaşında Galactus'un gücü evreni yok edecek kadar güçlüydü bunu engelleyen tek faktör o an Mephisto'nun boyutunda bulunmaları ki bu boyut normal evrenlerden kat kat büyük olmasına rağmen Galactus orayı absorbe edebiliyor. Odin için zibilyon tane örnek verdim ancak madem o seviyede karakterlerle savaşmasıyla alakalı bir örnek istemişsin; Odin'in Uthana Thoth'tan daha güçlü olduğunu gördük. Uthana kocaman bir evreni sadece kendi gücüyle ayakta tutup yok oluşunu engelleyecek kadar güçlü birisi. Celestials, Odin'in üstü bu doğru. Ancak Galactus değil. Yakın güç seviyesine sahip oldukları pek çok kez geçti. Bir örneğini de bıraktım.
Toplamak gerekirse hiçbir yerde 9 diyara bir evren denmiyor, 9 diyar tamamen 9 evrenden ve onların merkezlerinde bulunan krallıklardan oluşuyor. Bu krallığın ismi Niffleheim olabilir, Muspelheim olabilir. Odin, Celestials ve Galactus ise çok basit şekilde en az Universe Buster karakterler, bu konuda pek çok başarılara sahipler. Bunlar sadece sözlerde gördüğümüz şeyler olabilir ancak sözler de başarıdır.
Surfer bayağı güçlü bir karakter. Kendisi için Galactus'un en güçlü Herald'ı (iki istisna var) diyebiliriz. Firelord'dan daha güçlü birisi. Thor Class bir karakter ancak Thor bunu üç kez tekledi ve Ss hepsinde kendisini tutmayı bırakmıştı ve ciddiydi. Hatta bir tanesinde yanında Adam Warlock vardı. Buna karşılık kendisinin Beta Ray Bill'e üstün olduğunu falan gördük. Kendisi fiziksel olarak zayıflamış durumda olmasına ve Power Cosmic'e erişimi olmamasına rağmen Hulk'u yenecek kadar güçlü birisi. Hatta sadece Hulk değil Hulk'un tüm savaş ekibini (Korg, Miek vs.)Silver Surfer ne kadar güçlü? Seviyesi nedir? Bilen birisi bana anlatabilir mi![]()
Karakterin kötü yanı genel olarak kendisini çok tutuyor olması. Bazı istisna durumlar hariç fazla tutuyor.
Karakterin gücü çok değişken. Kendisi ilk çıktığında orijinal güç seviyesi birkaç kez düşürüldü. İşte bir kısmını Galactus geri çekti bir kısmını Doom çaldı bir kısmını Fantastic Four'un kullandığı bir güç sifonlama silahı falan çekti. Bu yüzden karakter 1981 senesine kadar orijinal güç seviyesinden uzak olarak yazıldı. 1981 senesinde ise o dönemlerde sürekli başka karakterlerin güçlerini (Hulk'un gaması gibi) emerek vs. bir şekilde orijinal güç seviyesine döndü. Annihilation sonrası ise kendisi irade kazandı bu onu olduğundan daha güçlü yaptı. Bu haliyle eskiden tek yediği Thor'dan tek yemek yerine yaralı bir Thor ile savaşacak konuma geldi. Thor falan bir yana bunu Ravenous ile olan dövüşünde görmüştük. Ravenous her konuda Ss ile eşit olmasına rağmen Ss o gün Ravenous'un içinden geçmişti Ravenous ise sen neye dönüştün falan diyordu.
Karakteri aslında güçlü gösteren şeylerden birisi onun çeşit çeşit özellikleri. Mesela kendisinden daha güçlü olan bir Elders üyesini hax özelliğini kullanarak yenebiliyor.