Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

One Piece // Spoiler'lı Bölüm Öncesi Sohbet ve Paylaşım Başlığı

Çok duygusal olması çok iyi bir hikaye olduğu anlamına gelmiyor, Devrimcilerin çalışma tarzları ve Kuma'nın karakteri adına geçmişe dair tonla sorgulanabilecek done bıraktı ve gene bir flashback ile retcon eşlik etti. Duygusaldı, gönlümüze dokundu ancak kurgu olarak objektif bakınca aslında çok da matah değildi.
Retcon artık kaçınılmaz zaten. 1120 bölüm olmuş bir seriden bahsediyoruz elbet fikirleri değişecek. Ben sunuma bakıyorum daha çok ve gayet güzel bir şekilde anlattı bize Kuma'nın hikayesini. Bu Dragon'un geçmişi değildi zaten neden o yönde bir beklentiniz oldu bilmiyorum.

Shanks aksiyonunu 20 yıl bekledikten sonra gördüğümüz için bu bir övgü değil gerekliliktir zaten ancak One Piece o kadar yokluğa alıştırdı ki bizi olması gereken olunca bile anormal bir şey gibi seviniyoruz maalesef. Garp dövüşü ise berbat işlendi bence.
Gereklilik olması kötü bir şey olduğu anlamına gelmez ki. Arka heyecan kattı sonuçta bunu niye pozitif bir şey olarak almayalım. Merak edilen bir karakteri görüyoruz sevinmek gayet doğal. Garp dövüşünü ise daha detaylı görmeyi ben de isterdim ama Garp'ın performansını fena bulmadığınızı söylediğinizi hatırlıyorum. Berbat işlendi diyecek kadar bir şey yok bence.

Evet 20 yıldır bekletilen kadro balon çıktılar, bir de aksiyon görmek her daim iyi bir şey olduğu anlamına gelmiyor ki.
Henüz balon diyemeyiz adamlara doğru düzgün zarar verebilen yok ki. Çok yıkıcı gözükmemiş olabilirler ama hax yetenekleri var ve sırf onlarla bile gayet güçlü oldukları belli. Aksiyon görmek her zaman iyidir demiyorum ama arkta ne kadar çok şey yaşandığını vurgulamak için belirtiyorum.

Milletin 10-15 yıl önce çözdüğü ve yazdığı şeyleri tekrar dinledik o kadar. Adam 3 bölüm arka arkaya Roger Korsanları her şeyi biliyordu yazdı. Bildiğin aynı bölümden 3 tane çizdi. Vegapunk tüm anime tarihinin en büyük hayal kırıklıklarından biri oldu, aklını bedenlere bölme plotu boş çıktı, Seraphim ve Cp0 hype'ı içi boşaltıldı vs ... Yani tüm tuşlara aynı anda basılan garip bir ortam oldu.
Bizim için aşırı yeni bilgi olmasa da OP dünyasında ki karakterlerin bunları öğrenmesi önemliydi. Bir sürü karakterin reaksiyonunu gördük ve final karşılaşması için ortam hazırlandı artık. Bu kadar çok karakter olunca haliyle benzer bölümler okuyoruz hissiyatı da aldık. Vegapunk ise son yaptığı hareket ile bence imajını toparladı. Ayrıca farklı kişilikleri ile seriye renk katan bir karakter oldu.

Seraphimler hâlâ yenilmedi bu arada. Onların olayı bitmedi daha bence. CP0 için ise şahsen fazla beklentim olmadığı için hayal kırıklığına uğramadım.

Geçiş arkı olmalıydı çünkü tüm kurulumu o şekilde oldu o yüzden uzaması kötü oldu. Kaldı ki kalabalıklık, doluluk değildir.

Genel olarak zaten çoktan yapılması gereken ya da artık yaşanması gereken şeylerin yaşanmasını bile artı olarak sayıyor olmamız One Piece'in kurguda ne kadar kısırlaştığının zaten başlıca göstergesi. Olması gereken olunca bile nimetten sayıyoruz çünkü Oda bizi alıştırdı , ağzımıza 1 parmak bal çalıp 5 yıl boş boş arklar okutturmaya :D O yüzden olması gereken şeyler bile lüks oldu :D
Ben Oda'nın başta geçiş aracı olarak planlayıp sonra uzattığını düşünmüyorum. Tüm dünyayı çalkalayacak bir Egghead olayı yaşanacağı önceden söylenmişti çünkü. Ayrıca ark birkaç bölüme bitecek gibi duruyor bu haliyle bile 60 küsür bölüm falan ediyor Egghead. Bu Wano, Dressrosa hatta Whole Cake gibi arklardan bile kısa olduğu anlamına geliyor.

Çoktan olması gereken şeyler konusu ise Oda'nın işleyişine bağlı bir durum. Elinde başarılı bir seri var ve haliyle her detayına kadar işlemek istiyor. Uzatma sevdası bence bu yüzden. Para içinde diyebilirsiniz tabi ama artık paraya karşı doygunluk kazanmıştır diye düşünüyorum. 27 senedir bu işi yapan ve milyonları olan bir adam sonuçta. One Piece şimdi bitse bile ömrü boyunca çalışmadan yaşayabilir.

Egghead Wano'ya kıyasla çok daha kompakt ve dolu bir ark bana göre. Wano daha kalabalık ama bu biraz kuru bir kalabalıktı. Egghead'de bölüm sayısına oranla verilen içerik daha doyurucu bence. Wano'da daha çok yeni şey öğrenmiş olabiliriz ama bunu fazla uzun bir süreye yaydı. Egghead arkında bu konuda ilerleme görebiliyorum.

Çok önemli bir konu daha var o da takip etme şekli. Toplu şekilde okununca insana batmıyor o kadar geçiş bölümleri. Ben Wano'nun ortasına kadar topluca izledim/okudum ve insanları bayan Dressrosa, Whole Cake gibi arklarda sıkılmadım.

Fairy Tail ile benzer yönleri var evet fakat OP ona kıyasla merak edilen daha çok konu, daha sağlam bir hikaye ve dünyaya sahip bence. Bunlar net üste çıkarıyor.

Son düzenleme:
Oda çok şanslı bir mangakaya.Adamın bir müritleri ne bok çizse beğeniyorlar.Çöp adam çizse onu bile beğenirler.Hiç sorgulama yok bu adam ne yapıyor diyen yok.Odayı vatan savunur gibi savunuyorlar helal olsun valla

Bu Dragon'un geçmişi değildi zaten neden o yönde bir beklentiniz oldu bilmiyorum.
Bir beklentim yoktu zaten ancak hem Dragon hem de Devrimciler örgütü adına tonla boşluk ve belirsiz oluşturdu. Her yeni flashback ve gelişme ile örgüt daha da basiretsiz bir hal aldı. Oda'nın yarattığı çok özel bir oluşum olabilecekken artık varlığı sorgulanabilir bir "dekora" dönüştü. Beklenti olup olmaması ya da Dragon'un hikayesi olup olmaması ile alakalı değil.

Misal örnek vermem gerekirse Corazon'un Flashback'i (ki Kuma'nın ki ile çok benzer bir temelde) Dof'u, Tsuru'yu, Sengoku'yu, Law'ı anlamsızlaştırmadı ya da oradaki olan bitenlerde çok göze batar boşluklar yaratmadı ancak Kuma da öyle olmadı , tek dediğim buydu. Yoksa Dragon'un flashback'i olmadığını anlamak zor değil xD

Gereklilik olması kötü bir şey olduğu anlamına gelmez ki. Arka heyecan kattı sonuçta bunu niye pozitif bir şey olarak almayalım. Merak edilen bir karakteri görüyoruz sevinmek gayet doğal.
Gereklilik olması kötü değil ancak bir gerekliliğin vaktinden hayli sonra yerine getirilmesi de eşit derecede iyi bir şey değil. Nitekim ne iyi ne kötü ancak bu durumda ekstra bir gelişme ve övünç kaynağı gibi bahsediyoruz bu da zaten durumun vahametini gösteriyor.

Berbat işlendi diyecek kadar bir şey yok bence.
One Piece standartlarında (hele de Dressrosa sorası One Piece standartlarında) "berbat" demem biraz ağır kaçtı belki ancak kesinlikle çok hatalı, çok ayaküstü ve çok kafa bulandıran bir dövüş sahnelendi. Gene bir çok şey vardan yok oldu, yoktan var oldu sırf plot işlesin diye.

Henüz balon diyemeyiz adamlara doğru düzgün zarar verebilen yok ki. Çok yıkıcı gözükmemiş olabilirler ama hax yetenekleri var ve sırf onlarla bile gayet güçlü oldukları belli. Aksiyon görmek her zaman iyidir demiyorum ama arkta ne kadar çok şey yaşandığını vurgulamak için belirtiyorum.
Arkta çok şey de yaşanmadı aslında temele indirgesek 4-5 tane ana olay var ancak bunlar çok sık tekrarlandı Gorosei, Seraphim, Cp0 Vs Hasırşapka + Vegapunk + Bonney üzerinden bir gerilim ve aksiyon döndü ... Bunun üzerine eklenen tek şey zaten aşağı yukarı herkesin çözdüğü bilgiler, o bilgilere reaksiyonlar ve bir tane de flashback idi. Yani toplayınca aslında temel aksiyon 3 unsur üzerinden döndü. Sadece sündürüldü çok tekrarlandı o yüzden çok şey oluyormuş gibi göründü. Ki bu Oda için yeni bir şey değil.

Balon kısmına gelince, adamlar çer çöp diyen yok zaten elbette o konumun getirdiği bir güç var ve bunu da sağlayan bir hax var farkındayım ancak hiç bir ağırlık, dominasyon ve karizma koyamadılar. Gerçi maalesef bunları artık plot istemedikçe bu seride kimse koyamıyor, yine de devlere bu kadar takılmaları balon bir işleyişti.

Vegapunk ise son yaptığı hareket ile bence imajını toparladı.
Hiç katılmıyorum. Yıllar önce yapabileceği bir şeyi şimdi plot da yeri geldi diye yaptı. Karakter harika bir gizem ile seriye girdi ama gizem perdesi kalkınca maalesef bir karikatür oldu ve bitti.

Seraphimler hâlâ yenilmedi bu arada. Onların olayı bitmedi daha bence.
Bu da benim "kalabalıklık" ve "aynı şeyler olup duruyor" söylemlerimi destekliyor zaten.

Bu Wano, Dressrosa hatta Whole Cake gibi arklardan bile kısa olduğu anlamına geliyor.
Söylediğin arklar, battle shounen tarihindeki en uzun arklar belki de :D Ondan kısa olması , kısa bir arc olduğu anlamına gelmiyor. Örnek olarak Naruto'daki Pain Arkı (Serinin belki de en mühim arkı ve 4. ninja savaşından sonraki en uzun arkı) 44 bölüm falandı. Ve Egghead'de olan bitenden çok daha fazla şey olmuştu hem de daha dar bir kadro ile... Örnekler OP içinden de verilebilir. Koskoca Water 7 + Ennies Lobby + Post Ennies Lobby arklarını toplayınca bile anca 40 falan ediyordu sanırım. Nitekim o yüzden egghead kağıt israfı şu an benim nezlimde.

Elinde başarılı bir seri var ve haliyle her detayına kadar işlemek istiyor.
Uzatması, detayları işlediği anlamına gelse saniye başına retcon yaşanmaz. İşlemek istese bile bunu çok da idealist ya da tutkulu bir perspektifden yaptığını sanmıyorum.

Para içinde diyebilirsiniz tabi ama artık paraya karşı doygunluk kazanmıştır diye düşünüyorum. 27 senedir bu işi yapan ve milyonları olan bir adam sonuçta. One Piece şimdi bitse bile ömrü boyunca çalışmadan yaşayabilir
Olay sadece Oda'yı bağlamıyor ki tüm Shuheisa'yı bağlıyor kimse öyle bir altın yumurtlayan kazı kendi haline bırakmaz yani, bunda karar sandığımız kadar mangakalarda değil maalesef.

Ama Oda'nın da biraz daha kafasını toplaması gerek. Adam , One Piece'in ne olduğunu çözeceğim demişti en son verdiği 4 haftalık ara da. Elbette temel hatlarıyla çoktan hazırdır ama belli ki kurguyu beceremiyor, çünkü çok fazla şeyi erteledi ve o ertelenen şimdi ucuza gidiyor. Misal; Vegapunk konsepti.

Egghead Wano'ya kıyasla çok daha kompakt ve dolu bir ark bana göre. Wano daha kalabalık ama bu biraz kuru bir kalabalıktı. Egghead'de bölüm sayısına oranla verilen içerik daha doyurucu bence. Wano'da daha çok yeni şey öğrenmiş olabiliriz ama bunu fazla uzun bir süreye yaydı. Egghead arkında bu konuda ilerleme görebiliyorum.
İki ark da bence felaket idi ve Egghead daha kompakt katılıyorum ancak dolu mu emin değilim.

Çok önemli bir konu daha var o da takip etme şekli. Toplu şekilde okununca insana batmıyor o kadar geçiş bölümleri. Ben Wano'nun ortasına kadar topluca izledim/okudum ve insanları bayan Dressrosa, Whole Cake gibi arklarda sıkılmadım.
Elbette toplu tüketim her zaman daha sakin ve daha iyi özümsediğin yöntem. Ben de güncel okurken Naruto savaş arkını yerden yere vurmuş ancak sonra toptan okuyunca rakiplerine kıyasla nispeten iyi diyebilmiştim.

OP de toplu okuyunca o kadar kötü değildir elbette, ancak OP ile ilgili okuma türünden bağımsız 2 sorun var.

1.si Çok fazla kavram, karakter, yapı karmaşası oluşması, her yeni yapı ve fikrin öncekileri sorgulanır kılması yani retcon'lar, deus ex'ler vs
2.si Açık ara büyük seriler arasında HxH'yi bir kenara koyarsak en özensiz çizilen seri. Ve işin kötüsü "resim çizme" kısmında ki özensizliği, eskiz tarzını geçtim, hadi ona alıştık OP, JJK; HxH gibi seriler sağolsun. Ancak paneller, konuşma balonları her şey çok zor yapıyor okumayı.

Bu iki olayın toplu ya da güncel okumayla maalesef değişeceğini düşünmüyorum. Çizim ara sıra toparlar gibi oluyor ancak maalesef kurgu şimdilik hiiiiiç toparlayamadı.

Fairy Tail ile benzer yönleri var evet fakat OP ona kıyasla merak edilen daha çok konu, daha sağlam bir hikaye ve dünyaya sahip bence. Bunlar net üste çıkarıyor.
Zaten bunu ben de söyledim. İki esere, "evren" , "dünya dizaynı" , "boyut" olarak bakarsak OP, donunda sallar FT'yi.

Ancak günün sonunda bir ark içerisinde kurgu nasıl oluyor, dövüşler nasıl oluyor, nasıl saniyeye 1 retcon ve deus ex düşüyor ... Oralarda maalesef FT kıvamına geldi ve şu son 2 ark ile yer yer FT'den bile çok göze batar oldu. Çünkü FT'yi yapısı gereği çok ciddiye almıyorsun, kendini ciddiye alan bir iddiası olan bir eser hiç bir zaman olmadı FT, ancak OP öyle idi ve giderek kaypaklaştı.

O yüzden FT kıyaslaması yapıldı sanırım yoksa kimse total olarak iki seriyi denk görmüyordur.

Arkası yarın anlayışı bu seriye en çok zarar veren şeylerden biri oldu. Hep kaçak güreşti önemli konuları, karakterleri sonraya bıraktı ve şimdi ne düzgün şekilde işleyebiliyor ne de sunabiliyor. Hem kurgu hem çizimler eski kalitesinden epey uzakta. Düzeleceğine pek inancım da yok açıkçası.

GXIIDfdXkAAPv6N

Nami'ye inşallah devler kötü bir şey yapmamıştır. Üzerini falan da değişmişler kızın. İnsanın aklına kötü kötü şeyler geliyor. :( Malum Vikinglerden esinlenme falan diyorlardı şimdi Nami-san sakata gelmesin. Ok.

Fenrir'in (Ay saçlı Gorosei) oğulları Hati ve Skoll

İş sonunda Bozkurtlara bağlandı.
1140. bölümde kurda dönüşür bunlar.

Artık cümle bile kuramıyorum OP söz konusu olunca, Dragon'un olaylara etkisi kadar uzağım seriye.

Tanrı şövalyesi lideri bu çakma Shanks ise Dragon ilk icraat olarak bunu elbaftta Tokatlayacak demek ki.

Bir efsane daha gün yüzüne çıkmış oldu. Uzun zamandır bekleniyordu.
images

images

Gear 5 öncesinde seri normal OP kalitesindeydi. Gear 5 sonrası, Rikudou & Kaguya ortaya çıkmış Naruto, Yhwach ortaya çıkmış Bleach kalitesizliğine döndü. İlk göz ağrısı dediğim serilerden olmasa takip etmeye değecek hiçbir şeyi yok, ama işte insan bunca zaman okuyup vaktini harcayınca bırakamıyor da. Toksik ilişki gibi, ayrılamıyorum da severek okuyamıyorum da...

Elbaf mesela Usopp'un arcı olacaktı, "tesadüfen" Brook & Gunko'nun birbirini tanıdığı ve flashback dolu bir arc olacak.

yüzyıllardır Hiç bir icraat yapmayan kendi mekanında boş boş oturan Imu’nun bile Dragondan önce icraate geçmesi Benim gibi Devrimci ruhlu Dragona fanına çok koyuyor ya.Umarım Kutsal topraklarda çıkan yangının sebebi Dragondur.