Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Göktürk

KocaYusuf53

Kahraman Baykuş
Üstat Kullanıcı

Alper Çağlar'ın yönetmenliğini yaptığı o beklenen Göktürk filminin ilk teaser'ı en sonunda yayınlandı. Şimdi olay biraz karışık ama güzel: Bu bir üçleme olacak ve ilk film o kadar uzunmuş ki tamamı sinema salonlarına sığmamış. Bu yüzden ilk filmi ikiye bölmüşler; bir kısmı HBO Max'te (hani BluTV'ydi ya, HBO Max satın aldığı için artık oraya bağlı) yayınlanacak, kalanı da sinemalarda gösterilecek.
HBO Max'teki yetkililer de "Eğer izlemeler bizi tatmin ederse 3 değil daha fazla bölüm olabilir, bütçeyi artırırız" demişler, yani resmen bize yeşil ışık yaktılar, top biraz da bizde.
Fragmana bakınca koreografiler cidden güzel duruyor; hani şu bizim yerli filmlerdeki bir yumruğun altı ayrı kameradan gösterildiği veya sürekli slow-motion giren ucuz dövüş sahnelerine pek benzemiyor, kaliteli bir şeye benziyor. Tabii ne kadarı filmin geneline yayılmış göreceğiz ama hafif bir "Yüzüklerin Efendisi" havası yakalamak mümkün.
Açıkçası ben heyecanlandım. Elbette bir film "ilk" diye, ülkemizden çıkıyor diye eleştiriye kapalı değil, gayet de eleştirilecek ama ilk olması benim için özel; çünkü buradan gelecek başarı bu tarz filmlerin sayısını artırabilir.
Ek olarak, filmin %98 kadarı Türkiye'de, çok az bir kısmı Kazakistan'da falan çekilmiş. Filmde asıl düşman da Bumin Kağan'ın mücadelesini verdiği Avarlar olacakmış; ama Batı (Türk) Avarları değil, daha çok hanedanı Moğol olan, tebaası da Moğol ağırlıklı olan Avarlar.
Valla ben bayağı meraklandım, bakalım ne çıkacak.

Bu arada @Nabu nun favori eleştirmeni Taha Ulukaya (😁) yayınlanan ön izlemeyi hiç beğenmediğini söyleyip ufak çaplı da bir linç yemiş. Aynı şekilde ezel akay ki kendisi hacivat ve karagöz nasıl öldü filmini yönetmeni sanırım bakmadım yani yine işte bu türklerin tarihinde savaştan güya erkeklikten başka bir şey yok mu, oysa ki tarihi öyle değil falan filan bir şeyler saçmaladı o da bir linç yedi.

Ha bir de Yapay Zeka yazmadı Ulen Ben yazdım 😡

Bu arada @Nabu nun favori eleştirmeni Taha Ulukaya
Şu adama "eleştirmen" deme yav xD

----------

Çok hevesle ve istekle beklediğim bir proje idi ve bence de bir ilk oluşu ile çok özel ancak elimizdeki verilere dayanarak eleştireceğim daha doğrusu şüphe ile bakacağım bazı şeyler var.

1.si Böylesi epik bir iş, öyle "tutarsa devamını çekeriz" sözleri ile platformlarda yayınlanmaktan ise sinemalarda halkın beğenisine sokulmalıydı.

2.si İlla bir yayın platformuna verilecekti ise neden bu HBO Max gibi, Türkiye'de BluTV'den geçiş sürecini düzgün yapamamış bir sürü ilgi ve alaka kaybetmiş belki de popülarite ve göz önünde olma konusunda ülkemizdeki en düşük profilli platformda yapılıyor ?

3. Görseller genel olarak güzel olsa da CGI ve AI olan noktalar ben CGI'm ben AI'm diye bağırıyor. Elbette bütçeden kısmak için AI ve CGI şart fakat, yüz modelleri, bazı yerde mekan modelleri, hatta bazı görsellerde gözler, saçlar vs bile modelleme gibi duruyordu belki de ben yanlış gözlemledim ancak son ürün olarak yayınlanmadan önce bence bir "texture" yani doku kontrolü şart gibi.

4.sü Bu, bu filme özel bir şey değil maalesef son 10-15 yılın hastalığı o da Fragmanlarda aşırı şey göstermek. Yani daha bismillah ilk "teaser" bu trailer bile değil henüz. Teaser dediğin 40-60 saniye arası olur 135 saniye teaser mı olur xD Fragman ne olacak 3 dakika mı ?

Keşke biraz daha az gösterseler.

Ama genel olarak çok zengin ve çok dolu duruyor, cidden çok ümitli ve gururluyum hayırlısı bakalım.

1) Zaten sinemada da olacak ama sanırım dört saat filmi istememiş sinemalar.

2) Önceden Bluetv ile anlaşılmış, devir olunca bunun hakları da geçmiş, sanırım epey destek de vermişler yönetmene, şartlarını beğendim diyor.

3) Son kontrolden geçecek dedi yayında. Pürüzler halledilecek filan dedi ama ne derece olur bilemiyorum, gözlerimi kanamadı benim ama bayram da ettirmedi ki bütçe dolayısıyla ortalama üzerine odaklanmıştım.

4) 4 saat filmin teaser da böyle oluyor demek ki 🤣

İnşallah göktürkler hakkında da düzgün film olsun ya. Maalesef tarihi yapımlar belirli iki üç devlete saplandı kaldı. Tamam Osmanlı en büyük en daşdaşlı falan filan da diğerleri de bij değil ya.

Bir de kareografi beğendiniz mi hocam, tek sahne var ama film hakkında az çok bir şey verir herhalde @Nabu

Bir de kareografi beğendiniz mi hocam, tek sahne var ama film hakkında az çok bir şey verir herhalde @Nabu
Yani dediğin gibi tek bir sahne var. Son Samuray'daki eğitim dövüşü sahnesini hatırlattı o tarz bir vibe var, güzeldi. Ama filmin genelini görmek gerekiyor. Geniş açılı çekimleri tercih etmesi de hoşuma gitti ancak işte bu arkaplanların kaçı CGI kaçı hakiki o biraz otantiklik seviyesini belirleyecek.

Aynı şekilde ezel akay ki kendisi hacivat ve karagöz nasıl öldü filmini yönetmeni sanırım bakmadım yani yine işte bu türklerin tarihinde savaştan güya erkeklikten başka bir şey yok mu, oysa ki tarihi öyle değil falan filan bir şeyler saçmaladı o da bir linç yedi.
Göktürkler özelinde söylenecek birşey değil bu(göktürkler hakkında çok fazla kaynak yok) ama biz Türklerin genel tarihe bakış açısından haklı konuşmuş. Karagöz ve Hacivat izlediğim en iyi yerli filmlerden bir tanesidir bu arada. Erken osmanlı sosyolojisini islamlaşmaya başlayan göçebe şaman türkleri osmanlı ile orthodoks hristiyanlarının nasıl etkileşimde olduklarını. Hala moğol işgalinde olan anadoluyu anlatış şekli harika bir filmdi çünkü bu tip filmler yapmıyoruz. Hakkında hiç birşey bilmediğimiz ertuğrul gaziye sanki kurtlar vadisiymiş racon kestiriyorlar.

Göktürkler özelinde söylenecek birşey değil bu(göktürkler hakkında çok fazla kaynak yok) ama biz Türklerin genel tarihe bakış açısından haklı konuşmuş. Karagöz ve Hacivat izlediğim en iyi yerli filmlerden bir tanesidir bu arada. Erken osmanlı sosyolojisini islamlaşmaya başlayan göçebe şaman türkleri osmanlı ile orthodoks hristiyanlarının nasıl etkileşimde olduklarını. Hala moğol işgalinde olan anadoluyu anlatış şekli harika bir filmdi çünkü bu tip filmler yapmıyoruz. Hakkında hiç birşey bilmediğimiz ertuğrul gaziye sanki kurtlar vadisiymiş racon kestiriyorlar.
Ya haksız olduğu yer şu, hangi milletin köken hikâyesi savaş ve erkeklik değil ki? Çerkezi de öyle, avrupalısı da. Alper çağlar sanırım kötü niyeti yoktur diye savunmuştu da ezel akayı

Ya haksız olduğu yer şu, hangi milletin köken hikâyesi savaş ve erkeklik değil ki? Çerkezi de öyle, avrupalısı da. Alper çağlar sanırım kötü niyeti yoktur diye savunmuştu da ezel akayı
O yüzden göktürkler üzerinden söylemek ehh olabilir dedim. Ama dediğim gibi savaş sıkıcı bir şeydir tek başına gidip atıyorum john wick gibi bir aksiyon şaheseri çekmediğin sürece. Mesela İlyada ve Odysseia okursun Aşilin savaş yeteneği önemsizdir Aşili Aşil yapan hikayesinin trajedisidir. Bu kadar emek harcadıklarına göre umarım anlatacak ilginç bir hikaye vardır Alper beyin kafasında bizim ecdadımızda böyle güçlüydü demekten öte.

O yüzden göktürkler üzerinden söylemek ehh olabilir dedim. Ama dediğim gibi savaş sıkıcı bir şeydir tek başına gidip atıyorum john wick gibi bir aksiyon şaheseri çekmediğin sürece. Mesela İlyada ve Odysseia okursun Aşilin savaş yeteneği önemsizdir Aşili Aşil yapan hikayesinin trajedisidir. Bu kadar emek harcadıklarına göre umarım anlatacak ilginç bir hikaye vardır Alper beyin kafasında bizim ecdadımızda böyle güçlüydü demekten öte.
İddialı bu konuda ama insan bilemiyor tabii. Teaser da çok şey söylemiyor, savaş sahnesi bizim sinema için çok iyi duruyor, kareografi de öyle ama bu kadar. Acaba neyi nasıl anlatacak bilemiyorum, yani olay belli de her türlü işleyebilir onu. Umarım sürpriz kötü anlamda olmaz.

Kendi tarihini ya da kendi tarihi fantezisini ekran başında izlemek her insanın hoşuna gider. Buna ben de dahilim.

Ama popülizmle dolup taşan yayımlara karşı mesafeliyim. O yüzden hiçbir TRT dizisi izlemediğim gibi "Göktürk" trilojisine de sıcak değilim. Milli duyguların sömürülmesine dayanan bu gibi yapımların gereğinden fazla reklam edilmesi veyahutta sipariş edilmiş gibi ekstra ısıtılıp ısıtılıp önümüze konması kuşkulandırıcı. Gerçekten emek ve sinematografi açısından bir başarı varsa bir noktada bu film kendini her mecrada kanıtlar.

Kendi tarihini ya da kendi tarihi fantezisini ekran başında izlemek her insanın hoşuna gider. Buna ben de dahilim.

Ama popülizmle dolup taşan yayımlara karşı mesafeliyim. O yüzden hiçbir TRT dizisi izlemediğim gibi "Göktürk" trilojisine de sıcak değilim. Milli duyguların sömürülmesine dayanan bu gibi yapımların gereğinden fazla reklam edilmesi veyahutta sipariş edilmiş gibi ekstra ısıtılıp ısıtılıp önümüze konması kuşkulandırıcı. Gerçekten emek ve sinematografi açısından bir başarı varsa bir noktada bu film kendini her mecrada kanıtlar.
İlk dönem ya da TVde de çokça işlenen dönem olsa hak vereceğim de daha önce Göktürkler ile alakalı ne dizi ve film çekilmedi ki. Demek istediğini anlıyorum ama bu tarz durumlarda hamaset olup olmadığını ortaya konulan iş belirler diyorum. Sanırım yönetmen de sürekli hamasetle TVde çekilen dönem dizilerinden epey yakınıyor. Belki iyi de olur yapım için.

Ya son dönem bu "yerli ve milli" (sözde) tavır ile yapılan işler ile hamasetin dibine vursalar da Alper Çağlar'ın önceki işlerine bakarsak eğer pek de Diriliş Ertuğrul ve Abdulhamit gibi yapımlara benzemediğini görebiliriz. O yüzden çıkmadan yargılamamak lazım.