ancak aktiflik düşük denebilir.
Evet onun farkındayız ancak, aktif olmak içinde çok sosyal medya da orada burada çırpınmıyoruz açıkçası. Biraz daha "biz bize" ya da "niş" bir ortam olsun istiyoruz.
istediğim aktifliği yakalayabilirsem uzun süre burada kalabilirim.
Hayırlısı bakalım.
Thor aslında yazması çok zor bir karakterin yazarları da buna çok katılıyor mesela
Buna ben de katılırım çünkü kısıtlı bir malzeme. Kısıtlı olmasaydı bile bir karakteri 50 yıldan fazla bir süredir işleyince artık bir döngüye giriyor. DC ve Marvel'ın son yıllarda Image , Dark Horse gibi şirketler tarafından satışlarda bu denli sallanmalarının en büyük nedenlerinden biri de diğer bağımsız firmalardaki bu "tazelik" hissi bence.
Böyle zor bir karaktere sadece bir sayı için 22 sayfa verilmesi de sayıları öldürüyor. Uzun ve güzel bir hikaye göreceğimiz yerde hikayenin daha çok özetini görüyoruz..
Bu zaten içimde kanayan bir yara.
________________________________________________________________________________________________________________________________
@Wotan
Yer yer haklısın ancak yalnız bunların bir çoğu High-End şeyler. low-end'i de var bunun. Kaldı ki gene bir çoğu Classic Age Odin.
Seth ile olan olay ise gene Marvel'da Evren=Çoklu-Evren kavram karmaşasından gelen bir şey. Yggdrasil ise bir çoklu-evren değil aslında. Boyutları var evet ancak her boyut ya da cep evren = komplex evren sonuçta.
Atıyorum o Marvelin nors mitolojisindeki her bir realm için 616 Evreni gibi evren diyemeyiz. O yüzden birisi "realm" diye geçerken bir diğeri "complex universe" diye geçiyor. Böyle her şeye evren her birden çok evreni barındıran olaya da çoklu evren denilirse bir standart getirilemez bence.
Bu mantıkla Odinsword "her şeyin sonunu getirmek için yaratıldı" diye bir tabir var. Ancak bir Celestial'ın kolunun sonunu getirebildi. Hem de Destroyer amp varken. Kesinlikle özel bir feat ancak Odin özel silahları, zırhı ve hazırlığı olmadan universal + bir iş yapabildiğini hiç görmedik. Geriye kalan her şey de statement zaten.
Bir de Marvel'daki Norse Mitolojisinde çok fazla Marvel'ın geri kalanından bağımsız out of the context olaylar yaratılıyor. Surtur olayı da öyle misal. Yani TOAA hariç evrende başka hiç bir true omnipotent'in olmayabileceği konuşulan bir kozmoloji de Skyfather seviyeler bile çoklu evrensel olsaydı. Marvel'ın Abstract ve üstü sınıfı bu denli Jobber olmamalıydı.
Nitekim bence bu tarz işlerde sadece en baba bir iki sıkımlık featlere bakmak yerine, context içerisinde kalabilen, istikrara bakmalı. Yoksa bu bakış açısı ile Modern Çap Base Superman'i (özellikle Infinite Frontier ve New 52 harici) Galaxy - Evren arası bir yere koyarız sırıtmaz yani eğer sadece top featlere bakacaksak. Ancak bu adam en nihayetinde standart olarak Yıldız / Güneş seviye bir varlık. Odin'de de durum biraz bu.
Elin oğlu buna "reach" diyor. Bazı karakterler ellerindeki hax(Nightmare, Odin, Darkseid vs) ya da yazar kaynaklı plot armor sebebiyle (misal Superman ve Batman ve Doctor Doom) esas seviyelerinin çok üstüne uzanabiliyorlar yani "reach" ancak uzandığın yer senin seviyen değildir. Misal ben bir ağacın alt dallarına uzanabilirim ancak bu beni ağaç ile aynı büyüklükte bir nesne yapmaz. Bunun gibi . En azından yıllar sonra benim vardığım kanı bu.
Odin'in Universal + bir reach aralığı vardır (özellikle Klasik Çağ) ancak günübirlik bu seviyede olduğunu düşünmüyorum zira bunu Debunk edebilecek de tonla feat çıkartabiliriz. Superman de aynı şekilde günübirlik öyle galaktik ve evrensel varlıklara zarar verebilecek birisi değil. Yeri geliyor Aquaman'in bir yumruğu ile yere kapaklanıyor.
Nitekim, Aquaman'in yumruğundan etkilenmesi ne kadar plot-driven ise ne kadar outlier ise Brainiac'ın God Machine'ine tek atması ya da gerçeklik de delik açması, yumruğuyla uzay-zaman'ı kırması falan da o kadar outlier.
Yggdrasil söylendiği gibi sonsuz evrenlerin birbirine bağlı olduğu komplex bir Multiverse olsaydı. Ragnarok'da Thor onu yok edince içinde bulunduğu 616 evreni yok olmalıydı. Ancak Thor o evren ile emerge oluyor. Komplex Multiverse yok etmiş adam nasıl universe ile merge olur ki ? Gene seninle konuştuğumuz multiverse-universe kavram karmaşası.
Yggdrasil'i farklı diyarlara sahip her diyarda da 4. Boyutta olan "sonsuz" evrenlere sahip komplex bir multiverse yumağı kabul edersek o zaman bu nasıl 616 Evreninin altında bir yapı ki ? Misal DC'de Tanrılar Küresi var tüm bu çoklu evrensel yumağın içerideki fiziki yapısının dışında kalan bir yer. Ancak Yggdrasil için böyle bir konum yok.
Ayrıca Yggdrasil bu denli Complex bir çoklu evrensel yapı olsa her evrende bir diğeri olmazdı. Ultimate evreninin Yggdrasil'i yok olduğunda (ya da ciddi şekilde ufaldığında, tam hatırlamıyorum olayı, yıllar önce bakmıştım) 616'daki hali gayet iyi idi. 616'daki hali yok edilince de başka yerdeki hala duruyordu.
Sen atıyorum. DC Comics'de Apokolips'i yok edersen o gerçekten yok olur.
Bir de sen de biliyorsun ki kimi yazarlar kimi karakterleri kollar; Starlin -> Thanos , Loeb -> Hulk ve Rulk , Bendis-> Daredevil vs vs gibi. Bu sebeple Odin ve Asgard Tanrıları bazı hikayelerde gerçekten çok özel gibiyken bazen "meh" durumlara düşebiliyorlar. İşte bu yüzden bize bir ortalama gerek.
Misal uzun bir Thor yazarlığı olan Jurgens bunu demişti zamanında. Bu arada yanlış anlama bence Jurgens iyi bir örnek değil. Dediği ile yaptığı uyuşmamıştı zaten ancak en azından yazar etkisini nedir ona örnek olarak attım. Starlin'i Thanos yazınca ne oluyor başkası yazınca ne oluyor oradan bile anlamak mümkün. Bu yüzden ortalamalar bulmak gerek.
Surtur'un Yggdrasil'i yakan yangınlarına ve evren yok etmesine gelince;
Mandrakk'ın her evrenin kanını içerek edindiği gücün kendi gücü gibi algılanılmasına benzeyen bir durum var gene.
Mephisto kendi boyutundayken Odin'e eşit olduğunu söyledi
Ya Mephisto'da bir başka jobber. Silver Surfer ile berabere kalmışlığı var. Aç Galactus kendi boyutunda yendi bunu aynı Galactus'a Odin, Kafa attı diye Odin Uykusuna daldı. Mephisto, Galactus, LT jobbers of Marvel
-------------
Dediğim gibi zincirleme reaksiyonlarla ile oluşan "reach" dediğim şey ile bir karakterin gerçekten yekten yok edebileceği Atak Potansiyeli seviyesi farklı şeyler. Odin, Low-Multiversal seviyede yankı uyandırabilecek olaylarda imza sahibi olabilir ancak Odin laaaps diye bir evren yok etmişliği dahi olmayan birisi. Galactus bile UN olmadan bunu yapmadı ki istikrarla Odin'den güçlü gösterilen birisi. Marvel cidden bu evren-çokluevreni çözmesi lazım. 2017 ile bunu denediler. Eternity, Multi-Eternity falan. M-Body idi o evrensel Eternity vs falan filan ancak bence hala oturmadı.
Base Superman'in evrenin dokusunda açılan yırtığı ısı bakışı ile diktiği halde kimsenin onu evrensel kabul etmediği yerde. Seth dövüşünde "çokluevrenin kumaşında/dokusunda yırtılma oldu" denilen olaydan Multiversal Odin çıkmaz. Kaldı ki konuşmuştuk Marvel'ın çoklu-evren algısı biraz tuhaf.
----------------------------------------------------
Odin, base olarak günübirlik bir çoklu-galaksi buster kişidir. Reach olarak ise Nigh-Universal seviyeye etki edebilir. Hazırlıklı ve Kuşanılı bir Reach ile de Universal+ seviyeye etki edebilir. ancak bu seviyelerde demek değildir.
En azından ben bu şekilde eyyorluyorum

Öbür türlü tüm karakterler için çok abuk sabuk olaylar çıkar karşımıza. Yggdrasil'in realm mantığı bana Dragon Ball çoklu evrenselliğini hatırlatıyor biraz.
İnternette bazı "Odin sıksan sıksan Galaxy Buster olur" diyen tipler gibi görünmemişimdir umarım çünkü bu çok saçma. Rahatlıkla çoklu galaksi seviye birisi bence. En rahat olduğu seviye olarak diyorum.
Reach olarak da biraz daha üst seviyelere etki de bulunabiliyor. Ancak Çoklu-Evrensel hele de komplex çoklu evrensel falan değil yani. Vsbattlewikia gibi sitelerin mantığına göre hareket edersek vay halimize