Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Joker (2019) Genel Sohbet ve Paylaşım Başlığı

Ben baya beğendim filmi. Nabu'nun uzun yorumunu tam okuyamadım çünkü dağıldım, çok heyecanlı yazmış, ama anladığım kadarıyla koyu batman hayranı olarak o beğenmemiş. aslında bu film batman fanlarına yapılmamış bence. hatta comic fanlarına bile yapılmamış. benim gibi konuya sadece genel kültür olarak vakıf olan insanlara yapılmış daha çok. o yüzden fikir ayrılıkları olması normal.
bu arada popüler olan her "maske"yi protesto sembolü haline getirmelerine de bayıldım(!!!). film de tam bu bozuk psikoloji üzerine kuruluydu zaten. :D
Nick'i tanıyorum o yüzden "genel kültürü yüksek olma" ve yazım hatalarını bir şaka olarak değerlendireceğim.Güldüm, Utkan abi gelince daha çok eğleneceğimi düşünüyorum.

giphy.gif
Hiç anlamadım ne niyetle konuşuyosun. Kim olduğunu da çıkaramadım. Yazdığım şey "genel kültür düzeyinde bilen". Yani derinlemesine bilmeyen. Nabu buna niye itiraz etsin adam batman gurusu ve filmi pek beğenmemiş işte. Ben az biliyorum ben beğendim.
Ama senin nesnesi yüklemine uymayan cümlene bakılırsa, ben batman veya comic hakkında baya baya genel kültür ötesi bi bilgiye sahip oluyorum. Iyiymiş. B-)

Yok sanki tanıcam ya. Çok tanıdık geldin bana şu an. :)
Dil bilgim iyi değil, iyi olduğunu iddia ettiğimi de hatırlamıyorum. Zaten seni tanıdığımdan dolayı önceki yazının şaka olduğunu söylemiştim. Utkan abi konusuna gelince, Utkan abi Batman hayranıdır bunu biliyormuşsun zaten. O sebepten dolayı bir şaka yaptım, Utkan abinin sevdiği karakterlere ufak bir takılma olsun, Utkan abi oraya gelir.

Ben seni tanıdım ama hoş geldin. O yüzden nispeten de olsa tartışma yaratabilecek olan cümlelerini görmezden geliyorum. Yoksa

Gerçekten iyiymiş.

Ben baya beğendim filmi. Nabu'nun uzun yorumunu tam okuyamadım çünkü dağıldım, çok heyecanlı yazmış, ama anladığım kadarıyla koyu batman hayranı olarak o beğenmemiş. aslında bu film batman fanlarına yapılmamış bence. hatta comic fanlarına bile yapılmamış. benim gibi konuya sadece genel kültür olarak vakıf olan insanlara yapılmış daha çok. o yüzden fikir ayrılıkları olması normal.
bu arada popüler olan her "maske"yi protesto sembolü haline getirmelerine de bayıldım(!!!). film de tam bu bozuk psikoloji üzerine kuruluydu zaten. :D
Nick'i tanıyorum o yüzden "genel kültürü yüksek olma" ve yazım hatalarını bir şaka olarak değerlendireceğim.Güldüm, Utkan abi gelince daha çok eğleneceğimi düşünüyorum.
giphy.gif
Hiç anlamadım ne niyetle konuşuyosun. Kim olduğunu da çıkaramadım. Yazdığım şey "genel kültür düzeyinde bilen". Yani derinlemesine bilmeyen. Nabu buna niye itiraz etsin adam batman gurusu ve filmi pek beğenmemiş işte. Ben az biliyorum ben beğendim.Ama senin nesnesi yüklemine uymayan cümlene bakılırsa, ben batman veya comic hakkında baya baya genel kültür ötesi bi bilgiye sahip oluyorum. Iyiymiş. B-)

Dil bilgim iyi değil, iyi olduğunu iddia ettiğimi de hatırlamıyorum. Zaten seni tanıdığımdan dolayı önceki yazının şaka olduğunu söylemiştim. Utkan abi konusuna gelince, Utkan abi Batman hayranıdır bunu biliyormuşsun zaten. O sebepten dolayı bir şaka yaptım, Utkan abinin sevdiği karakterlere ufak bir takılma olsun, Utkan abi oraya gelir.
Ben seni tanıdım ama hoş geldin. O yüzden nispeten de olsa tartışma yaratabilecek olan cümlelerini görmezden geliyorum. Yoksa

Gerçekten iyiymiş.
Hay Allah ya. Hoş buldum da, yahu şaka falan yapmıyorum gayet ciddi bi yorum o. Sen doğru okuduğuna emin misin? Batman ile ilgili bi espri bi takılma falan yok ki Nabu niye bana sarsın şimdi?

Şöyle anlatayım. Utkan abinin Batman ile ilgili yapacağına dair söylediğim şey takılmaydı. Sebebi de şu Utkan abi sevdiği karakterlerin adı geçtiği zaman tartışmaya dahil olur, ben biraz abarttım şakaydı zaten, dedim ya takılmaydı.

Senin yaptığını söylediğim şaka da şuydu, noktadan sonra küçük harfle başlaman ve genelkültürden bahsetmen. Şöyle açıklayayım bunu yaptın evet ama ben seni tanıyorum biraz, noktadan sonra küçük harfle devam etmeni ve daha sonra "benim gibi konuya sadece genel kültür olarak vakıf olan insanlara yapılmış daha çok." demenin bir şaka, bir espri olduğunu düşündüm. Bu kadar. Yoksa Utkan abi gerçekten tartışmayacak yani.

Ben baya beğendim filmi. Nabu'nun uzun yorumunu tam okuyamadım çünkü dağıldım, çok heyecanlı yazmış, ama anladığım kadarıyla koyu batman hayranı olarak o beğenmemiş.
Bunun çok çok az bir yeri var genel eleştirim içerisinde..

Edit: @Flying Raijin fakat sen neden bu kadar gereksizce gerilim yarattın onu da anlamadım Serdar. Sakin alla aşkına.

Şöyle anlatayım. Utkan abinin Batman ile ilgili yapacağına dair söylediğim şey takılmaydı. Sebebi de şu Utkan abi sevdiği karakterlerin adı geçtiği zaman tartışmaya dahil olur, ben biraz abarttım şakaydı zaten, dedim ya takılmaydı.

Senin yaptığını söylediğim şaka da şuydu noktadan sonra küçük harfle başlaman ve genelkültürden bahsetmen. Şöyle açıklayayım bunu yaptın evet ama ben seni tanıyorum biraz, noktadan sonra küçük harfle devam etmeni ve daha sonra "benim gibi konuya sadece genel kültür olarak vakıf olan insanlara yapılmış daha çok." demenin bir şaka, bir espri olduğunu düşündüm. Bu kadar. Yoksa Utkan abi gerçekten tartışmayacak yani.
Serdar yanlış anladın sanırım okurken. Orada Batman'e sadece genel kültür seviyesinde(yani derinlemesine olmayan bilgi) vakıf olanlar(kendini kastederek) için yapılmış diyor. :D

Senin yaptığını söylediğim şaka da şuydu noktadan sonra küçük harfle başlaman ve genel kültürden bahsetmen. Şöyle açıklayayım bunu yaptın evet ama ben seni tanıyorum biraz, noktadan sonra küçük harfle devam etmeni ve daha sonra "benim gibi konuya sadece genel kültür olarak vakıf olan insanlara yapılmış daha çok." demenin bir şaka, bir espri olduğunu düşündüm. Bu kadar. Yoksa Utkan abi gerçekten tartışmayacak yani.
Serdar yanlış anladın sanırım okurken. Orada Batman'e sadece genel kültür seviyesinde(yani derinlemesine olmayan bilgi) vakıf olanlar(kendini kastederek) için yapılmış diyor. :D
O kadar Türkçem var la parantezle ne açıklıyorsun :D. Ama bu film diye başlayınca ben genel kültür konusundan bahsedince ben "Joker"den bahsettiğini düşündüm. Yanlış anlama var tabii şaka yoluyla hoş geldin demek istemiştim.

giphy.gif
Hiç anlamadım ne niyetle konuşuyosun. Kim olduğunu da çıkaramadım. Yazdığım şey "genel kültür düzeyinde bilen". Yani derinlemesine bilmeyen. Nabu buna niye itiraz etsin adam batman gurusu ve filmi pek beğenmemiş işte. Ben az biliyorum ben beğendim.Ama senin nesnesi yüklemine uymayan cümlene bakılırsa, ben batman veya comic hakkında baya baya genel kültür ötesi bi bilgiye sahip oluyorum. Iyiymiş. B-)
Dil bilgim iyi değil, iyi olduğunu iddia ettiğimi de hatırlamıyorum. Zaten seni tanıdığımdan dolayı önceki yazının şaka olduğunu söylemiştim. Utkan abi konusuna gelince, Utkan abi Batman hayranıdır bunu biliyormuşsun zaten. O sebepten dolayı bir şaka yaptım, Utkan abinin sevdiği karakterlere ufak bir takılma olsun, Utkan abi oraya gelir.Ben seni tanıdım ama hoş geldin. O yüzden nispeten de olsa tartışma yaratabilecek olan cümlelerini görmezden geliyorum. Yoksa

Gerçekten iyiymiş.
Hay Allah ya. Hoş buldum da, yahu şaka falan yapmıyorum gayet ciddi bi yorum o. Sen doğru okuduğuna emin misin? Batman ile ilgili bi espri bi takılma falan yok ki Nabu niye bana sarsın şimdi?
Yorumlara bakınca bir yanlış anlaşılma oldu sanırım. Amacım kötü bir şey değildi, kusura bakma.

Hey Allahım :blobhappy1:

Bu arada @lorem ipsum sitede inceleme yazısı var bakarsan sebeplerimin daha da farkına varabilirsin belki hem de belki farkli bişi görürsün vesaire . Yani istersen ..

Gelir gelmez şiştim ha. @Nabu okudum yazıyı yahu. Dediğim şey sen batman hayranı olduğun için beğenmedin değil ki. Batman hayransın ama beğenmedin. :) demek ki batman hayranlarının çok beğendiği bi film olmamış onlara hitap etmemiş yeteri kadar. Tabii ki yorumunda bi sürü şeye cevap veririm de çok uzun bişe yazmam lazım ama yazarım tabi :D

Küçük harf olayına dikkat etmedim dikkat çekeceğini düşünmedim telefondan yazıyodum da.

@Flying Raijin evet belli ki yanlış anlaşılma olmuş ben de onu çözmeye çalıştım. Ama hakli çıktın bak utkan yine de takıldı o yoruma. Tebrik ediyorum seni öngöründeki isabet için. :D

Joker, hasılatı 1 milyar doları geçen ilk R-rated film olmuş. Aynı zamanda 1 milyar dolar hasılatı geçen en düşük bütçeli film olmuş (55 milyon dolar).

https://ew.com/movies/2019/11/15/joker-box-office-1-billion-worldwide/

Aynı zamanda ilk çıktığında da, üç günde 93.5 milyon dolar kazanarak, film tarihindeki en iyi haftasonu açılışını yapmış. Altın Aslan'ı kazandığını da hatırlatırım ve Oscar adayı olacağı söyleniyor. Protestolarda sembol olarak kullananlar falan da çıktı. Bu film bütün bunları Çin piyasasına girmeden ve küçük bir bütçeyle başardı. Joker'in dünya üzerindeki etkisi şu noktada tartışılmaz bir noktada. Kendi açımdan, çizgi romanlarla hiç alakası olmayan yaşlı insanların bile bu filme gittiğini gördüm. Uzun süredir, hem mali hem de eleştirel açıdan bu kadar başarılı olan ve pek çok farklı kitleden insanın tuttuğu bir film görmemiştim. Yeri gelmişken şunu da atayım.

Bu kadar sevilmesinin bir sebebi var.

Ben bu sembolizasyonun hala washing olduğunu ve esas manayı alıp götürdüğüne inanıyorum. Ve tehlikeli de buluyorum.

Popüleritesi ise normal bence. Joker her daim sansasyon yaratmış bir karakterdir. Heath Ledger zamanında da herkes Joker maskesi ve Joker tişörtleri ile geziyordu. Bu skala da değildi elbet ancak o yıllar da sosyal medya ve internet ağı da bu skala da değildi.

Kritik olarak başarısına gelince hemen hemen tüm büyük yazılı basın makaleleri (time, guardian, new york post, hollywood reporter, vs vs) filmi "meh" gibi nitelendirdi. Metascore'u 59, rotten skoru 69. Ha bu iki medyumu ciddiye almıyorum ancak öyle herkes tarafından kritik açıdan övülmeden çok kitleleri ikiye bölen bir filmdi. Ki bence bu iyi bir şey. Ama kritik açıdan çok da olağanüstü bir şey olmadı açıkçası PR haricinde.

Bu kadar sevilmesinin pek çok sebebi var elbette ve bunların çoğu anlaşılabilir sebepler. Ama her çok sevilen şey "üstün", "kaliteli", "iyi" gibi sıfatlara sahip olmak zorunda olmuyor maalesef. Filmde bu sıfatlar yoktur demiyorum bu arada yanlış anlaşılmasın. Ancak kitlelerin ilgisine sahip olmak her zaman bu şekilde adres bulmayabiliyor.

Nabu'nun yorumuna güvendiğim içün :whistling: izlemeyeceğim bu filmi.

Admin filmi övmeden izlemem.

@Nabu yalnız utkan film hakkındaki tüm düşüncelerin bu yazdıklarından ibaretse biraz tezek gibi diyosun sanki. tamam eleştirilerini anladım, bazılarına bi nebze hak da verdim ama baya gömüyosun bence ne bileyim. Ayıp olmasın der gibi bi iki iyi bişe söylüyosun sonra dönüp tekrar gömüyosun. (Yeterince kopan bi smiley de yok ya. Bu :D zevzek gülüş ruh halime uymuyor, en iyisi gülerken gözünden yaş gelen smiley var gibi farz edin)

Popülerliği ile ilgili çok şey söyleyesim var ama yani... söylemeye değer mi ki. "Adam iyi ki bi toplumu elestirdi, hayatından memnun olmayanlar hemen bi havaya giriyor. sanki sizi tanısa çok sevecekmiş gibi herifin maskesini ne mana takıyonuz" derdim gerçek bi insan olsaydı Joker. Bunu, filmde adamı ikon haline getiren salaklara da derdim gerçi.

Joker filmde bi kahraman değildi. Bi ikon değildi. Ama yine filmin hissettirdikleri ile anlatmak istedikleri birbirine girdi bence. Bi de bu tip durumlar biraz da görsel olarak kaliteli olmasından. Şahsen filmi izlememiş olsam da bu Joker imajını hakkaten çok etkileyici bulup ne bileyim bi kitap ayıracı, bi bardak altlığı olarak falan seve seve edinirdim.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Herşey jokerin anlattığı bir şaka diye teoriler vardı yönetmen açıklama yapacak diyordu bir youtuber böyle bir açıklama oldumu?

Herşey jokerin anlattığı bir şaka diye teoriler vardı yönetmen açıklama yapacak diyordu bir youtuber böyle bir açıklama oldumu?
Sanırım bir filmi bok etmenin en etkili yolu budur eeee sonra? Her şey bir şakaymış aferin yani. Neyse youtuberlar ciddiye alınacak tipler değiller genel olarak hele popüler filmlerle ilgili içerik çıkaranlar.

Ben bu sembolizasyonun hala washing olduğunu ve esas manayı alıp götürdüğüne inanıyorum. Ve tehlikeli de buluyorum.
Var olan hareketlerin bir kısmının tehlikeli olması gerekiyor. Hatta belki de daha bile tehlikeli. Dişi olmayan bir grubu kimse dinlemez. Bolivya'da, Şili'de, Lübnan'da, Hong Kong'da, Irak'ta şu an protestocular devletleri tarafından katlediliyor. Bu insanlara böyle bir sembol biraz bile katkı yapacaksa desteklerim. Özellikle şunun gibi haberlerin varlığı ve zaman kısıtlamamız düşünülürse, salt barışçıl araçlara pek inancım yok diyebilirim. Çok önemli bir sınırı geçmemizi önlemek için 10 yıl kadar bir süremiz var. Ancak bu konudaki umutlar düşük. Acil bir şekilde, dünyanın her bir yanında, büyük ve dişli bir halk hareketine ihtiyaç var.

Ben washing olayını değil fakat filmin yarattığı etkinin, kapitalizmin içinde sömürülüp gitme olasılığını endişe edici buluyorum. 1 milyarın üstünde kazanmasının WB'nin yöneticileri ve hissedarları dışında pek bir insana katkısı yok. Ancak malesef kapitalist sistemde büyük bir sanat ürünü genel olarak böyle ortaya çıkıyor. Onun dışında gösterdiği tek şey, insanların filmi bayağı sevdiği ve ilgi duyduğu. Kapitalizm altında ona tepki gösteren her harekette olduğu gibi, asimile edilme tehlikesi var.
Kritik olarak başarısına gelince hemen hemen tüm büyük yazılı basın makaleleri (time, guardian, new york post, hollywood reporter, vs vs) filmi "meh" gibi nitelendirdi.
Eleştirel olarak daha iyi karşılandı sanıyordum.

bu yazdıklarından ibaretse biraz tezek gibi diyosun sanki
Bu biraz da iki yönlü bir taraf eseri olduğundan bambaşka bir şekilde görüyorsa en ufak bir eleştiri bile tezek gibi hissettirebilir. Burada sürekli okları benden yana tutmak manasız. Filme 70/100'den yüksek puan vermiş biri nasıl tezek demiş oluyor :D

utkan film hakkındaki tüm düşüncelerin bu yazdıklarından ibaretse
Ayrıca ben üstteki mesajımda filme dair düşüncelerimden ziyade filmin karakterinin yanlış idolizasyonuna idi. Düşüncelerim incelemem de yazıyor ve filme iyi bir puan da verdim.

Bunu, filmde adamı ikon haline getiren salaklara da derdim gerçi.
Yani evet işin tezek kısmı filmden çok burası. Fakat film de buna çanak tutan uncertain bir hava da var.

Eleştirel olarak daha iyi karşılandı sanıyordum.
Kötü değil tabi canım. Ama kitleleri bölen bir film mi, herkes tarafında "yeah thats it" denen bir şey mi dersek eğer; 1. duruma daha yakın olduğunu söyleyebiliriz. Yoksa hiç övülmedi ya da değerlendirilmedi falan değil yani.

Var olan hareketlerin bir kısmının tehlikeli olması gerekiyor. Hatta belki de daha bile tehlikeli. Dişi olmayan bir grubu kimse dinlemez. Bolivya'da, Şili'de, Lübnan'da, Hong Kong'da, Irak'ta şu an protestocular devletleri tarafından katlediliyor. Bu insanlara böyle bir sembol biraz bile katkı yapacaksa desteklerim.
Bu kısımla hemfikir değilim. Ve bu sözler ben bir ikon ya da popüler bir madalya takınarak davaya katkı sağlanması fikrine karşı çıkan biri olsaydım anlamlı olurdu (gerçi duruma göre ona da karşı çıkabilirim ama duruma göre) . Fakat benim kastettiğim simge ile niyetin alakasızlığından dolayı niyeti de silip süpürdüğü. Ses duyurabilirsin, dikkate alınabilirsin ancak bir seri katili haklı direniş sembolü yapmış olduğun gerçeği her zaman orada olacaktır. Post-modernist bir çarpıklık benim açımdan.

Yeşim'in de dediği gibi Arthur kendi hikayesinin adamıydı ve o hikayeden ders çıkarılacak yerler de vardı, hayran olunacak da, tiksinilecek de ama bunun gerçek hayata bu denli yansımasını dikkate alacak ya da alkışlayacak değilim maalesef. Bu bayağı görmemişin bir jokeri olmuş almış orasına burasına sürmüş durumu bence :D

Senin dediğini de anlıyorum kişiler bu sayede ses duyurdular. Ancak kişiler seslerini twisted bir karakter ile sunuyorlarsa bu demek ki çokta filmin ideolojik sunumu olduğundan değil. Commercial olduğundan, şekilciliğe açık oluşundan. Ve şekil ile verilen direnç genelde sorgulanır hele ki bu şekil bir mass murderer ise. Bambaşka bir şey :D

Nitekim eğer bu şekilde eylemler de yer bulması filme başarı puanı olarak dönüyorsa benim açımdan bu tam tersi aslında. Tabi en başından dediğim gibi bu tamamen benim açımdan. Yani anlıyorum, empati kuruyorum. OK bu da olsun, bu da yapılsın elbette fakat buna ekstra bir prim vermemi ya da hayranlık duymamı uyandıracak bir ibret göremiyorum. Gördüğüm ibret daha korkunç benim açımdan :D

Sanırım bir filmi bok etmenin en etkili yolu budur eeee sonra? Her şey bir şakaymış aferin yani
Aslında yönetmen filmi biraz da böyle bitiriyor. "Ya biliyor musun aslında hepsi anlattığı hikayeler olabilir hihihi brain storm mothafuckas" :D :D O yüzden youtuber'a çok kızamıyorum :D