Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Genel Sizce Kahramanlık Nasıl Olmalı?

Feindbild

無欠の果て
Üstat Kullanıcı
BnHA'da kahramanlık oldukça temel bir konu. Stain gibi karakterler sayesinde, yazar bize farklı bakış açıları da sundu. Peki sizce kahramanlık nasıl olmalı?

Seriden spoiler verecekseniz, butonu kullanmayı unutmayın.

Tüm bu stain ve şirketleştirilmiş kahramanlık ile ilgili sadece şöyle bir sorun var. Misal süper kahraman çizgi romanlarında süper kahramanların çoğunun iki kişiliği ve iki hayatı vardır. Superman ve Gazeteci Clark Kent gibi.. Bu durumda ailesini geçindiren onlara bakan Clark Kent kimliği oluyor Superman değil.

Ancak BnHA'da kahramanlık tam zamanlı bir iş... Hatta dört kollu bir kahraman vardı onun yanına staj için gittiklerinde o adam demişti ki "Eskiden kahramanlık devlet adına yapılıyordu. Şİrketler, bürolar yoktu..."

Nitekim bu o kadar tam zamanlı bir iş ki bildiğin devlet enstitüsüymüş zamanında..

Nitekim bu kahramanlar normal hayatlarında taş kaynatıp onu yemeyeceklerine göre ? (Ki bazı kahramanların güçleri sebebiyle epey fazla yemesi gerekebiliyor) İlla para kazanmaları gerek..

Yazarın zayıf yazarlık yaptığı kısım şu oldu (Stain ile ilgili) bize hiç gözü paradan başkasını görmeyen, ya da sırf kahramanlık kimliğini kullanarak türlü ayrıcalıklardan faydalanan ya da insanların hayranlığından faydalanan yani ünü, şöhreti ve gücü en kokuşmuş haliyle kullanan bir kahraman göstermedi..

Kahramanların hemen hepsi "Ben bu işi para için yapmıyorum, işi yapıyorum para ediyor..." tarzı bir ilişkiye sahipler para ile..

Şu habire reklamlara çıkmaya çalışan yılan kahraman olan kadın belkide işin şöhret kısmına kasmış tek karakter.. Açık açık ağzıyla ben para kazanmak için kahraman oldum diyen tek karater de Uraraka ama onun da sebebi o kadar mantıklı ve aslında yine kahramanca o sebeple Stain bile onu yargılayamaz.

Nitekim Stain neden çok daha güçlü bir etki yaratmadı, neden anime ve manga tarihinin en ikonik kötülerinden biri olmadı ?

1. Çok kısa tuttular
2. Diyalektik olarak bir karşılığını vermediler. Iida ve onun intikam çabası ile Stain'e biraz derinlik kattılar.. O kısım güzel işlendi yani kahraman dediğin kendi iç planları olan, intikam peşinde koşan, bencillik yapmaya zamanı olan bir şey olmamalı kısmını güzel kurdular..

Ancak Stain'in diğer bir iddiası olan "Kahraman şirketleşmemeli" kısmı çok hava da... Çünkü bu kahramanlardan çok sistemin sorunu ve en beğendiği All Might bile illaki bundan bir para alıyordu.. Eski zaman da belki de ödemesini devlet yapıyordu bilmiyorum...

-----------------------

Sorunun özüne gelirsek bencillik, kişisel davaları toplumun refahının önüne koyma, bir şeyin önünü ardını düşünmeden saçma şeylere kalkışma vs gibi özellikler Stain'in de dediği gibi kişinin kahramanlık kalitesini oldukça düşüren şeyler...

Ancak BnHA evreninde , "Gerçek kahraman para almaz!" kısmına katılmıyorum. O kısımda Stain'in iddiası yazarın karşısına düzgün bir dialektik sunamaması sebebiyle zayıf kalıyor.

Bir kahramanı örnek vermek gerekirse zaten aramaya çok gerek yok her şeyiyle Al Might olunması gereken kahraman :D

Kahraman dediğin bence insanlara umut veren,
Her daim gülümseyen,azimli,gerektiğinde kendini feda edebiliecek ve en önemlisi kahramanlığı bir işi olarak değilde gönülden yapan kişiye denilmeli

Koca seride kahramanalık tanımıma uyan sadece bir kişi var.Diğerleri onun yanında sönük kalıyor

33710A08-42AA-4B36-BD02-2455EA2CEAFB.gif

image.ashx

Sadece espri amaçlı paylaşıyorum, özellikle konuyu açanı veya başka birisini rencide etmek gibi bir amacım yok.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Belli noktalarda Hiro Goroşi'nin anlaşılır tarafları var. Ama dikkat edilmesi gereken nokta öncesinde bundan farklı mıydı ki dünya? Özgünlüklerden öncesi ve sonrası, insanların süper güçleri olması dışında değişen bir şey yok. Tek fark bir dönem All Might çıkıp insanlara değişebileceğini aşılıyor bir şeylerin, güven veriyor. Stain de mal bence olayın özünü kavrasa da.

Kahraman nasıl olmalı pek bir tanımım yok. Ama başın sıkıştığında, işler içinden çıkılamayacak hal aldığında gelip sana yardım eli uzatan kişidir sanırım kişinin kahramanı.

Ben bu konuda Fate zeroda ki İskender kafasındayım. O kral için söylüyordu ama aynı şey bence kahraman içinde geçerli. Kahraman dediğinin hikayeleri çocuklara anlatılır, ders çıkarılması beklenir. Yaşamı ve yaptıkları örnek teşkil eder ve şevk vermelidir. Azmin, çok çalışmanın, dirayetli olmanın önemini göstermelidir. Birine her zorlukta yardım etmek yerine, ona zorluklara karşı nasıl göğüs gereceğini göstermeli, örnek olmalıdır. Sıradan insanlarında güçlü olabileceğini ve istedikleri şeyleri elbet elde edeceklerini göstermelidir. Gelecek için insanlara yol açmalıdır, parlak umut dolu ışığı göstermelidir.

Yani çocuk hayali için ders çalışırken, masasında duran kahraman figürüne baktığında A kahramanı olsa burada pes etmezdi diyebilmelidir. A kahramanı bu durumda böyle yapardı, bende öyle yapmalıyım diyebilmelidir. Her zaman dik durduğunu göstererek yıkılmayan bir umut simgesi olmalıdır.

Tabi bu görüşümde Kahraman ve Önderi aynı kefeye koymamdan kaynaklı olabilir. Zaten karanlık olmayan ortamlarda kahramana ihtiyaç duymayız, onun hikayelerine ihtiyaç duyarız diye düşünüyorum.