Öncelikle şunu söyleyelim. Arkadaşlar bir geek sitesinde bir şeyler yazmak ve bir forum sahibi olmak beni otomatikman omniscience bir yorumcu yapmaz . Marvel ve DC yaklaşık yüz yıla yakın süredir ortalıkta olan gittikçe, şişen büyüyen yüzbinlerce hikaye ve karakter barındıran firmalar. Bunun alternatif evreni var, canon u var, non-canon u var, sagası var , one-shot ı var vs vs.
Bu kadar devasa bir bilgi yumağının her karesini biliyor ya da bildiklerimizi doğru biliyor olmamız beklenemez. Bu işin membahı olan Amerika'daki geek sitelerinin yorumcuları ve yazarları bile deli saçması şeyler diyebiliyorken burada kim birazcık türkçe içerikli bir şey yapsa onu hemen tüm beklentileri karşılaması gereken aksi takdir de cezalandırılması gereken biriymiş gibi davranmak kadar 31 yıllık hayatımda duyduğum saçma şey çok azdır. Bu hem kültür magandalığı, hem de cahillik.
Önemli olan herkesin bilgilerini ortak havuzlarda paylaşıp, toplayıp, suyu (bilgilerimizi yani) kirden (yanlış bilgilerden) arındırmasıdır. Bunun için bir de forum açtım. Yoksa yazımı yazar, videomu çeker arkama yaslanırdım.
Bu tavrın ne kadar yetişkinlik dışı olduğunu anladığımıza göre. Konuya dönelim.
Yukarıda dediğim gibi her şeyi bilemem (hele ki ben daha çok DC Comics ile ilgili biriyken) . Ancak ben göze çarpan bir Classic Dr. Strange Vs Ghost Rider görmedim. Benim gördüğüm modern çağda yazılmış bir vs idi.
Ve o Vs de .
https://imgur.com/a/GwUvX
Buradan bakabilirsiniz (eğer imgur linkleri sizde çıkmıyorsa sizler için başka formatta tekrar koyarım. Söyleyin yeter.)
Gördüğünüz gibi, Zarathos'lu Ghost Rider (Zarathos pasif durumda olsa da Zarathos'Un varlığı sebebiyle Doctor Strange baş da Johnny Blaze olup olmadığını çıkaramıyor.)
En sonunda sürpriz saldırı ile (Doctor Strange savaşı bırakmış ve "ne yapıyorum ben !" triplerine girmişti) kefaret bakışı atarak yeniyor. O ana kadar Doctor Strange isteksiz isteksiz dövüşmesine rağmen ve bir kaç kere rakibini hafife alıp hata yapmasına rağmen en son tek bir darbeyle GR'yi nakavt ediyor.
Aynı dövüşte Doctor Strange rakibini ciddiye alsaydı ve göz kontağı kurulamayacak bir mesafeden dövüşüp Doctor o misitk yıldırımlardan ardı ardına çaksaydı GR ne yapabilecekti ? En fazla Zarathos kontrolü ele almak zorunda kalır ve Strange'i yenerdi.
Nitekim bu dövüş bir karakterin diğerinden daha güçlü olduğunu göstermekten çok birinin diğerinden daha zekice ve acımasızca savaştığını öbürünün ise olayı hafiften aldığı ve rakibini ölümcül biçimde incitmekten çekindiğini gösteriyor. Tabi daha detaylı bir analiz için hikayeyi okumak şart. Feat okumak yetmez. Ancak şimdilik görebildiklerim bunlar.
Eğer bu Doctor Strange multiversal ise nasıl bir mezar taşı üstüne düştü diye yere yapışıyor ?! Kastedilen dövüş bu değil de başkası ise ben bakmaktan mutluluk duyarım. Ama bu dövüşte ne GR ne de Strange için sıradışı hiç bir şey yok.
--------------------------
Ayrıca klasik çağ (gümüş ve bronz çağların ortak adı) herkesin çok güçlü olduğu bir dönem ve artık günümüz karakter tanıtımlarında ciddiye almadığımız bir dönem nitekim o zamanlar GR dediğiniz gibi low-multiversal olsa "bile" bunun şimdi bir geçerliliği var mı ? Sanırım yok.
https://comicvine.gamespot.com/ghost-rider/4015-56209/forums/who-can-beat-ghost-rider-540378/
Comicvine'da GR'yi kim yenebilir sorusunda verilen cevaplar genelde pek çok herald seviye karakterin GR'ye (Zarathos'suz) tehdit olduğu yönünde. Zarathos için ise Shuma-Gorath, Darkseid, Thanos gibi rast gele isimler söylenmiş. Elbette bu konu bir şeyi kanıtlamaz. Herkes yanılıyor dahi olabilir ancak bize bir fikir veriyor. O da şu
Kİmse GR'yi evrensel sınırların dışında resmetmiyor !
Klasik Çağ Ghost Rider multiversal ise Incredible Hulk'u yenmek için neden etrafındaki oksijeni yakıp onu bayıltmayı seçiyor ve bu kadar korkuyor ondan ?
Modern çağda Zarathos'lu GR'yi döven Professor Hulk'u görüyoruz.
Incredible Hulk taş çatlasa güneş sistemi seviyesi birisi . O zaman Zarathos'lu GR bile zor zamanlar yaşıyorsa ? Base GR nasıl çoklu-evrensel oluyor. Bana sorarsanız Hulk'un GR dövmesi biraz karakter dışı , yani Zarathos mantıken Hulk'un canına okur ancak eğer bir karakter kati suretle multiversal hatta outversal olarak tanımlayacaksınız bunların yaşanmamış olması gerek. Ama hem klasik hem de modern çağ da Hulk'un GR için bir tehdit olduğu gösterilmiş.
Daha yakın tarihteki bir karşılaşmalarında ise (WWH) Hulk, Base GR'yi rahatlıkla yere sermiş ancak daha sonra Zarathos kontrolü ele alınca işler değişmiştir.
Nitekim tüm bunları toplarsak Base GR
Peki Zarathos'un gücü ? Kendisi Cehennem Lordları kamarasının bir üyesi ve Mephisto'nun eski çırağı, emir eri gibi bir şey. Mephisto'nun kendisi bile multi-versal ya da outversal değilken ? Zarathos nasıl olabilir ?
Ghost Rider, kendisinden güçlü bir ekiple karşılaştığında şahısların tepkisi;
https://comicvine.gamespot.com/forums/battles-7/jla-takes-on-ghost-rider-680274/
Son dönemde yaşanan tüm etkileyici (Hulk ve Thor'u almak, herkesi dehşete düşürmek vs) Robbie Reyes adlı son Ghost Rider'ın eseri (ki kendisi gerçek bir ghost rider bile değil sadece Johnny onu öyle çağırdı diye öyle deniliyor) ve marvel kozmik hiyerarşisini baştan düzenledi ancak her zaman dediğim gibi bu işlerde tek sayılık patlamalara değil. İstikrara karaterin yıllar boyu sürdürülen tasvirinin bütününe bakarsın. Eğer bakmasaydık. TÜm Superman vs lerinde Superman'i Superman Prime One Million olarak saymamam için hiç bir neden yok çünkü her şey bittiğinde Earth-o yani bizim supermanimizin dönüştüğü şey o. Aynı şey Strange Visitor Superman için de geçerli. Ama böyle yapmıyoruz çünkü o başka bir hikaye, oldu ve bitti. Evrenin devamlılığı o şekilde sürmedi. O yol üstündeki bir anıydı sadece.
Ghost Rider'da durum Superman'den de karışık, Bu ismi taşıyan birden fazla karakter var her karakterin kökeni ise bir diğerinden farklı. Genel olarak Ghost Rider konsepti ise 2017'i de sayarsak 4 kere retcon yemiş.
Hal böyle olunca bir 2017 feati alırım, bir 1967 feati alırım üzerine biraz 1994 serperim, canon olmayanlara canon derim, GR'nin dayak yediği sayıları hafızamdan silerim ve alın işte size Multiversal Ghost Rider ! Bu tarifeyle emin olun her ama her herald seviye süper kahramanı low-multi-universal yaparız en az

Ama bu gerçekçi olmaz.
Bir de arkadaşlar süper güç/Süper kahraman alemlerinde "hax" diye bir tanım vardır. Hileli oyun, hile anlamına da gelir.
Karakterin olduğu güç seviyesinden daha yukarıdaki kimselere bile tehdit olmasını sağlayan durdurulması, engellenmesi ya da öngörülmesi zor becerilere hax deriz.
Misal DC Comics'de Kings Of Tears adlı antik bir tanrısal varlığın elçisi olan Johnny Sorrow. Bu karakterin yüzüne bakan kim olursa olsun (isterse herald ya da skyfather vs) taşlaşır. Ancak kimse bu adamı galaktik seviye bir tehdit olarak görmez çünkü fiziksel olarak sadece bir insandır.
Ghost Riderın kefaret bakışı, mühürleme zincirleri be kısmen-ölümsüzlüğü de onu kendisinin üstündeki tipler için bile sıkıntılı bir hale sokuyor ama bu her zaman demek değil ki GR > All. Hulk örneklerini attım zaten.
Yani hax başka bir şey genel anlamda dominantlık başka bir şey.
Ve son bir şey ekliyorum bana soru sorulduğunda soru Ghost Rider'ın güç seviyesi olarak gelmedi "Ghost Rider'In gücü OAA tarafından verilmiş doğru mu ? " idi. Ve OAA olduğuna dair benim bir bilgim ya da bulabildiğim bir kanıtım yok ancak Yahweh ve Mephisto ile alakalı daha çok.
Bir Ghost Rider "versiyonu" vardır ve o çok güçlüdür tanrısaldır ? Siz de ondan bahsediyorsanız benim buna bir itirazım yok, olmadı da . Varsa öyle bir versiyon bizi de bilgilendirin. Ben karakterin hater ı falan değilim hatta tasarımı hoşuma da gider. Hatta şu konuda
https://forum.donanimhaber.com/hulk-vs-gr-olayina-bir-cozum-getirelim--134473945 hakkını savunmuştum karakterin.
Ha yok GR genel olarak her zaman bu güç seviyesinde diyorsanız da dünyanın her geek forumunda şansınızı deneyebilirsiniz ve sonuçlar sizleri mutlu etmeyecektir arkadaşlar.