Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Spoiler One Piece Hakkında Düşünceleriniz

@Nabu Senin fikrini de almak isterim.
Ya Oda'nın zaten tamamıyla hakkını verebildiği çok az karakter var. En İyi karakterlerine bakınca onlarla çok risk alıp garip hallere sokmadığı sürekli heroic ya da karizmatik, diğerlerine nazaran özgün tipler olduğunu düşünüyorum. Ancak bu bile binlerce karakterlik seride nadir bir durum.

Hal böyleyken bir çok kötü işlenmiş, zırt pırt karakteri değiştirilen karakterler oluyor, aynı karakterle iki ark önce ne çizdiğini o karaktere nasıl bir mental ya da fiziksel tecrübe yaşattığını unutmuşçasına takılıyor. Bu da bir sürü düzensizlik ve istikrarsızlık getiriyor. Hal böyle olunca Sanji gibi oldum olası sorgulanılası ve meme olmuş bir karakter de bundan nasibini alıyor.

Netice de iyi start verilmiş ancak sonra hiç develop edilmemiş çok kötü bir karakter bence. Hem var olan karakteri, tavırları anlamında hem de evrendeki rolü, masaya getirebildiği şeyler anlamında her açıdan kötü.

O yüzden Oda bilerek mi yapıyor, şaka mı yapıyor, nefret mi ediyor bunlar magazinsel geliyor ve umursamıyorum.Tek bildiğim rezil bir karakter olma yolunda çok hızlı tırmandığı.

Ayrıca Jinbe pek sevdiğim karakter değil. Daha doğrusu tayfaya yakışan bir karakter değil. Keşke uzaktan destek olsaydı.
Ben Jinbei'i çok severim. Serinin en hoş parçalarından biri kanımca ancak ben de tayfaya pek yakıştıramıyorum. Ben ölmesini bekliyordum valla.

Ama Sanji'ye tercih ederim tayfa da o kesin :D

Ya tayfa demişken son sayıdan bir kare atasım geldi.

gqqeSfbATz7AvYHdjdlt2FFpoth4k8rhGVC26tW2wYtvCLHvg3AcCG3pYEZiZZPGDhdAyvvjSx7thhdHp48q6qfcnDovcGtP8AWY.png

Ya 1000. sayıya gelmek üzereyiz ve bu üçü artık 5. Yonko'nun Tümen Komutanları diyeceğimiz insanlar .Bİr arc önce saatlerce gemilerini bir başka yonkoya karşı savundular. Adlarını bile bilmediğimiz onigashima adası gardiyanlarına (robin, franky gibilerinin off panelde tek attığı akdar fodder) karşı bu tutumlar. Oda'nın refleksif bir hiakye anlatıcı olduğunu düşündürtüyor bana. Hiç bir şey ilerlemiyor mekanlar, ortamlar ve risk artıyor ama adımlar ve karakterlerin rolleri hemen hemen aynı. Yani şu sahneyi Skypea'da Dev Yılan çıktığında görmüştük ilk baş sanırım. Yani bu üçünün tırsıp Zoro diye bağırmaları falan.

Yani 700'den fazla sayı ve evren içi 4 yıla yakın zaman geçti ve yeni dünyada 5. yonko tayfası oldular :D Yani Dof'a karşı yaptıklarında bile eleştirmiştim ama şu sahneye bakınca gene Dof'u anlıyorsun adamlar fodderlardan tırsıyor :D Havada yağmur fırtına var, Nami yıllarca eğitimini aldığı tek şeyi yapıp mikro iklim değişikliği yapmıyor vs vs vs

Rezalet yani. Valla tayfa bana çok mide bulandırıcı gelmeye başladı artık. Nerede eski günlerimiz nerede bu günler. Tayfada bu kadar korkak ya da ezik olursa elbette her arc kıçımızı Law ve Jinbei kurtarır :D

Bir kez daha One Piece'e olan tüm hevesim söndü o yüzden ara verdim en az bir 6 ay okumam sanırım. Hem böylesi seriye olan sevgim ve ilgim için çok daha iyi.

Cilt satışlarında ilk 19 sırayı Yaiba'ya kaptırmış.

@Nabu @Earendill

Ceza kesmiyor fanlar diyordunuz bakın. :D
Oda'nın pek salladığını sanmıyorum. Yaiba'nın OP'un seviyesine çıkamayacağının gayet farkındadır. :D (Zaten final verdi falan diyorlardı bitmiş heralde.)

Şu an piyasada OP kadar uzun soluklu olan ve kendine isim yapmış hala devam eden bir tek Hajime No Ippo var bildiğim kadarıyla. 1300. bölümdeyiz ve mangaka daha yarısındayız falan demiş. İsa Musa sen bizi kutsa yoksa sonunu göremeyeceğiz. :D

Yoichi amca her arc için ayrı seri çıkarmayı adet edindiğinden Tsubasa'yı saymıyorum tabii.

@Nabu @Earendill

Oda'nın pek salladığını sanmıyorum. Yaiba'nın OP'un seviyesine çıkamayacağının gayet farkındadır. :D (Zaten final verdi falan diyorlardı bitmiş heralde.)
Şu an piyasada OP kadar uzun soluklu olan ve kendine isim yapmış hala devam eden bir tek Hajime No Ippo var bildiğim kadarıyla. 1300. bölümdeyiz ve mangaka daha yarısındayız falan demiş. İsa Musa sen bizi kutsa yoksa sonunu göremeyeceğiz. :D

Yoichi amca her arc için ayrı seri çıkarmayı adet edindiğinden Tsubasa'yı saymıyorum tabii.
Kıskanma ulan. :D

@Nabu @Earendill

Oda'nın pek salladığını sanmıyorum. Yaiba'nın OP'un seviyesine çıkamayacağının gayet farkındadır. :D (Zaten final verdi falan diyorlardı bitmiş heralde.)Şu an piyasada OP kadar uzun soluklu olan ve kendine isim yapmış hala devam eden bir tek Hajime No Ippo var bildiğim kadarıyla. 1300. bölümdeyiz ve mangaka daha yarısındayız falan demiş. İsa Musa sen bizi kutsa yoksa sonunu göremeyeceğiz. :D

Kıskanma ulan. :D
Michael Jackson No Yaiba. :D

Ceza kesmiyor fanlar diyordunuz bakın.
Gene kesmiyor ki. Cezayı kesenler genel olarak Shounen Jump okurları. Ki o bile tam bir ceza kesme denemez. Tamamıyla tarz değişiminden gelen bir şey.

OP'nin kendi fanları hala dünyanın en iyi serisini desteklediklerini düşünüyor (büyük çoğunluğu)...

Ayrıca OP yıllardır o kadar kötü ki hakettiği ceza bunun çok çok çok altında olmak aslında. O yüzden çok da benim dediğimle alakalı bir şey değil attığın. Naruto ve Bleach çok daha büyük düşüşler gördüler.

Yaiba'nın OP'un seviyesine çıkamayacağının gayet farkındadır.
Çünkü çok farklı hacimlere sahip iki evren. Ama kendi yayın zamanında OP'yi tokatlamış olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

@Nabu

Kendi arcında bile ana kötü olmayan bir karakter MJ çakmasıysa kızacak çok bir durum yok. Ben farkına varmamıştım.

Ceza kesmiyor fanlar diyordunuz bakın.
Gene kesmiyor ki. Cezayı kesenler genel olarak Shounen Jump okurları. Ki o bile tam bir ceza kesme denemez. Tamamıyla tarz değişiminden gelen bir şey.
OP'nin kendi fanları hala dünyanın en iyi serisini desteklediklerini düşünüyor (büyük çoğunluğu)...

Ayrıca OP yıllardır o kadar kötü ki hakettiği ceza bunun çok çok çok altında olmak aslında. O yüzden çok da benim dediğimle alakalı bir şey değil attığın. Naruto ve Bleach çok daha büyük düşüşler gördüler.

Yaiba'nın OP'un seviyesine çıkamayacağının gayet farkındadır.
Çünkü çok farklı hacimlere sahip iki evren. Ama kendi yayın zamanında OP'yi tokatlamış olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Yani cezalandırma için ne bekliyorsunuz anlamadım. :D Cezalandırmıyor diyorsunuz işte satışlar zaten düştü epey. MF zamanı sattığı sayıyla şimdi sattığı sayı bir değil.

Yani cezalandırma için ne bekliyorsunuz anlamadım. Cezalandırmıyor diyorsunuz işte satışlar zaten düştü epey. MF zamanı sattığı sayıyla şimdi sattığı sayı bir değil.
Bu bir şey beklemek ile alakalı değil. Oturup beklemiyoruz. Seri çok uzayıp çok sıkıcı bir yola girerken çok daha hızlı ilerleyip 200-300 sayıda doyurucu hikayeler anlatabilen seriler arada bir 1000 sayılık OP'yi geçebiliyor diye bu birileri cezalandırıyor anlamına gelmiyor. Sıkılıyorlar anlamına gelir. Ama o sıkılanlara bile gidip OP'ye laf etsen adamlar OP kutsal kitap Oda peygamber e bağlar emin ol :D

Bir de Ali, koca koca mesajları alıntılamana gerek yok. İsim etiketle ya da sadece cevap vereceğin kısmı alıntıla. Öbür türlü alıntı üstüne alıntı üstüne alıntı derken saçma bir görüntü oluyor.

Lucci'yi kastediyor olamazsın.
OLamam. Çünkü Hordy Jones'dan bahsediyordum.

Yani cezalandırma için ne bekliyorsunuz anlamadım. Cezalandırmıyor diyorsunuz işte satışlar zaten düştü epey. MF zamanı sattığı sayıyla şimdi sattığı sayı bir değil.
Bu bir şey beklemek ile alakalı değil. Oturup beklemiyoruz. Seri çok uzayıp çok sıkıcı bir yola girerken çok daha hızlı ilerleyip 200-300 sayıda doyurucu hikayeler anlatabilen seriler arada bir 1000 sayılık OP'yi geçebiliyor diye bu birileri cezalandırıyor anlamına gelmiyor. Sıkılıyorlar anlamına gelir. Ama o sıkılanlara bile gidip OP'ye laf etsen adamlar OP kutsal kitap Oda peygamber e bağlar emin ol :D
Bir de Ali, koca koca mesajları alıntılamana gerek yok. İsim etiketle ya da sadece cevap vereceğin kısmı alıntıla. Öbür türlü alıntı üstüne alıntı üstüne alıntı derken saçma bir görüntü oluyor.

Lucci'yi kastediyor olamazsın.
OLamam. Çünkü Hordy Jones'dan bahsediyordum.
Ben hiç benzetemedim ama Hordy zaten ben de dahil büyük bir çoğunluk tarafından OP tarihinin en kötü villianı olarak görülüyor.

@Nabu

Şu an One Piece'in bulunduğu arc Yeni Dünya için gayet tatmin edici olmalı. Rosa ve WCI'den daha akıcı.

Eski konumu kayıtsız şartsız birincilik iken şimdi düşebiliyor gayet. Düşebiliyor olması bile ceza kesildiğinin kanıtıdır.

@Nabu

Şu an One Piece'in bulunduğu arc Yeni Dünya için gayet tatmin edici olmalı. Rosa ve WCI'den daha akıcı.

Eski konumu kayıtsız şartsız birincilik iken şimdi düşebiliyor gayet. Düşebiliyor olması bile ceza kesildiğinin kanıtıdır.
Wano'nun başları sıkıcıydı da özellikle son bölüm Luffy arctaki 2. tekini yiyince ben baya keyiflendim. :D

SOrun da zaten en başta eski konumunu ne kadar hak ettiğinden geliyor. Ayrıca bu olaya sadece OP'ye bakarak yorum yapamazsın. OP kadar hata yapma, uzatma, sıktırma, bıktırma, batırma gibi bir sürü kötü iş yapıp da hala bundan çok fazla etkilenmeyen kaç seri var ? Belki Dragon Ball var o kadar. Ki onun da olayı belli, tamamıyla epic fight.

One Piece'in bulunduğu arc Yeni Dünya için gayet tatmin edici olmalı.
O senin karar verebileceğin bir şey değil. Böyle düşününce tabiki de satışlardaki düşüşü cezalandırma olarak görmen normal.

Daha geçen seninle tayfanın gevşekliğinden bahsettik. O tarz hareketleri bu kadar sık tekrarlayıp da ahlaki ve sanatsal açıdan çok sorgulanmadan tüketilmeye devam edilen nadir ve de ilk kurgulardan biri OP bence.

O yüzden Yaiba'nın gerisine düşmesi bir "ceza" değil bir "sonuç" .

Yalnız bu ceza olmuyor. :D

Shingeki de animeisnden sonra baya satmaya başlamıştı ama Kimetsu kadar cildi olmadığı için bu rakamlara çıkamadı. Kimetsu'nun bu rakamlara çıkma nedeni ilk ciltleri bile satması. Yoksa satın alıp, okuyan kemik kitlesi 40 milyon değil. :D One Piece düşme nedeni ise çoğu mangada olan genel bir düşüş. sırf cezalandırmayla ilgili değildir

. Ki çoğu kişi Wano'dan daha bir memnun. Hen animesinden hem de mangasından.

MF zamanı sattığı sayıyla şimdi sattığı sayı bir değil.
O zamanlar serinin okuyucu sayısı iki katına çıkmıştı ve insanlar eski ciltlerini alıyordu. Aşağıdaki linkte OP satışlarının çok güzel bir analizi var.

https://www.reddit.com/r/OnePiece/comments/a4fvgk/one_piece_manga_sales_analysis_theyre/

[img='https://i.imgur.com/Bfyw5Iy.png',none,734][/img]

Kaldı ki One Piece satışlarında bir düşüş yok. Tam tersine artış var. 2018'de [url='https://www.animenewsnetwork.com/news/2018-11-29/top-selling-manga-in-japan-by-series-2018/.140163']8.1 milyon[/url] satmışken, 2019'da 12.7 milyon sattı. 2020'de de kuvvetli bir satış devam ediyor. 96. cildi yayımlandığı 3 Nisan 2020'den itibaren 3 gün içerisinde 1 milyon sattı. Ayrıyetten One Piece'in 50. cildinden beri, hiçbir cildi -95. cilt istisnasıyla- 1 milyonun altında satmadı.

Aşağıdaki grafiğin veri tarihi 3 Ocak 2020'dir.

[img='https://pbs.twimg.com/media/ENmYHttU4AEu5kj?format=png&name=large',none,828][/img]

Kısacası tek bir cilt için küçük bir dalgalanma var ama OP popülerliğini 2018'e göre bile arttırarak devam ettiriyor. Kimetsu'nun satışlarının OP'un başarısızlığı değil, Kimetsu'nun başarısıdır.