Bu bir soru ben kendi ulaştığım sonucu anlatıyım. Ama olabildiğince kıt bir bilgiyle ulaştığım için saçma gelebilir öğrenmek istiyorum doğrusunu.
Bence tanrı süperegodur
çünkü insan kafasında kendinden büyük olduğunu düşündüğü sesler duyduğu için kendinden üstün bir varlık aramak düşüncesine varmış olabilir. Daha bilinçsiz olduğumuz zamanlarda yırtıcı hayvanlardan kaçma veya olumsuz durumlardan sakınma içgüdüsü bilinçlendikçe süperegoya ne yapmamız gerektiği konusunda tavsiyeler veren bir tanrıya evrilmiş ve sürekli yüksekten konuştuğu için insanda acaba yukarda birimi var diye düşünmeye başlamış olabilir. Yoksa insanları yönetebilmek için biri tarafından oluşturulmuş bir kavram mıdır sizce? bana sanki tanrı diye bir şeyin olmadığı kimsenin bu varlığı düşünmeden hareket ettiği dolayısıyla toplumdan hiçbir etki görülmeyen zamanlarda bile her insanın kafasında şekil alma potansiyeli taşıyan bir inanış vs gibi geliyor. İnanç bilinmeyene duyulur ama hiçbir bilgi yoksa bir anda ortaya da çıkmaz heralde. Ortaya çıkmasını sağlayan insanın kafasındaki bu yargılayan öğüt veren taraf olabilir mi? yani tanrı her türlü yine insandan çıkıyor. Kendimizden yola çıkarak düşünebiliyoruz onu. Başka türlüsü mümkün değil gerçi. Yoksa cidden Allah mı koyuyor kafamıza bunu? Bir sezgi mi? Eğer Allah yoksa ve bu bir sezgiyse bir içgüdüden oluşuyordur herhalde böyle düşünüyorum. Sizce tanrı denen varlık nasıl ortaya çıktı ilk ?
Evrene bakıp bir yaratıcısı olmalı diye düşünmüş de olabilirler tabi.
Bence tanrı süperegodur
Evrene bakıp bir yaratıcısı olmalı diye düşünmüş de olabilirler tabi.