Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Sizce "Hasır Şapkalar" büyüsünü kaybetti mi ?

Nabu

Ulu Baykuş
Yönetici
Ulu Baykuş
One Piece'in şu son bölümleri hem yabancı hem yerli fan kitleleri arasında epey beğeni topladı. Bunun ana sebebi uzun zamandır haklarında bir şeyler öğrenilmek istenilen gizemli karakterlerin geçmişlerine güzel bir hikaye eşliğinde gitmekti elbette ancak ben ve benim gibi pek çok kişi de Luffy ve hasır şapkaların geri kalanından biraz yorulmuş gibi geldi. Buna dair yorumlarda gördüm ve katılıyorum.

Hasırşapka karakterlerinin hiç bir gelişim ve değişim göstermeden hep aynı jenerik şeyleri söylemeleri karakterleri birer figüre dönüştürdü yıllar içinde. Hatta figüre dönüşebilmek gene iyi bazıları (Usopp, Sanji) meme'e bazıları ise maskota (Chopper, Brook) dönüştürüldüler gibi.

Sizce de bizim hikayelerini izlemek/okumak üzere yola çıktığımız bu karakterler yıllar içerisinde biraz büyüsünü yitirdiler mi ? Son dönem seriye heyecan getiren şeyleri hep başka karakterler yaptı. Oden, Kaido, Kara Sakal, Shanks, Im, Law, Vegapunk vs gibi.

Sizce de büyü biraz kayboldu mu ? Kayboldu ise sizce neden ? Kaybolmadı ise sizce neden ? Ve sizce ne yapılabilir tekrar baş karakterleri ilgi çekici kılmak için ?

Eski bölümleri izlerken ya da okurken hala duygulanıyor, heyecanlanıyorum. Güncelde tayfa ile ilgili olayları okurken ise "haaa ok" modunda takılıyorum. Tayfayı hala seviyor ve benimsiyorum sevmediğim hiçbir üyesi yok. Ama WCI'dan beri tayfayla ilgili bir durum beni heyecanlandırmadı. Animeye geçtim orada da durum aynı.

Büyüsünü kaybettirdi mi bilmiyorum ancak tayfayla ilgili bir şeye heyecanlanıp üzülmeyeli uzun zaman oldu. Eski bölümleri açtığımda ise tam tersi.

Şu sahnelerde hala duygulanırım mesela. Güncelde ise tayfa ile ilgili bir şeyi umursamayalı uzun zaman oldu.

Bence Nabu yazdıklarında son derece haklı. Oda çizimlerinde copy paste yapmadığını söylesede diyaloglarda bir sürü copy paste görüyoruz. Ancak şartları düşündüğümüzde 25 yıllık bir üretkenlik mevcut ve kısmen kendini tekrarlaması normal. Oda diyaloglara önem vermekten çok alt metinlere önem veren birisi. Oda kesinlikle haklı demiyorum ancak birisinden hep üst seviye yaratıcılık beklemek de anlamsız. Büyüsünü kaybetti mi bilmem ama SnK gibi bir son olmazsa one piece bir başyapıt olabilir. 100 yıl sonra hala izlenen bir eser olabilir. Çok ekstrem kişileri saymazsak kimse geçmiş yapıtları izlemiyor. Söyle düşünün bugün 60'lar 70'ler müzigini dinleyen kaç genç vardır? Çok küçük bir yüzdedir. Çak nadir eser ölümsüz olabilir. Eğer Oda iyi bir sonla seyircinin karşısına geçerse one piece ölümsüz olabilir.

Senin yaklaşımını doğru buluyor, ancak Odanın her bir karakter için üst seviye diyalog hazırlamaya yetecek kadar zamanı olmadığını düşünüyorum. Bu yüzden luffy aptalımsı bir karakter gibi görünüyor. Bu yüzden Robinin fazla diyalogu yok. İstese üst seviye diyaloglar hazırlanabilir. Ancak o zamanda izleyicinin hep o seviyeden beklentisi olacak. Bir insan ultra zeki olsa bile, yaratıcılık seviyesi max olsa bile o seviyeye çıkıp, aynı çizgide devam etmesi imkansız.

Herkesin kendi bakış açısı var.

@lulux Bence yanlış anlaşılma olmuş, One Piece'in total değeri ya da baş yapıt olup olmaması gibi geniş bir konu değil bu. Aslında konu yaratıcılık da değil,

Konu tayfanın karakterlerden çok figürlere dönüşmesi ve siz de bunu gözlemliyor musunuz ? Gözlemliyorsanız bu nasıl giderilebilir, gözlemlemiyorsanız da ne düşünüyorsunuz tarzında bir konu bu.

Kaldı ki karakterlerini, ilginç kılmaya devam edebilmek "max yaratıcılık" gerektiren bir şey değil. Ve dünyadaki tek uzun soluklu hikaye anlatım sanatı icra edeni Oda'da değil.

Odanın her bir karakter için üst seviye diyalog
Üst seviye bir diyalog gerektiğini belirtmedim, böyle bir talebim de yok. Soru çok basit, büyü kayboldu mu ? Kaybolmadı mı ? İki durumda da sizce "neden" ?

Çok genelleştiren ve çok şahsa yönelik bir yanıt olmuş.

Herkesin kendi bakış açısı var.
E yani muhakkak :D O yüzden soru yönelttim.

Eğer Oda iyi bir sonla seyircinin karşısına geçerse one piece ölümsüz olabilir.
"İyi bir son" biraz yazarla biraz da okuyucu beklentisi ile alakalı One Piece fanbase i yıllardır "razı gelen" bir tavırda olduğu için zaten her son bence majority için iyi bir son olacak ancak bunun entellektüel tabanı ne kadar derine inecek onu bilemem, zaman ve kültür dinamiği gösterir.

Ancak konuyu çok yanlış anlamışsın bence. Kaldı ki kendini tekrarlamayı "25 yıl" olayına getirmişsiniz ancak Oda 10 yıl önce de tekrar ediyordu ki.

Alabasta Arc'ından 4 tane
Skypea'dan 3 tane

gördük zaten. Ancak genel ark çizgisi tekrar etse bile mugiwara'lar olayın merkezinde idi ve plotu taşıyabiliyorlardı ve çekiciliklerini, cazibelerini koruyorlardı. Şimdi dikkat ederseniz plot ilerleten ya da geliştiren hiç bir şey yapmıyor mugiwaralar Luffy harici. Olay çok fazla Luffy ve Diğerleri oldu. Luffy de fikirleri, sözleri, tavırları ile değil gücü ile ilerletiyor plot'u. Elbette battle shounen de baş karakterin güç devinimi bir bakıma hikayenin de devinimidir ancak karakter büyür, değişir vs öyle bir şey Luffy de yok. Ekipde de maalesef yok.

Misal çok basit yabancı bir forumda "Zoro ve Sanji'den sıkıldınız mı ?" adlı bir konuya verilen bir kaç yanıtı paylaşayım (bana da bu konuyu açma ilhamını o konu verdi).

9k.png

9k.png

Örnekler çoğaltılabilir. Reddit'de de benzer yorumlar görüyorum ara ara ki OP fanbase'i bu tarz kontra yorumlarda pek bulunmazlar.

Yani Sanji'nin arkı olacak deyip acınası bir Sanji'yi Whole Cake Island'da karşımıza sunması "ya 20 yıldır yazıyor olur o kadar" ile açıklanacak bir şey değil.

Ya da Zoro'nun eskiden tayfa üyelerine yardımcı kaptanlık yaparken artık sadece "yara izli, üç kılıçlı, kaslı cool adam" olarak kısırlaştırılması da 25 yıl ile açıklanabilecek bir şey değil. Ya da Franky, Chopper, Usopp gibi adamların zaman atlaması öncesi tasarımları ve kişilikleri vs zaman atlaması sonrası tercihleri 10 yıl ile açıklayamayız.

Yazarın önceliklerinin değişmesi ile alakalı, işte bu öncelikler doğru öncelikler mi ? yanlış mı ve iki durumda da niye ? Aslında konu biraz bu. Yoksa OP iyi eser mi, kötü eser mi ? Ölümsüz mü ? Yaratıcı değil mi ? Ya da benim yaklaşımım vs diğerleri falan değil yani. Kaldı ki benim OP'ye has bir yaklaşımım yok genel olarak hikaye anlatım sanatına bir yaklaşımım vardır , her bir eser de bundan payına düşeni alıyordur vs vs

Umarım açıklayabilmişimdir.

Gözlemlemekten ziyade Oda bunu çizdi bile. Big mom Brook'u anahtarlık yapıp sallıyordu. Yazdıklarında haklısın. Ancak olayın farklı bir boyutu daha var. Ekonomi. Yeni fan base kazanması gerekiyor. 12 yaş üstünde yeni fan kazanma oranı 7-12 yaş arası fan kazanmasından daha zor. O yüzden sürekli yeni fan kazanma aracılığı ile bu yola girdiği ortada. Bu iş sadece manga ile bitmiyor. Animesi var, maskot oyuncaklar, trading card game, dergi pc ve ps oyunları vs... hepsinden para kazanıyor. Sürekli yeni fan bulma gayretinde. Böylelikle satılan her üründen yüzde alıyor.

Başka bir şey beni daha çok rahatsız ediyor. g4 baloon man g5 nika form. Bana dragonballda majin boo ve kid boo yu hatırlatıyor. Sırf daha çok kişiye ulaşmak için serinin içine edilen bir sagaydı majin boo saga. Aynı şekilde one piecede de bu mevcut. Birinde rival olarak gördüğümüzü diğerinde ana karakter olarak görüyoruz. Dövüşürken eğlenmeleri aşırı benzer.

Bir başka şey ana karakterlerin gelişmemesi bu konuda kesinlikle haklısın. Nami ve Usopp'a uyuz oluyordum. Kuma 2 yil eğitime gönderip kendilerine hiç bir şey katmayan mal charlar olarak görüyorum. Özellikle dressrosada tontataları bırakıp kaçmaya çalışan usopp'a iyice uyuz olmuştum. Yazar plotu ile bir işe yaradı. Wanoda keza aynıydı. Hadi nami rotacı torpil geçelimde usopp ve hayalini düşününce çok saçma gelmeye başladı. Sanji ise tam anlamıyla mal. Kaido ile savaşmaya giderlerken genel eve dalıyor. Tüm saganın ciddiyetini bozuyor. Nasıl olsa kazanacağız havası var. Zoro'da aynı şekil Luffy kesin kazanır havasında. Adam öldü yazar plotu ile dirildi üzerine power up aldı 1. g5 yetmedi 2. g5 açtı kaidoyu anca öyle yenebildi. Tayfadaki umursamazlık can sıkıcı.

Bunlar göze çarpan şeyler. Ancak ben bunlara o kadarda takmıyorum. Ana hikayeyi daha çok özümsüyorum. Oda yeni müşteri kazancam diye eski müterilerine ve kendi eserine ihanet ediyor. Bunun farkındayım yine de kendini bir şekilde bana izlettirdi.

Bu arada açıklaman için teşekkür ederim

Son düzenleme:
Bence burada tüm tayfayı bir olarak ele almak yanlış.

Luffy,Zoro ve Sanji bu 3'ünün büyüsünü kaybettığını düşünmüyorum.Forumlarda,sosyal medyada,versus konularında falan gördügüm kadarıyla hâla çok sevilen popüler karakterler.Yarın bi gün Sanji vs Kizaru gibi bir şey olduğunda veya Sanji+Zoro vs Kizaru (anime güncel olduğumdan tam güc dengelerine hakim değilim hangisi daha mantıklıysa onu düşünün) fanların yine merakla bekleyeceği hype sayılar olacağı aşikar.

Bence Robin de benzer durumda.Dövüsleri olmasa bile gizemlerin bazıları onun üzerinden gidiyor.
Jinbe hakkında net bir şey diyemiyorum.

Fakat başta Usopp olmak üzere Chopper,Nami,Franky,Brook.Bu 5'i uzun süredir sadece ekran çalıyor.Franky'yi çok severim bu arada ama hiç hakkı verilmeyen bir karakter.

Son düzenleme:
Bu arada açıklaman için teşekkür ederim
Estağfurullah, farklı bakış açılarını üslubuyla dile getirdiğin için ben teşekkür ederim. Hala konuyu olması gerektiği kadar basit ele aldığını düşünmüyorum ama olsun bu da bir çeşit lezzet kattı sohbete :)

Franky'yi çok severim bu arada ama hiç hakkı verilmeyen bir karakter.
Favori hasır şapkamdır. Acını anlıyorum kardeşim.

Luffy,Zoro ve Sanji bu 3'ünün büyüsünü kaybettığını düşünmüyorum.Forumlarda,sosyal medyada,versus konularında falan gördügüm kadarıyla hâla çok sevilen popüler karakterler.
Aslında bu büyü popülaritededen öte bir şeydi. Ama demek istediğini anladım.

Büyü kaybetme değil de evren genişlemesi oldu diyelim. Timeskip öncesi tüm olaylar bizim tayfaya odaklanırdı, nadiren arc sonlarında dünya dışı olaylara dönerdi orada da 1 bölümde olay gösteririr bitirirdi. Şimdi ise her köşeden bir şeyler çiziyor.

Garp savaşı, Blackbeard savaşı, Shanks savaşı, Hükümet, Devrimciler, Korsanlar vs derken her yerden birer-ikişer bölüm gösterdiği için bütünlük kalmadı.

Hasırşapka karakterlerinin hiç bir gelişim ve değişim göstermeden hep aynı jenerik şeyleri söylemeleri karakterleri birer figüre dönüştürdü yıllar içinde. Hatta figüre dönüşebilmek gene iyi bazıları (Usopp, Sanji) meme'e bazıları ise maskota (Chopper, Brook) dönüştürüldüler gibi.
Bu mevzuya katılıyorum ve bence daha genel bir sorunla alakalı. Serinin yazarı baş karakterler için dinamik bir karakter gelişimi yazamıyor. Dinamikten kastım, orijin hikayesinde veya ilk keşifte gerçekleşmeyen, hikayeye dahil olduktan sonra olaylara tepki vererek karakteri değişen bir kişi olmak. Önceden karakter gelişememesi sorununun Luffy'ye özgü olduğunu düşünürdüm fakat bir düşününce tayfadaki herkesi kapsadığını fark ettim.

Bu dinamik gelişimle alakalı sorun, diğer karakterleri de etkiliyor aslında. Tanıtılan yan karakterlerin planlı ve paketli arkları tamamlandıktan sonra karakterleri pek değişmiyor. Dünyaya tepki verererek değişmeyi bırakıyorlar ve sadece tepki vermekle yetiniyorlar. Bir açıdan, büyümesini ve gelişmesini tamamlamış, artık yeni bir şey üretemeyen, ve ölmeye yaklaşmış bir canlı gibiler. Gelişemiyorlar, değişemiyorlar.

Oda, bir noktada, bunun üstesinden sürekli yeni karakter tanıtarak geliyor. Lakin benim için One Piece'teki karakterlerin uzun vadede hep zayıf kalmasının sebebi büyük oranda işte bu. Karakterlerin önceden planlanmış belli başlı "paket halinde" arkları var. Bu arklar da hikayeyi ilerletmeye yönelik şeyler hep. Ve bu paketler görevlerini tamamladı mı bu karakterler canlılıklarını yitiriyor. Bu yüzden, organik bireylerden öte hikayenin dişlileri gibi geliyorlar.

Bu mevzunun tayfada daha çok göze batmasının sebebi belki de hep göz önünde bulunmaları ve üstüne bir de Flanderization yaşamış olmalarıdır. Ama bu sorunun, dediğim gibi, sadece onlara özgü bir şeyden olduğunu düşünmüyorum.

Tayfanın olmadığı bölümler bana artık daha güzel geliyor.

Tayfayı sürekli görmek ve her arcta tayfanın hemen hemen aynı şeyleri yapması sıkıcı bir hâl alıyor. OP dünyasında gördüğümüz diğer olaylar ise daha çeşitli ve hayranların merak ettiği şeylere ucundan değinmesi ile daha ilgi çekici.

Son düzenleme:
Bu tür konularda öncelikle konuyu (kısmen) okuyup doğrudan mesaj atarım, kendi mesajım ve fikirlerim etkilenmesin diye bilen (@Nabu) bilir.

Bence biraz kaybettiler, kanımca başlıca sebepleri hikayeye verilen önem azaldı. Daha wci'da bile tayfa içi bazı şeyler olurken artık seyahat kısmı iyice azaldı. Hep bir olay, hep bir kargaşa biz bize kalamadılar. Zoro misal eskiden daha fazla mizahı sahneleri olan hafif sersem ve ciddi bir tipti. Şimdi hepten güç bağımlısı bir serseme dönüştü. Güçlenmekten başka bir şey önemsemiyor.

Usopp Sanji desen hiç yeni bir şey yazılmıyor gibi sürekli aynı sahneleri oynuyorlar, Chopper'ı zaten geçtim eskiden yaptığı o şımarmaları ve iltifat alınca girdiği pozlar da yok. Nami tamamen bir objeye dönüşmüş durumda, Robin de onun birazcık karanlık versiyonu tabi Nami kadar objeye dönüşmedi, bunun sebebi hikayede hala kilit rolü olması.

Franky'e gereken önem verilmiyor, verilse çok daha iyi işler çıkartacak. Jimbe zaten garibim sadece öylece durup, bir iki laf ediyor o kadar. Luffy G5 olayıyla birlikte gerçekçi olan her yanına da kaybetti. Brook da pek yazılmıyor.

Eskiden bir savaş kazandıklarında en azından herkesi kapsayan ve neşeli kutlamaları olurdu. Şimdi Luffy Nika oldu, "Joy Boy" oldu ama eskisi gibi kurduğu kutlama sofralarına tüm ada gelmiyor. Aslında şimdi bunları yapıp söylendiği gibi etrafındakileri eğlendirmeli ama olmadı, yapılmadı.

Bunun en belirgin sebebi olarak Oda'nın hikayenin gereğinden de fazla uzadığını fark edip, finali hızlandırması olarak görüyorum. Şimdilerde gelen flashback'lerin ve kalantorların devreye girmesinin sebebi olarak da bunu görüyorum. Ve buna rağmen 21 Kasım itibariyle 2023 yılında sadece 28 bölüm çıktı. 2023. yılının 47. haftasındayız bu da 19 hafta ara verdiği anlamına gelir ki bunun bir kısmını ameliyata bahane etti zaten. Yani adam 1.5 bölümden daha kısa sürede ara veriyor. Bir ondan vazgeçemedi zaten.

Zoro misal eskiden daha fazla mizahı sahneleri olan hafif sersem ve ciddi bir tipti. Şimdi hepten güç bağımlısı bir serseme dönüştü. Güçlenmekten başka bir şey önemsemiyor.

Zoro'da karakter değişimi olduğuna inanıyorum. Thriller Bark sagada Kuma Luffy'nin tüm acılarını çıkarıp zoroya yüklemesi bence zoroda "kaptanımız bu kadar acıya göğüs gererken zayıf olmamız bir kabahat" diye bir düşünceye sahip olabilir. Tabi ki bu off panel. Böyle bir şey hiç olmayabilirde . Sadece bir çıkarım

Oda'nın tayfayı bir arada çizmesine bakar bu durum. Büyüsünü kaybettiğini düşünenler bile keyif alıyordur hâlâ tayfayı okumaktan. Hikaye son zamanlarda Hasırşapkaları ayırmış birazda yan karakterlere odaklanmıştı. Wano'ya tayfayı tekrar bir arada görünce nasıl sevinmişti herkes. Demek ki kaybetmemiş büyüsünü, halen heyecanlandırmaya devam ediyorlar.

Büyüsünü kaybettiğini düşünenler bile keyif alıyordur hâlâ tayfayı okumaktan.
Tayfanın olmadığı bölümler bana artık daha güzel geliyor.

3 mesaj üstünde tayfayı okumaktan keyif almadığını söyleyen biri var :D

Herkes adına konuşan, topluluk/cemaat dilini kullanmaktan kaçınmak gerekiyor. Totaliter rejim gibisin mübarek xD :p
Sizce de büyü biraz kayboldu mu ? Kayboldu ise sizce neden ? Kaybolmadı ise sizce neden ? Ve sizce ne yapılabilir tekrar baş karakterleri ilgi çekici kılmak için ?
Konuyu açarken sorduğum 4 sorunun 4'ünde de "sizce" hitabını 2. tekil şahısa resmi/saygılı bir sesleniş olarak kullandım. 2. çoğula seslenmiyorum aslında ;)

Bana Nami, Hancock, Yamato ve Robin'in olduğu bölümler güzel geliyor nedense. Dinamikler güzel.
Capcanlı, hareketli bir enerjileri var. Tayfanın geri kalanı o kadar özel ve dinamik değil mesela, ölü gibiler.

3 mesaj üstünde tayfayı okumaktan keyif almadığını söyleyen biri var :D

Herkes adına konuşan, topluluk/cemaat dilini kullanmaktan kaçınmak gerekiyor. Totaliter rejim gibisin mübarek xD :p
Söylediğim herkesi kapsamıyordur ama dünya geneline baktığında tayfa üyeleri için heyecanlanan kişi sayısı daha fazladır. Söylediğimde yanlış bir şey olduğunu düşünmüyorum. Tayfayı okumaktan keyif almayanlar üzerine alınmasın tabi.

Biz Hasırşapkalarla geldik Hasırşapkalarla gideriz. 😃

Söylediğimde yanlış bir şey olduğunu düşünmüyorum.
Genel geçer gerçekmiş gibi "keyif almayan yoktur" diyorsun. 3 mesaj üstünde adam keyif almıyorum demiş :D Dediğin tabi ki de otomatikman yanlış, serinin popülaritesini düşününce elbette çoğunluğun memnun olduğunu varsaymak çok doğal ancak bunu %100 şaşmaz, kanıtlanmış ve herkesçe kabul edilmiş bir gerçek gibi aktarmaya gerek yok. Kendi fikrini belirtmen daha faydalı...

Bu arada biraz takılmak için yazdım onu , yanlış anlama :D Komiğime gitti biraz adam hemen üstünde hoşuma gitmiyor yazmış, sen öyle yazmışsın alt alta okuyunca yazma ihtiyacı hissettim yoksa büyüsünü koruduğu fikrine sahipsen fikrine saygım %100 ;)

Dinamikler güzel.
Him'in dinamizm anlayışı;

boobs.gif