Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Soru Dogo Argentino vs Cane Corso

Hocam yalın içinde pek faydalı şeyler yok gibi tamamen bununla beslemek olurmu?
Yal tek tip bir şey değildir ki. Senin nasıl yaptığına bağlı bir şey. Kemik sulu, etli, vitaminli vs yaparsan iş değişir. Ama zahmetli olur.

Dogo ortaya giriyor heralde
Hayır Dogo -> İri hatta neredeyse Dev kategorisine yakın bir ırk.

Doberman, Rotweiller, Cane Corso (ekşide kalça çıkıklığı hakkında birşeyler yazmış biri bu köpekten sooğudum.), Presa Canario
Isparta'dan biriyle Pitbull için anlaşmıştık ama sattı. Bende vazgeçmiştim birkaç kişiye sordum safkan değil dediler.
Valla seçtiğin köpeklerin hepsi ilk köpek tecrübesi için çok iddialı türler. Özel diyetleri, bakım ve egzersiz ihtiyaçları ve katı eğitime ihtiyacı olan türler. Özellikle Doberman, köy yerine pek uygun değil. İleride öğrenci evine taşındığında zaten bunların hepsi başına bela olur.

Bu arada dişi alıyorum safkanla çiftleştirip yavrularını satmayı düşünüyorum erkek dahamı iyi olur sizce?
Çok farkedeceğini sanmıyorum. Kızan dönemlerine dikkat edersen. 2 yaşından önce çiftleştirmezsen ve sene de iki kez çiftleşmesine izin vermezsen sorun olmaz. Öbür türlü büyümesi geri kalır.

İlk defa duydum bunları ama bütçe 1000.
Bu bütçeyle alacağın Cane Corso ve Presa Canario'dan çok hayır bekleme zaten :D Hele şu piyasada.

Hocam yalın içinde pek faydalı şeyler yok gibi tamamen bununla beslemek olurmu?
Yal tek tip bir şey değildir ki. Senin nasıl yaptığına bağlı bir şey. Kemik sulu, etli, vitaminli vs yaparsan iş değişir. Ama zahmetli olur.

Dogo ortaya giriyor heralde
Hayır Dogo -> İri hatta neredeyse Dev kategorisine yakın bir ırk.

Doberman, Rotweiller, Cane Corso (ekşide kalça çıkıklığı hakkında birşeyler yazmış biri bu köpekten sooğudum.), Presa Canario
Isparta'dan biriyle Pitbull için anlaşmıştık ama sattı. Bende vazgeçmiştim birkaç kişiye sordum safkan değil dediler.
Valla seçtiğin köpeklerin hepsi ilk köpek tecrübesi için çok iddialı türler. Özel diyetleri, bakım ve egzersiz ihtiyaçları ve katı eğitime ihtiyacı olan türler. Özellikle Doberman, köy yerine pek uygun değil. İleride öğrenci evine taşındığında zaten bunların hepsi başına bela olur.

Bu arada dişi alıyorum safkanla çiftleştirip yavrularını satmayı düşünüyorum erkek dahamı iyi olur sizce?
Çok farkedeceğini sanmıyorum. Kızan dönemlerine dikkat edersen. 2 yaşından önce çiftleştirmezsen ve sene de iki kez çiftleşmesine izin vermezsen sorun olmaz. Öbür türlü büyümesi geri kalır.

İlk defa duydum bunları ama bütçe 1000.
Bu bütçeyle alacağın Cane Corso ve Presa Canario'dan çok hayır bekleme zaten :D Hele şu piyasada.
hocam rotweiller nasıl bir köpek biraz bahsedebilirmisin dogoya göre avantajları dezavantajları neler? Doberman rotdan daha çok sevdiğim bir köpek aslında ama köye uygun değil dedidnix. Aslında dogo kesin kararım ama pişman olurmuyum diye düşünüyorum sağırlık kalça problemi büyük sıkıntılar. Kararımı değiştirmelimiyim sizce?

Kararımı değiştirmelimiyim sizce?
Bence köpeğin sağlık problemlerinden ziyade bakacağın ilk köpeğin olduğunu, henüz 17 yaşında olduğunu, kendi evinde değil, ailenin ya da arkadaşlarının evinde bakacağını düşünmelisin önce. Her iri ırkın bazı sağlık problemleri olur. Ancak Dogo çok kırılmış bir ırk ve albino bir ırk o yüzden 1-0 geriden başlayabiliyor. Egzama, Bel çıkığı, OCD, cilt kanseri, körlük vs... Ama alacağın her köpekte bunlara rastgelme şansın var. O yüzden önce tecrübeni, şartlarını, ekonomik durumunu, 10 yıl boyunca bir fiil günde en az 3-4 saatini bir canlıya adayacağını bilmen gerek.

rotweiller nasıl bir köpek biraz bahsedebilirmisin dogoya göre avantajları dezavantajları neler?
Rott, Dogo'nun aksine yasaklı bir tür değil ve Türkiye de ya da Türkiye üzerinden Almanya'da çok iyi çiftlikler bulmak mümkün. Ayrıca köy hayatına çok uzak bir köpek değil çünkü herkes Rottları dövüş köpeği sanır ancak Rottlar aslında güdü köpeğidir, sığır güder.

Safkan olması sebebiyle Dogo'ya nazaran daha az sağlık sorunları olan bir ırk.
Ancak her iri ve kilolu ırkın kalça ve dirsek sorunları olma ihtimali var. Ayrıca kanser, tansiyon ve kalp sorunları da ırkta görülebiliyor ancak bu illa olacak anlamına gelmez. Rott çabuk kilo almaya çok yatkındır ve ideal kilosunu geçip çok yağlanan Rott dediğimiz rahatsızlıklara yakalanma riski artar.

Egzersiz ihtiyacı Dogo kadar yüksek olmasa da yine de çok yoğun enerjili ve çok güçlü bir ırktan bahsediyoruz gene nereden baksan günde 2 saat tempolu yürüyüş mümkünse parkur yapılmalı. Eğitimi gene nispeten zor bir köpek. Ancak safkan ve eski ırk olmanın getirisi olan insanlarla daha çok geçmiş ilişkiye sahip olma avantajı var Dogo'ya nazaran.

Diyetine dikkat etmen gereken ve kesinlikle agresif yetiştirmemen gerek köpektir. Amerika'da en çok ısırma vakası sayısı Pit Bull türüne ait sanılır halbuki Rott 1. Akita 2. dir. Nitekim Rott, oyun küpü halinden gladyatör haline çok çabuk geçebilir.

Dogo gibi av köpeği değil de, güdü köpeği olduğu için köydeki koyun, kuzu vs için çok tehdit olacağını sanmıyorum. Yine de yavru iken olabildiğince çok evcil hayvan ile sosyalleştirilmeli.

Diğer her şey (mastiff ırkı olma, bağımsız olma, zor bir tür olma, ilk köpek olmaya uygun olmama) Dogo ile aynı diyebilirim.