Retcon'un senin benim için diye bir yanı yok hocam.Yani katılıyorum Beyonder çok daha dramatik bir örnek ancak illa öyle olması gerekmez.
Bir karakter en güçlü silahına yaratıldıktan neredeyse 20 yıl sonra ulaşmışsa bu demek ki bu karakter ileride de yeni şeyler ekleyebilir ancak bu her zaman karakterin böyle olmadığını bizlere gösterir.
Tıpkı wolverine ilk yaratıldığında iyileşme gücü olmaması ancak sonra çok az olması, sonra biraz daha artırılması ve sonunda epey abartılması gibi bunlar adım adım retconcuklar denilebilir.
Yahweh kendine "All-Powerful" ve "All-Knowing" dendiğini söylüyor.
Klasik çağda Odin için "Yücelerin en Yücesi, Yaşayan Her şeye Kadir" denilmiş.
Ancak hepimiz Odin'in tüm silahlarını üstüne kuşansa, tüm büyü güçlerini uyandırsa taş çatlasın nigh-universal olabileceğini ve aynı Klasik Odin'in Celestiallar'dan nasıl dayak yediğini biliyoruz.
Arkadaşlar biz bunu geçen arkadaşlarla da konuşmuştuk bu omnipotent olma olayı nedir diye ?
Orada Yahweh için all-knowing denmesi omniscience belirtisidir ya da en azından nigh-omniscience , all-powerful ise omnipotent ya da nigh-omnipotent
Fakat sorun şu bir şeylere kadir olma durumu bulunduğun pozisyonla alakalıdır. Nasıl mı ?
Misal ; (abartılı bir örnek veriyorum ki daha akılda kalıcı olsun) Silver Surfer güneş sistemi düzleminde Omnipotent / nigh-omnipotenttir. Ancak bu düzlemin daha üstündeki düzlem ve seviyeler güçlerinin dışındadır (Galaksi, Evrensel, Çoklu Evrensel, Çoklu Boyutsl vs gibi)
Silver Surfer ölü gezegenlere hayat vermiştir, kozmik güçleri ile gök cisimcikleri yaratmıştır. BEdeni olmadan yaşayabilir taneciklere bölünebilir, toz zerreleri ya da kar taneleri gibi havada gezerek var olabilir. Neredeyse ölümsüzdür. Moleküllerinden geri birleşir. Bulunduğu düzlem de kozmik farkındalığa sahiptir ve her şeyden haberdardır. bulunduğu düzlemde hyper speed sayesinde neredeyse omnipresence dır.
Eğer bizler Silver Surfer'In dan daha güçlü bir çizgi roman karakteri okumasaydık. Kesin derdik ki "Silver Surfer bu evrenin tanrısı her halde" .. Evet Silver Surfer bir yerde "tanrısal" güçlere sahip.
Ancak bu tamamen kendi seviyesi içerisinde geçerli. Kendi sınıfından bir adım yukarı çıktı mı ? Orası Skyfatherların ya da cehennem lordlarının oyun alanı.
Oradan bir yukarı çıktık mı soyut kozmikler ya da celestiallar vs vs.
Oradan yukarıda çoklu evren (multi-universal) onunda yukarısında çoklu-evrensel (multiversal) tehditler vs vs
Yahweh'in kendisi için All-Knowing ve All-Knowing demesi elbette bu karakterin tartışmasız tanrısal güçleri olduğuna işarettir ancak multiversal demek için Yahweh'in bunu ne seviyede yaptığını bilmek gerek.
Atıyorum, Parallax Hal Jordan çoklu evren de yarattı bozulmuş olanları düzeltti de kesinlikle omnipotent denmeye layık şeyler sergiledi ama Lucifer, Synnar gibi adamların seviyesine gelip, Parallax Jordan'a bir daha bakınca sinekten farkı yok.
Nitekim, Yahweh'in Skyfather ya da Skyfather+ seviyesinden yukarıda olması gerektiğini düşünmemize sebep olabilecek bir şey ben göremiyorum.
Benim burada yediremediğim olay şu aynı söz Fulcrum için kullanıldığında kabul görüyor. Bu arada Fulcrum'un hiç feati yok ama Yahweh'in var nedense ondan az saygı görüyor.
Fulcrum ile ilgili çizgi roman üzerinde bir veri yok ancak yazarların söyledikleri var. Jack Kirby'nin gençliğine benzetilmesine çalışılması gibi şeyler de karakteri biraz göze batırdı. Yahweh çok bir övgü olamaz çünkü tekin ve stabil bir duruşu yok evrende ve günümüz semavi dinlerini temsil ettiğinden, hassas bir konu olduğundan çok fazla bulaştırmıyorlar. Hatta senin attığın resimlerdeki Yahweh için pek çok yerde "Old Jesus" yani İsa diyenler bile var.
Resim 2 de Evreni ve onun tüm alternatif gerçekliklerini yarattığını söylüyor
Bedirhan aksine karakter o resimde evrenin ortak bir yaratılış olduğunu söylüyor.
Hatta türkçeye çevirelim diğerleri için.
Ayıcık soruyor;
- Bu evreni sen yarattın , sen yok edebilirsin değil mi ?
Yahweh(Yahweh olduğu düşünülen kişi):
- Evreni ve ayrıca yaratılışı nasıl tanımladığına göre değişir...
- Doğru. Bu tanıdığın evreni senin memleketinin de dahil olduğu alternatif gerçeklikleri ile beraber ben varlığa bürüdüm.
- Fakat bununla birlikte bu tek evren değil ve ben de tek tanrı...
- "
Yaratıcı" demek üzereydim ancak aslında ben daha çok "
tedarikçiyim"
- Bu evren bir kontrat işiydi. Ben yaptım ancak yasal olarak yaratıcısı ben değilim. "Varoluş" denilen kollektifliğin bir katkısı olarak düşünüldü.
Ayıcık araya giriyor;
- Bekle. Sen şimdi bana evrenin bir işe alım projesi mi ? Seni kim işe aldı ?
Yahweh:
- Gerçek patent hak ve telif sahipleri tarafından.
- Şirketsel bir yapı. Yöneticiler gelip gidiyor ancak esas yapı olduğu gibi kalıyor.
gerisine gerek yok.
Nitekim buradan çıkan tek şey. Yahweh'in bahsettiği şey çizgi roman yaratıcıları olduğu ve çizgi roman yaratıcılarını temsil eden marvel tanrıları kim ? Jack Kirby, Steve Ditko ve Stan Lee ? Bunları çizgi romanda temsil eden karakter kim ? TOAA
Yahweh, TOAA'nın onlarca uzantısından ve maşalarından biri olduğunu gösteriyor.
Ve kesinlikle evreni tek yarattığını ima etmiyor. Birden fazla çoklu evren yarattığını (hatta evren bile yarattığını) iddia etmiyor. Keza yine aynı hikayede (ilk mesajlarımda göstermiştim). Bu evrenin bile diğer tanrılarla ortak yapıldığını anlatılıyordu. Tek tanrı olmadığını, birden fazla olduğunu da açıkça söylüyor.
Ve kendisine yaratıcı değil "tedarikçi" diyor. Bu da true omnipotent olmadığı anlamına gelir.
Ki Yahweh çoklu-evrensel olsaydı bile .Ghost Rider karakterinin 56 yıllık tarihinin her zerresi Yahweh ile ilişkilendirilerek geçirmediğini biliyoruz. Nitekim 1 hikayelik bir olayı karakterin ve içinde bulunduğu evrenin tamamına yaymak ne kadar doğru ?
3. Resime burada Death'i yarattığını anlatıyor ama ne hikmetse "Lady Death" Night-Omnipotence ama yine de Yahweh'in gücü kabul edilmiyor.
Lady Death'i kastettiğini gösteren bir şey yok. Kendisini zaten tedarikçi olarak tanımlıyor Nitekim Lady Death'in gücünün bu evrene yansımasını tedarik etmiş olabilir en fazla. Kendisi diyor zaten bu evreni var eden şey "varoluşun kendisi" diye. Nitekim.
Ve dediğim gibi her şeyi bir kenara korsak hadi diyelim Yahweh = TOAA = Ya da herhangi çoklu evrensel bir seviye. Bu hala Ghost Rider'ın çok güçlü olduğu anlamına gelmez. Adamın tek yaptığı iyiliklerinin karşılığı olarak ve sistemde ihtiyaç duyulduğu için karakteri tekrar diriltmek ?!
GR, fi tarihinde altmışlı yıllarda Strange'i yendi (ölüm bakışı bile tasarlanmamış, çoklu sürücüler bile çıkmadan çook önceki bir zaman) diye onu hemen çoklu evrensel yapıyoruz, sonra tüüm sürücüleri de çoklu evrensel yapıyoruz. Sonra diyoruz ki Yahweh bunu yarattıysa (ki asıl yaratıcısı her şeyin yaratılmasına sebep olan TOAA aslında tıpkı diğer her şey gibi) o zaman otomatikman o da çoklu evrensel Ya da Yahweh çoklu evrensel değilse o zaman daha güçlü bir yaratıcı gerek o zaman GR'yi OAA yarattı.
Yani nereden gidersek gidelim bunların hepsi varsayım ve teori, genel geçer %100 kesin bir şey değil.
bedirhandrogba2' Alıntı:
Yanlışlarım varsa düzeltmeni bekliyorum
Estağfurullah. Ben en fazla kendi yorumumundan bahsedebilirim sen ondan bir pay çıkarırsan ne ala kardeşim. Düzeltmek falan bizi aşar
bedirhandrogba2' Alıntı:
bu gecelik izin istiyorum
Eyvallah, o ne demek. İzin sizin.
bedirhandrogba2' Alıntı:
Üniversitenin ilk gününden ölü gibi gitmek istemiyorum
Ooo Taze ünili haa. Hayırlı olsun bakalım. Umarım seninki iyi geçer.