Başlamadan önce şunu diyeyim, kesin olarak doğrulanmış bir tane bile Vasto Lorde yok. Kesin ve kısa cevap verilebilecek bir konu değil. Prensip olarak, herhangi bir konuya yaklaşırken, kaynakları iyi kontrol etmek gerekiyor. Bleach konusunda internette çok fazla dedikodu var ve insanlar çok kesinmiş gibi konuşuyor. Ancak olaya doğru yaklaşan kişi sayısı ve sağlıklı bilgi çok az. Bunun ilk sebebi, Kubo'nun bir çok şeyi doğrudan bilgi halinde vermemesi ve muğlak bir dil kullanması. İnsanların kendileri sonuçlara ulaşmalarını bekliyor. İkinci sebepse, databooklar ve röportajlar gibi şeylerin İngilizceye düzgün çevrilmemiş olması. Bu yüzden kaynaklara ulaşmada bir sıkıntı var. Sonuç olarak, kimlerin Vasto Lorde olduğunu
kesin olarak bilmiyoruz fakat elimizde iyi tahminler var.
Öncelikle, Unmasked databookundan öğrendiğimiz kadarıyla şu var. Hem Japonca, hem İngilizce, hem de Türkçe hallerini vereceğim.
構成メンバーは大虚の最上位である「バァストローデ」級がほとんど。
"[The espada] are comprised almost entirely of the highest level of Menos Grande, the Vasto Lorde level."
"[Espadalar] neredeyse tamamen Menos Grande'nin en yüksek seviyesinden, yani Vasto Lorde seviyesinden oluşuyor."
Farklı çeviriler arasından, anlamın kaybolmadığı en düzgün çeviri bu.
https://www.reddit.com/r/bleach/comments/4yrnhy/vast_lorde/d6remgh/
https://boards.fireden.net/a/thread/142324147/#142349454
https://www.reddit.com/r/bleach/com...callers_cfyow_ii_part_11_translation/ehpws8n/
Bu cümleyi üç türlü yorumlayabiliriz.
1) Espadaların çoğu, Arrancara dönüştürülmeden önce Vasto Lordeydiler.
2) Arrancara dönüştürülmeden önce, bildiğimiz üç Menos grubu içinden, Vasto Lordeler en fazla olanıydı. Mesela, 5 Vasto Lorde, 4 Adjuchas, 1 tane de Gillian.
3) Arrancarlaştırılmış Espadaların çoğunluğu, Vasto Lorde güç seviyesindeydi.
Şimdi, kimlerin Vasto Lorde olabileceğine geçelim. 3 numaralı Espada olan Harribel'in Arrancar olmadan önce bir Vasto Lorde olduğunu söyleniyor çünkü mangada böyle bir şey olmasa da, animede böyle bir şey gösterildi. Doğru olma ihtimalini yüksek buluyorum çünkü animede bu kadar kritik bir bilginin yanlış verilmesi akla yatkın değil. Ancak yine de kesin bir doğrulama değil.
Peki Vasto Lorde dediğimiz varlıklar nasıl şeyler? Bunun için 197. bölüme bakmalı. 3 tür Menos tipi var, gördüğümüz devasa yaratıklar olan ve en güçsüz tip olan Gillian. Daha küçük ama gene yaratığımsı bir forma sahip olan Adjuchas. Ve aşağıda açıklayacağım, en güçlü tip olan Vasto Lorde.
Sadece orta paneli çeviriyorum.
"Bir de Vasto Lordeler var. Menos'un en yüksek sınıfı. Hollowlara göre oldukça küçüktürler, yaklaşık insan boyutundadırlar. Hueco Mundo'da bunlardan sadece bir kaç tane bulunmaktadır."
Bu betimlemenin yanısıra orta panelde gösterilen insansı form, animede gösterilen Hallibel'in insansı formu, pek çok kişiyi şu sonuca ulaştırmıştır: insan gibi görünen ve aşırı güçlü olan hollowlar, Vasto Lorde'dir.
Mantıksal bir sonuç.
Bunlardan birisi Ulquiorra. UNMASKED'de geçen,
benim de Türkçeye çevirdiğim Ulquiorra'nın köken hikayesine göre, Ulquiorra bir arrancar olmadan önce de insansı bir forma sahipti. Aynı zamanda aşırı güçlü olması ve hiçbir hollowun ulaşamadığı bir forma ulaşması, bunu oldukça destekliyor. 4 numara olmasına takılmayın, son formunda en güçlü Hollow olabilir.
Birçok kişiye şaşırtıcı gelebilir ama Vasto Lorde adaylarından birisi de 5 numaralı Espada olan Nnoitra. 309. bölümde, Arrancar olmadan önceki formu gösteriliyor ve bir insana benziyor. Ancak çizim muğlak ve ilk dörtlü kadar güçlü bir Espada değil.
Bir diğer aday, şaşırtıcı olmayan bir şekilde Barragan. Çok güçlüydü, Hueco Mundo'nun "kralıydı" (gerçi bu en güçlü olduğu anlamına gelmiyor) ve Arrancar olmadan önceki formu insansı bir form.
Diğer bir aday, doğal olarak 1 numaralı Espada olan Starrk (ve "partneri" Lilynette). Birinci seviyede ve mangada gördüğümüz kadarıyla, Arrancar olmadan önce de formu insansı bir şeymiş. Hatta maskesini bile göremiyoruz ve bu yüzden Aizen'le tanışmadan önce bile bir Arrancar, yani doğal bir Arrancar olduğunu düşünenler var.
Şunu da eklemek isterim. Ulquiorra'nın 345. bölümde yaptığı bir konuşmaya göre, 4. espadadan daha yukarıda olanların salınım yapması yasak çünkü bunlar Las Noches'i yok edebilecek kadar güçlü.
https://mangalife.us/read-online/Bleach-chapter-345-page-8.html
https://mangalife.us/read-online/Bleach-chapter-345-page-9.html
Kısacası Vasto Lorde oldukları hakkında elimizde düzgün kanıt olan kişiler şunlar.
- 1 numaralı Espada, Coyote Starrk
- 2 numaralı Espada, Baraggan Louisenbairn
- 3 numaralı Espada, Tier Harribel
- 4 numaralı Espada, Ulquiorra Cifer
İlk grup kadar olmasa da, Vasto Lorde olma ihtimali hakkında kanıt olan kişi.
- 5 numaralı Espada, Nnoitra Gilga
Vasto Lorde olmadığı kesin olan Espadalar.
- 6 numaralı Espada, Grimmjow Jaegerjaquez (Flashbacklerde bir Adjuchas olduğu gösteriliyor)
- 9 numaralı Espada, Aaroniero Arruruerie (Espadalar arasındaki tek Gillian olduğunu söylüyor)
Herhalde Espadalar arasında en çok kafa karıştıran isim Yammy'dir. Açıkçası onun ne olduğu hakkında benim de bir fikrim yok ve pek araştırmadım. Ancak Nnoitra veya Yammy'den
en azından birisinin Vasto Lorde veya Vasto Lorde seviyesinde olması gerekli çünkü UNMASKED databookunda edilen laf var. En az 5 Espada, ya VL ya da VL seviyesinde olmalı.
Bir not olarak, yukarıda bahsettiğim çok güçlü olma ve insansı bir forma sahip olma olayından dolayı, pek çok kişi, Ichigo'nun Ulquiorra savaşındaki formuna da Vasto Lorde formu der.
Kıssadan hisse, insanların size birincil veya ona en yakın olan bir kaynak göstermeden dediği şeylere inanmayın

Her zaman kaynak isteyin ve arayın. Benim araştırma yaparkenki mantığım, düzgün bir kaynak bulana kadar kanıtlamaya çalıştığım şeyin yanlış olduğudur (bilimde buna sıfır hipotezi denir). Çıkıp burada size kaynak göstermeden veya milletin dedikodusunu kaynak göstererek bir cevap atsaydım, bunun yanlış olduğunu kabul etmem gerekirdi. Olması gereken de bu, yoksa insan yanlış bilgi içinde kalıyor.
Not: Önceki mesajlara bakarken gördüm, Vasto Lordelerin nasıl oluştuğunu kimse bilmiyor. Doğuştan olabileceği sadece bir karakter tarafından yapılan bir spekülasyon. Doğrulanmış bir şey değil. Ancak sadece diğer hollowları yiyerek ulaşılamayacağı, Grimmjow'un tecrübesinden biliniyor.
@Ascalon @Muhammed @ugur_tatli @Death