Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Spoiler One Piece Hakkında Düşünceleriniz

iog7fd5wv4321.png

Attığınız linkteki grafik. Full düşmüş satışlar işte.

Dediğim gibi Wano gayet tatmin edebilen bir arc çok falsosu olsa da okutuyor.

https://www.statista.com/statistics/755088/japan-top-selling-manga-series/

2017'nin ilk yarısı en yakın rakibine 2 milyon fark atmış.

Sene sonunda ise ;

http://www.onepiecepodcast.com/2017/12/02/one-piece-tops-2017-manga-sales/
  1. One Piece – 11,495,532
  2. Attack on Titan – 6,622,781

MF zamanı zaten 40 milyonlarda olan satışından ve giderek düşmesinden bahsetmiyorum bile.

Gayet bir düşüş söz konusu. Grafikler ortada.

Not: Linkler çıkmamış. Şöyle bahsedeyim attığınız linkteki grafiklerde bile 40 milyonlardan 8 milyonlara olan satışlar gösteriyor kendini.

Eskiden rakipsizken şimdi rakipleri var. Bu bile bir şey yani.

@Ryusa Bakuryu

Grafiklere bakarsan, eski cilt satışları düşüyor. Yeni cilt satışları hemen hemen aynı. Bir de bu kadar uzun soluklu bütün serilerde bir yerden sonra düşme oluyor. İnsanların dikkatini sürekli üstünde tutması zor. Buraya kadar gelmiş olması bile şaşırtıcı.

MF zamanını zaten açıkladım. Tekrarlamaya gerek yok.

Seriye olan ilginin düşmesi kaçınılmaz bir şeydi zaten. Bu kadar uzun süredir devam eden bir eserin aynı çizgide ilerleyebilmesi imkansız gibi bir şey. Bu sadece Oda’ya has bir durum değil. Uzun soluklu serilerinin birçoğunda böyle. En popülerlerden Naruto veya Bleach içinde çok farklı değil bu durum.

Haftalık düzende çıkan, 500+ bölüme sahip herhangi bir seride düşüş olmaması mümkün değil gibi geliyor bana hem hikaye hemde satışlar açısından. Tabi Oda’da uzattıkça uzatmasından ötürü suçlanabilir elbette. Ama seri nasıl bu hale gelebildi diye isyan etmek anlamsız geliyor bana. Bu tempoda devam ettikçe kaderi bu şekilde çünkü. Yine fena gitmiyor bile denebilir, daha dibi görmedi en azından. Wano serinin gidişatı açısından belirleyici olacak gibi. Oda bunca şeyin altından nasıl kalkacak merak ediyorum doğrusu.

En güçsüz görülen Apoo'nun Luffy ve Zoro'yu 2v1'de shit diff ile yenmesi de ayrı komik. Düzensizliğini ve sürekli ara vermesini geçtim, seride dengesizlikler var bence önemli kısım Wano'nun nasıl başladığı ve nasıl devam ettiği değil, nasıl biteceği. Bir çok seri'nin bir çok arcı çok iyi başlayıp, sonlarına doğru kötü devam ettiği için eleştiri aldı en yakın örneklerden birisi Naruto savaş arc'ı. Ki savaş arcının sonu>>>>>>>Wano.

Apoo'nun gelip Luffy ve Zoro'yu güle oynaya yenmesi ve karşısındaki iki kişinin elinden bir şey gelmemesi ayrı bir olay zaten. Adamların üstünden sürüyle badire geçti, onlarca rakibe karşı dövüştüler. Ve sanırım Haki kesintisine uğrayıp, Apoo'nun saldırılarının geleceğini göremediler, hissedemediler.

Bu adam şimdi gidip Kaido'yu mu yenecek. Yanına Kid, Law ve ittifaktaki tüm güçlü elemanlar gelse gene yenemezler. Gerçi eskiden uçurum olan güç farkları bu arc'da kapandı. Ama bu serinin güçlenmesinden, çalışmalardan veya iyi düşünülmüş bir p-up'dan dolayı değil, mangaka'nın muslukları kısmasından dolayı oldu. Beyazsakal'ın adam akıllı dövüş tecrübesi olmayan bir eleman karşısında terlemesi. Sonra Beyaz ile birebir aynı güçte olan Roger'ın aynı kişiyi tekleyip, adanın uzak bir köşesine fırlatması. Gene aynı kişi'nin Kaido'yu neredeyse teklemesi ki dövüş devam etse muhtemelen yenerdi de. Moria'nın Kaido karşısında, Luffy ile dövüştüğünden daha uzun süre dövüşmesi. Sonra Kaido'nun Luffy'e tek atması, Apoo bile attı diyeceksiniz ama şu var Luffy maalesef arc sonu Kaido'yu alacak gibi görünüyor. Ve Kaido şuan serinin en güçlüsü olarak geçiyor.

En güçlü olayı da yalama olacak. Önce Beyazsakal sonra Kaido. Daha da sonra Teach, ondan da sonra 5 Elder, belki Im son olur. @Feindbildin değindiği gibi bu olayların sebebi, One Piece'in başarısızlığının sonucunda oluşan doğal bir olay. Ve gayet de normal.

Ama Oda'nın umurunda mı? Hayır. Adam satış marjına da değil, gelen paraya bakıyor. Halinden memnun olmasa, değiştirmek için çabalar ki bu da okuyucunun dikkatini çekerdi. Öyle bir hava yok Oda'da adam minnet edip de bu olaylara bir açıklama dahi yapmazken, serinin fanları kale savunur gibi savunuyor. One Piece'in yaşadığı düşüşle ilgili bir şeyler söyleyip de işi meşrulaştırmaktansa, doğal sonuç deyip geçsek kimse yorulmaz.

Moderatör tarafında düzenlendi:
En popülerlerden Naruto veya Bleach içinde çok farklı değil bu durum.
İSter istemez bir düşüş yaşama kısmı farklı değil evet. Ancak OP kadar başkalaşımı ve kalitesizleşmeyi bu iki seri yaşamadı. Kesinlikle sıçıp batırdıkları noktalar oldu ancak sıçıp batırdıklarında kitleler "evet bu sıçıp batırdı." diyebiliyordu.

daha dibi görmedi en azından.
SAtış olarak artık görmez zaten. Ancak genel yazım olarak diyorsan. Evet tam dibi gördük derken yeni dipler keşfediyorlar :D

Oda bunca şeyin altından nasıl kalkacak merak ediyorum doğrusu.
Her zaman yaptığı gibi. Kalkmayacak. Çünkü gram gereği yok.

Apoo olayı neden bu kadar sıkıntı oldu ki? :D Apoo yenmedi bile, Sanki başka serilerde olmamış gibi, hatta yeni bir şeymiş gibi şaşırılması komik geliyor bana. :D Op zaten hep böyleydi, adamın kendisi diyor dövüşlere değil hikayeye odaklanın diye. Kötü bir durum ama uzun zamandır ortada olan bir gerçekti. Ki bu tarz olaylar hep diğer serilerde de oldu. Yani eleştirilmesi gerekilen en son olay budur. :D

@Flying Raijin Bu arada Oden, Wb ve Roger olaylarını yanlış anlamışsın. Moria ise Kaido karşısında Luffy'nin dövüştüğünden daha uzun dövüşmedi. Öyle bir bilgi yok.

Op ise ne Naruto ve Bleach kadar kötü ne onlar kadar iyi şu an. Daha kalitesizleşti diyemem veya daha kaliteli de diyemem. Artık kişinin ne aradığına ve kişisel zevklerine kalıyor. Ancak şunu yazabilirim;İonlar gibi sona yaklaştıkça ruhunu kaybetmeye başladı. Bunun başlıca sebepleri var. Başka zaman değinebiliriz.

Verdiği araları eleştirmeyi uygun görmüyorum. Cidden mangakaların genel yorumlarına, şikayetlerine baktığımda zorlu bir meslek olduğunu anlayabiliyorum, hele corona durumu varken araların artacağı söylenmişti. dinlenmek gibi bir hakkı varsa sonuna kadar her çalışan kullanmalı. Mangakalıktan da bağımsız bunu yazıyorum.

Dinlenme olayına ben de katılıyorum. Mangakalık bayağı yükü olan ve çok genç yaştan itibaren, özellikle uzun soluklu serileri olan yazarların aralıksız yaptığı bir şey. Birçoğunda psikolojik ve/ya fiziksel strese bağlı olarak sorunlar çıkıyor. Örneğin, Kubo'nun omzu çatladı, tendonu yırtıldı, sürekli hastalanıyordu. Oda da sürekli stres kaynaklı hastalanıyor. HxH'nin yazarının beli yamuldu. Berserk'inki "50 yaşına geldim, daha bir kız arkadaşım olmadı. Sosyal hayatım yok, her şeyi mangaya verdim," dedi ve bundan sonra verdiği aralar bayağı arttı. Monster Musume'nin mangakası depresyona girdi. Falan filan, örnekler çoğaltılabilir. Dinlenmeyi sonuna kadar hakediyorlar. Zaten genel olarak çalışanların, özellikle yoğun işlerde çalışanların haklarını desteklemek gerekiyor.

@redstak

Moria Kaido karşısında uzun süre dövüştü diye hatırlıyordum şimdi baktım sadece dövüşmüşler. Ama sağ olarak çıkması dahi büyük olay bana göre Moria’nın oraya girmesi tuhaftı, gerçi Doffy’nin elinden de kurtuldu.

Ama Roger, Oden olayı pek yanlış anlanacak bir şey değil. İkisi de güçlü birinin geldiğini gördü. Wb kılıç tokuşturup terlerken Roger tek attı resmen. Ve bazı karakterlerin aksine açıkça Roger’ın üstün olduğunu söyledi.

Evet dinlenmeliler bence de onlar da insan. Ve diğer sektörlerden farklı olarak bilgisayar ortamındaki kopyalar kullanarak yapmıyorlar işlerini, her bölüm yeni ve zorlu çizim işler oluyor. Ama Oda’nın olayında seriyi ağır işleyerek bu kadar uzatan kendisi oldu bana göre hikaye çok çok yavaş işlendi, çoktan bitebilirdi.

@redstak

Moria Kaido karşısında uzun süre dövüştü diye hatırlıyordum şimdi baktım sadece dövüşmüşler. Ama sağ olarak çıkması dahi büyük olay bana göre Moria’nın oraya girmesi tuhaftı, gerçi Doffy’nin elinden de kurtuldu.

Ama Roger, Oden olayı pek yanlış anlanacak bir şey değil. İkisi de güçlü birinin geldiğini gördü. Wb kılıç tokuşturup terlerken Roger tek attı resmen. Ve bazı karakterlerin aksine açıkça Roger’ın üstün olduğunu söyledi.

Evet dinlenmeliler bence de onlar da insan. Ve diğer sektörlerden farklı olarak bilgisayar ortamındaki kopyalar kullanarak yapmıyorlar işlerini, her bölüm yeni ve zorlu çizim işler oluyor. Ama Oda’nın olayında seriyi ağır işleyerek bu kadar uzatan kendisi oldu bana göre hikaye çok çok yavaş işlendi, çoktan bitebilirdi.
Mangalarda çoğu seride o tarz terleme olayı oluyor. Wb'nin sadece Oden'i karşıladığını gördük. Sonraki bölümde zaten Oden, günlüğünde Wb'yi anlatırken ''güç'' diye bahsediyor. Wb ile eşit değildi. Wb daha güçlüydü. Adam sadece Roger'a daldığı gibi dalmadı Oden'e.

proxy

Mangalarda çoğu seride o tarz terleme olayı oluyor. Wb'nin sadece Oden'i karşıladığını gördük. Sonraki bölümde zaten Oden, günlüğünde Wb'yi anlatırken ''güç'' diye bahsediyor. Wb ile eşit değildi. Wb daha güçlüydü. Adam sadece Roger'a daldığı gibi dalmadı Oden'e.
Ya tabii ki eşit değiller, onu kast etmedim. İkisi de tayfasını uzak durun diye uyarıyor ama, Roger kendisi saldırmak için yapıyor bunu. Roger'ın tayfası daha güçlüyse, nasıl denk olarak dövüşüyorlar tayfaca. Neyse kast ettiğim şey, Roger'ın kılıcıyla duvara gömdüğü adama karşı Beyazsakal zorlanma belirtisi gösteriyor. Gösterebilir, evet, şaşırmıştır olabilir. Ama benzer durumda Roger'ı kullanarak bu adamı duvara gömmesi normal değil bana göre. Ha Beyazsakal'da sonraki panelde yere gömse tamam diyeceğim ama Oden konuşana kadar, Wb sanki adam onu zorlayacak gibi bir ifade takınması, tuhaf geldi. Yada en azından Roger'da benzer bir duruma gelip, güçlüymüş falan dese olurdu.

Şahsen ben feat sunsam, Roger'ın Oden'i teklemesini koyarım. Karşıya da WB'ın zorlanmasını, yada benzer şekilde güç farkını belirtmediğini koyarım.

Ya tabii ki eşit değiller, onu kast etmedim. İkisi de tayfasını uzak durun diye uyarıyor ama, Roger kendisi saldırmak için yapıyor bunu. Roger'ın tayfası daha güçlüyse, nasıl denk olarak dövüşüyorlar tayfaca. Neyse kast ettiğim şey, Roger'ın kılıcıyla duvara gömdüğü adama karşı Beyazsakal zorlanma belirtisi gösteriyor. Gösterebilir, evet, şaşırmıştır olabilir. Ama benzer durumda Roger'ı kullanarak bu adamı duvara gömmesi normal değil bana göre. Ha Beyazsakal'da sonraki panelde yere gömse tamam diyeceğim ama Oden konuşana kadar, Wb sanki adam onu zorlayacak gibi bir ifade takınması, tuhaf geldi. Yada en azından Roger'da benzer bir duruma gelip, güçlüymüş falan dese olurdu.
Şahsen ben feat sunsam, Roger'ın Oden'i teklemesini koyarım. Karşıya da WB'ın zorlanmasını, yada benzer şekilde güç farkını belirtmediğini koyarım.
Olaya neden sırf feat olarak bakıyorsun? Karakterlerin o anki psikolojik durumlarının önemi yok mu? Her şeye sadece güç gösterimi olarak mı bakacağız?

Wb'nin gemisi bir adaya düşmüş ve güçlü bir şey yaklaşıyor ve beni gemini alsana diyor bu kişi. wb2nin dövüşmek gibi bir niyeti yok. Fakat Roger'ın vardı. Hatta Ray diyor.

OP_966_003.jpg

Olaya neden sırf feat olarak bakıyorsun? Karakterlerin o anki psikolojik durumlarının önemi yok mu? Her şeye sadece güç gösterimi olarak mı bakacağız?
Wb'nin gemisi bir adaya düşmüş ve güçlü bir şey yaklaşıyor ve beni gemini alsana diyor bu kişi. wb2nin dövüşmek gibi bir niyeti yok. Fakat Roger'ın vardı. Hatta Ray diyor.

OP_966_003.jpg
Feat olarak bakmıyorum ki ben. Sadece feat alacak olsam bunları göz önünde bulundururdum diyorum. WB ve Roger'ın dövüş tarzları de değil zaten. Ama sen aynı torbaya koyduğun iki adamı, aynı adam karşısında farklı durumlara sokuyorsun. WB'de tayfasını korumak istiyordu sonuçta. Tekrar söylüyorum ben WB ile Oden'i değil, Roger'ı denk olarak görüyorum. Sadece bu iki olayda bana göre yanlış bir durum var diyorum. Ve o zamanlar ikisi de canavar gibi. Ben Kaido'nun şimdiki halini bile zirve WB'a denk olarak görmüyorum zaten. Yada Roger'a veya Garp'a. WB hiç bir zaman Roger veya Luffy gibi dövüş hastası olmadı, gerekmedikçe dövüşmeyen vakur bir adam.

013.jpg

Oden bile burada "Beyazsakal harikaydı ama, Roger eşsizdi." diyor. Ben denk olarak görüyorum, Mangaka öyle söylüyor, ama çelişiyor.

Oden Yonko yakını bir adam ama doğal olarak WB-Roger seviyesinde değil. Sağlamından amiral eder bu adam.

WB-Roger ise birbirine denk adamlar. Bu artık tartışılmamalı, sadece ikisi değil tayfaları da eşit. Yani Oda daha ne yapsın bunları denk göstermek için bilmiorum.

OP_966_003.jpg
Feat olarak bakmıyorum ki ben. Sadece feat alacak olsam bunları göz önünde bulundururdum diyorum. WB ve Roger'ın dövüş tarzları de değil zaten. Ama sen aynı torbaya koyduğun iki adamı, aynı adam karşısında farklı durumlara sokuyorsun. WB'de tayfasını korumak istiyordu sonuçta. Tekrar söylüyorum ben WB ile Oden'i değil, Roger'ı denk olarak görüyorum. Sadece bu iki olayda bana göre yanlış bir durum var diyorum. Ve o zamanlar ikisi de canavar gibi. Ben Kaido'nun şimdiki halini bile zirve WB'a denk olarak görmüyorum zaten. Yada Roger'a veya Garp'a. WB hiç bir zaman Roger veya Luffy gibi dövüş hastası olmadı, gerekmedikçe dövüşmeyen vakur bir adam.
013.jpg

Oden bile burada "Beyazsakal harikaydı ama, Roger eşsizdi." diyor. Ben denk olarak görüyorum, Mangaka öyle söylüyor, ama çelişiyor.
Onu güç olarak demiyor ki. :D Hatta bak viz çevirisinde; Wb büyük adamdı ama Roger ölçülemez, standartların dışında diyor. Şanslı olduğunu da ekliyor. Neden şanslı Roger daha güçlü diye mi? Oden o karakterde birisi mi? :D

Kaldı ki bütüne baktığımızda adam yeni maceram başladı diyor, öncesinde de Roger'la birlikte kayıp yüzyılı ve Kozuki'nin kitabeleri yapma nedenini öğrenmek istiyordu. Tamamen macera odaklı bakıp, Roger'ın karakterine göre onu diyor. Güçle ilgisi falan yok.

OP_966_014.jpg

@redstak

Katılıyorum. Oden'in orada kast ettiği şey güç değil, karakterlerinden bahsediyor ve Roger WB'ye göre daha hoppa uçan kaçan bir adam. Daha Luffy tarzı. Yarın öbür gün Law-Luffy için de benzeri söylenebilir. Bu Law'u gömmek mi olacak şimdi veya Kid'i? Şunu bir anlatamadım kimseye. :D

Güçlerinden bahsetse "WB çok iyi ama Roger daha güçlü" derdi direk zaten.

Beyler olay sadece güç tartışması olacaksa şurada bir konu açıp oradan devam edebilirsiniz.

Yazar böyle devam ederse, başka türlüsü düşünülemez. Benim de anlatamadığım şu. Kimse Roger Wb'den daha güçlü, denklik yok demiyor. Yazarın anlattıklarının buraya doğru çıktığını söylüyor. Ki haksız da sayılmaz kimse. Bir adamı görür görmez, karakterinin WB'den üstte olduğu kanısına varması da normal değil. Yoksa kimse Roger>WB falan demiyor.

Yazarın anlattıklarından oraya nasıl çıkıyor ya? :D

Bir anda karakterini üstte tutmuyor zaten. Hatta bu daha karakterli de demek istemiyor. :D Neyse şu sayfayı da atayım. Oradaki standartlarının dışında lafı iyice anlam kazansın.

OP_966_010.jpg

OP_966_011.jpg

Bir anda karakterini üstte tutmuyor zaten. Hatta bu daha karakterli de demek istemiyor. :D Neyse şu sayfayı da atayım. Oradaki standartlarının dışında lafı iyice anlam kazansın.

OP_966_010.jpg

OP_966_011.jpg
Sanırım biraz daha havasından ve açık sözlü vesaire, bir takım şeyleri pat diye söylüyor ve etkileyici şekilde inandırıcı geliyor evet.

Ama yazarın feat ve seri içerisinde yaptıklarına bakarsak bunu sadece MF'de özellikle Sengoku üzerinden gösterdi. Onun dışında bana yazar tarafından inandırıcı bir şey gelmedi.

Edit: Spoiler açmadım ki neden spoiler'da bu yazı :D.

OP_966_010.jpg

OP_966_011.jpg
Sanırım biraz daha havasından ve açık sözlü vesaire, bir takım şeyleri pat diye söylüyor ve etkileyici şekilde inandırıcı geliyor evet.
Ama yazarın feat ve seri içerisinde yaptıklarına bakarsak bunu sadece MF'de özellikle Sengoku üzerinden gösterdi. Onun dışında bana yazar tarafından inandırıcı bir şey gelmedi.

Edit: Spoiler açmadım ki neden spoiler'da bu yazı :D.
Bak buna bir şey diyemem. Benim karşı olduğum o olayların denklik meselesiyle ilgisi olmaması.

Bana kalırsa basit bir şekilde de olsa denk olduklarını gösterdi. Ki ben önceden Roger'ı önde görürdüm.

Tayfalarının dövüşünün denk gitmesi biraz saçma ama Ray ciddi miydi bilemiyoruz. Gaban'ı falan saymıyorum çünkü gücünü bilmiyoruz. Onu karşılayan birisi çıkabilir.