Endeavor değil mi?Escanor
Bunu buraya taşıyayım. Valla ben o dövüşü okuduğum sıralarda yukarıya şunu yazmışım.En iyisi ekipçe Gentle Criminal hakkında ne düşündüğünüzü bir okuyayım.
Boku no Hero'nun son 10-11 bölümünü okumamıştım bugün kapadım arayı... Gene tek sıkımlık saçma bir kötü adam yaratmışlar. Zaten çok kötü olacağını umuyordum. Tıpkı tahmin ettiğim gibi.
Hiç bir işte başarılı olamayıp sonra kötü adam olan ve kötü adam olunmasına ve loliconculuk yapmasına izin verilmiyor diye bu benim hayalim diye matah bişiymiş gibi bağıran salak bi villain idi.
Bir de erdemli biriymiş gibi muamele etti yazar o da çok saçmaydı... Dizi boyunda kızla takılıyor, tek yaptığı da insanların hayatına rahatsızlık vermek. Adam kalkmış Deku gibi hayali bir numaralı kahraman olup, herkesin yüzüne gülümseme getirmek olan biriyle "aynı motiflere sahipler" teması yazıyor... Bu BnHA kötü adam yazamayacak belli oldu. .
Animesini izlediğim kadarıyla lisede gücünü düzgünce kullandığı, karakterinin dirayet içerdiği bir sahnesini görmedim. Başarısızlıklarına rağmen sürekli denemeye devam eden, yılmayan karakterde birisi olarak portre edildi bizlere. Hatta anime her ne kadar göstermese de gücünü kullanmakta sorun çekmiş bile olabilir. Çok yüksek seviyeli, prestijli olmayan okulda bile sürekli başarısız olup geri kalması, 4 kere lisans sınavını geçememesi, gücünü kullanarak birisini kurtarmak istemesi ancak işlerin hayal ettiği gibi sonuçlanmaması dediğimi kanıtlar nitelikte bence. Kurtarılacak insanı kurtaramadı ve bir kahramana engel oldu. Bunun için cezasını ödedi ve okuldan atıldı. Gücünü düzgün kullanabilen insan sence bunlara sebep olur muydu?Mergen' Alıntı:Gentle'da mesele sorun inandırıcılık. İlk önce çok iyi bir gücü var ve lisede de gücünü kullanmakta sorun çekmediğini, karakter olarak dirayetli biri olduğunu görüyoruz. Bu adamın bilmem kaç sene lisans alamaması mantıksız. Sen oraya dersinki bu adamın gücü bizim sıvı olan eleman gibi kullanması zor bir güç, çok fazla çabaya rağmen gücünü iyi kontrol edememiş ve hep işlevsiz kalmış, o zaman sorun etmem.
Birazcık anti-hero atmosferi aldığımı söylemiştim zaten ve kötü adam değil ki zaten kötü adam motivasyonu olsun. Better Call Saul'daki Jimmy gibi düşünmek lazım bu karakteri. Hayalini gerçekleştirmek için ilginç yollara başvuran, üç kağıtçı bir eleman. Deku ile bağdaşan yanı da artık hayallerinin sadece ona ait olmaması. Gentle'in ''bu artık sadece benim hayalim değil!'' flashback'ini gördükten sonra Deku'nun ''seninle aynıyım, Gentle! Hayallerim artık sadece bana ait değil.'' demesi bunu göstermez mi?Mergen' Alıntı:2. kısım ise kötü adam olma motivasyonu resmen yok. Minik minik suçlar işleyip video çekiyor, yani? Bu adam hala kahraman olma içgüdüsü ile hareket ediyorsa, lisansız olarak anti-kahraman gibi hareket etmesi daha mantıklı değil mi? Punisher gibi bir şey olsun o zaman. Bu adam niye saçma sapan sırf gösteriş için kötülük yapıyor ki? Diyeceksin ki dikkat çekmeye çalışıyor, psikolojik olarak sorunlu zaten. He tamam o zaman madem böyle sorunlu, aşağılık kompleksli, egosunu tatmin etmek için saçma sapan hareketler yapan biri, deku bu adamı niye onaylıyor? Onayladığı gibi ''bende senin gibiyim'' gibisinden bir paralellik kuruyor. Tamamen bir bullshit bu durum. Deku ile bağdaşan bir yanı yok bu karakterin, bağdaşmadığı gibi geçmişi ve hareketlerinin motivasyonu gerçekçi değil, sağlam bir zemine oturmuyor. Dekunun bu kadar övdüğü, pedofili olan bu elemanın, aynı zamanda saçma sapan kötülükler yapıp ilgi çekmeye çalışan bir insanı(Ya bari madem kötülük yapıyorsun, bir amacı olsun. De ki kahraman toplumunun açık olduğu kısımları gösteriyorum. Bakın işte 32. mahallede ağır suçlar işleniyor ve kahramanlar bunu görmezden geliyor gibi. Yani bir şeylere dikkat çek en azından, o da yok düz ilgi çekmeye çalışan kötü adam bu) sağlam zemine oturtmaz isen okuyucu senin eserin ile bağlantı kuramaz.
Orada bahsettiği fiziksel savaştan ziyade psikolojik, duygusal bir savaş olarak zorlanması bence. Overhaul direkt pure evil birisi, onunla dövüşürken hiçbir ortak noktaları yoktu bu ikilinin. Deku kendisi ile ortak özellikler taşıyan, hayalleri birbirine benzeyen, birbirleri ile benzer duygu ve hisleri taşıyan ve bu kişinin kötü yollara saptığını, böyle birisiyle dövüştüğünü görünce böyle bir şey demesi normal.Mergen' Alıntı:Bu diğer kötülerde de olan bir durum. Fakat Gentle'in motivasyon problemi, tamamen Deku'nun onu onaylaması, hayatımdaki en zor dövüş demesi(Bir arc önce slime dövdü sanki)
Beynine bir imaj düştüğünde bunu "sağdaki adam 41 yaşında soldaki kadın 21 yaşında" gibi algılamaz. Örüntü olarak bunu kodlar. Üst bilinçte "evet bu kız 21" diyebilirsin. Ancak aslında bu gibi şeyler japon anime-manga sektöründe pedofiliyi normalleştiren kasıtlı ve kasıtsız hareketler. La Brava'nın vücut ölçülerinden tut, tavırlarına ,kıyafetlerine kadar hiç bir yanı yetişkin değil. Loli yani.İlki gibiyse La Brava 21 yaşında ve şu anlık ilişkilerinde bir sorun yok
Olmaz. Zaten @Mergen de onu diyor. Olamayacağı için inandırıcı değil. Mergen gösterilenden çıkması gereken sonuç ile eldeki sonucu kıyaslıyor.Gücünü düzgün kullanabilen insan sence bunlara sebep olur muydu?
Küçük köpeklerinin gırtlağını kesme hayali olan biri bu hayalini başka bir psikopat ile paylaşabiliyor diyeDeku ile bağdaşan yanı da artık hayallerinin sadece ona ait olmaması. Gentle'in ''bu artık sadece benim hayalim değil!'' flashback'ini gördükten sonra Deku'nun ''seninle aynıyım, Gentle! Hayallerim artık sadece bana ait değil.'' demesi bunu göstermez mi?
Stain, Todoroki, Bakugo bu konularda daha da zor şeylerdi aslında. Ayrıca overhaul'un pür kötü olması savaşının duygusal olarak inanılmaz zorlu olduğu gerçeğini değiştirmez. Zira Eri gibi bir faktör vardı orada.Orada bahsettiği fiziksel savaştan ziyade psikolojik, duygusal bir savaş olarak zorlanması bence.
Bir cevabı olması doğru olduğu anlamına gelmiyor. Doku uyuşmazlığını "cevap veriyorum bak" ile kapatamayız bence.Ama söylediğin şeylerin, sorduğun soruların hepsini anime neredeyse cevaplıyor
Evet, bunu düşünmüştüm. Bu yüzden ''İlki gibiyse La Brava 21 yaşında ve şu anlık ilişkilerinde bir sorun yok.'' cümlesindeki şu anlık kelimesini kullanmıştım.Nabu' Alıntı:Kaldı ki La Brava şu an 21 yaşında, Gentle'a hayran olup, onun peşine düşmesi "ortaokul" yıllarına dayanıyor. Yani ilköğretim öğrencisi. Bu Gentle'ın evlatlık aldığı bir kıza aşık olması gibi bir şey aslındaGenç yaşta evine alıp büyütüyor sonra da "La Brava, yalarım aşkım" moduna giriyorlar
Düşününce iğrenç.![]()
Tamam da bu karakter zaten çok becerikli, zeki birisi olarak gösterilmedi bize, onu diyorum. Mergen onu Genin Sasuke gibi ''dâhi'' birisi olarak tasvir etmiş, onaydı cevabım. ''İlk önce çok iyi bir gücü var ve lisede de gücünü kullanmakta sorun çekmediğini, karakter olarak dirayetli biri olduğunu görüyoruz.'' gücünü tam olarak nerede kullandı da kullanmakta sorun çekmediğini öğrendik, tam olarak nerede hünerlerini gösterdi de dirayetli birisi olduğu kanısına vardık? Bunların hiçbirisi bize gösterilmedi ve gösterilmeyen bir şeyden ortaya çıkan sonucu nasıl kıyaslayabiliriz? Bize gösterilenler hayalleri olan, başarısızlıklarına rağmen sürekli denemeye devam eden bir karakter portresiydi. Dâhi, mükemmel birisi değil, başarısız birisi. Bu ''başarısız'' olarak gösterilenden çıkması gereken, eldeki olan sonuç oldukça tutarlı ve realistik. Birkaç talihsiz olayın da dahil olmasıyla sonuç olarak hiçbir şey olamamış bir insan. Herkesin umudunu kestiği, ''bundan adam olmaz'' dediği bir insan.Nabu' Alıntı:Olmaz. Zaten @Mergen de onu diyor. Olamayacağı için inandırıcı değil. Mergen gösterilenden çıkması gereken sonuç ile eldeki sonucu kıyaslıyor.
Sen eldeki sonuçtan gösterilenin ne olması gerektiğini söylüyorsun. Zaten o da gerekliliği buyken, olan bu diyor ve bu inandırıcı değil diyor.
Hayallerinizi paylaştığınız için benzer olmuyorsunuz zaten. Benzer hayallere sahip olup, benzer olan bu hayalleri başkalarıyla paylaştığınız için benzer oluyorsunuz. Hem hayalleri benzer, hem de bu hayaller artık sadece kendileri için değil, ikisi de başkalarıyla paylaşıyor bu hayalleri. Birisi La Brava ile, bir diğeri de okul arkadaşlarıyla, All Might ile birlikte. ''Psikopat ve küçük köpeklerin gırtlağını kesen'' örneğini pekiştirmek için söylemişsin ama anlayamadım.Nabu' Alıntı:Küçük köpeklerinin gırtlağını kesme hayali olan biri bu hayalini başka bir psikopat ile paylaşabiliyor diye
Ben de hayallerimi başkaları ile paylaştığım için bu ikimizi benzer yapmaz. Saçma bu. Ve "Aynı" lafı bu durumu kapsayıp ötesine geçen bir terim. Seninle bir ortak noktamız var dese belki olurdu.
Doğruluk tartışılabilen bir olgu. Bununla bir sorunum olmadığını ''karakteri beğenmeyebilirsin, bununla bir sıkıntım yok'' diyerek söyledim zaten. Tepki gösterdiğim yer daha farklıydı.Nabu' Alıntı:Bir cevabı olması doğru olduğu anlamına gelmiyor. Doku uyuşmazlığını "cevap veriyorum bak" ile kapatamayız bence.
Gentle Criminal kötü bir adam olamaz çünkü niyeti, karakterin yapısı belli. Bu söylediklerinin hepsi birer suç ve Gentle Criminal adı üstünde bir suçlu. Kötü adam ile bir suçlu arasında fark var, her suçlu kötü birisi olacak diye bir kaide yok. BCS'deki Jimmy karakteri bu örnek için biçilmiş kaftan.Mergen' Alıntı:1)Adam her videosunda devletin maaşlı çalışan polislerini ve kahramanlarını dövüyor. Minik çaplı şehir eşkiyalığı yapıyor. Bunu da yıllarca yapmış ve polis aramasında. Kötü adam nasıl değil? İla diğer bnha karakterleri gibi kötüyüm suratı takınıp, zaaa hepinizin dersini yüzeceğim zuhahaha diye takılmıyor diye mi kötü değil. Anti kahramandan kastım, kahramanlık lisansı olmadan kahramanlık yapan ve bu kahramanlık eylemleri sırasında legal olmayan yöntemlere başvuran.(Böyle bir karakter olabilirdi, ki o flashbackle, böyle olması daha mantıklı) Bu adam bildiğin düz eşkiya, bir iyiliği, vatandaşa bir faydası dokunmuyor adamın.
Evrendeki görünmez kız, yapışkan atan velet o evrenin güç skalasıyla alakalı. Sırf güzel bir özgünlüğe sahipsin diye bunu tamamıyla işlevini yerine getirecek kadar kullanabildiğin, güçlü olduğun anlamına gelmiyor. Özgünlükleri iyi olup da kontrol etmekte başarısız olan onlarca kişi var. ''Karakter gücünü gayet kullanabiliyor(Yazar bununla ilgili bir sorun göstermiyor), gücüyle ilgili hayatı boyunca sorun yaşamamış. Ki zaten kötü yazım olduğunu sende farkındasın ki ''olabilir'' diye ifade kullanacak kadar yazarın göstermediği bir şey ile argümanını kurmuşsun.'' Sen de şu an varsayımsal konuşuyorsun ama.Mergen' Alıntı:Nabu açıklamış ama sen sonucu yorumluyorsun. Yazar sana karakterin kahraman olamadığını, deneyip başarısız olduğunu gösteriyor. Fakat bu evrende görünmez kız, yapışkan atan velet, yerçekimi ile supportluk yapan kızın bile rahatça kahramanlık lisansı aldığını gördük. Hatta A-B sınıflarında bu lisansı almamak için ciddi bir gücünde problem olması gerekir. Karakter gücünü gayet kullanabiliyor(Yazar bununla ilgili bir sorun göstermiyor), gücüyle ilgili hayatı boyunca sorun yaşamamış. Ki zaten kötü yazım olduğunu sende farkındasın ki ''olabilir'' diye ifade kullanacak kadar yazarın göstermediği bir şey ile argümanını kurmuşsun. Gerçekte olan ise yazarın o kısıma mantıklı bir motivasyon yazmadığı, sonuca göre bu çıkarımları senin yaptığındır. Yazarın bize gösterdiği sahnelere bakarsak bu karakter lisede gücünü kullanabiliyor, bir yerde gücünü etrafı iyi gözetlemeden kullanıp inanılmaz bir hata yapıyor.(Bu deku, all might dahil herkesin başına gelebilecek bir olay, tesadüfi bir kaza, kendi beceriksizliği ile alakalı değil) Bu yaptığı hatadan gücünü kullanamadığını çıkaramazsın çünkü o sahnede de uzak mesafeli bir noktaya gücünü çok rahatça kullanabildiğini görüyoruz tam aksine. Yani senin kendi tezini kanıtlamak için verdiğin örnek aksine karakterin gücünü gayet düzgün kullanabildiğinin göstergesi. Yaptığı hata gücünü düzgün kontrol edememesinden değil, yanlış zamanda kullanması.
Mergen' Alıntı:Orada Deku dövüştüğüm en güçlü kişi sensin diyor. Overhoul, Stain slimedı galiba deme sebebim o. Bunu tartışmaya açmıyorum bile, bariz Deku orada beyin sarsıntısı falan geçirmiş olsa gerek, geçmişini iyi hatırlamıyor. Kat kat daha tehlikeli, daha güçlü heriflerle dövüştü Deku.
omerbzkrt' Alıntı:Orada bahsettiği fiziksel savaştan ziyade psikolojik, duygusal bir savaş olarak zorlanması bence. Overhaul direkt pure evil birisi, onunla dövüşürken hiçbir ortak noktaları yoktu bu ikilinin. Deku kendisi ile ortak özellikler taşıyan, hayalleri birbirine benzeyen, birbirleri ile benzer duygu ve hisleri taşıyan ve bu kişinin kötü yollara saptığını, böyle birisiyle dövüştüğünü görünce böyle bir şey demesi normal.
Yazını gayet iyi anlayarak okudum. Dâhi işin abartısı. Dirayet becerikli, yetenekli anlamına gelen bir isim değil mi? Başarısızlıklarına rağmen sürekli denemeye devam eden, yılmayan karakter portresinin dirayet anlamına geldiğini düşünmüyordum, bundan kendim bahsetmiştim zaten. Okul zamanından bu yana oldukça zaman geçti, tecrübe olarak artması ve gelişmesi normal.Mergen' Alıntı:Not: Bence yazımı bir daha dikkatli okumalısın. Ben dahi gibi bir yorum yapmadım. Deku özel gücü olmayan biriyken, Gentle özel güçle doğmuş ve gücü gayet işlevsel olan biri diye söyledim. Dirayetli biri olması ise flashbackte herkes vazgeçmesini beklerken, gülümseyerek hayır başaracağım diye zorlamaya devam etmesinden çıkarıyoruz. Bu adam pes etmeyen biri belli ki denemekten vazgeçmiyor. (Günümüzde ise gücünü çok iyi ortamına göre şekillendirebilen biri olduğunu gördük zaten)
Tartışmaları kişiselleştirmeyi pek sevmiyorum ve buradan itibaren tartışma; ahlak anlayışı gibi toplumsal olgular tarafına, öznelliğe kayıyor. Devam etmeyeceğim. Tek cevap vereceğim yer şu ikisi olacak: ''bahseden, kahramanları ve polisleri ağır bir şekilde döven'' Gentle, ''dur bi döveyim şu kahramanları'' şeklinde harekete geçen, boş zamanlarında kahraman döven birisi değil. Tabii bu yaptığı davranışı değiştirmiyor, fakat bunda bir art niyet yok. Yani asıl amacı onları dövmek değil, daha çok durumsal bir olay. Bu da anti-kahraman olayına daha çok yaklaştırıyor Gentle'i. Öyle olduğunu söylemiyorum, sadece bu vibe'ı veren bir olay olduğunu söylüyorum. ''işlevsel olacağı için bir kızın duygusal durumunu kendi çıkarları için kullanan biri kötüye çok daha yakındır.'' bu fazla manipüle etmeye yönelik bir mesaj. Durumun böyle olmadığı aşikar ve Gentle'in son sahnelerinden anlayabilirsin bunu. Ki durum senin için böyle bir şeyse bile yazılarının başında Gentle için ''Dekunun bu kadar övdüğü, pedofili olan bu elemanın'' şeklinde bir söylemin olmuştu. Bu durumda bu yazdığın iki şey tutarsızlık içerisinde. Eğer gerçekten öyle düşünüyorsan ortada pedofili içeren bir davranış kalmaz. Çünkü Gentle onu sevmiyor, kendi çıkarları için onun duygusal durumunu kullanıyor.Mergen' Alıntı:1. kısımda açıkladığım kısımda kısır döngüye girmemek için bir önerim olacak. Senin için anti kahraman nedir. Bir suçluyu kötü olmakta ne alıkoyar, bir insan kötü olmaya nerede başlar? Sorularına netlik getirmen gerekiyor diye düşünüyorum. Çünkü açıkça kendisinden kötü diye bahseden, kahramanları ve polisleri ağır bir şekilde döven(Oysa gücünün kaçmaya ne kadar elverişli olduğunu gördük, yani kaçma tercihini yapabilir her zaman fakat dediğim gibi amacı tamamen şov), işlevsel olacağı için bir kızın duygusal durumunu kendi çıkarları için kullanan biri kötüye çok daha yakındır. Evet zuhaha derinizi yolacağım bnha kötüsü değil, akşamları çocuklardan kanlarını çekip, bacaklarını kırıp dilendiricilik yaptırmıyor. Fakat diğer kötülerden çok daha az kötü olması onun kötü olduğunu değiştirmez ''benim için''.