1900’lü yılların başlarında bile, şampiyonluk sayıyor diğer ligler.
O Ligler ile bizimkiler arasındaki yapısal farklara baktık mı acaba ?
Misal Almanya ligi 1900lerin başında doğu, batı, kuzey, merkez, baltık almanya olarak bölgere ayrılmış ve hepsinde de o yıllarda bile 8-10 takım var.
Fenerbahçe 4 takımlı İstanbul ligini kazanınca playoff'a yarı finalden giriyor aga

10 maçlık sezonlar yav çoğu.
Kaldı ki federasyon'un 1959 öncesini saymama kararı ne zaman alınmış ? Çok uzun zaman önce bu yeni bir şey değil.
Kaldı ki Federasyon 1923 de kurulmuyor Federasyona öncülük edecek olan kurum olan Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı kuruluyor. O zamanlar federasyonlar değiliz.
1936-1950 arasında aralıklı olarak Milli Küme sezonları oynanıyor. Ancak bu lig de ülkenin tamamını kapsamıyor ve İstanbul-Ankara-İzmir kulüpleri arasında oynanıyor. 1924-1951 arasında oynanan Türkiye Futbol Birinciliği de bugünkü Ziraat Türkiye Kupası'na hem format hem de konumlandırma olarak daha çok benziyor. Ayrıca Milli Küme ile Türkiye Futbol Birinciliği aynı sezon içinde oynanıyor. Örneğin 1940 sezonunda Milli Küme'yi Fenerbahçe, Türkiye Futbol Birinciliğini Eskişehir Demirspor, İstanbul Ligi'ni Beşiktaş kazanıyor. Ve tabii diğer şehirlerdeki şampiyonlar... Şimdi bu sezonun şampiyonluğu kime tescil edilecek?
İşte o diğer avrupa ligleri dediğin liglerde böyle bir karmaşa yok.
1932 yılında Galatasaray ve Fenerbahçe fazla gelir elde ettikleri için İstanbul Ligine katılmıyorlar sezon yarsıında Beşiktaş da bunlara katılıyor bu durumda da İstanbulspor şampiyon oluyor. Bu kadar kimsenin sallamadığı bir ortam var. istanbul Futbol ligi de Federasyonun kurduğu bir lig değil, İngilizlerin kurduğu bir lig, işgal altında iken. İlk şampiyonları ingiliz takımları O zaman Türkiye Liginin ilk 6-7 şampiyonunu İngiliz Takımlarını da yazalım ? Ne dersiniz ? (milli kümede de sezon başına 10 ila 15 maç oynanıyor ha )
Elin liglerinde adamlar 1900lerdeki takımlarını "profesyonel" kabul ediyor. Senin profesyonel lig olman ise 1959 ile oluyor Profesyonel Lige benzeyen en yakın şey olan federasyon kupası ise 56-57 ve 57-58 de yaşanıyor (işte BJK'nin verilen şampiyonlukları) .
Haaa adam akıllı bir lig görüntüsü veren (ucundan kıyısından) ilk şey ise 1937 yılında başlıyor
Nitekim, Federasyon Tarihi 1923 o zaman 1923 sonrası her şeyi alırız saçma bence.
Bu arada ben Galatasaraylı değilim, Beşiktaşlıyım bana giren çıkan yok bizim hanemize de 5 şampiyonluk daha işlenir. 4 yıldız oluruz

Yani benim bir zararım yok ancak bence saçma.
1937 yılında milli küme uygulamasına geçiliyor hadi 1937 ve sonrası şampiyonluklar istense içim yanmaz

Fener alayını istiyor
Bundesliga 1963 de kuruluyor. Ve o tarihten önceki kulüp şampiyonlukları bundesliga şampiyonu olarak sayılmıyor. Sadece "şampiyon" deniliyor ancak söz konusu turnuva ve lig neyse oranın şampiyonu olarak. Nitekim 1959 öncesi şampiyonlukların Türkiye Süper Ligi şampiyonluğu sayılmaması gayet normal.
İngiltere zaten sporu bulan ülke olduğundan başından beri ligleri çok sağlam.
Nitekim Avrupa'da böyle şöyle diye bir şey yok canım benim.
Edit: Tekrar ediyorum benim kızdığım şey Fenerin bunu istemesi değil. Yıldız taşımayacam şeklindeki sporun rekabetçi ve profesyonel yapısından uzak tavrı ve bu duyuruyu da ülkecek çok zor durumlar geçirdiğimiz bir dönemde verip gündemi meşgul etmesidir.