Kasaptan kemik falan alsam zararlı diyorlar doğrumu?
Çok tartışılan bir konudur bu.
Vahşi doğada canlı hayvan yiyip kemikleri bütün kıran hayvanların "kemikleri eritemeyeceği" ya da "yiyemeyeceği" yönünde saçma görüşler vardır. Çünkü, köpek maması satılmak zorundadır.
Ancak şu bir gerçek, hangi kemiği veriyorsun ?
Tavuk kemiği risklidir. batabilir, çünkü çok ufak ve sivri parçalar halinde kırılır, içleri boştur, jilet gibi olur. Ha ben bir ton köpeğime mangal tavuğu kemiği yedirmişimdir. Daha çok şükür ne acile gidecek ne de ameliyat olacak bir duruma rastlamadım. Köpeğine yemeğini yavaş ve dikkatli yemesi gerektiği, kıtlıktan çıkar gibi yememesi gerektiği de küçükken öğretilmelidir.
Bir diğer konuda çiğ mi verilir ? Kaynatılır mı ?
Çiğ Faydaları = Zor Kırılır, kırıldı mı? daha küt parçalara ayrılır, kemiğin yağı üstündedir daha besleyicidir. Sirkeli sudan geçirirsen y da 2 gün buzluk da bekletirsen bakterileri de halledersin.
Çiğ Zararları= Çoğu köpek çiğ kemik dolayısıyla kusar. Zor sindirilir.
Hafif kaynar sudan geçirmenin faydaları= Kolay kırılır, kolay sindirilir.
Hafif Kaynar zararları= çabuk yedirilmediği takdir de çok çabuk bakteri toplar, daha kolay ve daha küçük parçalara kırılır.
Kemiğin genel olarak yararı ise, dişlerini güçlendirir, diş plağını engeller ve dişlerini beyazlaştırır. Onlar için bizim misvak gibi bir şey.
Dogo çok güçlü çeneli bir köpek, hangi kemik türünü verirsen ver ufak parçalara ayıracaktır. Risk almak istemiyorsan. Evde satırla kendin her biri tek lokmalık parçalara bölebilirsin, Ya da köpeğinin tane tane ve yavaş yediğinden emin olursun. Ancak özellikle tavuk kemiği yedirirken arada ekmek içi falan da yuttur. Mümkünse yedirme.
Bir de bazıları köpeğin çene gücünün şovunu yapacam derken köpek azı dişi döker ve tek taraflı çiğneme sebebiyle protez takılmazsa yaşlılığına doğru dişleri dökülür ya da çenesi çıkabilir.
Nitekim sen bir dogo alacaksan küçükken kıramayacağı kemiklerle dişlerini temizlemesi için verebilirsin. Ancak çok uzun zaman harcamamalı. Yetişkin olduktan sonra ise ilikli dana kemiğini biraz kaynattıktan sonra kemiği ayrı, suyunu ayrı verebilirsin bence. Ancak asla ve asla köpeğin ana ve günlük öğünü kemik olamaz.
Bu hafta da ya da ayda 1-2 kere yapabileceğin bir şey olmalı maksimum.
Eğitim hakkında birşeyler söyleyebilirmisin?
Dogo, bir mastiff bu da bağımsızlık demek. İnsanı çok sever, ailesini çok sever ancak her şeyini onlarla yaşayacağı ya da her yaptığının hesabını vereceği anlamına gelmez (golden vs gibi). Ve yabancılara, başka hayvanlara karşı çok toleranslı değildir. Bu yüzden çok genç yaşta sosyalleştirilmelidirler.
Bağımsız ve özgür yapılarını kaybetsinler istemeyiz ancak temel itaat ve hareket komutları öğretilmeli. 1 yıl sonra şehre götüreceğin için tuvalet eğitimi için şimdiden pratik yapman gerek. Ergenliğe girdi mi eğitmesi zorlaşır
Ekmek versem ywrmi yanında meyve sebze yoğurt falan. her zaman mama alamayanilirim.
Belli başlı sebzeleri yemesi çok iyi olur. Brokoli gibi vs. Ancak her köpek yanaşmıyor. Küçükken hile hurda, ödüllendirme ile alıştırmalısın. Yoğurt harika olur hem sindirimi hem kemik gelişimi için. Meyveler çok asidik ve şekerli köpekler için. Ancak kaju, hindistan cevizi gibi yemişler yağ ve vitamin açısından çokça önerilir. Ve sevenini çok gördüm.
Ekmek her köpek yemez. Ayrıca özellikle yavruyken ucuza kaçıp çok hamur işi ile beslersen. "Hamur binmesi" dediğimiz kemik bozukluğu gösterir. Tabş bu halk ağzında böyle esas sebep kalsiyum eksikliğidir.
[img='http://i49.tinypic.com/2rc2vs8.jpg',none,447][/img]
O yüzden ekmek, buğday ve un önemli besinler ancak full öğün olursa (hele gençken) hamur binmesi olur, köpeğin kaba tabirle elden çıkar.
-------------------------------------------------------
Dogo'nu alıştırabilirsen yal yapabilirsin. Ancak bizim anadolu kökenli olmayan köpek ırkları zor alışabiliyor. Ben Kurt köpeklerimi zor alıştırmıştım ama alışmışlardı. Ama iyi yal yapmak vakit alır bayağı evdekilere yemek yapar gibi yemek yaparsın çünkü.