Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Spoiler One Piece Hakkında Düşünceleriniz

@Uncle Paulie G5 Luffy'nin küçük bi kapışma sahnesini gördüm, koşarken yeri arkasında topluyor + abartılı efektler vardı. Eğer Gear 5 olayı fiziksel bi güç artışından (buna hakinin gücü de dahil) farklı şekilde madde manipülasyonlarıyla, saçma sapan hareketlerle rakibini alt ediyosa hayal kırıklığı olacak gibi benim için.
Umarım olmaz senin için diyelim. Ben lore'a büyük zarar verdiğini düşünüyorum ondan da ziyade.

780CA5FC1EC5722FE5F7B273C9298D25888E1EAA

Yabancı forumlarda, online izleme sitelerinin yorum altlarında bolca övülüyor. Sosyal medyada keza hala övülüyor. Reddit'te vs. gayet övülüyor. İlla buraya bakma yani, buradakilerin çoğu uzun süredir takip ettiğinden bıkkınlık var.(Aktif tartışanlar içinde.)

Anime 1074.bölüme şöyle bir yorum gelmişti:
Ben bu forumu kast ettim zaten yoksa övüldüğünü biliyorum. Bana göre bu övgüleri hak ediyor sana göre hak etmiyor olabilir tabi. Uzun süredir takip edenlerde bir bıkkınlık olması normal. Ben Wano'nun ortalarından beridir güncel takip ediyorum sadece. Öyle bıkkınlık yaşamadım hatta şuan seri akıcı gidiyor bence.

Yaratıcı anlayışın Looney Toons'u kopyalamaksa evet.

Amatör olarak yıllarca yazmakla uğraşan biri olarak söyleyeyim, her şeyi(absürtlük de içeren) yapmaya kudreti olan, tanrısal bir form yaratmak yaratıcılık değil kolaycılık.

Bunun yanında Gear 5'in seriye getirdiği popülerite ve fan kitlesinin de farkındayım. Hatta sırf Gear 5 için başlayan onlarca kişi gördüm yorumlarda. Belki yaşım daha genç olsaydı. Veya One Piece'in eleştirildiği değil övüldüğü bir ortamda olsaydım fikrim farklı olabilirdi.

Ama daha çok dediğin gibi retcon, reenkarnasyon(Naruto'da da nefret ediyorum bu muhabbetten ama Boruto'da bi önemi kalmadı onun da) Luffy'nin içini boşaltan bir form olmasından dolayı. Bir de şekil ve estestik dövüş tarzını sevdiğimden bu tip şebeklikler hoşuma gitmiyor.
Anime manga dünyası için baktığımızda bence yaratıcı. Çok fazla örneğini görmedim en azından. G5'den sonra Jujutsu Kaisen'de bile komedi tarzında bir dövüş okuduk Tabaka ve Kenjaku arasında düşün yani ne kadar etkiledi sektörü. Milyonlarca okuyucu kitlesi olan bir mangada böylesine cesur bir karar almak her baba yiğidin harcı değil. Kolaycılık olarak görmüyorum bu yüzden. Ayrıca OP hep aynı şeyleri yapıyor diye eleştirilirken kimsenin beklemediği tarzda bir form sundu, insanları ters köşeye yatırdı yine yaranamadı bazılarına.

G5'den sonra Jujutsu Kaisen'de bile komedi tarzında bir dövüş okuduk Tabaka ve Kenjaku arasında düşün yani ne kadar etkiledi sektörü.
O sahnenin G5 ile pek de alakası yok. Absürd komedi içeren dövüş yazan ilk adam da Oda değil zaten. Kaldı ki bu absürdlük JJK'de hep vardı zaten (ki beğendiğim bir şey de değil yanlış anlama) G5 etkisi ile alınan bir karar diyemeyiz.

Ayrıca OP hep aynı şeyleri yapıyor diye eleştirilirken kimsenin beklemediği tarzda bir form sundu, insanları ters köşeye yatırdı yine yaranamadı bazılarına.
Ters köşeye yatırma ile alakalı değil, kaldı ki ters köşeye yatırma illa ki de iyi bir şey olacak değil ki. Attack on Titan de finali ile herkesi ters köşeye yatırdı. MyAnimeList de 1. olan seri birden bire 1 puan verilmiş incelemelerle doldu taştı. Çoğu koyu AoT fanı küfürlerle bitirdi seriyi.. Ya da Naruto da Tobi/Obito ters köşesi de hiç öyle çok lezzetli çok yaratıcı bir şey değildi. Örnekler artırılabilir. Ayrıca Oda'nın ters köşe için koca evrene retcon çekmesi gerektiğini de unutmamak lazım :D :D Yani, öyle ters köşe olmaz olsun...

Yani her plot twist iyi olacak diye bir şey yok. Kaldı ki bir insan sürekli beklenenin aksini yaparsa ve bu bir süreklilik arz ederse bu da zaten sürekli aynı şeyi yapmaya girer. Yani ne kadar ters köşe o da tartışılır.

Yaratıcılığa gelince, Daha büyük yumruklar, daha büyük tekmeler yapıyor, Lastik gibi esnemesi daha da esneklik kazandı. Devleşebiliyor vs. Onun haricidne Luffy eskiden ne yapıyorsa onu yapıyor zaten tek fark bu bir uyanış olduğu için her nesneyi lastikleştirebilmesi, bu da uyanış olmasından geliyor. Doflamingo'nun koca koca binaları iplik dizilerine çevirmesinden aşırı farklı değil.

Yani Luffy eskiden ne yapıyorsa bunu sadece daha büyük bir ölçek de ve daha looney tunes tadında yapıyor. Gene esniyor, gene gelen darbeler bedeninden sekiyor vs. Saçından gözlük yaptığı sahne hariç henüz G5 ile çok aşırı farklı bir şey yaptığını görmedik.

Yani G4'de yaptıklarını daha da aşırı esneklikte yapıyor ve çevresindeki nesneleri de etkileyecek şekilde yapıyor olmasına bir de sürekli gülmesi eklenince olağanüstü yaratıcılık olmuyor. Yani 1920'li yıllardan beri var olan fizik kurallarını büken absürt komedik çizgi film dilini 2024 de kullanmak bir yaratıcılık ise ... yani iyi o zaman.

Kaldı ki, günümüz de bir fantastik seri yazarının tamamıyla yaratıcı ve hiç yapılmamış bir şey yapması da çok zor. O yüzden, yaratıcı değil falan diye Oda'ya bir suç bulmuyorum ben, adam 27 yıldır yazdığı ve erteleye erteleye yazdığı bir seride ne kadar yaratıcı olabilirse bence o kadar yaratıcı, helal olsun yani. Ancak sorun fanların her zamanki gibi her halta aşırı anlam yüklemesi yani fanatizm :D

Sen keyif alıyorsan, senin için çok benzersiz bir anlatım ise ne güzel, ne kutlu... Keyfine var, ancak başkası için değil diye de sigorta acentesinin poliçe satma mantalitesi ile One Piece ve Oda pazarlamaya gerek yok.

Tabaka ve Kenjaku arasında düşün yani ne kadar etkiledi sektörü
Agabi o dövüşün komedikliği psikolojik temaya dayanıyor, arkasındaki kurgu çok farklı ve oradaki komediklik şaklabanlık değil. Çok alakasız bir örnek bence.

Kalanına okey diyorum ve bence bu konuda yeterince tartıştık. Bundan sonra kimseyi Gear 5 üzerinden darlamayı düşünmüyorum çünkü yeterince yorum yaptım. Hep aynı şeyler tekrarlamak da istemiyorum o sebeple bu konuyu uzun bir süre kapatıyorum biri illa açmadığı sürece Gear 5'in saçmalığından bahsetmeyeceğim.

Ters köşeye yatırma ile alakalı değil, kaldı ki ters köşeye yatırma illa ki de iyi bir şey olacak değil ki. Attack on Titan de finali ile herkesi ters köşeye yatırdı. MyAnimeList de 1. olan seri birden bire 1 puan verilmiş incelemelerle doldu taştı. Çoğu koyu AoT fanı küfürlerle bitirdi seriyi.. Ya da Naruto da Tobi/Obito ters köşesi de hiç öyle çok lezzetli çok yaratıcı bir şey değildi. Örnekler artırılabilir. Ayrıca Oda'nın ters köşe için koca evrene retcon çekmesi gerektiğini de unutmamak lazım :D :D Yani, öyle ters köşe olmaz olsun...
İşte diyorum ya hep aynı çizgide gidiyor diye eleştiren insanlar Nika gelince bu sefer bu ne saçmalık diye eleştirmeye başladı e siz değil miydiniz biraz farklılık olsun diyen.. Hem ters köşe bekliyorlar ters köşe olunca da beğenmiyorlar.

Yaratıcılığa gelince, Daha büyük yumruklar, daha büyük tekmeler yapıyor, Lastik gibi esnemesi daha da esneklik kazandı. Devleşebiliyor vs. Onun haricidne Luffy eskiden ne yapıyorsa onu yapıyor zaten tek fark bu bir uyanış olduğu için her nesneyi lastikleştirebilmesi, bu da uyanış olmasından geliyor. Doflamingo'nun koca koca binaları iplik dizilerine çevirmesinden aşırı farklı değil.

Yani Luffy eskiden ne yapıyorsa bunu sadece daha büyük bir ölçek de ve daha looney tunes tadında yapıyor. Gene esniyor, gene gelen darbeler bedeninden sekiyor vs. Saçından gözlük yaptığı sahne hariç henüz G5 ile çok aşırı farklı bir şey yaptığını görmedik.
Bence farklı hissettiriyor bu arada yoksa bu kadar sansasyonel bir şey olmazdı. Ama madem size göre o kadar farklı değil niye bu kadar laf ediyorsunuz ki? Demek ki çok rahatsız olunacak bir durum yokmuş önceki formları seven bunu da sevebilirmiş.

Sen keyif alıyorsan, senin için çok benzersiz bir anlatım ise ne güzel, ne kutlu... Keyfine var, ancak başkası için değil diye de sigorta acentesinin poliçe satma mantalitesi ile One Piece ve Oda pazarlamaya gerek yok.
Evet keyif alıyorum ama kimseye bir şey pazarlama derdim yok, fikrimi söylüyorum sadece beğenip beğenmemek size kalmış.

Son düzenleme:
Agabi o dövüşün komedikliği psikolojik temaya dayanıyor, arkasındaki kurgu çok farklı ve oradaki komediklik şaklabanlık değil. Çok alakasız bir örnek bence.
Bunun ben de farkındayım demek istediğim JJK gibi OP'ye göre daha az komedi barındıran, daha karanlık (güya) bir seride bile böyle bir durum yaşandı ve muhtemelen beğendiniz. Ama benzeri One Piece'de yaşanınca yerden yere vurdunuz.

Kalanına okey diyorum ve bence bu konuda yeterince tartıştık. Bundan sonra kimseyi Gear 5 üzerinden darlamayı düşünmüyorum çünkü yeterince yorum yaptım. Hep aynı şeyler tekrarlamak da istemiyorum o sebeple bu konuyu uzun bir süre kapatıyorum biri illa açmadığı sürece Gear 5'in saçmalığından bahsetmeyeceğim.
Pekala abi sen bilirsin. Yeterince tartıştık bu konu üzerine zaten belli ki cidden sevmiyorsun Gear 5'i. Canın sağolsun Luffy seven adamsın sonuçta o yeter bana.

Bunun ben de farkındayım demek istediğim JJK gibi OP'ye göre daha az komedi barındıran, daha karanlık (güya) bir seride bile böyle bir durum yaşandı ve muhtemelen beğendiniz. Ama benzeri One Piece'de yaşanınca yerden yere vurdunuz.
Tarzı teması her şeyi farklı o dövüşün ve absürtlükten çok psikolojik bir mücadele o, Kenjaku yenmek için Takaba'ya kendisini sevdirmeli ve daha iyi olduğuna inandırmalı o dövüş üzerinden karakteri daha iyi anlıyoruz.

Ama onu da sevmemiştim. Nasıl Gear 5 ile bir gördün onu anlamadım.

Pekala abi sen bilirsin. Yeterince tartıştık bu konu üzerine zaten belli ki cidden sevmiyorsun Gear 5'i. Canın sağolsun Luffy seven adamsın sonuçta o yeter bana.
Sevmemekten ziyade çok tekrar ettik insanlarla konuşurken.

Luffy'nin yeri ayrı aynen. Tüm tayfayı severiz o konuda sıkıntı yok.

Mesajın uzun oluyor dostum. :)
Doğrudur :)

İşte diyorum ya hep aynı çizgide gidiyor diye eleştiren insanlar Nika gelince bu sefer bu ne saçmalık diye eleştirmeye başladı e siz değil miydiniz biraz farklılık olsun diyen.. Hem ters köşe bekliyorlar ters köşe olunca da beğenmiyorlar.
Haa öyle belirli bir kitle varsa onlara bir şey diyemem. Doğrudur... Ancak Nika bir değişiklikten biraz fazlası bir retcon ancak Nika ile yapılanlar tamamıyla farklı şeyler de değil sadece hali hazırda yapılanın "Toon" tarzında bir upgrade i sadece denilebilir. Ancak spesifik olarak Luffy'den çok farklı bir güç seti bekleyen, lastik meyvesini beğenmeyen ve bu değişince de yine de hoşnutsuz olan bir grup varsa ona bir şey diyemem. Yani o konuda belki de haklısındır.

Ama madem size göre o kadar farklı değil niye bu kadar laf ediyorsunuz ki?
Bu cümlenin yanlış kurulduğu/sorulduğu ve yanlış bir yaklaşım olmasına sebep 3 ana faktör var canım benim.

1.si Ben Nika'ya "sürekli" ya da "bu/şu kadar" laf falan etmiyorum. Zamanında lafımı ettim bitti, aksine sürekli bir yüceltme ve savunma eğiliminde olan sen oluyorsun farkında isen. Yani eğer olay "laf etme" ise hepimiz ediyoruz zaten, sadece fikir ayrılığına düşüyoruzdur.
2.si Ben "Laf" etmiyorum, bir gözlem paylaşıyorum, bir fikir belirtiyorum bunu da geçerli sebep-sonuç mekaniklerine dayandırıyorum. Yani "Laf etmiş olmak için laf etme" gibi bir şey yok.
3.sü Benim Nika tercihini eleştirme nedenim Luffy'nin güçleri ile neler yapabildiği değil (burada da eleştirilecek noktalar var ancak ana mevzu değil), benim ve sanırım @Uncle Paulie nin de barışamadığı şey Nika'nın Luffy ve One Piece lore'u açısından çok yıkıcı Deus Ex hamlesi olması idi. Yoksa Gear 5 ile yapabildikleri sıkıntı değil o kadar.

ve muhtemelen beğendiniz. Ama benzeri One Piece'de yaşanınca yerden yere vurdunuz.
JJK'yi genel olarak One Piece den çok daha az seven birisiyim. Ve O dövüşünde saçmalık olduğunu düşünüyorum. Hatta her 3 JJK dövüşünden 2'sinin falan çok çok dandik olduğu kanaatinde birisiyim. Yani bak önyargı ile yaklaşıyorsun, bir kere bile o dövüşle ilgili övgü dolu konuşmayan bizleri öyleymişiz gibi düşünüp ona göre savunma çekiyorsun agacım :D :D Kaldı ki, @Uncle Paulie ın dediği gibi JJK'den örnek verdiğin dövüşün kullandığı komedi kurgusu ile Nika'daki Looney Tunes komedisi farklı şeyler. Sandığın kadar paralellik yok.

Ayrıca başka serilerde eleştirilen şeylerin One Piece'de görmezden gelinmesi olayına bir girersek çıkamayız :D O yüzden O seri için böyle diyorsunuz da OP için böyle olayına girmeye hiç gerek yok. Kaldı ki tüm günahlarına ve saçmalıklarına rağmen One Piece gibi bir devi, JJK gibi hiç bir karakter, hikaye derinliği olmayan, hiç bir özgünlüğü olmayan tamamen "Hype Culture" ile yürüyen bir seriyle kıyaslamam bile.

Neyse Uncle'ın dediği gibi çok tartışıldı zaten sürekli gündeme getirmenin bir anlamı da yok.

Haa öyle belirli bir kitle varsa onlara bir şey diyemem. Doğrudur... Ancak Nika bir değişiklikten biraz fazlası bir retcon ancak Nika ile yapılanlar tamamıyla farklı şeyler de değil sadece hali hazırda yapılanın "Toon" tarzında bir upgrade i sadece denilebilir. Ancak spesifik olarak Luffy'den çok farklı bir güç seti bekleyen, lastik meyvesini beğenmeyen ve bu değişince de yine de hoşnutsuz olan bir grup varsa ona bir şey diyemem. Yani o konuda belki de haklısındır.

Bu cümlenin yanlış kurulduğu/sorulduğu ve yanlış bir yaklaşım olmasına sebep 3 ana faktör var canım benim.

1.si Ben Nika'ya "sürekli" ya da "bu/şu kadar" laf falan etmiyorum. Zamanında lafımı ettim bitti, aksine sürekli bir yüceltme ve savunma eğiliminde olan sen oluyorsun farkında isen. Yani eğer olay "laf etme" ise hepimiz ediyoruz zaten, sadece fikir ayrılığına düşüyoruzdur.
2.si Ben "Laf" etmiyorum, bir gözlem paylaşıyorum, bir fikir belirtiyorum bunu da geçerli sebep-sonuç mekaniklerine dayandırıyorum. Yani "Laf etmiş olmak için laf etme" gibi bir şey yok.
3.sü Benim Nika tercihini eleştirme nedenim Luffy'nin güçleri ile neler yapabildiği değil (burada da eleştirilecek noktalar var ancak ana mevzu değil), benim ve sanırım @Uncle Paulie nin de barışamadığı şey Nika'nın Luffy ve One Piece lore'u açısından çok yıkıcı Deus Ex hamlesi olması idi. Yoksa Gear 5 ile yapabildikleri sıkıntı değil o kadar.

JJK'yi genel olarak One Piece den çok daha az seven birisiyim. Ve O dövüşünde saçmalık olduğunu düşünüyorum. Hatta her 3 JJK dövüşünden 2'sinin falan çok çok dandik olduğu kanaatinde birisiyim. Yani bak önyargı ile yaklaşıyorsun, bir kere bile o dövüşle ilgili övgü dolu konuşmayan bizleri öyleymişiz gibi düşünüp ona göre savunma çekiyorsun agacım :D :D Kaldı ki, @Uncle Paulie ın dediği gibi JJK'den örnek verdiğin dövüşün kullandığı komedi kurgusu ile Nika'daki Looney Tunes komedisi farklı şeyler. Sandığın kadar paralellik yok.

Ayrıca başka serilerde eleştirilen şeylerin One Piece'de görmezden gelinmesi olayına bir girersek çıkamayız :D O yüzden O seri için böyle diyorsunuz da OP için böyle olayına girmeye hiç gerek yok. Kaldı ki tüm günahlarına ve saçmalıklarına rağmen One Piece gibi bir devi, JJK gibi hiç bir karakter, hikaye derinliği olmayan, hiç bir özgünlüğü olmayan tamamen "Hype Culture" ile yürüyen bir seriyle kıyaslamam bile.

Neyse Uncle'ın dediği gibi çok tartışıldı zaten sürekli gündeme getirmenin bir anlamı da yok.

Ya ben gündeme getirmiş gibi oldum da ben örnek üzerinden başka bir şey demek istemiştim. Yoksa gündeme getiren Monolith değil. Ama o da OP'ye gelen her olumsuz yorumda savunma ihtiyacı hissediyor biraz ona bir şey diyemem. Gündeme getiren benim ama.

Ben zaten OP'yi eskisine nazaran çok daha az eleştiriyorum sadece olayları yorumlayıp geçiyorum. Uzun zaman sonra yazdım onu da. Ama evet bıktırdı Nika sohbeti.

Umarım olmaz senin için diyelim
Biraz öyle oldu😁 Hep böyle mi olacak bilmiyorum ama 1020'li bölümlerde kralın hakisini açıp havada Kaido'yla çarpıştığı sahneler çok çok etkileyiciyken G5'in Luffy'i dev yapması, ip atlaması falan çok absürttü. Animasyonu da çok gözümü ağrıttı ayrıca.

Umarım tüm kapışmaları bu şekilde olmaz.