Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

One Piece Genel Tartışma&Paylaşım Başlığı

@Nabu

1- 25 senelik bir seriden bahsediyoruz elbette ister istemez tekrarlar olacak bu kadar uzun bir serinin her arkının nasıl birbirinden çok farklı yapabilirsin ki sonuçta bir insanın aklından çıkıyor bunlarda ve yaratıcılığında bir sınırı var. Buna rağmen Oda'nın yine yeterince yaratıcı ve birbirinden farklı arklara imza attığını düşünüyorum. Marineford, Impel Down, Enies Lobby, Sabaody, Reverie şunlar birbirinden farklı yapıda arklar mesela. Biri toplu savaş, biri kaçış, biri kurtarma, biri yenilgi, biri bilgi verme odaklı bir arktı. Ark geçişlerinden bahsetmeye bile gerek yok zaten çok heyecanlandırıcı olaylar görüyoruz hep.

2- OP karakter çeşitliliği bol olan bir seri ve yeni karakterler eklenmesi de gayet doğal bence çünkü gayet büyük ve daha önemlisi yaşayan bir evreni var. Hep aynı karakterlerin etrafında dönmenin çok iyi olduğunu düşünmüyorum Naruto bu hataya düşmüştü örneğin. Ölen karakterler dahi geri geldi ve artık kabak tadı vermeye başlamıştı. OP için merak edilen çok karakter olduğu doğru ama onları da yavaş yavaş görmeye başladık. Oda aklına gelen fikirleri hep çizen bir adam boşa gitsin istemiyor o yüzden de bu kadar uzuyor bazı mevzuları görmek. Yoksa Dragon'un geçmişini çizeceğinden eminim ben.

3- Eskisine göre arklar uzun tutulmaya başlandı bundan bende şikayetçi olabiliyorum Wano ve Dressrosa biraz daha kısa olabilirdi. Fakat güncel okuyunca o kadar da batmıyor bu durum akıp gidiyor hatta. Wano ve Dressrosa'yı tekrar okuyunca fark ettim bunu aldığım keyif çok daha arttı. Ayrıca bazı arklar özelinde büyük bir build up var öncesinde o yüzden de bu kadar uzun sürebiliyor beklenti büyük çünkü. Wano'da işlenmesi gereken tonla konu ve karakter varken bu arkın tutup 50 bölümde bitmesini beklemiyordunuz herhalde elbette serinin en uzun arkı olacaktı. Tatmin edici olması için bu gerekliydi.

Başka seriler ile uzunluğunu kıyaslamayı da çok doğru bulmuyorum çünkü her serinin kendi içinde bir dinamiği var. Her seri kısa olacak diye bir şey yok. Kimetsu no Yaiba'da mesela çok kısa sürdüğü için eleştiriliyordu. Bu bir marifet değil yani.

OP karakter çeşitliliği bol olan bir seri ve yeni karakterler eklenmesi de gayet doğal bence çünkü gayet büyük ve daha önemlisi yaşayan bir evreni var. Hep aynı karakterlerin etrafında dönmenin çok iyi olduğunu düşünmüyorum Naruto bu hataya düşmüştü örneğin.
Kendi dediğin mantıken diğeri ile çelişiyor.

"Op Karakter çeşitliliği bol olan bir seri" ifadesi ile "yeni karakterler eklenmesi de gayet doğal" ifadesi zaten birbirine tezat. Karakter çeşitliliğin çok bol ise o zaman sürekli bunu şişirmek gereksizdir.

Ayrıca yeni karakter tanıtılmasın, eskiler kullanılsın lafından nasıl "aynı karakterler etrafında dönsün" anlamı çıkardın ki ? Kaldı ki bu kadar karakter kalabalığına rağmen zaten her şey Luffy etrafında dönüyor. Misal, Naruto örneği vermişsin, Savaş Arkının 2. Yarısı ve Pain Arkının 2. yarıları hariç Naruto'nun hikayeyi aşırı domine ettiği hiç bir ark yok. Neredeyse tek tük gözüktüğü 2-3 tane ark var. Luffy için bu neredeyse hiç olmuyor.

Yani zaten sorun da bu, zibilyon tane kullanılmamış, tanıtılıp kenara atılmış karakter var, onlara hiç dönmüyorsun ya da dönmen 600-700 bölüm sürüyor bir de üstüne üstlük her şey Mugiwaralar etrafında dönüyor. Post Arc'lar hariç evrenin geri kalanı ne yapıyor göremiyoruz bile.

OP yaşayan bir evren değil diyemem ancak bu çeşitliliğe, bu lore'a , bu politik yapıya kıyasla bence bu "evren canlılığı" olayını çok fakirce veriyor. Çünkü Luffy ve ekibi bir iş üstünde iken evren resmen duruyor, onların işi bitince evren tekrar yaşamaya başlıyor. Oda kotaramıyor bunu.

En basiti şöyle örnek vereyim;

Mugiawaralar, bizim Devrimcilerden gördüğümüzden çok daha fazla ulus, şehir, kent, halk, köy kurtardı ve özgürleştirdi ve ittifaklar geliştirdi. Ve Devrimcilerden gördüğümüzden çok daha fazla Hükümet ile çatıştı.

Mugiwaralar, bizim Denizcilerden gördüğümüzden çok daha fazla azılı suçlu yakaladı, tiranlar yendi.

Mugiwaralar, ödül avcılarından (böyle bir kurum olmaması bile bu evrende zaten saçma) daha çok ödül avladı.

Nitekim, evrene bir sürü oluşum sokup, hepsinin işini daha 2-3 yıldır denizlerde olan bir ekibe bırakırsan işte o pek yaşayan evren olmuyor. Luffy Rayleigh ile antrenman yapıp Ryo'yu Hyogoro'dan öğrenirse, Zoro, Mihawk ile antrenman yapıp kral haki kaplamasını Enma'dan öğrenirse o yaşayan evren olmuyor. "Kervan yolda düzülür Evreni" oluyor.

Dediğim gibi ölü bir evren değil, kendi devinimleri var. Ancak bu kadar yoğun gündemi olan bir evren için, tüm bir evrenin gündemi, Mugiwara'ların gündeminin çok gerisinde kalıyor ve bu Mugiwaralar bu kadar güçlü değilken de böyleydi. Ana Kadronun çok aşırı seriyi baskıladığı kanısındayım.

Hatta son arklarda tayfanın tamamını bile işleyemiyor, yollar ayrılıyor, biri bir yerde, biri başka yerde falan.

Oda aklına gelen fikirleri hep çizen bir adam boşa gitsin istemiyor
Tamam orası doğru ancak yeni gelen fikir , iyi mi kötü mü demeden, süzmeden çıkartması eski fikirlerini öldürüyor. İşte.

Misal Smoker Karakterinin seride kapladığı "Üstlerine gider yapan, mazlumun yanında delikanlı gözü pek denizci" rolünü iki farklı karaktere dağıttı (Fujitora ve Kobby). Ne oldu Smoker ? Yalan.

Ya da Rocks korsanları retcon'u ile Shiki ne oldu ? yalan. Vs örnekler artırılabilir.

Wano'da işlenmesi gereken tonla konu ve karakter varken bu arkın tutup 50 bölümde bitmesini beklemiyordunuz herhalde elbette serinin en uzun arkı olacaktı.
Tamam da içinde serinin en uzun arkı olmayı hak eden bir doluluk yok. Çok çok fazla şişirme var. Kaido karakterini karşımıza nasıl çıkarttı nasıl bir gizem yarattı adam bambaşka bişi çıktı. Neden ölmek istediğini bile işlemedi ne anladım ben bunun en uzun ark olmasından :D 1000 canavarlık tayfa diye gaz verdi, Horoz makatında suratı olan adamlar çıktılar :D :D

Yani , işlenen "tonla" bir şey yok. Kuru kalabalık.

Sana 2 tane saga attım , Wano'dan daha kısa, onlar daha az bölümle çok daha fazlasını işleyebilmiş.

Tatmin edici olması için bu gerekliydi.
Eski arklar ve onların satışları ve de battle shounen normları bunun tam tersini söylüyor.

Her seri kısa olacak diye bir şey yok.
Dediklerimden bunu mu çıkarttın ? Başka serilerle kıyas kötüyse hepsinin başka dinamiği varsa niye her 2-3 mesajında bir Naruto göndermen var ? Kıyas yapılır bunda bir beis yok. Ben zaten kalite ya da başarı olarak da kıyaslamadım. O seriler o kadar sayıda neler işleyebilmişken bu Yonko sagası 400 bölümde ne işlemiş onu örnek verdim. Kaldı ki buna OP'nin kendi içinden de örnek verdim ama orayı es geçmişsin.

OP kısa olsun diyen de yok zaten. Ancak uzunluğunun hakkı olan bir hacmi yok. Ben sana 10 metre ince deney tüpü vereyim bir de 70lik bira bardağı, Bardak, hacim olarak daha çok sıvı alacaktır. Öbürü uzun diye hacmi daha dolu demek olmuyor.

En azından zaman atlaması sonrası OP için durum biraz böyle. Zaman atlaması sonrası OP, OP'nin tamamının %60 ı falan. Ama tüm dünya da zaman atlaması öncesine bir özlem var. Demek ki bir şeyin şişkin olması dolu olması demek değil.

Balon da şişer.

Kendi dediğin mantıken diğeri ile çelişiyor.

"Op Karakter çeşitliliği bol olan bir seri" ifadesi ile "yeni karakterler eklenmesi de gayet doğal" ifadesi zaten birbirine tezat. Karakter çeşitliliğin çok bol ise o zaman sürekli bunu şişirmek gereksizdir.
Ben hep kendimle çelişiyorum galiba size göre neyse sağlık olsun.

Orada demek istediğim şu OP her yeni arkında bize yeni karakterler sunan bir seri yapısı böyle o yüzden yeni karakterler eklenmesinde bir gariplik yok gereksizlikte yok. Oda tüm bu karakterleri hakkıyla işleyebilecek kadar donanımlı bir mangaka zaten.

Ayrıca yeni karakter tanıtılmasın, eskiler kullanılsın lafından nasıl "aynı karakterler etrafında dönsün" anlamı çıkardın ki ? Kaldı ki bu kadar karakter kalabalığına rağmen zaten her şey Luffy etrafında dönüyor. Misal, Naruto örneği vermişsin, Savaş Arkının 2. Yarısı ve Pain Arkının 2. yarıları hariç Naruto'nun hikayeyi aşırı domine ettiği hiç bir ark yok. Neredeyse tek tük gözüktüğü 2-3 tane ark var. Luffy için bu neredeyse hiç olmuyor.

Yani zaten sorun da bu, zibilyon tane kullanılmamış, tanıtılıp kenara atılmış karakter var, onlara hiç dönmüyorsun ya da dönmen 600-700 bölüm sürüyor bir de üstüne üstlük her şey Mugiwaralar etrafında dönüyor. Post Arc'lar hariç evrenin geri kalanı ne yapıyor göremiyoruz bile.
Bu konuda haksızlık yaptığını düşünüyorum. One Piece'de yeri geliyor 13 bölüm boyunca (Oden geçmişi) Luffy'i ve tayfayı görmüyoruz. Hadi o geçmişte geçtiği için desek Reverie'de mesela 6 bölüm boyunca hiç görmedik bizimkileri. Artık sadece Post Arc'larda değil bildiğin arc içinde de diğer karakterleri görüyoruz çokça. Egghead arkında 5 bölümdür bizim tayfaya dönülmedi. Shanks, Devrimciler, Kid, Law, Amiraller, Karasakal bunları gördük ve görmeye de devam ediyoruz. Daha ne olsun? Şuan bu çeşitlikte bir seri var mı mangalar arasında. Yaşayan evren konusunda en önde gelenlerden biri One Piece'dir.

Naruto konusunda demek istediğim Edo Tensei ile neredeyse ölen herkesi geri getirdiler. Seri yeni karakter yaratma konusunda OP kadar başarılı değil. Sırtını hep eskilere, efsanelere dayıyor. OP ise her an taze ve merak uyandırıcı karakterler ortaya atabiliyor.

Tamam orası doğru ancak yeni gelen fikir , iyi mi kötü mü demeden, süzmeden çıkartması eski fikirlerini öldürüyor. İşte.

Misal Smoker Karakterinin seride kapladığı "Üstlerine gider yapan, mazlumun yanında delikanlı gözü pek denizci" rolünü iki farklı karaktere dağıttı (Fujitora ve Kobby). Ne oldu Smoker ? Yalan.

Ya da Rocks korsanları retcon'u ile Shiki ne oldu ? yalan. Vs örnekler artırılabilir.
Smoker halen rol alabilir seride ama arka planda kaldı ona katılıyorum. Oda fikir değişikliğine gitmiş olabilir Fujitora ve Koby'i ortaya koyarak. Ama yerine koyduğu karakterlerde kötü değil yani.

Shiki zaten hiçbir zaman çok hikayenin merkezinde olmadı. 0. sayı haricinde mangada adı çok az geçti. Film kötüsü gibiydi daha çok canon olsa bile. O yüzden yerine Xebec'in getirilmesi çok sorun değil bence.

Tamam da içinde serinin en uzun arkı olmayı hak eden bir doluluk yok. Çok çok fazla şişirme var. Kaido karakterini karşımıza nasıl çıkarttı nasıl bir gizem yarattı adam bambaşka bişi çıktı. Neden ölmek istediğini bile işlemedi ne anladım ben bunun en uzun ark olmasından 1000 canavarlık tayfa diye gaz verdi, Horoz makatında suratı olan adamlar çıktılar

Yani , işlenen "tonla" bir şey yok. Kuru kalabalık.

Sana 2 tane saga attım , Wano'dan daha kısa, onlar daha az bölümle çok daha fazlasını işleyebilmiş.
Ne bu şişirmeler mesela? Wano'nun hikayesini bize Oden ve Kınlar üzerinden anlattı güzelce. Kaido ve King'in hikayesine de değindi. Antik silah, Joy Boy, Nika, Queen ve Judge bağlantısı üzerinden Mads, Zoro-Ryuma benzerliği, Mugiwara tayfası, Momonosuke'nin gelişimi, Orochi, Law, Kid, Tobi Roppo, X-Drake, Hawkins, Apoo, Samuraylar, Ninjalar, Yakuzalar, Big Mom, Perospero, Marco, CP0 ve daha nicesi. Bu arkta işlenmesi gereken çok konu ve karakter vardı hepsine de değindi. Bazılarına fazla vakit ayıramadı mecburen yoksa ark bitmek bilmezdi. Şu haliyle düşününce yine iyi toparlamış.

Attığın sagalarda çok önemli hikayeler barındıyor fakat Wano kadar dolu değil kadroları. Marineford'da bir çok karakter vardı onu da yine fena yansıtmadı. Hatta kısaydı bile denebilir daha uzun olsa şikayetçi olmazdım.

Dediklerimden bunu mu çıkarttın ? Başka serilerle kıyas kötüyse hepsinin başka dinamiği varsa niye her 2-3 mesajında bir Naruto göndermen var ? Kıyas yapılır bunda bir beis yok. Ben zaten kalite ya da başarı olarak da kıyaslamadım. O seriler o kadar sayıda neler işleyebilmişken bu Yonko sagası 400 bölümde ne işlemiş onu örnek verdim. Kaldı ki buna OP'nin kendi içinden de örnek verdim ama orayı es geçmişsin.
Ben Naruto ile uzunluğu üzerinden kıyaslamıyorum ki. Yonko Sagası öyle az bir konu işlemiyor yani daha kısa da olabilirdi ama bu uzunluğunu abartı bulmuyorum ben. Oda'nın tercihine kalmış bir konu zaten hikayeyi bu şekilde anlatmak istemiş. OP bazen takip ederken insanı sıkabilir, çok uzadı dedirtebilir ama günün sonunda sana öyle bir bölüm verir ki o zamana kadar ki tüm o uzatılmış gelen bölümler anlama kavuşur. Pay off olayını harika şekilde yapar. O ana kadar hep inşa eder ve olaylar patlak verdiğinde tüm o birikmişlikle beraber büyük bir tatmin duygusu yaratır.

Luffy'nin çatıda Kaido'ya ilk yumruk attığı sahne buna güzel bir örnek. O zamana kadar arkta yaşanılan trajediler gözler önüne seriliyordu ve o yumruğun etkisi kat be kat daha fazla geçiyordu insana bu sayede. OP duyguyu geçirme konusunda çok başarılı bir seri zaten.

En azından zaman atlaması sonrası OP için durum biraz böyle. Zaman atlaması sonrası OP, OP'nin tamamının %60 ı falan. Ama tüm dünya da zaman atlaması öncesine bir özlem var. Demek ki bir şeyin şişkin olması dolu olması demek değil.
Zaman atlaması öncesini bende daha çok seviyorum ama öncesinde 10/10'sa zaman atlaması sonrası 5/10 falan değil benim için. Bir iki puan düşer en fazla. Tabi bunlar kendi düşüncelerim herkes aynı hissetmek zorunda değil.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Ben hep kendimle çelişiyorum galiba size göre neyse sağlık olsun.
Bak sonra demogoji deyince kızıyorsun. Canım benim , senin cümlenden çıkarttığım iki ifade birbiriyle çelişmiyor mu ? Çelişmiyorsa çelişmediğini açıklamasını yap. Bana taş atmana gerek yok.

Kaldı ki gençsin, hırslısın, duygulusun hepsini toplayınca senin sonsuz kere kendinle çelişme hakkın var zaten bundan dolayı kimse seni olduğundan daha aşağı ya da yukarı görecek değil. Hayır üstelik ben yanılıyor da olabilirim o çelişki hakkında. Takılma bu kadar. Ama bak tartışmalara hep çok üst perdelerden girip sonra biraz direniş gördün mü çok çabuk kişiselleştiriyorsun, bunu yapan ne ilk ne de tek kardeşimizsin. YIlların forum ve yöneticilik hayatında, üniversite hayatımda, iş hayatımda bunu çok insandan gördüm, normaldir de . Ama bunu kendinin de görmesi , avantajına olur canım benim.

Oda tüm bu karakterleri hakkıyla işleyebilecek kadar donanımlı bir mangaka zaten.
Sonuçlar ve verdiğim örnekler, aksini gösteriyor. Kaldı ki Oda değil edebiyat tanrısı gelsin bu takvimle, bu tempoyla, bu kadar "ya hele bi yola çıkalım" planlamacılığıyla kimse bu kadar dev bir evreni, hakkıyla işleyemez :D İşleyemiyor da zaten.

İşleyemiyor ki bu kadar insan bu başlıkta eleştiri de bulunmuş. Yani One Piece ve Oda öveceğim derken, diğer insanların görüşlerini de "farkında olmadan" küçümsüyorsun.

Reverie'de mesela 6 bölüm boyunca hiç görmedik bizimkileri
6 bölümü bana anlatman matah bir şey gibi göstermen tuhaf. Kaldı ki Reverie "Post-Arc" tarzı arklardan ben zaten en başta ne demişim, evren bu arklarda harekete geçiyor sonra gene uykuya geçiyor minvalinde konuşmuşum.

Ayrıca ben Luffy hiç ortadan kaybolmuyor demedim "neredeyse hiç bir zaman" demişim. Bunlara dikkat et.

Egghead arkında 5 bölümdür bizim tayfaya dönülmedi. Shanks, Devrimciler, Kid, Law, Amiraller, Karasakal bunları gördük ve görmeye de devam ediyoruz. Daha ne olsun?
Çünkü Egghead de bir "post-arc-arc" olarak işleniyor. Kaldı ki şu an bunların işlenme sebebi zaten yüzlerce sayıdır işlenmemeleri. "İlla ki" işlenecekler, gösterilecekler. Ama benim sorguladığım şey bunun zamansızlığı, ertelenmesi idi. Zaten Reverie ve Egghead gibi 2 tane ana ark sonrası gelen mini arkı ve de güncel zamanı örnek vermen bile dediklerimin doğruluğunu güçlendiriyor.

Naruto konusunda demek istediğim Edo Tensei ile neredeyse ölen herkesi geri getirdiler. Seri yeni karakter yaratma konusunda OP kadar başarılı değil. Sırtını hep eskilere, efsanelere dayıyor. OP ise her an taze ve merak uyandırıcı karakterler ortaya atabiliyor.
Joy boy, Nika, Rocks , Oden bunlar geçmiş efsaneler değil mi ? Kaldı ki bir hikayenin yeni karaktere ihtiyacı olmadan hikayesini anlatması bir eksi değildir. Olsa olsa tercihtir.

O yüzden yerine Xebec'in getirilmesi çok sorun değil bence.
Sorun yerine Xebec gelmesi değil. Xebec'i seriye entegre edebilmek için tarih adına bir çok şeyi retconladı. Oden için de öyle oldu. Sorun bu, yeni karakteri sisteme kaynatırken, kaynak yerinde çok göze batman akmalar, kokmalar olması. Yaptığın kaynak, orijinali kadar iyi gözükmeyecekse, o kadar sağlam olmayacaksa kaynak yapmazsın. Yapıyorsan da düzgün yaparsın denilen budur.

Ne bu şişirmeler mesela?
Oden hikayesinin gereksiz uzunluğu. 9 Kın Karakterlerinin zorlamalığı. Raizo gibi inanılmaz yan karakterin de yanı bir karakter için Punk Hazard'dan beridir hype yapıldı. Hyogoro'ya, o sürekli gülen adama plot açısından gram ihtiyaç yoktu. Wano'nun hikayesinden bunları çıkart kaldığı gibi akar. Oden'in Beyazsakallara katılmasının , Oden'in hayatı anlamında hiç bir etkisi yok, Böylece Beyazsakal'ın adı da lekelenmezdi. Yamato karakterinin evrende bir yeri yok. Bİr figür olarak eğlenceli ve izlemesi güzel ancak hikaye gerekliliği değil.

Kanjuro'yu ısıtıp ısıtıp tekrar sokması gereksizdi. Sanji, Germa teknolojisi kullanmam dedi, kullandı sonra onu kırdı, sonra gen uyandırdı vs . Baştan o teknolojiyi kullanmayıp gen uyandırsa zaman kaybı olmazdı. Farklı kıyafet giymiş Sanji figürleri satılsın diye bile fazladan 3-4 sayı çizdi.

Örnekler çoookça artırılabilir. Bir de bir şeylere değinmek onları işlemek demek değildir. Kaido ve Canavar Korsanları işlenmedi mesela. Hele Kaido niye ölmek istiyor, Big Mom'a olan can borcu, vs hepsi geçildi. neden çünkü Kaido sarhoş moduna girip "Kyaa" diye öpücük atmakla meşguldü . . Gerek var mıydı ? yoktu.

Arkta Kiku diye biri olsa ne olurduuuuu olmasa ne olurdu ? Vs vs vs

Senin yüzlerce sayıdır deyinmediğin konular (wano öncesi); Reverie de neler oldu, Kuma'ya ne oldu, Garp, Sengoku, Akainu ve genel olarak Marine'ler ne yapıyor, Shichibukailara karşı açılan savaşın sonuçları, Mihawk kimdir ? ne yapar ?, Shanks'ın ajandası nedir ? , Dragon ne halt yiyor, Devrimciler nedir, Dünya Hükümeti ile Shanks'ın görüştüğü adam kimdi ? Dünya Hükümeti ne yapacak ? , Bizim bir filomuz var ittifak filomuz. Luffy öldü, ee bunlarda vivre card var. vivre card yanınca bunlar Luffy için ne düşündüler ?

Shiki nerede, Gaban nerede ? , Beyaz Sakal korsanlarından hangileri avlandı, hangileri yaşıyor. Weevil'ın olayı ne ? , Rayleigh, Luffy eğitimi sonrası bir şeyle meşgul oldu mu ? , Impel Down'da dof'u öldürmesi için suikastçı gelecekti ne oldu ? , Wano arkında "Lurking Legend" gelecek dedin o kimdi ? neden Rocks korsanları üyelerinin ve ryuumanın bedeni Moriah da. Karasakal Moria ile ne yapacak ? Karasakalın bir sonraki hamlesi ne ?

Vegapunk'ın olayı ne ? (Vegapunk çıktı, çıkmaz olaydı)... Ve daha tooooonlarca soru. Sürekli "arkası yarın" , "devamı az sonra" yapa yapa yapa bomboş arklar geçti. Whole CAke Island da Bİg Mom 10 küsür saat boyunca yelkenli gemi kovaladı. Sanji 12 saat boyunca kek yaptı. Sonuç bir halta bağlanmadı.

Adam anlatamadığı bazı şeyleri, kapak hikayelerinden anlatmak durumunda kalıyor. Ana eser her şeye yetişmeke yetersiz kalıyor çünkü.

Yani Wano da bir şey anlatılmadı diyen yok, ancak %60 ı , ihtiyacımız olmayan, bundan sonrada olmayacak olan ekstralardı. Ancak OP'nin şu geldiği noktada bu ekstraları biraz kısması artık işin özüne gelmesi lazım hele de çizimler bu kadar kötüleşmişken.

Attığın sagalarda çok önemli hikayeler barındıyor fakat Wano kadar dolu değil kadroları.
Kadro doluluğu =/= hikaye doluluğu.

Oda'nın tercihine kalmış bir konu zaten hikayeyi bu şekilde anlatmak istemiş.
Zaten senin ya da benim tercihim diyecek değilim her halde. Ancak Wano eleştirilerini anlamadığını söylediğin için bu konuşma başlamıştı. İşte sebepleri de bunlar diyorum. Yoksa tercih bizde diyor olabilir miyim sence :D :D

OP bazen takip ederken insanı sıkabilir, çok uzadı dedirtebilir ama günün sonunda sana öyle bir bölüm verir ki o zamana kadar ki tüm o uzatılmış gelen bölümler anlama kavuşur.
İşte bu herkes için böyle olmayabilir, bunun ayrımını yapmak gerek. Daha taze bir okur ve de daha minimal bir çizgi roman tüketicisi için belki öyledir. Ancak aksi için her zaman bu olmayabiliyor.

Pay off olayını harika şekilde yapar. O ana kadar hep inşa eder ve olaylar patlak verdiğinde tüm o birikmişlikle beraber büyük bir tatmin duygusu yaratır.
İşte o dediklerin senin fikrinmiş demek ki, bizimkilerde öyle olmamış.

OP duyguyu geçirme konusunda çok başarılı bir seri zaten.
Arabesk ya da fantezi müzik de duygu geçirme konusunda çok başarılı bir müzik türevidir. Ancak müziğin kompozisyonu konuşulurken Ferdi Tayfur ile Bach bir arada anılmazlar.

Usopp'un burnu,Sanji'nin kaşları.Bunlar ikonik şeyler.Mesela Sanji/Zoro atışmalarının temelini oluşturuyor kıvırçık kaş/yosun kafa muhabbeti.Benim en gözüme batan şey bu oldu.Karakterlerin ikonik şeylerini değistiremezsiniz.

Zoro Kpop idolu gibi duruyor.Zoro'nun korkutucu bi aurası olmalı normalde.Hiç yakıştıramadım oyuncuyu.

Ve bir de dizi çıktığı gibi anınde japonca dublajı da yapılmalı.Gam gammmı pistol nedir.

Luffy sevimli ve çocuksu yüzü olan birisi gibi değil de, at hırsızı gibi.
Zoro çok kötü, gerçekten kötü. Zoro seri ilerledikçe sertleşen ve karizmalaşan bir karakter ama hiç böyle olmamıştır.
Sanji ve Usopp konusunda @Shrimpe katılıyorum. Koca deniz canavarı uzayan kollar ekleniyorsa, birisine kıvırcık kaş ötekine burun da eklenebilirdi.
@Shrimp evet İngilizce dublaj çok eğreti duruyor. Film olsun, dizi olsun, anime veya animasyon olsun (Buz Devri gibi istisnalar kaideyi bozmaz) orjinal dilinde verilmeli. Yada gam gam pistol çekene kadar, kulağa daha hoş gelen bir şey bulunabilirdi.

Bunlardan da başka çok eğreti ve çocuksu. Hatta oldu bittiye gelmiş gibi. Bu kadar kötü olacağına hiç olmasaymış.

Ne kadar alay etsek de merakla beklediğim yapımlardan biri. Fragmandan az çok belli nasıl bir şey olacağı ama East Blue Saga'yı çok sevdiğimden nasıl işleyeceklerini çok merak ediyorum. Her halükarda sonuna kadar izleyeceğim.

Rezil etseler de sorun değil benim açımdan.

Diğer live action yapımlara kıyasla gayet iyi bir iş gibi duruyor. Oyuncu seçimleri ve görsel efektler beklediğimden iyi. Severek yapılan bir iş olduğunu düşünüyorum umarım başarılı olurda devam sezonlarını görebiliriz. Bana şimdiden One Piece havasını vermeyi başardı.

Engin abi güzel anlatmış Gear 5'in neden bu kadar özel olduğunu. Bu cesur hamlesi için Oda'ya teşekkürlerimi sunuyorum. Gördüğüm en farklı ve okuması en keyifli formdu. Animede görmek için sabırsızlanıyorum.

Ben sevemedim 5. vitesi. Toon Force olayı zaten yeterince ciddi olmayan seriyi iyice cıvıklaştırıyor. Anime bunu 1-2 bölüm güzel yapar sonra tekrar kalitesini düşürür. @Monolith

Başka serilerde olunca "plot armor" , " deux ex", "yazar makadından element uydurmuş" diyip gömdükleri şeylerin 5 kat beteri OP de olunca özel oluyor :D Yıllarca forumlarda Bleach ve Naruto fanlarını dövdü OP fanları, sizin karakterlerini plot armor'lu, seçilmiş kişi vs diye :D Şİmdi de "ama bu farklı" falan diye yırtmaya çalışılıyor.

Post modernin bile post'undaki bu ahir zamanlarda kimleri ünlü ettiğimizi ve kimleri sanatçı saydığımızı düşününce, Oda'nın durumu gayet normal sanırım.