Yazılanlara şeytanın avukatlığını oynamak gerekirse; yenilenebilir enerji kaynakları:
- Normalde üretici ve tüketiciler ile bunlar arasında tek yöne ve hiyerarşik olarak bağlantılı olan şebeke yapısını değiştirdi. "Prosumer" adını verdiğimiz, hem tüketici hem de üretici görevi gören yapılar oluşturdu ve bu yapılar yüzünden şebeke yapısı iki yönlü ve dağınık olmaya başladı. Bu tarz bir şebekenin kontrol edilmesi halihazırdaki şebekelere göre çok daha zor ve bu da akıllı şebekeler dediğimiz yapılara yol verdi. Akıllı şebekeler; dinamik ve kritik olarak zamana bağlı işlemler yapıyorlar.
- Doğası gereği düşük eylemsizliğe sahipler. Bir şebekenin eylemsizliği ne kadar yüksek ise; ani değişimlere, saldırılara veya bozukluklara karşı o kadar çok hata payı ve akıllı şebekeye işini yapması ve şebekeyi dengelemesi için o kadar çok zaman veriyor. Hem kontrolün zorlaşması hem de hata payının azalması şebekeleri her zaman olduğundan daha fazla güvenilmez kılıyor. Bunun aksine nükleer enerji santralleri, normal santraller gibi, yüksek eylemsizliğe sahipler ve bulundukları şebekenin hata payını arttırıyorlar.
- Enerji üretim kapasiteleri açısından güvenilir değiller. Doğa koşullarına göre ürettikleri enerji çok oynuyor. Nükleer enerji ise zamanın tamamına yakın bir kısımda tam kapasite ile çalışıyor. Tüketilen enerji zamana göre büyük farklılıklar gösteriyor, dip ve tepe zamanlarına sahip. Şebekenin her an bu istekleri karşılaması gerektiğinden dolayı bizim için büyük varyans ile X enerji üreten yenilenebilir enerji kaynağının ve az varyans ile X enerji üreten nükleer enerji santralinin değeri farklı, ikincisi daha değerli.
- Yukarıdaki sorunla olabildiğince başa çıkabilmemiz için bataryalar üretmemiz ve enerjiyi bunda saklamamız gerekiyor. Bu bataryaların yaşam süreleri sınırlı ve üretimlerinin karbon ayak izi ihmal edilemez.
Bunlar dışında; doğaya karşı olan etkisi ve kullanımının artırımı için gerekli politikaların hayata geçirilmesi gibi konuşulabilecek başka konular var ama ben şu anki halinde, yatırımın yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklandırılmasını ve nükleer enerji ile birlikte kullanımını gerekli buluyorum.