Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Soru Dogo Argentino vs Cane Corso

Thanos

Kahraman Baykuş
Tecrübeli Kullanıcı
Hangisi domuz avında daha iyidir? Dogonun 1v1 de domuzu aldığını gördüm videolarda cane corso bunu yapabilirmi? Dogo alıcam ama Cane Corso'da kendine göre bir karizmaya sahip. Fikrimi değiştirsemmi diye düşünüyorum. Dogo'nun aseleti de bir başka belkide insanın -bir nevi- yarattığı en donanımlı köpek. Her özelliğe sahip. Hangisini önerirsiniz?

1. Sen domuz mu avlayacaksın ?
2. Apartmanda mı bakılacak yoksa müsatkilde mi ?
3. Günde 2-3 saatini köpeğin egzersizine ayırabilecek misin ?
4. Ayrıca söylediğin iki ırkta Türkiye'de beslenilmesi ve üretimi yasaklı köpeklerdir. Dogo resmi olarak yasaklı Cane ise akrabası olan Pitbull, Amerkan Bull Terrier, Dogo, Presa Canario yasak olduğu için dolaylı olarak yasak muamelesi görür. Bu durumda köpek bir suç işlediğinde köpeğin öldürülür sen de hapse girersin o yüzden bu köpekler çok büyük bir sorumluluk. Hem fiziki ihtiyaçları sebebiyle hem de yasal yükümlülük sebebiyle. Konu komşu bile ihbar edip elinizden aldırabilir.

5. İlk köpeğiniz mi olacak daha önce köpek beslediniz mi ? Yaşınız kaç ?
6. Hayır Dogo en donanımlı köpek değil, soğukta ölebilen ve de köpek türleri arasında kalça bozukluğu ve çıkıklığının en çok gözlendiği 3-4 ırktan birisi (oranları %40) yani başarılı bir ırk değil aslında.

Bu da vetstreet sitesinin tür için hazırladığı kart.

Fire-Shot-Capture-012-Dogo-Argentino-Breed-Informat-http-w.png

1. Sen domuz mu avlayacaksın ?
2. Apartmanda mı bakılacak yoksa müsatkilde mi ?
3. Günde 2-3 saatini köpeğin egzersizine ayırabilecek misin ?
4. Ayrıca söylediğin iki ırkta Türkiye'de beslenilmesi ve üretimi yasaklı köpeklerdir. Dogo resmi olarak yasaklı Cane ise akrabası olan Pitbull, Amerkan Bull Terrier, Dogo, Presa Canario yasak olduğu için dolaylı olarak yasak muamelesi görür. Bu durumda köpek bir suç işlediğinde köpeğin öldürülür sen de hapse girersin o yüzden bu köpekler çok büyük bir sorumluluk. Hem fiziki ihtiyaçları sebebiyle hem de yasal yükümlülük sebebiyle. Konu komşu bile ihbar edip elinizden aldırabilir.

5. İlk köpeğiniz mi olacak daha önce köpek beslediniz mi ? Yaşınız kaç ?
6. Hayır Dogo en donanımlı köpek değil, soğukta ölebilen ve de köpek türleri arasında kalça bozukluğu ve çıkıklığının en çok gözlendiği 3-4 ırktan birisi (oranları %40) yani başarılı bir ırk değil aslında.

Bu da vetstreet sitesinin tür için hazırladığı kart.

Fire-Shot-Capture-012-Dogo-Argentino-Breed-Informat-http-w.png
Bahçede bakıcam hergün saatlerce gezdiricem dağlara gidicem köydeyim. Domuz avına köydeki dayılarla gitmeyi düşünüyorum domuzun üstüne salmasamda yemesi için götürürüm. Yaşım 17. Hocam bu konudada bilgili gibisiniz tahmini veteriner masrafım ne kadar olur? Hastalıklara yakalanma olasılığı yüksekmi?

@Thanos

1- Domuz eti yesin diye bakılacak köpek cinsinin domuz avına göre seçmek bence gereksiz.
2- İlk köpeğin olması için fazla iddialı bir ırk. Tecrübeli bir bakıcı gerek.
3- Bahçe'nin boyutları önemli. Bir de köye götürürüm vs dedin. Dogo diğer köpekler ve hayvan türleri ile çok çok iyi eğitilirse iyi geçinebilir aksi takdir de başına iş açılır. Hele ki domuz avına götürülen bir köpek ne kedi tanır, ne tavuk cücük, ne de başka köpek.
4. Dogo 3 yaşında bir erişkin olduğunda sen 20 yaşında olacaksın. Hem de ilk köpeğin sanırım bence iri bir mastif yetiştirmek için çok genç ve tecrübesiz bir çağ bu.
5. 7/24 Her gün köyde misin ? Yoksa arada sırada gidiyor musun ? Köy nerede iklimi nedir ? Çünkü Dogo soğuğa gelemez. Arjantin için yetiştirilmiş bir hayvan sonuçta ekvator iklimi yani.
6. Net bir "ahanda masrafın bu" diyemem. Ancak köpeğin birinin kedisini yerse, çocuğunu ısırırsa, havlarsa, saldırırsa para cezası alırsın ve köpek de uyutulur. Yasaklı çünkü...Hele hele birinin köpeğine ya da çocuğuna ölümcül zarar verirse hapsi boylarsın. Haa bu çok küçük bir ihtimal, eniklik yaşlarında diğer canlılar ve insanlarla sık sık sosyalleştirilip iyi eğitilirse bu cinsler dadı köpekleri olarak bile kullanılıyorlar. Ancak bunu 17 yaşında ilk köpeğini alacak olan ve bunu da domuz borsasına göre yapan bir gencin yapabileceğini ben pek sanmıyorum :D :D Yanlış anlama.
7. Dogo iri bir ırk. İri ırklar (özellikle kendi doğal ortamları dışında) en fazla 10-13 yıl yaşarlar ve 7-8 yaşından sonra pek çok hastalık baş gösterebilir.
8. Dogo Türkiye'de üretimi yasak bir tür olduğu için aslında bizim memlekette bayağı bir "merdiven altı" köpeği. Yani köpeği alırken anası, babası, 7 sülalesi hakkında ne kadar doğru bilgi alabilirsin bilmiyorum. Çünkü anne ve baba da kalça çıkığı olup olmadığı, kas tembelleşmesi olup olmadığı yavru için önemli.
9. Dogo ve diğer deniz aşırı mastif türlerinin çoğu bizim yaptığımız ev mamaları, yal, it lapası vs gibi şeyleri yemekte, alışmakta zorlanır. O yüzden çok yüklü mama masrafına hazırlan :D Ama bu dogoya özel bir şey değil o boyutta alacağın her ithal köpekte bu olur zaten.

10. Köpek almada ki amacın ne ? Güçlü ve iri bir köpekle hava atmak, köpek dövüştürmek, domuz yıkmak vs ise tasvip etmiyorum bu tavrı ancak evet Dogo iyi bir seçim. Ha yok bir dost bir yoldaş arıyorsan, yeni bir tecrübe istiyorsan. Bence binlerce tl para verip pet-shop'dan geçmişini bilmediğin bir dogo alacağına barınaktan 1 ya da 2 yavru kurtarıp onlara baksan daha iyi olur. Tabi bu benim söylemim.

Ben, Sivas'lıyım yıllarca kangallar, çoban köpekleri vs ile iç içe oldum. Daha hiç bir köpeğime para harcamadım. Hepsi ya barınak ya da sokak köpeğidir.

Ben de bu sıralar bir hayvan beslemeyi düşünüyorum. Ama Rot, Dogo, pitbull gibi köpekler, kendilerine yapılan muamelelerden dolayı itici geliyor. Bu gözler neler gördü, köpek hırçın olsun saldırgan olsun diye karanlıkta besleyenleri mi dersin, güzel görünsün diye pitbull'unun kulağını kestirenler mi dersin...

Yavru bir Golden almak isterim sanırım.

Ben uysal, eğitilmesi kolay diye düşünmüştüm.
Orası öyle ama sanıldığı kadar da bir köşede kıvrılır yatar. Tipi bir köpek değil. Golden'ın egzersiz ihtiyacı pek çok yabancı köpek ve kennell sitesinde pitbull, alman kurdu gibi türlerin üstünde yer alıyor :D

Bir de çok tüy döker. Annen seni keser yani :D

Bir an kafam bulandı, fabl karakterlerini falan mı güç olarak karşılaştırıyorlar diye sorguladım.

@Thanos

1- Domuz eti yesin diye bakılacak köpek cinsinin domuz avına göre seçmek bence gereksiz.
2- İlk köpeğin olması için fazla iddialı bir ırk. Tecrübeli bir bakıcı gerek.
3- Bahçe'nin boyutları önemli. Bir de köye götürürüm vs dedin. Dogo diğer köpekler ve hayvan türleri ile çok çok iyi eğitilirse iyi geçinebilir aksi takdir de başına iş açılır. Hele ki domuz avına götürülen bir köpek ne kedi tanır, ne tavuk cücük, ne de başka köpek.
4. Dogo 3 yaşında bir erişkin olduğunda sen 20 yaşında olacaksın. Hem de ilk köpeğin sanırım bence iri bir mastif yetiştirmek için çok genç ve tecrübesiz bir çağ bu.
5. 7/24 Her gün köyde misin ? Yoksa arada sırada gidiyor musun ? Köy nerede iklimi nedir ? Çünkü Dogo soğuğa gelemez. Arjantin için yetiştirilmiş bir hayvan sonuçta ekvator iklimi yani.
6. Net bir "ahanda masrafın bu" diyemem. Ancak köpeğin birinin kedisini yerse, çocuğunu ısırırsa, havlarsa, saldırırsa para cezası alırsın ve köpek de uyutulur. Yasaklı çünkü...Hele hele birinin köpeğine ya da çocuğuna ölümcül zarar verirse hapsi boylarsın. Haa bu çok küçük bir ihtimal, eniklik yaşlarında diğer canlılar ve insanlarla sık sık sosyalleştirilip iyi eğitilirse bu cinsler dadı köpekleri olarak bile kullanılıyorlar. Ancak bunu 17 yaşında ilk köpeğini alacak olan ve bunu da domuz borsasına göre yapan bir gencin yapabileceğini ben pek sanmıyorum :D :D Yanlış anlama.
7. Dogo iri bir ırk. İri ırklar (özellikle kendi doğal ortamları dışında) en fazla 10-13 yıl yaşarlar ve 7-8 yaşından sonra pek çok hastalık baş gösterebilir.
8. Dogo Türkiye'de üretimi yasak bir tür olduğu için aslında bizim memlekette bayağı bir "merdiven altı" köpeği. Yani köpeği alırken anası, babası, 7 sülalesi hakkında ne kadar doğru bilgi alabilirsin bilmiyorum. Çünkü anne ve baba da kalça çıkığı olup olmadığı, kas tembelleşmesi olup olmadığı yavru için önemli.
9. Dogo ve diğer deniz aşırı mastif türlerinin çoğu bizim yaptığımız ev mamaları, yal, it lapası vs gibi şeyleri yemekte, alışmakta zorlanır. O yüzden çok yüklü mama masrafına hazırlan :D Ama bu dogoya özel bir şey değil o boyutta alacağın her ithal köpekte bu olur zaten.

10. Köpek almada ki amacın ne ? Güçlü ve iri bir köpekle hava atmak, köpek dövüştürmek, domuz yıkmak vs ise tasvip etmiyorum bu tavrı ancak evet Dogo iyi bir seçim. Ha yok bir dost bir yoldaş arıyorsan, yeni bir tecrübe istiyorsan. Bence binlerce tl para verip pet-shop'dan geçmişini bilmediğin bir dogo alacağına barınaktan 1 ya da 2 yavru kurtarıp onlara baksan daha iyi olur. Tabi bu benim söylemim.

Ben, Sivas'lıyım yıllarca kangallar, çoban köpekleri vs ile iç içe oldum. Daha hiç bir köpeğime para harcamadım. Hepsi ya barınak ya da sokak köpeğidir.
Ben bir dost arıyorum dövüştürmek falan istemiyorum. Domuz avınada gitmek istiyorum hayvanın doğasında var bu. Köyde yaşıyorum ama seneye üniversite için şehire götürebilirim. Barınaktan almakta güzel birşey ama içimde bu ırka bir sempati var bu artık insanlara hava atmak içinde olabilir egoda olabilir her insan gibi bende bu duygulara sahibim o yüzden dogo alıyorum. Zaten çizgi roman karakterlerini niye severiz güçlülerdir normal insanlardan farklılardır özellikleri vardır buda onun gibi birşey.

Zaten çizgi roman karakterlerini niye severiz güçlülerdir normal insanlardan farklılardır özellikleri vardır buda onun gibi birşey.
Hiç bir çizgi roman karakterinin bakımından ve hayatından sen sorumlu değilsin ama. Yani bu kafayla köpek almak çok havalı bir oyuncak isteyen çocuk kafasıdır. Bunun da sonu iyi olmaz.

hayvanın doğasında var bu
Hayatı boyunca hiç domuz görmeden büyüyen Dojolar kederinden mi ölüyor ? Ona bakarsan tüm köpeklerin ortak atası Kurt ama bir kaniş i koyun avına götürmüyoruz :D

Hayvanın doğasından çok senin doğanın ne olduğu önemli burada. Çünkü sen hayvanın ihtiyaçlarına göre hayatını dizayn edemezsin. Hayatının dizaynına uygun bir evcil hayvan alırsın. Ben de Kangalları çok seviyorum ne yapayım dağlara çıkıp beraber Kurt, tilki, ayı falan mı avlayayım ? Ya da sırf dövüş köpeği olsun diye üretilmiş türler var English Bull Terrier gibi. Bunun doğası bu diye köpeği mi dövüştüreyim ?

Hayvanın doğasının çoğunu sahibinin enerjisi ve emeği belirler. O yüzden bir pitbull çocuk katili olurken bir diğer pitbull dadı ya da rehber köpek olarak çocuk bakımı üstlenebiliyor.

bu artık insanlara hava atmak içinde olabilir egoda olabilir her insan gibi bende bu duygulara sahibim o yüzden dogo alıyorum
Eğer bu sebepten alacaksan çok çok iyi düşünmeni öneririm. Etrafta zaten yeterince hiç eğitmeden sırf hava için zincirine sığamayan yasaklı köpek ve mastif sahibi gencolar ve bunların kararttığı hayatlar var. Bir diğerini daha eklemeye gerek yok.

Ben bir dost arıyorum
Dostunla hava atmazsın. Dostluğun ile atarsın. Yoksa "Benim 1.85, 90 kilo karnı baklava bir arkadaşım var biliyor musun ? Hem de gözleri yeşil." falan diye arkadaşlarımızdan bahsetmediğimize göre :D Evcil dostlarımızda da olay sadece güç ve görünüş olmamalı.

Sorularım ve cevaplarım biraz sert ve eleştirel gelebilir. Bunun için kusura bakma ancak bir köpek evlat edinmek neredeyse çocuk evlat edinmek kadar büyük bir sorumluluk. O yüzden ilk etapta cesaretlendirici değil, sorgulatıcı bir tavır takınırım her zaman. Yani kişisel algılama. Bu evcil hayvanları seven biri olarak takındığım korumacı tavırdır yani :D

-------------------

Bir de köy nerede iklimi nedir ? Onu söylemedin hala. Öğrenci hayatı için şehre gittiğinde yanında 1 yaşında bir dojo olması hem ekonomik hem de fiziki açıdan çok çok büyük sorumluluk ve yük demektir. Yurtta mı kalacaksın ? Öğrenci evinde mi ? Köpek seninle nasıl gelecek ? Köyde mi kalmaya devam edecek ? Yani bence ;

1. Neden bir köpek edinmek istiyorum ?
2. Nasıl bir köpek istiyorum ve neden bu tür istiyorum ?
3. Köpeğin bakımına, egzersizine ve eğitimine ne kadar vakit ayırabilirim ?
4. Köpeğin bakımı tamamıyla bana mı bağlı yoksa başkaları da dahil olacak mı ?
5. Ailem ne diyecek ?
6. Tecrübem, yaşam şartlarım, iklimim hangi tür köpeklere uygun ?
7. 10-15 yıl boyunca bir fiil hiç yarı yolda bırakmadan vede onu savsaklamadan bir canın, bir ruhun yaşamından sorumlu olacağın fikrine ve yeri geldi mi hayati kararlarını buna göre alman gerekebileceğine emin misin ?
8. Özellikle yasaklı bir ırk ile apartman hayatı yaşamak ve tüm negatif geri bildirimler ile uğraşmak gibi bir mücadeleye hazır mısın ?
9. Çok güzel duran, yanına yakışan, yeni bir spor araba gibi hava atılabilir bir oyuncak mı istiyorsun ? Yoksa alacağın şeyin bir bebek gibi yoğun bakım ve ihtiyaçlara sahip olduğunun farkında olarak bir yoldaş mı istiyorsun ?

Bu gibi soruları kendine sorup. Kendinden aldığın cevaplara göre önce bir köpek alıp almaya hazır olup olmadığını ardından ise ne tür bir köpek alman gerektiğini daha iyi anlarsın.

Isparta'nın sarıidris kasabasında yaşıyorum ilçe eğirdir.
1. Çocukluğumdan beri her zaman bir köpeğim olsun istedim çok seviyorum işte bu yüzden.
2. Neden dogo istediğimden emin değilim ufak köpekler beni çekmiyor bu tarz köpekleri daha çok seviyorum.
3. Haftaiçi 2 3 saat haftasonu tüm gün.
4. Ben bakıcam ama öğlen evde olmayacağım için kardeşim besliycek bu problem olurmu?
5. Hala ikna edemedim köpeğin hiçbir masrafı onlardan çıkmayacak bu yüzden istemeselerde alıcam.
6. Biraz araştırma yaptım ve köpeği eğitebileceğime ve bakabileceğime inanıyorum.
7. Eminim.
8. Apartman değil bahçeli evimiz var.
9. Hava atmak hiç aklımdan geçmedi bahsettiğim bilinçaltımdı. Düşünce oşarak yoldaş istiyorum ama derinlerde bu türü almamın nedeni ego tatmini olabilir.

Bölge fena değil, kışları sıcak tutarım diyorsan ne ala. Ama bizim köylerimizde cins köpeklere insanlar deney muamelesi yapmaya yatkındır dikkatli olun. Her anlamda.

Kardeşin için ilk 6-7 ay sorun olmaz ama 1-1.5 yaşından sonra zor bir iş o.

Bölgenin sıcaklık koşulları fena değil ancak 4 dereceden sonra (Daha da düştüğünde, hele 0 altı olduğunda) mutlaka içeri alınmalı. Ayrıca bir albino ırk olduğundan ve tüylerinin altında alt katman olmadığından güneş yanıkları zaten yakalanmaya çok yatkın olduğu deri hastalıklarını azdırır. Dogo kısa tüylü hayvan, beyaz tenli sıcakta perişanlamaz deyip. Yazın öğlen 12-1 gibi dışarı çıkartıp durursan. Hasta olur.

Bir türe aşık olmak çok doğal benim de favori türlerim var. Almak için içimin gittiği ancak senin gibi çok geniş mekan imkanları olan (köy-bahçe-dağ ortamı) biri olsam binlerce lirayı tek bir köpeğe yatıracağıma barınaktan 2 köpek kurtarırım. Tabi bu benim fikrim. Kişinin kendi safkan köpeğini alması da çok doğal bir şey.

Valla kararlıysan ve sorumluluklarının bilincindeysen, ve çıkacak olan masrafın da farkındaysan. Sen bilirsin. Ben ilk köpek tecrüben için yasaklı bir mastif önermezdim ancak Dogo da sevimli kerata yapacak bir şey yok. Yalnız bir yıl sonra şehre taşınacağım dediğin için biraz endişeliyim çünkü hem apartmana uygun değil, hem öğrenci iken nasıl ilgilenecek ve masraflarını karşılayacaksın hem de hayvan 1 yılını köyde dağda bayırda geçirip birden şehre gelince kültür şoku yaşayıp bunalıma girebilir. Bunu da düşün.

Ama yok Dogo benim ruh eşim, ille de bir Dogom olacak diyorsan Ulu Manitu utandırmasın ne diyeyim. Hayırlı olur inş. :D

sağol hocam tavsiyeler için çok teşekkürler. Bir şekilde bakıcaz artık.
Birkaç sorumda var
Kasaptan kemik falan alsam zararlı diyorlar doğrumu?
Eğitim hakkında birşeyler söyleyebilirmisin?
Ekmek versem ywrmi yanında meyve sebze yoğurt falan. her zaman mama alamayanilirim. Kasaptan sakatat da alamazsam diye.

sağol hocam tavsiyeler için çok teşekkürler. Bir şekilde bakıcaz artık.Birkaç sorumda var
Ekmek versem ywrmi yanında meyve sebze yoğurt falan. her zaman mama alamayanilirim. Kasaptan sakatat da alamazsam diye.
hocam doho dışında önereceğin köpek ırkı varmı?

@Thanos
Bende büyük köpek seven biri olarak başka köpek ırkı olarak Leonberger, kısa tüylü saint bernard önerebilirim. Sen biraz da vurdu mu indiren bir köpekte istediğinden kararsız kaldım. Leonberger ve saint bernard güçlü olsalar da sen daha çok bekçi özelliği baskın gelen köpekler arıyor gibisin üste söyleidğim 2 köpekler hem sakin hemde bekçi hemde oyuncu köpekler ama pek emin olmamakla beraber akita inu,alabay gibi köpekleride öneririm. Bu tarz incelemelerde dalmaçyalı da gözden kaçırıyor incelemeni öneririm.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Çok tartışılan bir konudur bu.

Vahşi doğada canlı hayvan yiyip kemikleri bütün kıran hayvanların "kemikleri eritemeyeceği" ya da "yiyemeyeceği" yönünde saçma görüşler vardır. Çünkü, köpek maması satılmak zorundadır.

Ancak şu bir gerçek, hangi kemiği veriyorsun ?

Tavuk kemiği risklidir. batabilir, çünkü çok ufak ve sivri parçalar halinde kırılır, içleri boştur, jilet gibi olur. Ha ben bir ton köpeğime mangal tavuğu kemiği yedirmişimdir. Daha çok şükür ne acile gidecek ne de ameliyat olacak bir duruma rastlamadım. Köpeğine yemeğini yavaş ve dikkatli yemesi gerektiği, kıtlıktan çıkar gibi yememesi gerektiği de küçükken öğretilmelidir.

Bir diğer konuda çiğ mi verilir ? Kaynatılır mı ?

Çiğ Faydaları = Zor Kırılır, kırıldı mı? daha küt parçalara ayrılır, kemiğin yağı üstündedir daha besleyicidir. Sirkeli sudan geçirirsen y da 2 gün buzluk da bekletirsen bakterileri de halledersin.
Çiğ Zararları= Çoğu köpek çiğ kemik dolayısıyla kusar. Zor sindirilir.
Hafif kaynar sudan geçirmenin faydaları= Kolay kırılır, kolay sindirilir.
Hafif Kaynar zararları= çabuk yedirilmediği takdir de çok çabuk bakteri toplar, daha kolay ve daha küçük parçalara kırılır.

Kemiğin genel olarak yararı ise, dişlerini güçlendirir, diş plağını engeller ve dişlerini beyazlaştırır. Onlar için bizim misvak gibi bir şey.

Dogo çok güçlü çeneli bir köpek, hangi kemik türünü verirsen ver ufak parçalara ayıracaktır. Risk almak istemiyorsan. Evde satırla kendin her biri tek lokmalık parçalara bölebilirsin, Ya da köpeğinin tane tane ve yavaş yediğinden emin olursun. Ancak özellikle tavuk kemiği yedirirken arada ekmek içi falan da yuttur. Mümkünse yedirme.

Bir de bazıları köpeğin çene gücünün şovunu yapacam derken köpek azı dişi döker ve tek taraflı çiğneme sebebiyle protez takılmazsa yaşlılığına doğru dişleri dökülür ya da çenesi çıkabilir.

Nitekim sen bir dogo alacaksan küçükken kıramayacağı kemiklerle dişlerini temizlemesi için verebilirsin. Ancak çok uzun zaman harcamamalı. Yetişkin olduktan sonra ise ilikli dana kemiğini biraz kaynattıktan sonra kemiği ayrı, suyunu ayrı verebilirsin bence. Ancak asla ve asla köpeğin ana ve günlük öğünü kemik olamaz.

Bu hafta da ya da ayda 1-2 kere yapabileceğin bir şey olmalı maksimum.

Dogo, bir mastiff bu da bağımsızlık demek. İnsanı çok sever, ailesini çok sever ancak her şeyini onlarla yaşayacağı ya da her yaptığının hesabını vereceği anlamına gelmez (golden vs gibi). Ve yabancılara, başka hayvanlara karşı çok toleranslı değildir. Bu yüzden çok genç yaşta sosyalleştirilmelidirler.

Bağımsız ve özgür yapılarını kaybetsinler istemeyiz ancak temel itaat ve hareket komutları öğretilmeli. 1 yıl sonra şehre götüreceğin için tuvalet eğitimi için şimdiden pratik yapman gerek. Ergenliğe girdi mi eğitmesi zorlaşır :D

Ekmek versem ywrmi yanında meyve sebze yoğurt falan. her zaman mama alamayanilirim.
Belli başlı sebzeleri yemesi çok iyi olur. Brokoli gibi vs. Ancak her köpek yanaşmıyor. Küçükken hile hurda, ödüllendirme ile alıştırmalısın. Yoğurt harika olur hem sindirimi hem kemik gelişimi için. Meyveler çok asidik ve şekerli köpekler için. Ancak kaju, hindistan cevizi gibi yemişler yağ ve vitamin açısından çokça önerilir. Ve sevenini çok gördüm.

Ekmek her köpek yemez. Ayrıca özellikle yavruyken ucuza kaçıp çok hamur işi ile beslersen. "Hamur binmesi" dediğimiz kemik bozukluğu gösterir. Tabş bu halk ağzında böyle esas sebep kalsiyum eksikliğidir.

[img='http://i49.tinypic.com/2rc2vs8.jpg',none,447][/img]

O yüzden ekmek, buğday ve un önemli besinler ancak full öğün olursa (hele gençken) hamur binmesi olur, köpeğin kaba tabirle elden çıkar.

-------------------------------------------------------

Dogo'nu alıştırabilirsen yal yapabilirsin. Ancak bizim anadolu kökenli olmayan köpek ırkları zor alışabiliyor. Ben Kurt köpeklerimi zor alıştırmıştım ama alışmışlardı. Ama iyi yal yapmak vakit alır bayağı evdekilere yemek yapar gibi yemek yaparsın çünkü.

Bulması çok zor çok pahalı. Saint Bernard da çok pahalı. Bİr de ilk köpek olarak Leonberger'da bence çok zor bir köpek. Bir de söylediğin iki ırkın da çok ciddi tüy ve deri bakımı ihtiyacı var.

Leonbergerlar çok tatlıdır o ayrı :D

hocam doho dışında önereceğin köpek ırkı varmı?
Gençken ben de sevdiğim köpek ırkı üzerinden düşünmeyi seviyordum ancak şimdi imkanlara göre düşünmenin mantıklı olduğunu öğrendim (uzun zamandır).

Egzersiz, Eğitim, Oyun, Beslenme ve Bakım için ayırabileceğin süre, para, yaşadığın iklim, ortam, kaç kişi bakacağı, full içeride ya da full dışarıda mı yaşayacağı, serbest bırakılıp, bırakılmayacağı, ayırabileceğin fiyat aralığına göre onlarca farklı seçenek var önerebileceğim. Şartlarını bilmem gerek.

Ancak ilk köpeğin olacak ve sen de gençsin ve hayatın lokasyon olaraktam oturmamış. Yani bir yere kök salmamışsın henüz. O yüzden taşınabilir ufak bir ırk ile başlaman en mantıklısı. Ufak dediysem, kucak köpeklerini kastetmiyorum. Bende ufak ırk sevmem.

Zaten ırkların boyut sıralaması şöyle

Toy < Ufak < Orta < İri < Dev.

Ufak ve Orta arasında gidip gelen bir şey gerek sana.

Leonberger, kısa tüylü saint bernard önerebilirim.
İlk defa duydum bunları ama bütçe 1000.

akita inu,alabay gibi köpekleride öneririm.
Akita çok hoşuma gidiyor ama çok pahalı alamam. Dogo gözümde bir tık önde.
Dogo'nu alıştırabilirsen yal yapabilirsin.
Hocam yalın içinde pek faydalı şeyler yok gibi tamamen bununla beslemek olurmu? Bu arada bizim burada yala tepit diyorlar.
Ufak ve Orta arasında gidip gelen bir şey gerek sana.
Dogo ortaya giriyor heralde :D
Aslında şunlar var kafamda ve dogo öne çıkıyor aralarından
Doberman, Rotweiller, Cane Corso (ekşide kalça çıkıklığı hakkında birşeyler yazmış biri bu köpekten sooğudum.), Presa Canario
Isparta'dan biriyle Pitbull için anlaşmıştık ama sattı. Bende vazgeçmiştim birkaç kişiye sordum safkan değil dediler.
Bu arada dişi alıyorum safkanla çiftleştirip yavrularını satmayı düşünüyorum erkek dahamı iyi olur sizce?