Sanji Hisoka falan gibi bir karakter değil fan olmak insana eksi yazsın.
Hisoka değil belki ama Çok iyi yürekli, ahlaklı, masum ve de örnek bir karakter düşün, atıyorum Minato, atıyorum All Might vs Bir tarafta da Hisoka var. Bu iki karakter arasında bir doğru çeksek, Sanji doğrunun Hisoka'ya yakın tarafında kalır maalesef xD
Hep kötü yandan da bakmamak lazım bence.
Hep iyi yönden de bakamayız maalesef. Bu arada Sanji zaman atlaması öncesi benim Top 20 listem de 13. sırada falan olan bir karakterdi. Yani hep böyle değildi bakışım. Kaldı ki karakteri kötü yapan tek şey yazılışı değil, tayfanın genel olarak çok karikatürleşmesi, çok dekorlaşması söz konusu tüm tayfa üyeleri eski ağırlığına ve albenisine sahip değil buradan da onun payına düşen bir şey var. Bir de diğer şeyleri ekledin mi iyiden iyiye nahoş bir hal alıyor ama bunlar yine de birinin onu sevmesine bir engel değil tabi ancak her sevgi de doğru yerleştirilmiştir diye bir şey de yok. Atalar boşa dememiş, "Gönül bu ota da konar, b.ka da" diye xD
Yazılış şeklini beğenmiyor olabilirsiniz ama üzerine düşülmemiş, kalitesiz bir karakter olduğunu düşünmüyorum.
Üzerine düşünülmüş ama az düşünülmüş , kaliteye gelirsek de bence direkt kalitesiz, hikayeden bir anda kaybolsa evren de hiç bir taş yerinden oynamaz bu yapısal rolü, duygusal yatırım olarak rolüne gelirsek de , Açıkçası bir Sabo'dan, Coby'den çok da ayrılamıyor. Bu sadece Sanji ile alakalı değil kadronun tamamı nedense biraz buna döndü.
elbette ama günün sonunda mizah amaçlı çizilen sahneler bunlar.
Mizah olarak da çok kötü. Bir de bir tayfanın alayı komedyen olmak zorunda değil zaten Usopp, Brook, Chopper üçlüsü gibi 3 zayıf karakter "comedic relief" rolünü üstleniyor, Luffy de keza buna dahil oluyor yer yer. Sanji'nin simpliği nasıl bir mizah açığını kapatıyor ki ?
Sanji karakteri gerçekten pedo seviyesinde sapık olsa, kötü biri olsa bu tarz bir karakteri tayfada bulundurmazdı zaten Oda.
Dostum, vakit bulsam OP evreni ve karakterlerinin amoral işlenişi ile ilgili yazı fikrim var ve bu 2018'den beridir aklımda. Aslında ahlaki ve etik pusulası epey karışık bir dünya OP. Yani Oda sandığımızdan çok daha fazla etik dışı şey bulunduruyor.
Sanji'ye gelirsek, o pedo lafını insanın olabileceği ekstreme sapkın şeylere örnek olarak verdim, illa pedo olması şart değil. Momonosuke kaç yaşında küçücük velet bir duruş sergileyip, kendini düşmana veriyor. peşimden gelmeyin diyor, ve millet peşine düşüyor, seferberlik oluyor momonosuke için, tam onun peşinden gidilirken Kerhane'nin camından yansıyan gölgeye (bak gerçek bir kadına falan da değil gölgeye) aklını kaybedip, küçük bir çocuğun canını ve samurayların onurunu kurtarma görevini terkediyor.
Benzer olay Whole Cake'de , üç göz kızı gelinlikle gördüğünde yapılan planı unutmasında da yaşandı. Balık Adam adasında kan kaybından ölüyordu xD O sıra adaya bir yonko kumandanı falan gelse, biri teşrif etse Sanji yok neden abazalık çarptı xD
Centilmen dediğin adam, Nami'nin bedenine geçince ilk aklına gelen şey her yerini mıncırmak bunu yaparken de surattan surata girmek oldu. Değil mi?
Kaldı ki her şey sapıklık da değil, adam gitti Luffy ile bağlarını kopardığına çevresini ikna etmek için çok kötü haldeki kaptanını, kendisini hiç savunmayan ve hatta savunamayacak haldeki kaptanını dövdü, ona yerden yemek yedirdi, sonra geçti milletin içinde ağladı xD Yani kimse de demedi ki "OOo kaptanını dövdü, Sanji'nin cidden hasır şapkalarla işi kalmamış" demedi tamamen Oda'nın arabesk sevdasına yazılıp çizilmiş rezalet bir andı. Daha sonra ise Sanji, Pudding ile görüştükten sonra mırıldanarak ve gülerek çiçek topluyordu hiç bir şey olmamış gibi.
Yani madem bu kadar vurdum duymaz olabiliyorsun, neden adamı dövdükten sonra kardeşlerinin arasında ağladın. Haa yok ağlayacaktın, hislerini açık edecektin neden dövdün adamı.
Hadi hem sapıklığı, hem basiretsizliği ikisini de kenara bakalım, aksiyona gelelim. Bu adam 25 yıllık, 1100 küsür bölümlük seride iki ciddi rakiple dövüştü Jabra ve Queen ikisini de plot ittirmesi ve p-up ile aldı. Onun haricinde, adamın arkı olacağı söylenen ark WCI'da ya herkesten dayak yedi, ya da BM'ye kek hazırladı başka bir şey olmadı.
Nitekim, bir karakter düşün, gerçek icraati ya hiç olmuyor ya da çok nadir ama sürekli, hiç bir şey yapmadan Monster Trio üyesi olmasının meyvesini yiyerek yatarak güçleniyor, saygı kazanıyor vs. Çok iyi aşçı dedik, Punk Hazard'da bir yemek yaptı, WCI de bir kek yaptı. Adamın zaman atlaması sonrası yemekleri bu. Yemek ve Aksiyon da bu kadar geri iken adama geriye kalan tek rol "Umutsuz Simp" oluyor ve bu da çok sığ maalesef. Eskiden bu denli değildi. Daha dengeli idi Sanji. Ama dediğim gibi tüm tayfa da gerileme oldu fakat Sanji resmen meme oldu gibi.
Yani, Nasıl bazı müziklerin, müzisyenlerin, bazı film ve dizilerin fanı olunca birisi, sen de o kişiye dair bir profil oluşturur, onları sorgulatır biraz sana. Sanji maalesef böyle bir karaktere dönüştü benim için. Birisi canla başla Sanji destekleyecek kadar ciddi fanıysa, o kişiyle ilgili biraz tedbirli olurum şahsen, bu da doğal.
--------------------------------------
Bir de bir şeye bir açıklık getireyim bir karakteri , yazım ve işleniş olarak beğenmek başka şeydir. Bir karakteri sevmek ona senin kahramanın gibi sahip çıkmak başka şey.
Hisoka'ya sahip çıkmazsın, yüceltmezsin. Ama iyi ki de evrende böyle bir şey var diyedebilirsin. Bunun yıllardır en önemli örneği Joker'dir. Herkes Joker'e özenir ,Joker'i takdir eder, sanki ruhsuz bir sosyopsikopat değilmiş gibi. Ve bu yanlıştır ancak Joker iyi ki DC evreninde var ve iyi ki Batman'in baş düşmanlarında çünkü o ikili arasındaki kontrast sayesinde, okuduğum en iyi süper kahraman çizgi romanlarından bazılarını okudum, en iyi çizgi dizilerden bazılarını izledim vs vs.
O dinamiği ve işlenişi "beğeniyorum" ama Joker'i "sevmiyorum" ya da "tasvip etmiyorum" .
Nitekim,
@Garou nun da dediği gibi Hisoka beğenen, Hisoka gibidir diye salakça bir şey söyleyecek değilim ama birisi sevgilisi gibi, babasının evladı gibi, ilk öptüğü kız, ilk edindiği kan kardeşi, koruyucu meleği, en mühim kurgusal karakter vs vs vs gibi sahip çıkarsa ben o şahsın, kişiliğini çok ciddi sorgularım. Bu da gene diyorum doğal ve doğru olan zaten xD
Yani bu ikisini karıştırmayın.