Elinde ki potansiyel imkanın fazlalığını yerine getirmemesi de bir hatadır.
İyi de getirmiş işte neredeyse 20 yıla yakın bir süre hep top 3 - top 5 gitmiş bir mangadan bahsediyoruz. Genel olarak global kültüre yaptığı etki ise belki OP'den bile fazla.
Neyi yerine getirememiş ki ? Yerine getirme 1 numara olmak mı ?
naruto dediğimi yapsa daha fazla popüleriteye rahatça ulaşabilirdi.
"-bilirdi" diye bahsedilen bir şeyi zaten popüler bir seriye hata olarak biçiyorsun. Yani bana hala "meeh yani" geliyor bu bakış açısı. Ve konuyla alakasız da geliyor.
onlar gibi yapmayacak ama bunlar yapmış ve bunu kendi yöntemleriyle yapmış.
Tamam, Naruto'nun yöntemi de karakter ve metafora ağırlık vermek olmuş ve başarılı da olmuş. Yani "haydi gidilecek yerler var" bence bir şart değil.
OP gibi bir macera vaat edip aynı arcı 8 kere tekrarlamasındansa bu daha iyi. OP cidden inanılmaz iyi bir macera temasına sahip olduğu için hala popüler gibi konuşulup buradan narutoya da "bak o yaptı sen yapmadın" demek bence mantıklı değil. Çünkü;
1.si OP iyi bir macera serisi değil, başta vaat etmiş olabilir ama vermedi. Popülaritesi de tamamen buna bağlı değil. Başta bu kadar tutması buna bağlı olabilir ama bugün bile popi olması sadece buna bağlı değil.
2.si Farklı seriler bunlar ve her evren macera evreni olacak demek değildir. Bu kalıpçılıktır. Seri zaten var olan haliyle tarihin en popüler 10 serisinden biri ?!? Yani neyi başaramamış ya da neyden geri kalmış da bunu ona bir hata olarak kakıyoruz ?!
basitçe kakuzunun kuyruklukları yakaladığı kısımlarda 1-2 sahneyle geçmek yerine oraları gayet naruto tayfasının köylere tek tek gitmesi, orada durumu anlatması ile 6-7 ayrı macera yapabilirsin en basitinden.
Tamam bunda haklısın ama bu sorunun adresi "macera hissi" değil. Evren dizaynına verilen yatırımdır. Ve söz konusu bu olunca bunda örnek verdiğin seriler de çok kötüler zaten. Bir de macera diyar tanıtma ile gelen bir his olmak zorunda değil.
Claymore serisi mesela harita olarak ada denebilecek mütevazılıktadır. Ancak oradaki macera hissini ben DBZ ya da OP'de hissetmedim. Çünkü macera hissi, bilinmezlikler, hiç bir şeyin garanti olmaması,olasılıkların ve seçeneklerinin önünün açık olmasından gelir harita genişliğinden değil. Luffy'nin herkesi yumrukla yeneceğini, Sanji'nin gittiği her yerde bir kıza vurulacağını, Zoro'nun yolunu kaybedip sonra karizmaca rakibini keseceğini ve bunu sakeyle kutlayacağını bildikten sonra lokasyon A adası, B şehri, C krallığı olmuş bir önemi mi var ? Naruto evreni (hatta Bleach de) bu açıdan çok daha karşına ne çıkacağını bilemediğin, olasılıklarının önünün açık olduğu bir yerdi. (sonlar hariç). Nitekim bence çok kalıp bir bakış açısı
Macera olacak, açık dünya olacak, lokasyon değişecek, bir sürü npc ile tanışılacak vs demektir bu. Bu tarifedir. Ve bu tarife olmadan zaten popülerliği yakalamış bir seriye bu tarifeye sahip değil diye "bu bir hatadır" demek ne derece mantıklı ?
Birde abi çok fazla demediğim laf üzerinden cevap veriyorsun, onlara cevap vermem, onları demiş olmamı getirecek, ben bu işe girmem baştan diyeyim. Dediklerimden çok, şunu demeye getirmişsin, şunu demende şunu demen demektir, şunu demende konuya uygun değildir gibi okumanın okumasının okuması oluyor.
Cevap verdiğim mesajını alıntılıyorum Yiğit. Ve sadece seni değil geneli kapsayan bir şey söyleyeceğim zaman da çoğul eki ve geniş zaman kullanıyorum. Bu durumda nerede "Okumanın okumasının okuması" oluyor.
Popülarite'nin hata olup olmadığı bir yerde zaten popüler olan bir seriye bir tarifeyi uygulamadı diye bir eleştiri getirirken bu okumanın okuması olmuyor mu o zaman ?
Bu topa girmem diyorsan o başka ama bana "abi sen olmayan şeyleri konuşuyorsun" deme.Diyorsan da bir zahmet adres gösteriver.
Sen seride öyle olmayan bir şeyi öyleymiş gibi söyleyince de "serinin söylemediği bir şeyi söylemiş gibi yazmak" oluyordu onu da hatırlatırım.
Mesajı çok birikim sahibi insan üzerinden değerlendiriyorsun
Bu konuya nereden vardın ? Hadi bu kanı doğru ...
Her eser katmanlar barındırır, bazı katmanlar belli bir yükseklikte yüzeye vurur bazıları başka bir seviyede Ancak bu, bu eserin bunlara sahip olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Ha bunu iyi yürürlüğe sokamadığı ve bu sebeple etki gücü eksikliği olduğuna dair bir söylem ile gelinebilir. Ancak "Bunu izleyen çocuklara uygun değil bu" bence çok genel ve çok kalıpçı bir tavır.
Bak yiğit bana şöyle yapıyorsun, mekanik algılıyorsun vs diye bir sürü ad hominem dayadın ancak. Sen de her şeyi çok emin ve çok kitabın ortasından, çok iddialı diyorsun ve bu iddiaların arkaları genelde sandığın kadar iyi düşünülmüş ve doldurulmuş olmuyor

O yüzden benim gibi bir şeytanın avukatı çıkıp da biraz üfleyince bunlar sarsıldı mı ben kötü oluyorum niyeyse
narutoyu hatırladıklarına görecekleri şey, evet çabalarsam olur ama narutonun bile bir sürü becerisi vardı, benim ise bir yeteneğim yok kafasına girebilir gayet.
İyi de gerçek hayatta da yetenek, şans, torpil, imkan, doğru zaman, doğru yer, miras gibi şeyler var zaten. Ona bakarsan "Sen sadece çalış gerisi gelir" de iyi bir mesaj olup olmadığı tartışılır. Ayrıca karakterin ne olduğu , nasıl olduğu ve ne anlattığı farklı farklı şeyler olabilir.
Mesaj alanla ilgili biraz da.
Şu ana kadar yaptığı her çabayı seçilmiş olmasa anlamı yokmuşa kadar bağlarsın bunu.
Gene seriye dair bilgi eksikliği var. İşte bu yüzden iddiaların ardı boş diyorum.
Naruto seçilmiş olduğu için başarmıyor. başardığı için seçiliyor.
Rikudo Sennin'e ne zaman Naruto'nun o kişi olacağına karar verdiği sorulduğunda "Kurama gibi safi nefretten olma bir varlık ile bile empati kurup onu dost edindiğinde onun doğru kişi olduğunu anladım diyor."
Naruto ile Kurama'nın dost oluşu 571. Sayı ve Savaş Arcı 697 de Naruto serisi ise 700. sayıda bitti. Yani kimin ne çıkaracağı o seri için bir hata olması için o çıkarımı yapan kişinin gerçekten bunun tabanını oluşturması gerek bence. Öbür türlü sadece bir "fikir" dir.
Bu yüzden Tarık ya da Oğuz gibilerinin mesajlarında bir şeytanın avukatlığına girmemişken seninkinde girdim. Çünkü olmamış şeyler üzerinden aslında olması da gerekmeyen varsayımlar üretip o varsayımları da zaten çok da başarılı olmayan formüllere sahip serilerle kıyaslayıp sonra da bu seriye bir hata, bir ayıp biçiyorsun canım. Anlatabiliyorumdur umarım.
ben nasıl olduyla ilgilenmiyorum hiçbir şekilde
Tamam "SEN" ilgilenmiyorsan ve "SENİN" umrunda değilse bu konu "SENİ" bağlar. Ancak sen öyle bir mesaj yazmışsın ki. Naruto, kendi sevenlerini hayal kırıklığına uğratmış, genel olarak dünya da ötelenmiş, itilmiş, bir şeyleri başaramamış ya da başardıkları çok da mühim olmayan bir seri olmuş gibi bir mesaj var. Ama olay burada "SEN" ..
Bu kafayla bende "BEN macera olması ile ilgilenmiyorum" deyip kestirip atabilirdim. Yani sana gelince o topa girmiyorsun. Benim dediğime gelince de "Ben ilgilenmiyorum" .. Ya o zaman dediklerinde eksiksin demektir bu. Neden mi ?
1. İddialarından biri serinin popülarite eksikliğine ve bu eksikliği gidermek varken gidermemesinin bir hata olmasına dair ama böyle bir eksiği zaten yok.
2. İddialarının serinin iç mekanikleri ile ilgili kısımları eksik tespit ve bilgi eksiklikleri barındırıyor.
Sen serinin hatalarından en mühim olanını adres göstermiyor sadece kendi algılarını dünya genelinin algıymış gibi genele yayarak havaya atış yapıyorsun.
bu kısımdan daha hiç vurmadım. Vurduğum kısım
Ki şu "vurma" fiilini seçmen de benim sana atfettiğim "atış" tavrına cuk oturuyor.
Bunun ne kadar mantıklı yapıldığı umrumda değil, önemli olan olması
Şurası zaten tamamen öznel ve elle tutabileceğimiz bu konuya alakadar edebileceğimiz bir yanı yok.
Tema =/= Mesaj. Yoksa verilen bir şey pek yok. Ayrıca Naruto'ya gelince olayı Kakuzu vs Naruto olayına kada irdeleyip, OP'ye gelince "Nasıl yaptığı ile ilgilenmiyorum" olunca bu zaten. Çok da mantıklı ve adil olmuyor.
Yani konudaki diğer mesajlar ile kendi mesajını şöyle bir karşılaştırırsan zaten neden benim seni bilgilendirme ve senin üzerinden de geride kalan kitleleri silkeleme yoluna gittiğimi anlarsın diye düşünüyorum.