Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

SnK Animesi mi Mangası mı?

Feindbild

無欠の果て
Üstat Kullanıcı
Hangisini tercih ediyorsunuz? İkisinin de eksileri ve artıları nelerdir?

Gerektiğinde spoiler içine almayı unutmayın.

LVg4RXLR_20170410113106.jpg

Bu soruya cevabımı şöyle vereyim, SnK'ya bir animasyon uyarlaması anca bu kadar iyi yapılabilirdi.(3.sezonun 2. kısmında biraz CGI kusurları var, ancak bu da nazar boncuğu olsun.)

Seslendirme, animasyon(%80'i) mangaya sadıklık her konuda çok iyi.

Bu sebeptendir ki seriyi çok sevmeme rağmen animeden vazgeçmiyorum, vazgeçmeyeceğim. :D

Animasyon kalitesi en eleştirilen kısımda dahi şu seviyedeydi yani akıcılık vs.

Onun dışında Kenny vs Rivai en iyi dövüşlerden, bunu sağlayan da animedir yani.

Animenin abarttığı, olayları ve karakterleri olduğundan farklı yansıttığı yerler var.

Buna rağmen özellikle yeni başlayanlara şiddetle animesini tavsiye ederim. Müzikleri, animasyonları, seslendirme ve atmosferi mükemmel sağlamışlar. Bir kaç noktada anime manga farklılıkları (hikayeyi etkilemeyen farklar) kabak tadı verse de(soğukkanlı bir şekilde ölen karakterin kafayı sıyırarak ölmesi gibi) geneli daha etkileyicidir.

Bunlarla birlikte mangaka animeye danışmanlık yapmaktadır. Öyle ki son bölümlerde gördüğümüz bir panel, birebirdir aynı şekilde, animede yıllar öncesinde gösterilmiştir.

Anime izleyeceklere tek tavsiyem, son sezonun açılışına hiç bakmamalarıdır. Neden bilmiyorum, 4. opening o sezonun 2 dakikalık özetini içermektedir.

Animesini sadece 9-10 bölüm tecrübe ettim ve aralarında zaman farkları vardı. Bu sebeple çok sağlıklı bir değerlendirme olmayabilir belki ancak mangada güncel biri olarak ben mangayı çok daha üstün görüyorum. Attack on Titan, sugarcoat yaparak, duygu, müzik basarak, edgy karakterler üreterek daha sarsıcı ya da güçlü yapabileceğin, daha doğrusu yapmanın gerekmediği bir eser. Olayları tarafsızlığı ve sadeliği ile olduğu gibi sana verip, seni o bakış açısından öbürüne sürüklemesidir. Anime de genel kitleyi çekmek için çok abartılı tepkiler, çok abartılı ölümler, vahşet sahneleri ve karakterlere eklenen sahneler var. Seslendirme konusunda da başta Levi olmak üzere bir kaç kişinin kesinlikle mangadaki hallerine yakıştığını düşünmüyorum.

Misal yukarıda Ali'nin attığı sahne mangada çok daha farklı. Son ana kadar Levi başardı mı ? , geldi mi onu bile bilmiyorsun. Planının o devleri ağaç gibi kullanmak olduğunu bile. Beast Titan anladığında biz okuyucu da anlıyoruz. Ve Erwin, saldırıyı başlattığında flashback olmuyor her şey lineer ilerliyor ve adım adım ölüme gidenlerin hislerini görüyorsun. Levi son ana kadar gözükmüyor bile bu da bir cliffhanger yaratıyor zaten. Ve en son tüm o çabanın karşılığında göklerden kanlar içinde Levi pike yaptığında zaten artk nutkun tutuluyor. Anime de etkileyici ancak. Anime, mangadaki hikaye anlatımı ve sinematografiyi yakalayamamış. Seslendirme ve Müzik ile gaz vermiş güzel, gerçekten etkileyici ama ben mangada daha çok etkilenmiştim.

Animesi kötü değil, ancak mangaya göre çok daha ergen ve edgy geliyor bana. Manga daha tarafsız, sade bu sebeple de çarpıcı bir şey olduğunda cidden çarpılıyorsun.

Ama animesine de devam edeceğim bir ara.

Animenin abarttığı, olayları ve karakterleri olduğundan farklı yansıttığı yerler var.

Buna rağmen özellikle yeni başlayanlara şiddetle animesini tavsiye ederim. Müzikleri, animasyonları, seslendirme ve atmosferi mükemmel sağlamışlar. Bir kaç noktada anime manga farklılıkları (hikayeyi etkilemeyen farklar) kabak tadı verse de(soğukkanlı bir şekilde ölen karakterin kafayı sıyırarak ölmesi gibi) geneli daha etkileyicidir.

Bunlarla birlikte mangaka animeye danışmanlık yapmaktadır. Öyle ki son bölümlerde gördüğümüz bir panel, birebirdir aynı şekilde, animede yıllar öncesinde gösterilmiştir.

Anime izleyeceklere tek tavsiyem, son sezonun açılışına hiç bakmamalarıdır. Neden bilmiyorum, 4. opening o sezonun 2 dakikalık özetini içermektedir.
Manga okuyucusuna bile spoiler verebiliyor, o açılış ve kapanışlar.

Soruya cevabım ise ikisini de uzun zamandır zevkle takip ediyorum.

2. Sezonun kapanışında gösterilen resimleri kastediyorsan ben onları spoiler olarak değerlendirmiyorum, mangada iyice açıklanana kadar ne oldukları anlaşılmıyor. Ayrıca Ymir'ın şeytandan elma aldığı sahne de gerçek değil. Ben son iki bölüme kadar gösterilen resimlerinin yarısının aldatmaca olduğunu düşünüyordum.

2. Sezonun kapanışında gösterilen resimleri kastediyorsan ben onları spoiler olarak değerlendirmiyorum, mangada iyice açıklanana kadar ne oldukları anlaşılmıyor. Ayrıca Ymir'ın şeytandan elma aldığı sahne de gerçek değil. Ben son iki bölüme kadar gösterilen resimlerinin yarısının aldatmaca olduğunu düşünüyordum.
Ymir'in kızlarının ceset yeme olayından bahsediyorum. Bir kaç tane daha vardı.

Şahsen 8 yıldır falan mangasını takip ediyorum. Başladığımda animesi daha çıkmamıştı. Mangayı bu seneye kadar bekleterek, aralıklarla okurdum ve çok da hayranı olduğum bir seri değildi. Lakin son yıllarda olan olaylar seriyi gözümde farklı bir noktaya getirdi.

Zaman atlaması sonrası serinin en güzel yerleri.
Bunun üstüne animesini de izledim, oldukça başarılı bir şekilde yapılmış. Elbette eksikleri veya kimi yerlerde hataları var fakat genel olarak çok başarılı. Özellikle müzikler çok iyi seçilmiş. Duygu verme açısından çok yükseldiği anlar oluyor.

Ama bazı sahneler abartılıyor. Örneğin, kuledeki savaşta Nanaba'nın ölümünde ekleme yapılmış ve babası hakkında laflar etmiştir. Dramayı arttırıyor ama gerek var mıydı bilemedim.
Nabu'ya edgy'lik konusunda çok katılmıyorum. Daha dramatikleştirdiği yerler var ama benim için ikisinin de tadı ayrıdır.

Erwin'in taarruzunu hem animede hem de mangada severim. Animede seslendirme ve müzikler çok fazla şey katıyor. Ancak mangada taarruzdan önceki şu sahne çok güzel.

27.jpg

Son olarak, Gabi = best girl

Anime >>>>>> manga

Ben animeyi beklemeyi sevmedigimden manga okuyorum derdim birkac sene once ama guncel manga okumanin da ayri bir tadi var.

Animesini de mangasini da seviyorum.

Açıkçası mangada daha iyi bulduğum sahneler var. İlk mesajımda attığım sahne dışında şunu da daha başarılı bulurum. Animede duygunun daha iyi verildiği kimi yerler olsa da, mangada çok daha iyi verildiği kimi kısımlar da var.

grisha.png

Ekleme: Şu da animedeki hali misal.

4glepsmr0h531.jpg

Mangadaki çizim ve atmosfer verme daha iyi.