Spoiler vardır !
Açıkçası ben SnK'nın insanı temelinden hem en zor hem de en coşkulu hem en çıkarcı hem de en dayanışmacı yanları ile işlemesi ve günümüz toplumuna ve de ideolojiler ile kurumlar tarafından sürüklenen insanına göndermeleri sebebiyle çok sevdim. Ayrıca kurgusu gizemi, suspense tarafı az biraz mistisizmi ile falan çok özeldi.
Ancak zaman atlaması sonrası özellikle de son 8-10 bölüm olay çok fazla Eren ve arkadaşları oldu. Elbette bir yerde öyle olacaktı sonuçta bu dünyayı onlar aracılığı ile tecrübe ettik ve de hem protagonist hem antagonistimiz olan baş karakter bu dünyadaki en önemli şeyin arkadaşları olduğunu defalarca belirtti.
Ancak o zaman bu final niye ? Madem final buydu ? Rumbling niye ? Hadi Rumbling ok ? %80'e %20 oranı niye ? Hadi Armin'e gerisini teslim etmek ok o zaman niye 133. bölümde Eren yapman gerekeni yaptın artık kimse Paradis'e rahatlıkla el süremez buradan sonrasını biz devralırız derken Eren. Hayır Rumbling durmayacak çekti ? Hadi Eren Historia etkisi altındaydı o yüzden öyle dedi diyelim o zaman neden Eren Armin'e
bunları dedi.
Sonra madem Eren, Founder Titan olduktan sonra omnipresence oldu tüm zamanı aynı anda yaşar oldu. O zaman bunca zaman boyunca ölen her bir kişinin ölümü ve de yaşayan her bir kişinin yaşamı gerçekten Eren'in idealleri için öyle olması gereken şeyler miydi ? Founder Titan keşfedildikten sonra ölen herkesin ölümü boşa gitmiştir. Yaşayanlarda bir tanrı/peygamber öyle istediği yaşamış mıdır yani ?
Gerçekten rumbling bir şeye hizmet etmiş oldu mu ? Hange orada ölmek zorunda mıymış gerçekten ? Sorular çoğaltılabilir.
Yani insanların savaş arzusu gitmemiş, Paradis'in güvenliği de ilelebet garanti altına alınmamış sadece bir şans tanınmış gibi oldu. Olası bir atom bombası 10 yıla gelecekse belki artık 60 yıla gelecek örnek vermek gerekirse. Yani sadece bu kadarlık bir avantaj için %80 ideal bir rakammıymış ? Madem her şey Tanrı Eren'den Peygamber Armin'e emanet edilecekti. Adam 133. bölümde hadi bize ver bu yükü dediğinde ..... Gördüğünüz gibi başa sarıyor.
Nitekim ne Historia eklentisi ne de Eren'in ve Attack Titan'ın bu kadar mistik mambo jambo bir tanrıya dönmesini sevememiştim ve finalde bana neden bunun olmayacağını gösterdi.
Hala bence süper bir seri ancak son dönemeç benim için biraz fall from grace oldu.
Bu kadar fazla plot twist, bu kadar fazla plot armor, deus ex, plot device yani bu kadar fazla metafiziksel hikaye alet edevatı, aracı kullanırsan . Doğal akış ve inandırıcılıkta kaybolur. Seri bitti ben şu an Eren kendi için mi savaştı arkadaşları için mi, özgürlük için mi, historia için mi, paradis için mi, barış dolu bir dünya için mi, börtü böcek için mi yoksa hepsi için mi yaptı anlayamadım. Bu kadar anlaşılmaz değildi zaman atlamasından sonraki ilk zamanlar ancak işte bu gudubet şeye dönüştükten sonra sanki bir şeyler oturmadı benim kafamda. Ancak uzun soluklu serilerde daima final biraz tatminsizlik yaratır o yüzden çok aşırı da takılmıyorum.
Yine de özgün, pek fazla eşi benzeri olmayan özel bir seriydi. Hele bir de shounen dergisinden çıktığı düşünülünce ... Her güzel şey gibi bu da bitti işte ...