Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

İnceleme Serinin (Naruto) En Büyük Hatası Ne İdi ?

Toptan Otsutsuki meselesi. Serinin ağzına ettiler.
Bunu getiren The Last filmi ve özellikle Boruto oldu. Kaguya olayı dışında manganın içinde yaşanmış bir şey değil. Film neyse de, Boruto'yu Naruto bağlamında değerlendirmemek gerek. O ayrı bir yapım.
Naruto'da da bir anda ortaya çıktı zaten. 40 sayı öncesinden tanıtılmış, 20 sayı öncesinde ortaya çıkmış bir karakter Kaguya yani. Madara'nın tüm olayını hiç ettiler.

+ olarak Boruto'yu ben de canon olarak değerlendirmesem de değerlendiren bir kitle var. Yani bizler için söylemesem de genel olarak söyleyebilriim.

@The Last Outlaw

Bu mesaj.

ve

Şu mesajın üst kısmı.

Seriyi kanon olarak gören varsa beni veya başkasını değil, o insanları ilgilendiren bir durum. Yani burada kendimize göre yorum atıyoruz, değil mi? Kaldı ki "genel olarak" böyle değerlendirildiği hakkında hiçbir kanıt da yok.

Kaguya olayına katılıyorum.
Genel olarak değerlendirdiğimi söylüyorum bunun üstüne daha fazla kanıt sunamam. Nasıl kanıt sunulur bilmiyorum.

Ki ben orada Boruto'yu değerlendirmemiştim zaten Naruto'nun hatalarından bahsetmiştim. Boruto'yu değerlendirmek istesem başlığına yazardım.

Neyse konu dışı yapmayalım daha fazla.

[img='https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcSbMmmpp2r1hbJSTr1oxeFv9DGEr6cOz0phNKY79FxUzVwonmpf',left][/img]
Bu döngü bu kadar uzatılacağına yan karakterler, diğer ülkeler işlenmeliydi bence.

Tamam bi ana düşman var. Ama niye hep o düşmanla uğraştılar ki? Zabuza arc’ının yeri ayrıdır bende. Başka bi ülkeye gittiler, o ülkedeki berbat eğitim sistemini gördük, ana karakterler mantıklı bi gelişim yaptı. Burdan sonra birden değişti manga.

Son kısımlardaki Villainların hemen hemen hepsi harcandı resmen (Obito,MADARA,kaguya) özelikkle Madara.Böyle bir şahsiyete böyle bir son veren mangaka’nın..... İlk izleyişmde Madara’nın ölümünü gördüğümde şöyle olmuştum:
21C6F4D9-771C-4E27-AF28-4888427838BF.gif
Neyse fazla uzatmayayım serinin en büyük hatası Madarayı harcamasıdır net.

Son kısımlardaki Villainların hemen hemen hepsi harcandı resmen (Obito,MADARA,kaguya) özelikkle Madara.Böyle bir şahsiyete böyle bir son veren mangaka’nın..... İlk izleyişmde Madara’nın ölümünü gördüğümde şöyle olmuştum:
Ekli dosyayı görüntüle 1219
Neyse fazla uzatmayayım serinin en büyük hatası Madarayı harcamasıdır net.
Sonunda biri duygularıma tercüman olmuş. Bu kadar kaliteli karakterler yaratıp(Evet, Kaguya bile aslında) böylesine harcamak nasıl açıklanır bilmiyorum. :D

Konuyla ilgili mesajım ise yakında gelecektir. Coming Soon
Bunu dememin üzerinden 2 yıl geçmiş auhauhau :D

Hadi bakalım;

Şimdi serinin tüm kirli çamaşırlarını ortaya dökme yoluna gitmeden önce kendi açtığım konuda, konu başlığında sorulan soruya geleyim; "Naruto Serisinin En Büyük Hatası Neydi ?"

Belli ki, pek çok hata var ve konuya mesaj atan arkadaşların hepsi de (@Mergen hariç :D ) bu hatalara çok iyi adres göstermişler. Peki en büyüğü neydi ?

I -> Naruto Vs Sasuke'nin Uzatılması (bunun da editör isteği olduğu söylenilmişti diye hatırlıyorum bulabilirsem atarım kanıtı) .

Kishimoto bu seriyi 2 fazlı düşünmüş kendi dediğine göre 1 yıl (1 sezon) ve 5 yıl(çoğu battle shounen yazarı için bu durum böyle bu arada). Ayrıca Sasuke'nin Naruto'nun rakibi ve Sakura'nın da olası aşk/sevgi alakadarı olarak editör tavsiyesi ile eklenildiğini de biliyoruz.

Nitekim, Kishimoto'nun kafasında bir Sasuke yoktu. Bir Sasuke olduktan sonra da abisinden intikam alma noktasına geldikten sonra Sasuke ile ne yapacağına dair bir fikri yoktu.
Ancak seri çok popüler olunca ve bu Naruto Vs Sasuke düşman kardeşler çok da tutunca. Sasuke VS Itachi'den sonra Sasuke'yi karanlık tarafta kalmasına devam etmesi gerekiyordu. Çünkü serinin devamında Naruto ve Sasuke'nin tekrar arkadaş olup gelecek tehditlere beraber karşı koymaları tasarlanmıyordu .Çok eskiden beri serinin son savaşı Sasuke VS Naruto olacak denilmişti.

Ancak Sasuke nasıl karanlık tarafta kalacaktı hatta nasıl daha da kararacaktı ? İşte burada retcon geldi ve Itachi aslında bir melekti hikayesi yazıldı. Ve bu hikaye ile Uchiha'lar her zamankinden daha da büyük bir sempati kazandılar. Bir de serinin en popüler 3 karakterinden ikisi (Kakashi ve Sasuke) sharingan hatta mangekyo sharingan takınca. Uchiha mitolojisi diye bir şey hasıl olmak durumunda kaldı. Bu noktada da Akatsuki'nin lideri rinneganlı çıktı ancak sonra anladık ki asıl lideri sharinganlı hatta esas lideri direkt efsanevi Uchiha Madara !! Derken Uchihalar coştu. Ancak bu sefer de bir güçler ayrılığı ilkesi hamlesi hasıl oldu ? Neden çünkü bir tarafında Naruto'nun geçmişini temsil etmesi gerekiyordu ve Kishimoto burada Uzumakileri değil Senjuları seçti bununla birlikte Hashirama ve Tobirama da retcon yedi.

Bu sefer olay Uchiha Vs Senju oldu. Ancak o kadar klan var neden sadece bu ikisi ? Sorusuna da "Çünkü bunlar tanrılsal soydan geliyorlar" bahanesi geldi. Ve bu noktadan sonra Naruto kendi mucizesini yaratan bir baş karakterden bir mucizenin yarattığı baş karaktere geçti. Kishimoto hayır bu olsa olsa Naruto ile olurdu o özel olduğu için bu mirasa nail oldu vs düzeltmeleri yapmaya çalışsa da serinin akordu bozulmuştu bir kere. Eski ahenkli ve çok sesli ezgisini kaybetmiş yerine çok daha motomot bir ezgi gelmişti.

Peki bu yanlış karar yerine nasıl bir karar alınabilirdi ?

Burada iki seçenek giriyor devreye;

1.si Gerçekten Sasuke'yi Naruto'nun daima karşısında onun düşman kardeşi yapmak istiyor musun ?
2.si Itachi vakası sonrası Sasuke, köye ve Naruto'ya geri dönsün mü ?

Eğer 1.sini seçtiysen ? Kardeşi Sasuke karakterini baştan "Itachi'ye karşı olan nefreti ve de intikam duygusu haricinde 10 üzerinden 100000 lik çocuk" şeklinde tasarlamazsın. Başka kusurlar verirsin. Misal geçmişin çok şanlı bir klanının tek üyesi olarak bir ezikliğini kapatmak adına bir üstünlük kompleksi geliştirebilirdi mesela ? Buradan yola çıksaydı. Itachi'ye haddini bildirme haricinde olduğu şey olması için bir motifi olabilirdi. Örnekler çoğaltılabilir.

2- O zaman, Sasuke ekibe geri dönecekti. Bir takım olarak zorluklarla yüzleşeceklerdi. Şİmdi Naruto'nun hali hazırdaki halini okumuş insanlar için Sasuke'yi kötüler tarafında düşünememek çok garip gelebilir çünkü pek çok vakanın arkasındaki motif, Sasuke'nin karanlıkta kalmas idi. Sasuke ve Naruto baştan beri beraber olsa, bu iki güç ayrılmasa nasıl bu ikisine gelişebilecekleri ve büyüyebilecekleri zorluklar ve görevler tain edilebilirdi ?

Buradaki pek çok kişinin de dediği gibi Naruto evreni, dünyasının genişliğinden maximum faydayı sağlamanın çok çok uzağında kaldı. 5 ulus var diğer uluslar var. Hayvan diyarları ve bilinmez diyarlar var. İkilinin çözmesi ereken tonla fiziki ve de mental engel ve engebe yaratılabilirdi. Serinin hali hazırda güçlü olan politik, siyasal, sosyolojik, mimari ve de felsefi yanları böylece daha da güçlenirdi. VE Sasuke yanımızda olduğu için, tüm o Itachi melekti, Tobi Obito'ydu şeylerine gerek kalmayacağı için, bu sefer sorunlar sadece konoha içinde (hatta direkt uchiha içinde) sınırlanmayacak tüm NAruto dünyasını kapsayacaktı bu da yazarın diğer ülkeleri ve ninja köylerini işlemeye zorlayacaktı. Domino etkisi gibi yani.

3. bir versiyon daha var .. Sasuke ve Naruto'yu en baştan ayrı çizip, hiç bir araya getirmeyip bir kovalamaca içine sokup sonda arkadaş yapabilirdiniz. Bunun en güzel örneği Avatar Serisindeki Aang ve Zuko olayı.

Ayrıca iki çok farklı karaktere sahip olan 2 baş karakterin yanyana olup sorunları beraber çözmelerine iki güzel örnek de Gon - Killua ve Sakuragi-Rukawa denilebilir.

Nitekim, Naruto Vs Sasuke'nin bu kadar uzatılması, Uchiha ve Sharingan fetişi yarattı o fetişin yaratılması evreni daralttı çünkü tüm kötülüklerin ve iyiliklerin anası Konohadır gerisi anlamsızdır gibi oldu. Yani Naruto evreni DC evreni ise Konoha , Prime Earth gibi bir saçmalık oldu.

Hatta Akatsuki'nin bu kadar çabuk aradan çıkarılması bile Naruto V Sasuke'den dolayı yaratılan etkiden dolayı. Nitekim aklınıza gelebilecek hemen hemen her eksik ve hatanın kökenini bu yazım ve anlatım kararına bağlamak mümkün;

---------------------------------------------------

II. Bu anlatım kararının kötü yan etkilerinin haricinde kendi başına günah olabilecek diğer bir şey de (aslında gene bağlı, çünkü Sasuke ve Uchiha tarafı o kadar güçlendirildi ki Naruto o çalışarak bişiler yapan çocuk olarak kalamadı ama neyse) burada da bahsedilen Emek, Azim ve de Yaratıcılığın, Doğuştan Miras ile rekabetinin tamamen olmasa da büyük oranda çöpe atılması.

Bunun hakkında zaten söylenebilecekler konuda söylenmiş o yüzden çok uzaktmak istemiyorum.

Bi köye ait ninja ölünce klan sırları ortaya çıkmasın diye ceset yokediliyor denmişti zabuza arc’ında. Savaşlar ve ninja dünyası çok karanlık, ciddi gösterildi. Kakashi’nin naruto’ya “senden genç ama benden güçlü insanlar var bu dünyada” lafı evreni çok büyük gösterdi. Ama mangaka böyle bi evren kuramadı.

Bence belli ki adam dünyayı büyük gösterip onu işlemeyecekti, naruto ve sasuke’nin böyle bi dünyada geçen hikayesini anlatıp bitirecekti. Ama seriyi devam ettirip tüm dünyayı etkileyen şeyler yazmaya başlayınca bi baktık kakashi’yle dövüşebilecek bi avuç insan var. Diğer köylerde kage ve 2-3 jonin harici bi ninja tasarlanmamış. Hatta gaara ve kardeşleri part 1’de gennin’ken part 2’de köyü onlar taşıyor başka ninja yok :D
Bu kadar büyük olaylar işlenmemeliydi ya da diğer köylere ve evrene daha çok emek vermeliydi.

Naruto hiç ninjalık yapmadı zabuza görevinden sonra. Bence gösterilen evrene ters olan bi turnuva başladı. Ondan sonra sasuke’yi kovaladı ve akatsukiyle savaştı. Diğer köylere gitmediler, kültür değişikliğine, savaşların insanları nasıl etkilediğine şahit olmadılar. “Naruto köprüsü” gibi birçok şey olur, heryerde tanınır bu çocuk diye bekledim ben.

Kısaca, bir sürü ülkenin ve klanın olduğu bi dünyada birbiriyle her an savaşmaya hazır ninja ülkeleri olan bi mangaydı. Sonra naruto’nun sasuke’yi kovalaması ve akatsukiyle savaşmasını anlatan mangaya döndü.

Part 2 başında kum köyüyle arasında yaşanan da güzeldi (kageyi diriltme falan). Ama diğer köylere de gitmesini, görevler yapmasını isterdim. Sadece akatsuki olmamalıydı.

Tabi en büyük hatası edo tensei’dir. O çok belli bi cevap olduğu için onun haricindeki şeyleri yazdım.

Shippuuden'de dövüşlerin strateji,taktikten tamamen uzaklaşıp iyice dragon ball dövüşlerine dönmesidir.

Uzaktan birbirlerine chidoriler,rasengan shurikenler atmaya başladılar,başta o kadar göze batmıyordu ama 200 bölümü geçince biraz göze batmaya başladı

@Mergen

OP-Naruto kıyası ve seçilmişlik konularında güncel OP'yi okuduktan sonra hala OP savunabiliyor mudur acaba :D :D Eski tartışmamızı okurken aklıma geldi haha

Birçok hatası var nereden başlayacağımı bilemedim. Çoğu zaten yazılmış ama ben yine de beni rahatsız eden konuları paylaşayım.

Uchiha'ların hikayenin merkezine yerleştirilmesi. Bu evrenin potansiyelinin hiç olmasına sebep oldu resmen. Sırf bu yüzden yüzlerce bölüm Sasuke'nin peşinden gidildi, zaten ölmüş olan Madara tekrar diriltildi kötü adam eksikliğinden dolayı. Ayrıca yine öldü diye bildiğimiz Obito kötü bir hikayeyle seriye tekrar sokuldu. Bu Senju-Uchiha arasında ki kader savaşı diğer karakterlerin arka plana atılmasına, serinin kendi kabuğundan çıkamamasına neden oldu.

Göz jutsuları. Başlarda bu kadar tanrısal olmayan bir güçtü, zayıflıkları vardı. Daha başa çıkılabilir bir şeydi. Fakat sonrasında Mangekyo, Eternal Mangekyo ve onunda ötesinde Rinnegan ile beraber işin cılkı çıktı. Meteor çağırmalar, farklı boyuta ışınlanmalar, Susanoo gibi devasa power uplar vs. Bu denli bir güç sıçraması sanki farklı bir şey okuyormuş hissiyatı verdi bana. Kakashi sharingan kullandı diye günlerce hastanede yatarken savaş arcında Kamui sıka sıka gezmesi gibi tutarsızlıklarda doğurdu. Bununla beraber Byakugan'ın yabana atılmasını da unutmamak lazım. Diğer iki göz justusunun yanında unutuldu gitti.

Diğer köylerin zayıf kalması. Sanki her şey Konoha üzerine inşa edilmiş seride. Bu seriden büyük bir evren işleyişi beklememek gerektiğini anladık ama bari arada bu kadar fark olmasaydı. Bir Hokagelere bak bir diğer Kagelere. Konoha'nın joninleri de yine daha iyi. Hashirama'yı, Minato'yu falan salsak diğer köyleri tek başına temizleyecek gibi bir hava var. Biraz Bulut köyü fena değildi işte geri kalanı hayal kırıklığı.

Kötü karakterlerin çoğunun benzer geçmişlere sahip olması. Bu acıklı geçmiş olayı bir iki kere yapıldı mı güzel ama bu seride çok var maalesef. Üstelik kilit karakterler bunlar. Nagato, Obito, Konan, Gaara, Sasori, Madara, Kimimaro, Haku vs. Çoğunu Naruto konuşarak değiştiriyor. Naruto'nun herkese ulaşabilmesi artık işin gerçekçiliğini düşürüyor ve tahmin edilebilir bir hale geliyor. Bir kötüyle konuşmaya başladığında artık aynı senaryonun olacağını anlıyorsun. Daha fazla saf kötü görebilmeyi isterdim ben. Böyle olunca ne hissetmen gerektiği konusunda arada kalıyorsun.

Orochimaru gibi birinin harcanması. Öyle durumlara düştü ki serinin ilk yarısının ana kötü adamını artık ciddiye alamaz hale geldim. Önce Sasuke'den sonra Itachi'den ayar yedi. Savaşa geldiğinde artık çok bir katkı yapamayacağı da açıktı. One Piece'de örneğin önemli eski kötüler böyle bir muamele görmüyor. Yine itibarlarını koruyabiliyorlar bir şekilde örneğin Crocodile, Lucci. Ama Naruto'da serinin ana kötülerinden biri bile bu hale düşebiliyor.

Retconlar. Hepsini saymaya gerek yok ama en rahatsız edenleri Itachi hikayesi, Hiruzen'in ve Tobirama'nın gücü, Hyuga Klanının gücü, Sharingan'ın nadirliği, Ölüm Meleği Mührü, Sekizinci Kapının seviyesi, Uchiha tabletleri vb. liste uzayıp gider. Bunlar haliyle tutarsızlıklar yaratıyor ve çoğu konu geçiştirilerek cevaplanıyor, bahaneler yaratılıyor.

Kadın karakterlerin zayıflığı. Birçok kadın karakterin iyi işlenemediğini ve zayıf kaldığını düşünüyorum. Hem güç hem karakter olarak. Tsunade, Sakura gibi istisnalar var ama onlarında zirveye oynamadıkları açık. Hele ki karakter olarak çok problemliler. Sakura'yı zaten söylemeye gerek yok insanların nefretini kazanmış birisi. Onun dışında ki kadınlara da hiç önem verilmiyor. Hinata, Tenten, İno, Karin, Temari, Kurenai falan o kadar silik ki. Üç kadın karakterin aynı erkeğe aşık olduğu, aşk üçgeni yaratmak dışında doğru düzgün bir şeye işe yaramadığını gördük. Kishimoto'nun kadınlara bakış açısı sıkıntılı bence.

Bu biraz kişisel bir eksi olacak. Serinin edgy havası. Özellikle Sasuke üzerinden verilen bu havayı sevemedim bir türlü. Yaşım öyle büyük olmamasına rağmen ergence geldi bana çoğu zaman. Serinin komedi yanının, eğlencesinin düşmesine sebep oldu bu edgy hava. Filler bölümler ile kıyaslayınca hatta baya fark belli oluyor. Depresif bir Naruto ve Sasuke görmek bir yerden sonra yoruyor insanı.

Savaş arkında birçok problem vardı zaten. Hepsini tek tek yazmak çok uzun olur. Neji'nin bir anda hikayeden çıkarılması, Naruto ve Sasuke'nin aldığı devasa power up. Hikayenin kendi teması ile çelişmesi. Naruto'nun kader ile ilgili verdiği mesajın boşa çıkması. Hiç gerek olmayan bir reenkarnasyon meselesi, gözlerin oyuncak gibi takıp çıkarılması, Obito'nun taraf değiştirmesi, savaşların artık eski havasından uzaklaşması, Madara'nın gittikçe şişirilmesi ve tabi en sonunda da Kaguya için kötü bir twist ile harcanması. Son ana kadar final kötüsü gibi gösterip bir anda bu şekilde aradan çıkarmak nereden baksan ucuz bir yazarlık gibi. Gerçekten Madara'yı nasıl yenileceğine dair bir senaryo yazamadığı için bunu yaptığını düşünüyorum. Özensiz bir Kaguya savaşından sonra serinin bitimini Naruto ve Sasuke savaşı ile olacağını söylediği için yine aniden kötü tarafa kayan bir Sasuke gördük mecburen. Son savaş nispeten daha iyiydi ama artık o noktada yaşanılan hayal kırıklıklarından ötürü beklenen etkiyi veremedi bana.

Daha yazsam yazarım ama bu kadarı yeterli. Naruto çok daha iyi bir seri olabilecekken potansiyelini kullanamamış bir eserdir benim gözümde ne yazık ki. Yine de bu kadar yazdığıma göre bende yer edebilmiş bir eser olduğunu da hatırlatmak isterim. Naruto'dan nefret etmiyorum sadece ikinci yarısı ile beraber bende büyük hayal kırıklığı bıraktığı için bu kadar doluyum seriye karşı.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Önemli yerler genelde konuşulmuş zaten.Ben de beni rahatsız eden bir şeyden bahsedeyim.Belki de bunu bu bir hata veya eksiklik degil de yazar tercihi olarak da değerlendirebiliriz.Naruto Dünyasının içi doldurulamadı/doldurulmadı.

Dünyanın içinin doldurulamaması veya doldurulmaması(yazar tercihi) ile şunu demek istiyorum.
Coğrafi olarak bakalım mesela.Naruto dünyası oldukca büyuk aslında.Belki de gerçek dünya kadar büyük.Okyanuslar,denizler falan var.Büyük uluslardan başka onlarca kücük ulus var.Ama biz seri boyunca sadece Konoha'yı(bu da hep belli birkaç mekan), savaş arcında savaşın geçtiği yerleri bi de bazi arclarda birkaç yeri de özensiz bir şekilde gördük(yağmur köyü hariç.Orası güzeldi bence).Belki de evrenin 1000000 da 1'ni falan görmüşüzdür.Tamam One piece gibi sırayla Dünya'yı gezip, bilgisayar oyunlardaki gibi Dünya haritasını yavaş yavaş aydınlatsınlar demiyorum, o da OP'in tarzı ama bu kadar da her şey karanlıkta bırakılmamalı bence.Kum köyünün bile içine hiç girmemiş olabiliriz mesela.

Kum köyü demisken, yine köylerin içi insan gücu olarak da bomboş bırakıldı.Mesela koskoca kum köyünden ne bi klan adı, ne başka bir şey, hiç bir şey bilmiyoruz.Sadece Gaara ve kardeşleri.
Bu köylerin içlerinin boş bırakılması sonucu, seri sonunda, bir Kage'nin köyündeki geri kalan herkesin toplamından daha güclü olması gibi bi durum oluştu.

Kısaca seri tümüyle kişiler üzerinden ilerledi.Bu kotü bir şey demiyorum yazar tercihi olarak da görülebilir ama hiç olmazsa büyük olayların(geçmişteki savaşlar gibi), büyük köylerin falan içi daha özenli doldurulmalıydı.Yine son savaşta toplanmış 80.000 bin kişilik shinobi ordusunun içi bomboştu.Büyük klanların içi boştu.Tarihi boşluklar vardı vs gibi devam ettirilebilir.