Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Genel Video Oyunları ve Kültürü Adına Genel Sohbet ve Tartışma Başlığı

[img='https://i1.wp.com/shiftdelete.net/wp-content/uploads/2021/12/matrix-oyun-mu-oluyor-ilk-detaylar-geldi-1.jpg?resize=1024%2C1024&ssl=1',none,588][/img]

Playstation database'inde Matrix oyunu çıktı. Hadi bakalım.

[MEDIA=youtube]2_FvEOUFTQU[/MEDIA]

Yıl olmuş 2022, Spider-Man hala daha havaya ağ atıyor. Çok yazık.

[url='https://tr.ign.com/dc-universe-online/111848/news/dc-universe-onlinein-gelistirici-studyosu-marvel-mmo-oyunu-uzerinde-calisiyor']DC Universe Online'ın geliştiricisi Marvel MMO oyunu üzerinde çalışıyor[/url]

Valla bu adamlar güzel oyun yapıyor. En azından DCUO'nun ilk 2-3 senesi bayağı güzeldi. Ama sonrası için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. İnşallah Spider-Man'i havaya ağ atarken görmeyiz :D

@Homelander

Daha fazla oyun sayısı, daha iyi veya bir kişi için daha ilgi çekici bir oyun kütüphanesi anlamına gelmiyor. İnternete girip bakarsan Switch'ini sadece Animal Crossing, Pokemon vb. oyunları oynamak için kullananlar ve sırf BotW oynamak için Switch alanlar var. Benim oynamak istediğim oyunlar sadece Switch'de mevcutsa, "oynamaya değer 10 oyun"un içindeyse, Steam'de binlerce oyun olmasının, tonla indirim olmasının veya platformun bir çok gelişmiş özelliklere sahip olmasının önemi yok. Çünkü oyun konsolları sadece bir araç ve ben istediğim şeyi, istediğim bir şekilde oynayamamış oluyorum; benim için konsol işlevini görmeyen bir cihaz oluyor.

@teddybear01

Elbette sizin dediğiniz gibi bir durum da var. Hangi exclusiveler daha çok ilgini çekiyorsa o konsolu satın alırsın zaten.

Sony, Playstation VR2'yi duyurdu. Aha da özellikleri*

Gözümüzü izleme ve 110 derece FOV'a özelliğine sahip. Ayrıca Dualsense'deki titreşim özelliklerini de taşıyor. Ve kafalık da titreşime sahip. Bayağı iyi bir VR geliyor. Tabii yine Türkiye'de yaşadığım geliyor aklıma, sonra üzülüyorum.

Max Payne 1 ve 2'ye remake geliyor. Şu oyunları da bok etmesinler, tek isteğim bu.
277801070_159146296550123_6874093775998770866_n.jpg

@Homelander max payne 1-2 efsane oyun. Ancak zamanında bitirdiğim için beni sarmayacağı kesin. İlk defa oynayacaklar için güzel haber

Yani hala oynuyor musunuz?
Yok ancak remake hali olan Black Mesa'yı ve tüm Half-Life oyunlarını bir indirimle satın almıştım. Bir ara yıllar sonra tekrar deneyeceğim. neden sordun ?
Anladım. Ya geçenlerde canım Half Life çekti, yıllardan sonra bir oynayayım dedim. Girdim online bir maça (server da bayağı doluydu), geçen onca zamana rağmen hala daha deli gibi eğlendiğimi fark ettim :D Hele hele son yıllardaki oynadığım Battle Royale oyunlarından (Apex Legends) çok daha fazla zevk aldığımı fark ettim. Foruma da bir sorayım dedim, belki oynayan vardır birlikte oynarız diye. Server falan açacaktım da oynayan yokmuş zaten :whistling:

"Going Rogue" ya da Türkçe haliyle "Rogue Diyarı" adlı Steam indirimleri başladı ve rouge-like, rouge-lite, souls-like, metroidvania tarzı pek çok oyunda indirimler var (her ne kadar pek çok indirimi beklenen oyunun indirimi olmasa da). Bence indirime giren bilinir ,kaliteli oyun sayısındaki azlık ve de genel olarak pek yüksek yüzdelerde indirim olmaması sebebi yakında bahar/yaz indirimleri yaşanacak olması olabilir.

Ancak yine de ilginizi çeken şeyler olabilir. Ben şahsen f/p açısından ilgimi çeken bir şeylere karar veremedim. 8 Doors ve Eastern Exorcist oyunlarını alma niyetindeyim (ikisi toplam 26 TL gibi bişi). Owlboy'u eskiden kaçak oynamıştım ve şimdi steam koleksiyonum için almak istiyorum ancak 2016 yılından kalma bir oyunsun bitirmesi 7-8 saat sürüyor 6 yıllık oyun %50 indirime giriyor hala 20 TL :D Açıkçası bir kaç jenerik iş hariç pek oyun yok, iyi olanların da indirimleri hep %15 falan.

Siz ne diyorsunuz ?

Ya Bu Hollow Knight , Dead Cells (farklı DLC'ler ve farklı zorluk modlarını da ekleyince), Vallheim gibi oyunlar bana bir kötülük yaptılar sanırım. Çünkü bu indie yapımlar yüzünden ben 20+ TL'lik bir oyundan 20 saatten başlayıp 100saate kadar giden defalarca tekrar oynama ortamı oluşturmasını falan bekliyorum. Hatta bunların arasına şu aralar oynadığım Monster Sanctuary de girer.

Abi, Lost Ruins, Death's Door, Eastern Exorcist, Bloodstained gibi ilgimi çeken oyunlara baktım (ve şu an aklıma direkt gelmeyen başka oyunlara da) hepsi 6 ila 12 saat arası sürüyor.
Hadi aşırı "her şeyi toplayacağım, her başarımı kazanacağım" desen 10 ila 20 saat olurlar.

Fiyatlara bakıyorsun indirimli halleri bile 25-35 TL arası (burada bir tek EE 20 TL altı o da 7 saat) ...

Üsteki mesajımda dediğim gibi yapması güya 11 yıl sürmüş 2016 yılında çıkmış (yani o zamandan bu zamana oyuna bir şeyler eklemek için 6 yılları vardı) , 6-7 saatlik Owlboy (ki çok da severek oynamıştım 3 yıl önce ) %50 indirimli haliyle bile 20 TL :D

Hollow Knight şu an %60 indirim de ve 9.60 TL'ye satılıyor :D Hollow Knight 2-3 yıl gibi bir sürede 2 kişi tarafından yapılıyor. Pazarlamacısı ile beraber resmi olarak üç diye geçiyor. Elbette müzikleri yapan, dağıtımcılığını yapan ayrı kişiler var ancak oyunu hikaye, lore, mekanik olarak 2-3 kişi yapmış. oyundaki seslendirmeler bile eş dost falan :D Ve oyun hem süre hem alan olarak devasa...

Öte yandan Owl-Boy 5 kişi tarafından 11 yılda yapılıyor oyunu 6-7 saatte ful bitirirsin.

Yani ben cidden anlamıyorum. Vallheim, Hollow Knight falan gibilerinin aynı fiyatlara başardığını niye başkaları başaramıyor Hollow Knight çıkalı 5 yıl, Vallheim çıkalı 2 yıl oldu (ki Vallheim hala erken erişimde). Ya Hollow Knight toplamda oyuna fazladan 10-15 saat ekleyen 4 tane DLC'yi bedava verdi ya her DLC geldiğinde oyununa otomatik olarak eklendi. Adamlar parayla saadece Artbook ile Soundtrack albümü sattılar. Geriye kalan her halt oyunun satış fiyatına dahil idi. Ki oyunun çıkış fiyatı 17 TL idi uzun bir süre öyle kaldı son dönem bir zahmet 24 TL oldu :D

Haa tabi şu da var, bu oyunlar biz de bu kadar pahalı. Yoksa elin oğlu 8 Euroluk 11 Dolarlık oyun diye alıyor bunların çoğunu. 7 yaşındaki veletin cep harçlığından ucuz onlar için. Haa bizde de 30-40 hatta 50-60 TL çok çılgın fiyatlar değil, hele de bir ekmeğin 5-6 TL olma yolunda olduğunu düşünürsek. Böyle düşününce çok ucuzlarmış gibi gelse de aslında başka açıdan da ; temel ihtiyaçların bu kadar pahalandığı bir ülke de, oyun giderek daha da lüks hale gelmeye başladı. O yüzden 6 saatlik oyuna 40 TL vermek beni üzüyor. Şu kıtlıkta Eldern Ring'e 400 TL vermek, Ori'ye 50 TL vermekten daha az üzer öyle diyeyim.

Yani şöyle diyelim 40 TL , 400 TL'nin 10 da biri değil mi ?

Şimdi Owlboy (39 TL) ya da daha bilindik bir oyundan yola çıkarsak Ori 1 ve Ori 2

Ori 1 8-10 saatlik bir oyun ve şu an definitive edition tanıtım fiyatı ile 10.5 TL (o da yeni oyun çıktıktan sonra böyle oldu 2. oyun gelmeden önce 30 küsür ile 40 küsür arası gidip geliyordu)
Ori 2 ise 10-15 saatlik bir oyun ve 50 TL.

Şimdi fiyattan yola çıkarak bu oyunların Elden Ring'in 1/8'i ila 1/10'u kadar içerik ve özgürlük sahibi olması gerekir değil mi ? Eğer fiyat = performans dersek. Peki realitede böyle bir şey var mı ? YOK !

Nitekim bugün pahalı Dediğimiz Elden Ring'ler, God of War'lar aslında o kadar pahalı olmayabilir aslında .

Witcher 3'ün 11 TL'ye satıldığı Platform da Owlboy nasıl 40 TL arkadaş ? Witcher 3 eski diyeceksiniz de Owlboy W3'den 1.5 , 2 yıl daha yeni sadece.

Vallheim'ın 32 TL (indirim zamanları 22 ila 24 TL) olduğu yerde Death's Door nasıl 50 TL ?

Yani bağımsız ve indie oyunları çok seven biriyim de bağımsız stüdyoların güzel paralar kazanmaları ve yaptıkları şeye devam etmelerine de çok mutluyum. Fakat bence indie ve bağımsız oyun endüstrisi biraz abartı bir noktaya gidiyor. iki tane artistik arka plan koyup önüne bir hack & slash karakteri koyan malı götürür oldu :D Kimse oyun satmıyor, herkes estetik satar oldu.

Gerçi şimdi onu bile yapmıyorlar, her çıkan yeni 5 oyundan 2si izometrik görüşe sahip. İyice kolaya kaçılır oldu.

Nitekim sinirlendim.

• Beğen
Tepkiler: Eru
"Going Rogue" ya da Türkçe haliyle "Rogue Diyarı" adlı Steam indirimleri başladı ve rouge-like, rouge-lite, souls-like, metroidvania tarzı pek çok oyunda indirimler var (her ne kadar pek çok indirimi beklenen oyunun indirimi olmasa da). Bence indirime giren bilinir ,kaliteli oyun sayısındaki azlık ve de genel olarak pek yüksek yüzdelerde indirim olmaması sebebi yakında bahar/yaz indirimleri yaşanacak olması olabilir.

Ancak yine de ilginizi çeken şeyler olabilir. Ben şahsen f/p açısından ilgimi çeken bir şeylere karar veremedim. 8 Doors ve Eastern Exorcist oyunlarını alma niyetindeyim (ikisi toplam 26 TL gibi bişi). Owlboy'u eskiden kaçak oynamıştım ve şimdi steam koleksiyonum için almak istiyorum ancak 2016 yılından kalma bir oyunsun bitirmesi 7-8 saat sürüyor 6 yıllık oyun %50 indirime giriyor hala 20 TL :D Açıkçası bir kaç jenerik iş hariç pek oyun yok, iyi olanların da indirimleri hep %15 falan.

Siz ne diyorsunuz ?
Bende aynı şeyi düşünüyordum, neredeyse bilindik hiçbir oyun yok. Peki siz neden bunun bahar/yaz indirimleriyle alakalı olduğunu düşünüyorsunuz hocam?

Hocam 6 yıllık oyun 20 TL iyi bu arada :D 2000 yılından kalma Call of Duty oyunu bile hala 50 TL (5-6 saat falan sürüyor). Veya eski PoP oyunları (ps2 oyunları) bile hala 50 TL ve indirimde 10 TL'ye düşüyor. Hollow Knight bu oyunlardan çok daha fazla içerik sunmasına rağmen 20 TL ve indirimlerde 7-8 TL'ye düşüyor. Ve üstüne beleş DLC'de veriyor. Ama Halo oyunlarının hepsinin remastered hali (40 dolar) 60 TL ve 30 TL'ye kadar düşüyor. Böyle güzel indirimlerde olabiliyor. Buradaki mesajda ve alttaki mesajda dediğiniz olay oyunun yayıncısıyla ilgili bir şey maalesef.

Ya Bu Hollow Knight , Dead Cells (farklı DLC'ler ve farklı zorluk modlarını da ekleyince), Vallheim gibi oyunlar bana bir kötülük yaptılar sanırım. Çünkü bu indie yapımlar yüzünden ben 20+ TL'lik bir oyundan 20 saatten başlayıp 100saate kadar giden defalarca tekrar oynama ortamı oluşturmasını falan bekliyorum. Hatta bunların arasına şu aralar oynadığım Monster Sanctuary de girer.

Abi, Lost Ruins, Death's Door, Eastern Exorcist, Bloodstained gibi ilgimi çeken oyunlara baktım (ve şu an aklıma direkt gelmeyen başka oyunlara da) hepsi 6 ila 12 saat arası sürüyor.
Hadi aşırı "her şeyi toplayacağım, her başarımı kazanacağım" desen 10 ila 20 saat olurlar.

Fiyatlara bakıyorsun indirimli halleri bile 25-35 TL arası (burada bir tek EE 20 TL altı o da 7 saat) ...

Üsteki mesajımda dediğim gibi yapması güya 11 yıl sürmüş 2016 yılında çıkmış (yani o zamandan bu zamana oyuna bir şeyler eklemek için 6 yılları vardı) , 6-7 saatlik Owlboy (ki çok da severek oynamıştım 3 yıl önce ) %50 indirimli haliyle bile 20 TL :D

Hollow Knight şu an %60 indirim de ve 9.60 TL'ye satılıyor :D Hollow Knight 2-3 yıl gibi bir sürede 2 kişi tarafından yapılıyor. Pazarlamacısı ile beraber resmi olarak üç diye geçiyor. Elbette müzikleri yapan, dağıtımcılığını yapan ayrı kişiler var ancak oyunu hikaye, lore, mekanik olarak 2-3 kişi yapmış. oyundaki seslendirmeler bile eş dost falan :D Ve oyun hem süre hem alan olarak devasa...

Öte yandan Owl-Boy 5 kişi tarafından 11 yılda yapılıyor oyunu 6-7 saatte ful bitirirsin.

Yani ben cidden anlamıyorum. Vallheim, Hollow Knight falan gibilerinin aynı fiyatlara başardığını niye başkaları başaramıyor Hollow Knight çıkalı 5 yıl, Vallheim çıkalı 2 yıl oldu (ki Vallheim hala erken erişimde). Ya Hollow Knight toplamda oyuna fazladan 10-15 saat ekleyen 4 tane DLC'yi bedava verdi ya her DLC geldiğinde oyununa otomatik olarak eklendi. Adamlar parayla saadece Artbook ile Soundtrack albümü sattılar. Geriye kalan her halt oyunun satış fiyatına dahil idi. Ki oyunun çıkış fiyatı 17 TL idi uzun bir süre öyle kaldı son dönem bir zahmet 24 TL oldu :D

Haa tabi şu da var, bu oyunlar biz de bu kadar pahalı. Yoksa elin oğlu 8 Euroluk 11 Dolarlık oyun diye alıyor bunların çoğunu. 7 yaşındaki veletin cep harçlığından ucuz onlar için. Haa bizde de 30-40 hatta 50-60 TL çok çılgın fiyatlar değil, hele de bir ekmeğin 5-6 TL olma yolunda olduğunu düşünürsek. Böyle düşününce çok ucuzlarmış gibi gelse de aslında başka açıdan da ; temel ihtiyaçların bu kadar pahalandığı bir ülke de, oyun giderek daha da lüks hale gelmeye başladı. O yüzden 6 saatlik oyuna 40 TL vermek beni üzüyor. Şu kıtlıkta Eldern Ring'e 400 TL vermek, Ori'ye 50 TL vermekten daha az üzer öyle diyeyim.

Yani şöyle diyelim 40 TL , 400 TL'nin 10 da biri değil mi ?

Şimdi Owlboy (39 TL) ya da daha bilindik bir oyundan yola çıkarsak Ori 1 ve Ori 2

Ori 1 8-10 saatlik bir oyun ve şu an definitive edition tanıtım fiyatı ile 10.5 TL (o da yeni oyun çıktıktan sonra böyle oldu 2. oyun gelmeden önce 30 küsür ile 40 küsür arası gidip geliyordu)
Ori 2 ise 10-15 saatlik bir oyun ve 50 TL.

Şimdi fiyattan yola çıkarak bu oyunların Elden Ring'in 1/8'i ila 1/10'u kadar içerik ve özgürlük sahibi olması gerekir değil mi ? Eğer fiyat = performans dersek. Peki realitede böyle bir şey var mı ? YOK !

Nitekim bugün pahalı Dediğimiz Elden Ring'ler, God of War'lar aslında o kadar pahalı olmayabilir aslında .

Witcher 3'ün 11 TL'ye satıldığı Platform da Owlboy nasıl 40 TL arkadaş ? Witcher 3 eski diyeceksiniz de Owlboy W3'den 1.5 , 2 yıl daha yeni sadece.

Vallheim'ın 32 TL (indirim zamanları 22 ila 24 TL) olduğu yerde Death's Door nasıl 50 TL ?

Yani bağımsız ve indie oyunları çok seven biriyim de bağımsız stüdyoların güzel paralar kazanmaları ve yaptıkları şeye devam etmelerine de çok mutluyum. Fakat bence indie ve bağımsız oyun endüstrisi biraz abartı bir noktaya gidiyor. iki tane artistik arka plan koyup önüne bir hack & slash karakteri koyan malı götürür oldu :D Kimse oyun satmıyor, herkes estetik satar oldu.

Gerçi şimdi onu bile yapmıyorlar, her çıkan yeni 5 oyundan 2si izometrik görüşe sahip. İyice kolaya kaçılır oldu.

Nitekim sinirlendim.
Dediğiniz çoğu şeyde size katılıyorum ancak her Indie oyun yapımcısı aynı olacak diye bir kaide yok. İndıe oyunların fiyatlarını karşılaştırmak bence çok sağlıklı değil. Çünkü mesela X oyununu 10 kişi yapıyor, indie Y oyununu 5 kişi yapıyor. X oyunu 50 TL, Y oyunu 5 TL diyelim. Ve Y oyunu 100 saat, X oyunu 10 saat. Şimdi, X oyununu 10 kişinin yapması demek, oyunun maliyetinin de belli bir oranda artması demek. Çünkü bu paranın 10 kişiye aynı oranda dağıtılması gerekiyor ki süreklilik sağlansın. Ama Y oyunu için 5 TL gayet yeterli olduğu için, ve de oyunun yapımcıları açgözlü olmadığı için 5 TL'ye koyabiliyorlar (buradaki açgözlü hakaret anlamında değildir yanlış anlaşılmasın). Ama başka bir indie yapımcı için 5 TL çok az olduğu için onu 25 TL'ye koyabiliyor. Bu tamamen oyunun yayıncısıyla ve de bizim paramızın değersiz olmasıyla alakalı. Çünkü dediğiniz gibi bizde 25 birim olan şey onlarda 2 birim :D

Ve God of War'lar tabii ki de pahalı değil. Bizim milletimiz durumu fazla abartıyor. Yukarıda dediğim olay var + bu oyunlar en ucuz bizim ülkemizde satılıyor. Adamlar bize satabilecekleri en ucuz fiyattan satıyorlar. Ama hala gelip "Oyunu 400 TL'ye satmasınlar alayım." gibisinden şeyler söylüyorlar. Aslında suçu yayıncılarda aramamak gerekiyor. Adamların ayakta kalabilmesi açısından oyunları minimum o fiyattan koyması gerekiyor. Ha ama tabii ki 20 yıllık oyunu 50 TL'den satarsan ana bacı sövülürsün Activision gibi :D
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Konudan bağımsız olarak, çok çok önceden Arkane Studios bir Half Life oyunu geliştiriyordu. Oyun iptal edildi ve yıllar sonra oyunun kendisi internete düştü, buradaki videodan bakabilirsiniz.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Dediğiniz çoğu şeyde size katılıyorum ancak her Indie oyun yapımcısı aynı olacak diye bir kaide yok. İndıe oyunların fiyatlarını karşılaştırmak bence çok sağlıklı değil. Çünkü mesela X oyununu 10 kişi yapıyor, indie Y oyununu 5 kişi yapıyor. X oyunu 50 TL, Y oyunu 5 TL diyelim. Ve Y oyunu 100 saat, X oyunu 10 saat. Şimdi, X oyununu 10 kişinin yapması demek, oyunun maliyetinin de belli bir oranda artması demek. Çünkü bu paranın 10 kişiye aynı oranda dağıtılması gerekiyor ki süreklilik sağlansın. Ama Y oyunu için 5 TL gayet yeterli olduğu için, ve de oyunun yapımcıları açgözlü olmadığı için 5 TL'ye koyabiliyorlar (buradaki açgözlü hakaret anlamında değildir yanlış anlaşılmasın). Ama başka bir indie yapımcı için 5 TL çok az olduğu için onu 25 TL'ye koyabiliyor. Bu tamamen oyunun yayıncısıyla ve de bizim paramızın değersiz olmasıyla alakalı. Çünkü dediğiniz gibi bizde 25 birim olan şey onlarda 2 birim
Bu dediklerinin farkındayım.Beklentim de yayıncıların hepsinin birbirinin aynısı olması değil zaten. Ancak bazıları iyi niyetli iken bazıları art niyetli bu çok net. Ben de bu nokta da tüketicilerin ceza kesmesi gerektiğini düşünüyorum.

Benim kızdığım nokta insanlar bir triple AAA oyunun kaçta kaçı fiyatına tekabül ettiğine bakmadan bir oyun 40-50 TL altında ise ve estetik biraz cilalanmış bir estetik ise hemen "ooo süper indie oyun" diye abanmaları. Sırf görsel abanarak, estetik abanarak 50 TL'ye Ori satıyor adamlar. Eski oyun da 2. oyun çıkmadan önce 32 TL falandı. HK'nin 17 TL olduğu yıllarda.

Nitekim, tüketici bilinçlensin.

@Nabu usta şu ana kadar diablo ii hariç hiç bir oyuna para vermedim. Torrent felan kullanmıyor musunuz siz? Bir çok oyun torrentte mevcut.

Oyun konusunda karayip korsanları elime su dökemez. Biraz emek hırsızlığı oluyor ama doların 14 lira olmasından ben mi sorumluyum. Korsana hayır gibi klişe sözlerin arkasına malesef sığınamayacağım

Korsana hayır gibi klişe sözlerin arkasına malesef sığınamayacağım
Korsana hayır diyemem şu şartlarda ancak Steam çok temiz bir platform. Oyunlarına istediğin zaman ulaşabilmen. Virüssüz olması vs gibi. İndirim avlamayı bilince çok pahalı da değil.

Ama evet bu bahsettiğim parasını hak etmeyen ancak tarzı hoş şeyleri belki korsan denerim. O da belki.