Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Genel NBA Genel Sohbet & Tartışma Başlığı

1580067590_587325_1580080005_noticia_normal_recorte1.jpg

Trajik bir kaza ile hayata gözlerini yuman efsanevi oyuncu ve kazada ölen kızı ve onların arkadaşları için allahtan rahmet, sevenleri için baş sağlığı diliyorum. Bugün maç oynatan NBA yönetimine de kafam girsin.

22 sezon ardından, Covid-19 'un da lige hız kestirmesiyle. Bunca yıl uçuşta olan Vince Carter sonunda dünyaya iniş yaptı. Ve emekli olduğunu açıkladı.

Bu benim için ekstra duygusal çünkü; sanırım lige doksanlarda girmiş son oyuncu da ligi bıraktı. 2000 li yılların başlarında superstar olup da hala oynayan biri kalmadı sanırım. Duncan, Nowitzki falan da bırakmıştı zaten.

Ve bununla beraber; çocukluğum ve gençliğim NBA'den tamamen elini, eteğini çekmiş oldu çok tuhaf bir his...

99-07 yılları arası arka arkaya 8 kez all-star (Bunların 5'inde sanırım ilk 5 idi) .
16 Sezon arka arkaya maç başına çift haneli skor üretmiştir. Bunların 10 tanesinde ise 20+ sayı ile bitirmiştir.
22 sezon'un hiç birinde maç başına 15 dakikanın altına düşmemiştir. 22 Sezonda 1541 maç sonunda 25000+ sayı 6000+ ribaund 4000+ asist üretmiştir. Bu rakamlar çok özel rakamlardır. Hele ki Kariyerinin son 11-12 yılını bench oyuncusu, rol oyuncusu geçirerek bu rakamlara ulaşmış olmak daha da zor.
Yılın Çaylağı Ödülü. Yılın En İyi Çaylak Beşi ve de 2 kez NBA'in en iyi beşine seçildi.
1 tane de efsanevi smaç şampiyonluğu var 2000 yılında. 1 tane de olimpiyat altını var.

Bu rakamları geçen isimler Jordan, Kobe, LeBron, Oscar Robertson, Dr.J gibi efsaneler. Top 10-15 içerisindeki isimler. Tabi bu istatistikleri yakalamak için 22 sezonu vardı ancak bunun son 10 sezonunu ilk 5 başlamadığını düşünürsek. Kariyerinin son 10 sezonunu maç başına 22-23 dakika ortalamayla oynadığını tüm totalde ise maç başı dakika ortalamasının 30'a düştüğünü düşünürsek bence yine de ne kadar özel olduğunu kariyerinin ilk 10 yılının ne kadar harika olduğunu hatırlatıyor bence.

Maç başı istatistikleri: Maç başına 30 dakika da %43.5 genel şut %37 Üçlük yüzdesiyle 16.7 sayı 4.3 ribaunt 3.1 asist 1 top çalma 0.6 blok 1.7 top ç.alma ile oynamış.

Kariyerinin en peak yılının istatistikleri ise Toronto yılları = 6.5 sezonda maç başına 37.5 dakikada %44.6 şut %38 üçlük 23.4 sayı 5.2 rib 3.9 ast 1.3 tç 1 blok
New Jersey yılları = 4.5 sezonda maç başına 37.9 dakikada %44.7 şut %37 üçlük 23.6 sayı 5.8 rib 4.7 ast 1.2 tç 0.5 blk

Kariyerinin ilk 11 yılının nasıl geçtiğini de böylece anlayabiliyoruz.

Topun eline en çok yakıştığı isimlerden idi. Tarihin en iyi smaçörü.

Flying Man, Sunshine, Air Canada, Vinsanity, The Prince, Half Man Half Amazing lakapları ile de akıllara kazındı Vince baba.

Bu sezon korona sebebiyle aşırı zor olacak dedikoduları dönüyor. Maçlara ne kadar etki eder dersiniz?
Valla NBA hala tüm oyuncuları güvenlikler konusunda ikna edemedi ve bazı önemli oyuncuların testleri pozitif çıktı. Ortalık karışık açıkçası.

Aynen oyuncular pozitif çıkınca illaki psikolojik olarak düşüş yaşayacaklardır.Merakla bekliyorum.

Ben bu senenin sonuçlarına, ödüllerine hep şaibeli bakacağım ve çok ciddiye almayacağım açıkçası.

NBA lig sönmesin diye her türlü deveye her türlü hendeği atlatabilir. Geçmişte örnekleri var. 1999 daki 50 maçlık lokavt sezonunu ve o sezon olanları insanlar çok ciddiye almamışlardı. Bu sezonda benim için öyle. Çünkü aşırı dramatize ettiler.

Ben bu senenin sonuçlarına, ödüllerine hep şaibeli bakacağım ve çok ciddiye almayacağım açıkçası.

NBA lig sönmesin diye her türlü deveye her türlü hendeği atlatabilir. Geçmişte örnekleri var. 1999 daki 50 maçlık lokavt sezonunu ve o sezon olanları insanlar çok ciddiye almamışlardı. Bu sezonda benim için öyle. Çünkü aşırı dramatize ettiler.
Heyecan olmayınca anlamı kalmıyor ||

Play-Off ilk raunt özetlerini izledim de . LBJ bir kez daha mental olarak en zayıf süperstar olduğunu gösterdi. iki kere takımını bırakıp sahayı terketti adam. Yuh yav.

Çaylak sayılacak dönemlerinde iki kişiyi çok sevmiş ve büyük oynayacaklarını tahmin etmiştim. Kumpo ve Doncic yanılmadım. 2 senedir bakamıyorum. Ama NBA'de en sevdiğim şey bir basketbolcunun potansiyelini tahmin edip, gelişimini görmek. Bu sene çatır çutur izleyeceğim. Yeni çaylaklar ve yeni ağabeylerin dönemi geliyor. @Nabu katılıyorum, LBJ'in de dönemi kapanmış artık.

2021 Hall of Fame töreni konuşmalarının hepsi çok güzeldi (Pierce hariç :D Klasik bir Kaliforniyalı olduğunu gevşekliği ile gösterdi ).

Ayrıca benim açımdan çok özel bir sınıftı. 2000li yıllarda hep bir başkasının altında gölgede kalan ancak aslında çok özel oyuncular olan isimlerden 3 tanesi vardı. P. Pierce, B. Wallace ve Chris Webber.

Bu isimlere biraz değinmek isterim;

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Chris Webber maalesef NBA tarihinde en fazla all-star PF üretilen yıllarda bir PF oyuncusu idi.

Tim Duncan, Kevin Garnett, Dirk Nowitzki, Karl Malone, Elton Brand, Rasheed Wallace, Paul Gasol, Zach Randolph, Antonio McDyess, Kenyon Martin, Amare Stoudmire, Antoine Walker, Antwan Jamison, Chris Bosh, Jermaine O'Neal, Shareef Abdur-Rahim ve daha niceleri

Bunların hepsi All-Star oldu ve hepsi 2000ler de oynadı ve hepsi PF idi. Böyle bir rekabet ortamında Chris Webber 99-05 yılları arasında.

Duncan ve KG'nin arkasından gelen 3. isimdi. Ve bu isimler arasında Karl Malone'dan sonraki en yaşlıları idi. Eğer 2005 yılındaki ağır sakatlığı olmasa En iyi PF'lerin yetiştiği çağın en iyi ilk 5 PF'sinden biri olmayı uzun yıllar sürdürebilirdi. Ve aralarındaki belki de en komple olanı oydu. Gerçekten çok gecikmiş bir karar ve gerçekten çok underrated bir oyuncu.

Webber'ın sadece 5 kere All-Star olması da bir insanlık suçudur; All-Star olamadığı bazı yılları örnek vereyim.

97-98 Sezonu: %48 Şut yüzdesi ile 71 maçta Maç başına yaklaşık 40 dakika süre alıp, 22 sayı 9.5 ribaunt 3.8 asist 1.6 blok 1.7 top çalma, O Sene onun pozisyonun da oynayan All-Star olmuş isimlerden örnek vereyim;

Shawn Kemp -> 18 sayı 9.3 ribaunt 2.46 asist 1.35 blok 1.1 top çalma
Rik Smiths -> 29 dakika da 16.6 sayı 7 ribaunt 1.4 ast 1.2 blok
Jayson Williams -> 65 Maçta maç başına 35 dk'da 13 sayı 14 ribaunt 1 asist

Sizce Webber mı bu üçlüden biri mi ?

2004-05 sezonu -> All-Star maçına kadar (yani takas olana kadar) 46 maçta maç başına 36 dk süre alıp %45 genel şut yüzdesi ile 19.5 sayı 9.7 ribaunt 5.5 asist 1.4 top çalma 0.8 blok (Bu ağır sakatlık sonrası bir önceki sezon 60'a yakın maç kaçırmış 31 yaşındaki Webber'ın ortalamaları)

O sezon onun pozisyonunda all-star olan diğer isimler;

Rashard Lewis -> Maç başına 38 dakikada %46 şut yüzdesi ile 20.5 sayı 5.3 ribaunt 1.3 asist 25 yaşında
Shawn Marion -> Maç başına 38 dakika da %47 şut yüzdesi ile 19.3 sayı 11.3 ribaunt 1.9 asist 2 blok 1.4 top çalma (hak edilmiş bir all-star ama Webber ile aralarında çok fark yok) (26 yaşında)
Amare Stoudmire > %56 şut yüzdesi ile 26 sayı 8.9 rib 1.6 asist 0.9 top çalma 1.5 blok (23 yaşında)

Webber pozisyonunda değil ama durumun acınasılığını göstermek adına diyeceğim Manu o sene 16 sayı 4.4 rib 4 asist ortalamarı ile All-Star oldu.

Şimdi bana söyleyin Webber All-Star olmayı hak etmemiş mi ?

2005-06 sezonu Webber -> (Yeni bir takımda 32 yaşında, sakatlıklarla boğuşurken) 75 maçta maç başına 38 dakika süre alıp %44 şut yüzdesi ile (bence tek kötü ortalaması bu) 20.2 sayı 9.9 ribaunt (yani neredeyse bir 20-10 sezonu) 3.4 asist 1.4 top çalma 0.8 blok

O sezon onun pozisyonunda All-Star olanlara bakalım;

Rasheed Wallace -> 31 yaşında 80 maçta maç başına 34 dakika süre alarak maç başlına %43 şut yüzdesi ile 15 sayı 6.8 ribaunt 2.3 asist 1 top çalma 1.6 blok ? Sırf 2 yıl önceki şampiyon Detroit'in, doğu 1isi takımın bir oyuncusu diye All-Star oldu. Yoksa istatistikler bildiğin bir rol oyuncusu istatistikleri

Chris Bosh -> 21 yaşında 70 maçta maç başına 39 dakika süre alarak maç başına %50 genel şut yüzdesi ile 22.5 sayı 9.2 ribaunt 2.6 asist 0.7 top çalma 1.1 blok

Söyleyin bana Webber neden All-Star olmamış ?

Hatta ve hatta daha da ileriye götüreyi bu işi. Yılın Çaylağı seçilen Chris Webber'ın çaylak yılı ortalamaları;

76 maçta oynayıp(hepsinde ilk 5) maç başına 32 dakika da %55 genel şut yüzdesi ile 17.5 sayı 9.1 ribaunt 3.6 asist 1.2 top çalma 2.2 blok ortalamaları ile oynamış 20 yaşındaki Webber. Peki o sene onun pozisyonunda All-Star olanlar ?

Cliff Robinson (çok saydığım bir oyuncudur) -> 82 maçın 68'inde ilk 5 başlıyor maş başına yaklaşık 35 dakika süre alıyor %45 genel şut yüzdesi ile 20 sayı 6.7 ribaunt 1.9 asist 1.4 top çalma 1.4 blok top çalma ve sayı hariç geriye kalan her ana istatistikte Webber tokatlıyor

Dany Maning -> All-Star arasındaki takasına kadar; yaklaşık 24 sayı 7 ribaunt 4 asist 1.2 top çalma 1.2 blok ile oynuyor. Rakamlar etkileyici kesinlikle ancak sorun şu. Danny Manning o sıralar ligin en kötü 3-4 takımından birinde oynuyor ve takımın tek skor opsiyonu. Oynadığı takımın o sezonki galibiyet-mağlubiyet rakamlaı 27-55 Golden State'in ise (Webber'ın takımının) 50-32. Ve takımda Latrell Spreewel ve Chris Mullin gibi 2 all-star var. Ona rağmen 20 lik Webber bu istatistikleri koparıyor.

Doğu konferansında o sezon all-star olan Charles Oakley ile Horace Grant'in istatistiklerini üst üste koysan 27 sayı 23 ribaunt yapıyor anca. 15-11 Horace 12-12 Oakley :D

98-99 sezonu lovakt sezonu ile All-Star oynanmadı zaten. Onu çıkarsak; Webber kesinlikle 5 değil 8 kez all-star seçilebilecek kalibre de bir kariyere sahip.

Çok maç kaçırdığı ancak ortalamalarının iyi olduğu 3 sezon var eğer onlarda sağlıklı olsa en az 10 kez All_Star seçilecek kalibre de bile diyebiliriz. Özel bir kumaştı.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Paul Pierce ise gösterişsiz oyunu, düşük atletizmi ve zayıf bir takımda oynaması sebebiyle zamanında kendi akranı diğer süperstarlar olan Vince Carter, Trach McGrady, Kobe Bryant ,Ray Allen, LeBron James,Carmelo Anthony, Kevin Durant gibi isimlerin gerisinde kaldı. Hatta bir ara Jerry Stackhouse, Michael Finley, Joe Johnson gibi tiplerin bile gerisinde görüldüğü oluyordu.

Ancak kariyer olarak Pierce Carter, McGrady, Carmelo Anthony gibi aşırı spektaküler dünya da milyonlarca fanı olan 2 oyuncudan çok daha iyi rakamlara ve başarılara sahip.

Atletik ve spektaküler değildi ancak hilebazlığı, ayak oyunları ve de temel yetenekleri ancak Kobe ve Michael gibiler ile kıyaslanabilecek türdendi. Ancak bu ikisinden de çok daha yavaştı. İşini ağırdan alır ama sonuca bir şekilde ulaşırdı. Hak etmişti. Her ne kadar şu aralar mirasını yok etmeye uğraşsa da.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ve bence saydığım 3 isim arasında en özeli olan Ben Wallace.

Draft edilmemiş ilk Hall of Famer oldu reis. Ben Wallace draft bile edilmedi. Koleje de burs ile değil eski bir NBA oyuncusunun tavsiyesi ile girmişti. Çünkü Ben Wallace'da hücuma dair hiç bir şey yoktu. Şut atamaz, drippling yapamaz, pota altında post up yapamazdı. Ama harika bir takım oyuncusu, lider ve de savunmacı idi.

Hücum gücüyle ön plana çıkan 4 All-Star'lı Shaq-Kove + Payton-Malone dan oluşan Lakers'ı 2004 finalleridne 4-1 yendiklerinde her ne kadar finaller MVP'si Billups seçilse de herkes biliyordu ki en büyük pay Big-Ben'in idi. Pozisyonu için kısaydı big Ben. LeBron James'den sadece 3-4 cm daha uzun ama pivot oynuyordu.

Çok da temiz oynuyordu. Kariyer blok ortalaması, kariyer faul ortalamasından fazla olan tek pivot. 4 kez yılın savunmacısı seçilen ve pek çok kez ribaunt ve blok krallıkları yaşayan Wallace. Draft bile edilmeyen, onun bunun ittirmesi ile NBA'e haspel kader girebilen adam. Artık bir Hall of Fame.

Herkesin konuşması 16-18 dakika civarlarında sürerken. Ben Wallace karakteri gibi kısa ve öz tuttu 5 dakika da olayı bitirdi :D (tabi konuşma bozukluğu olması da etken) .

Bu arada Ben Wallace 4 kere all-star sayılsa da all-star seçilmediği 2001-02 ve de 2006-07 sezonlarında da gayet hak ediyordu.

Çocukluğumun kahramanlarının ödüllendiriliyor olmalarını görmek büyük sevinç.

Chris Bosh miami'deki big 3 'nin en çok hakkı yenen ismidir ancak bence o takımın kalbi idi ve konuşması Hall Of Fame konuşmaları arasında en güzellerinden biriydi bu arada.

Bird sanırım futbolun Iniesta'sı. Top sürüyor, pas veriyor isabetli şutlar atıyor. Dikkatimi çeken bir diğer şey de Jabbar'ın hook'ları ve Lakers'ın bu video'ya epey katkı sağladığı oldu. MJ'e zaten söylenecek söz yok.

Bu sene Celtics belediye kamyonu gibi önüne geleni toplamış. Sezon başladığından beri üstlerinde bi lanet var zaten dün de Dallas'a verdiler Doncic'in beezer beateri sayesinde.

Tatum da epey düşük performans gösteriyordu da bu sefer iyi oynadı 32 sayı yapmış.. Tabii LeBron posterleyen Tatum heyecanı yok hala baya defansif oynuyor

Sonunda NBA için biraz da olsa umut ışığı belirdi. Bundan daha da fazla fiziksellik getirilmeli.

En büyük profesyonellerin, en harika atletlerin ve de adil sporcuların başında gelen harika bir kariyeri 21 yıl boyunca aynı takımda taşıyan koca adam Dirk. Sen bu töreni fazlasıyla hak ettin.

Tarihin en iyi 75 oyuncusunun NBA'in 75. yılında izleyicilerle buluştuğu bu All-Star arası harika idi. Her ne kadar üçlük yarışması hariç cumartesi gecesi etkinliklerinin alayı rezalet olsa da. Her ne kadar maç kofti olsa da 0 efsanelerin bir araya gelişi inanılmazdı ve özellikle Jordan reis, bildiğin olimpus dağından inip ölümlülerin arasına karışmış bir tanrı gibiydi. Alpha'lık akıyordu.

Öncelikle bu 75 içinde olmayı hak etmeyenleri söyleyeyim;

Emekli oyuncular arasından olmaması gerektiğini düşündüklerime bakacak olursak;

1996 yılındaki En iyi 50 oyuncu seçimlerinde seçildiği için otomatikman burada kendine yer bulan Wes Unseld aşırı abartılmış bir karakter. Yani bu adam nasıl top 50 seçildi inanamıyorum kaldı ki bence top 75 de dahi yeri yok.

James Worthy seksenler showtime Lakers takımında (harika bir açık saha hücum ve fast break takımı yani) çok iyi bir bitirici olmak hariç bir olayı olmayan biri. Yani Magic ve Kareem ile aynı takımda sırf 3 şampiyonluk gördü diye sadece 2 kere all-nba olmuş (onu da gene takım zoruyla olmuş) biri nasıl Top 75 ?

Bir diğeri de Bill Walton. NBA'in bir türlü peşini bırakmadığı "What If" hikayelerinden birisidir Walton. Eğer sakatlanmasaydı şöyle büyük olurdu böyle büyük olurdu vs. Ya kardeş ama sakatlandı . Ve bireysel başarılar anlamında Top 50 ya da Top 75 değerlendirmesine almak için çok vasat bir kariyeri var. Yani top 100 dahi eder mi emin değilim.

Hali hazırda oynayan oyunculara gelirsek;

Lillard için çok erken ve Davis ise çok vasıfsız. Davis 9-10 yıldır NBA de ancak oynadığı maçları toplayına 6 sezonun biraz üstünde çıkıyor yani bu adam o kadar çok maç kaçırıyor ki. Ne gibi takımsal ve bireysel başarıları olursa olsun bu kadar istikrarsız birini bu kadar genç yaşta bu kadar prestijli bir listeye niye sokarsın ?

Lillard ve Davis kesinlikle hak etmiyorlar.

Haa 2 tane de sorgulanabilir olan var. Westbrook ve Carmelo Anthony. İkisi de çok iyi kariyer istatistiklerine ve de uzun yıllara yayılan "zirve dönemlerine" sahip. Westbrook'da bir tane de oldukça şebekce kazanılmış bir MVP ödülü var. Bunun haricinde ne takımsal ne bireysel ete dişe değer bir başarı yok. İşin kötüsü karakterleri de çok çok zayıf isimler.

Nitekim elimizde kesinlikle listede olmaması gereken 5 , biraz tartışmalı olarak da 5+2 kişi var.

Peki dışarıda kalanlar arasında kim kesinlikle burada olmalıydı ?

Artis Gİlmore, Dikembe Mutombo, Dwight Howard, Vince Carter, Pau Gasol, Tracy McGrady, Ben Wallace, Tony Parker, Chris Bosh, Bernard King, Alex English hepsi ilk 5'den daha iyi seçimler ve bazıları diğer bahsettiğim ikiden de iyi.

bu arada ESPN tabi her zamanki gibi bu etkinlikten bile bir çatışma ve rant sağlamaya çalıştı ve bu 75 kişiyi kendince bir sıraya soktu. Sıralamada saçmalık bu arada :D Reggie Miller > Clyde Drexler mı dersin james worthy > dennis rodman mı dersin. Saçma sapan bir liste. Top 10 'i ise ayrı bir tartışma konusu.

Bir ara ben kendi Top 10'umu hatta 100'ümü paylaşmayı düşünüyorum hayırlısı :D

NBA Top 75 listesine giren oyuncuların sadece 11 tanesi aktif olarak hala basketbol oynayan isimlerdendi. Ve bunların 4 tanesine Lakers sahip. Ve bunların lideri olan kişi aktif oyuncuların en iyisi denilen hatta kendisini GOAT ilan eden birisi.

Ancak taraftardan aldıkları tepkilere bakın. LBJ dönemi NBA , modern tarihinin en düşük izlenme ratinglerini aldı ve bu Curry ile gelen 3 sayılık basketbolu da bunu daha da geriye götürdü. NBA bu sevdadan ne zaman vazgeçecek acaba. Yakında Euroleague ile birleşmesi gerekecek böyle giderse yoksa expense kısmını karşılayamaz hale gelecek.

Ancak şu bir gerçek LBJ tarihin en disgraceful süperstarı. Adam şampiyon olduğunda "Daha çok saygıyı hak ediyorum" demişti. Saygı talep edilmez, kazanılır. Bak şu haline hak eden bir yanın var mı acaba :D

Kendi evi Cleveland'da All-Star gösterisinde Kobe, Magic, Kareem gibi isimler daha çok alkış aldı LBJ'den. Jordan zaten 15-20 dakikalık ziyareti ile tüm all-star'I fethetti , kendi şovuna çevirdi.

NBA keşke bunca yatırımı ve de PR'ı LeBron gibi birine harcamak yerine ligin raytinglerini düşünseydi.

Hiç bir büyük süperstar kendi seyircisi tarafından yuhalanmamıştı. Lakers özelinde konuşursak böyle bir şeyin Magic, Jerry West, Shaq, Kobe için olmadığını zaten biliyoruz. Ron Artest gibi Robert Horry gibi, Lamar Odom gibi James Worthy gibi daha rol oyuncusu isimler bile şu an Lakers'da LBJ'den daha çok seviliyor ve sayılıyorlar.

Nitekim; Kral Çıplak !

Şu video altında, kanalın içerik üreticisi ile tartıştık. Ben Kobe'nin hiç de underrated olmadığını hatta kariyerinin özellikle son yıllarında Black Mamba mentalitesi akımıyla, basınla daha iyi ilişkileri ile vs vs çok daha popülerleştiğini, kariyerinin bir döneminde overrated bile olduğunu ancak şu an adil bir şekilde değerlendirildiğini belirttim. Videoyu yapan kişinin iddiası Kobe'ni bir NBA Top 5 oyuncusu olması ancak bu ihtimamın gösterilmemesi.

Ve benim mesajıma da "Kobe koca bir 10 yılın skorda lideridir ayrıca pozisyonunun da en iyi defansif oyuncusudur. 10 yıla 7 final 5 şampiyonluk 1 season 2 finaller MVP'si 2 sayı krallığı sığdırmıştır 11 kez arka arkaya da MVP oylamasında ilk 5 içinde yer almıştır bu da tarihteki 3. en çok MVP oylamasında Top 5 içinde olmadır." diye bir iddia ile geldi.

Birincisi dikkatinizi çekecek olursa abimiz Kobe'nin hiç bireysel istatistiklerine ya da "maç başı" istatistiklerine bakmadan ya da kaç yıla kaç ödül sığdırabildiğine bakmadan sadece kümülatif istatistiklere bakmış. Bu kümülatif istatistikleri önemseme olayı son dönem çok arttı çünkü LBJ şu koca sezonu bu kümülatif istatistikler için oynadı denilebilir hatta bunun için savunma da sıfır olmayı geç -10 olmayı bile göze aldı. Nedir kümülatif ? Toplam rakamlardır. Bilmem kaç sezonda elde ettiğin toplam sayı, toplam ribaunt vs gibi. Ancak kümülatif istatistikler her zaman oynadığı kulüp ve de fiziki form anlamında (yani sezon kaçırtan cinsten sakatlıklar yaşamamış, en azından prime'ında yaşamamış) "şanslı" olanları ön plana çıkartır. Total istatistiklerin bir güzel yanı da lige genç girenlere avantaj verir. LBJ lige 18, Kobe 17 yaşında girdiler. Kobe NBA'de 20 sezon oynadıktan sonra bile hala 37 yaşında idi. Jordan, Chicago Bulls ile oynadığı 12 sezon sonunda basketbol bırakırken yaşı 36 idi bilmem durumu anladınız mı ? Ya da Dwyane Wade üniversite takımında 4 yılının tamamını oynadığı için lige yaşlı girmiştir. Zirveden sonra düşüşe geçişi bu sebeple LBJ çok önce olmuştur vs vs. Ha elbette Kobe ve LBJ'nin inanılmaz çalışma ve kendilerini geliştirme etiklerinin bunda muazzam bir katkısı var. Ancak şans, genç , yaşta lige geliş ve de kazanan kulüplerde oynuyor olmak kümülatif istatistiklerde sana çok çok çok büyük avantaj sağlar.

Dikkat ederseniz rahmetli Kobe'nin top 5 oluşunu savunurken adam hep kümülatif istatisklerle çıkagelmiş. İşte 7 final 5 şampiyonluk işte , 15 kere all-nba olma, 18 kere all-star olma, mvp oylamasında 11 kere Top 5 olmak vs vs . Bunlar kariyerin uzun olduğu için yapabildiği şeyler, çok dominant olduğu için değil.

Ve bu içerik üreticisi arkadaşın bence en büyük yanlış yaptığı yer "Jordan ve Bill Russel hariç Kobe'den daha iyi bir 10 sene geçirmiş oyuncu yoktur" açıklaması. Abinin kastettiği 10 sene (decade) 2000-2010 . Yani 2 sayı krallığı, 1 sezon MVP si, 7 final 5 şampiyonluk 2 kez finaller MVPsi gibi inanılmaz başarıları sığdırdığı aralığı söylüyor. Ancak sorun şu Kobe'nin kariyeri iki tane 10 yıldan ibaret :D Diğer 10 yılı görmezden mi geleceğiz ? Bir daha bırak final oynamayı play-off'larda 2 .turu bile sadece bir kere görebilen Lakers 'ı konuşmayalım mı ?

Kaldı ki Kobe'nin bu 2000-2010 arası 10 yılından daha etkileyici 10 yıllık performanslar da var. Nitekim burada da sıkıyor. Ancak Kobe'den daha iyi örnekleri göstermeden önce Kobe neden bir Top 5 oyuncusu değil onu anlayalım ve bunu anlarken de burada kastedilen "Top 5" tanımının NBA'in en iyi top 5 kariyer/kazananı olduğunu anlamak gerek. Yoksa olay mentalite, temel beceriler, yetenek, birebir basketbolu hatta argo tabirle "en iyi topçu kim ?" sorusu olsa o zaman evet Top 5 için Kobe'yi kesinlikle düşünebilirim. Ancak burada hem ne kadar iyi oyuncu olduğu ancak hem de bunu ne kadar kâra dönüştürebildiği yani kazanabildiği bunu yaparken de kazanmanın ana faktörü oluşunu yani dominasyonunu göze almamız gerek. Bunu anladığımıza göre hadi bakalım Kobe neden Top 5 değil.

Evet kanal sahibinin dediği gibi 7 NBA Finalinden 5 şampiyonluk çıkarması çok takdire şayan ancak sorun şu bu 5 şampiyonluğun ikisinde sadece Kobe, Batman koltuğunda idi. Diğer üçünde Robin idi. Kobe'nin Batman olmaya çalıştığı 2004 finalinde ne oldu gördük zaten. Evet, Kobe , Shaq'lı dönemdeki şampiyonluklarının çok çok çok önemli bir parçası. Ancak mimarı değil, plot değil, co-plot. Diğer Batman olduğu iki seferinde de ligin o sıralardaki en güçlü pota altı ikilisine, modern ikiz kulelere sahipti. Gasol ve Bynum. Yani Kobe'yi bir Jordan'dan en çok ayıran nokta da budur. Kobe, dominant bir uzun (ya da uzunlar) olmadan şampiyon olmayı bırak final dahi göremedi, konferans finali dahi göremedi.

Kaldı ki bu adam 7 finalden 5 şampiyonluk, o şampiyon olunan finaller serisinden ise sadece 2 Finals MVP çıkarabilmiş. Yani takımsal ve de kümülatif istatistikleri çıkarır da Kobe'nin bireysel olarak oyuna katkısının ödüllendirilmesine gelirsek bu adam 20 yıllık kariyerinden 2 sayı krallığı, 1 sezon MVP'si 2 finaller MVPsi çıkartmış (ha bir de smaç şampiyonluğu ve 4 all-star mvp'si var eğer ciddiye alırsanız. Ve kariyer maç başı ortalamaları aşağı yukarı maç başına 36 dakikada 25-5-5 %44.7 şut yüzdesi Kobe'nin şimdi bu tarifi, Top 5 içinde olan ve de "olabilitesi tartışılan" diğer tüm isimlerle karşılaştırırsak yani kısaca Top 10'i işin içine katarsak

Michael Jordan ->

14 yıllık kariyer (ki buna emeklilik aralarını, sakatlık sezonunu ve de Washington Wizards yıllarını katmazsak NBA tarihinin açık ara en etkili 10 yılı ediyor) -> 10 time all-nba, 9 time all-defensive, 1 kez yılın en iyi savunmacısı (3 kere de bu ödülde top 5 içinde bulunuyor oylamada), 10 kez sayı ve 3 kez top çalma krallıkları, 6 NBA Finallerinden 6 şampiyonluk ve hepsinde de Finaller MVP'si , 2 smaç şampiyonluğu, 3 kez all-star MVPsi. kariyer ortalamaları maç başına 38.3 dakikada 30+ sayı 6+ ribaunt 5+asist 2+ top çalma 0.5+ blok yaklaşık %50 şut yüzdesi. Zaten tüm "advance stats" denilen şeylerde en tepelerde kendisi oralara girmeye gerek bile yok. Winner'lık desek kitabını yazmış durumda...

Wilt Chamberlain ->

14 yıllık kariyerinde; 7 kere sayı, 11 kere ribaunt, 1 kere asist krallıkları ( o yıllarda blok ve top çalma istatistikleri tutulmuyor, tutulsa durum daha vahim olacak), 3 final 2 nba şampiyonluğu 1 kere finaller MVPsi, 4 kez sezon MVPsi, 2 all-defensive , 10 all-nba, yılın çaylağı ödülü, 1 all-star MVP ödülü ve bir maçta 100 sayı ve bir diğer maçta 50 ribaunt gibi absürt rekorların yanı sıra boyalı alana dair kuralları değiştiren bir adam. Kariyer maç başı ortalamaları; %54 şut yüzdesiyle maç başına 45.8 dakikada (bu istatistik delilik) 30+ sayı 22+ ribaunt 4+ asist ( adamın kariyer serbest atış yüzdesi %51 yani Wilt her 2 serbest atıştan birini kaçırıyor, Ona rağmen maç başı 30 atıyor :D (Not: Sadece 2 kere all-defensive olma sebebi bu seçilimin o yıllarda yapılmıyor oluşu, kariyerinin sonuna denk gelmesi)

Kareem Abdul Jabbar ->

20 yıllık kariyerinde; 2 kere sayı , 1 kere ribaunt, 4 kere blok krallığı, 10 NBA Finalinden 6'sında şampiyonluk bu altı şampiyonluktan 2 finaller MVPsi. 6 kez normal sezon 1 kez de all-star maçı MVPsi, yılın çaylağı ödülü, 15 kez all-nba 11 kez all-defensive 19 kez all-star. Maç başı kariyer ortalamaları; %56 şut yüzdesi ile maç başına 36.8 dakikada 24.6 sayı 11.2 ribaunt 3.6 asist yaklaşık 1 top çalma 2.6 blok

Magic Johnson

12 yıllık kariyerinde (30 maçlık 1996 sezonu macerasını saymıyorum) ; 4 kez asist, 2 kez top çalma kralı, 12 kez all-star, 10 kez All-NBA, 9 NBA finali oynamış bunlardan 5'ini kazanmış bu 5'in üçünde finaller MVPsi olmuş (ki bir tanesinde bildiğin ödül ondan çalınmış), 3 kez de normal sezon MVPsi . Kariyer maç başı ortalamarı; maç başı %52 şut yüzdesi ile maçına 37 dakikada 19.5 sayı 7.2 ribaunt 11,2asist yaklaşık 2 top çalma (o otuz maçlık 96 yılını kümülatif toplamdan çıkartıp öyle hesaplasak tüm istatistikler 0.2 ila 0.5 arası artış gösteriyor.

Larry Bird ->

13 yıllık kariyerinde ; 12 kez all-star, 10 kez all-nba , 3 kez all-defensive, 5 NBA Finalinden 3 şampiyonluk bunların ikisinde de Finaller MVP'si. 3 Normal sezon MVP ödülü, Maç başına kariyer ortalamaları; 24.3 sayı 10 ribaunt 6.3 asist yaklaşık %50 şut yüzdesi 1.7 top çalma 0.8 blok (onun atletizminde ve kronik sakatlıklarla boğuşan biri için harkulade)

Bill Russell

13 yıllık kariyerinde: 12 kez all-star, 12 NBA finalinden 11'ini kazanma (8'i arka arkaya olmak üzere), 11 kez all-nba , 1 kez all-defensive (1 kere olma sebebi Wilt ile aynı), 5 normal sezon MVP'si, 1 all-star MVP'si , 4 kere ribaunt kralı. Maç başı kariyer ortalamaları %44 şut yüzdesiyle maç başına 42.3 dakikada 15.6 sayı 22.5 ribaunt 4.3 asist Son iki şampiyonlukta takımın hem koçu hem de kaptan oyuncusudur. (ha bence en çok abartılan oyuncudur o ayrı) .

Zaten şimdiden Kobe'den iyi 6 tane isim çıktı (hadi Russell abartı de gene 5 kişi var yani Top 5 olma ihtimali çöpte) . Kobe'den daha iyi "10 yıllık periyot" sahibi isimde çıkmış oldu. Ha bir de bu isimlerin ardından gelen Kobe'nin gerçek mücadeleleri olabilecek isimlere bakalım;

LeBron James;

Şİmdilik 19 yıllık kariyerinde ; 17 kez all-nba, 6 kez all-defensive, 1 kez asist bir kez de sayı krallığı, 10 NBA Finalinden 4 tane şampiyonluk kazanmış bunların hepsinde de Finaller MVP'si olmuş. 4 kez normal sezon, 3 kez all-star maçı MVPsi, Yılın Çaylağı ödülü, 18 kez all-star Maç başı kariyer ortalamaları; %50.5 genel şut yüzdesi ile maç başına 38.2 dakikda 27 sayı 7.5 asist 7.4 asist 1.6 top çalma 0.8 blok .

Buradan bir 10 yıl çekmemiz gerekirse 2010-2021 (11 yıl aldım 2012 yılı lokavt idi) arası 9 NBA finalinden 4 şampiyonluk 4 finaller MVPsi 2 sezon MVP si 1 asist krallığı çıkıyor ? Bu da Kobe'nin peak 10 yılından iyi ?! Enteresan, devam edelim>;

Tim Duncan:

19 yıllık NBA kariyerinde ; 15 kez all-star, 15 kez all-nba, 15 kez all-defensive, yılın çaylağı ödülü, 6 NBA finalinden 5 NBA finali ve bunların 3'ünde Finaller MVP'si, 1 all-star 2 normal sezon MVP'si. ve de maç başına rakamları; %50.6 genel şut yüzdesi maç başıan 34 dakikada ile 19 sayı 10.8 ribaunt 3 asist 0.7 top çalma 2.2 blok.

Buradan bir 10 yıl seçersek eğer 1999-2009 ya da 2003-2013 seçilebilir ve bu gene Kobe'nin 10 yılından iyi olacak. Çünkü Duncan hala toplamda 2 daha fazla MVP'ye sahip 3 şampiyonluğa ve de hepsinde de takımın batman'i olma gibi bir lükse sahip olacak.

Hakeem Olajuwon (nba'in en underrated ismi) :

17 yıllık kariyerinde (son 5 yılı ağır sakatlıklarla boğuşarak geçen); 12 kez allstar, 2 kez ribaunt, 3 kez blok kralı. Çıktığı 3 NBA Finalinden 2'sini kazanmış (o ikisini de arka arkaya yapmış), Jordan'ın es geçtiği doksanlardaki iki sezonda MJ sonrası ligin kralı benim demiştir. Ve kendi oynadığı dönem sadece ve sadece tarihin en iyi oyuncusu olan MJ'den geridedir. 12 all-nba 9 all-defensive, 2 kez yılın savunmacısı ödülü 1 kez de sezon MVP si ödülü. Yılın savunmacısı ve sezon MVPsi ödülünü aynı anda alan tek kişi; maç başına 35.7 dakikada ( son yılındaki torontoyu saymazsak istatistikleri daha da yüksek) %51.2 genel şut yüzdesi ile 21.8 sayı 11.1 ribaunt 2.5 asist 1.7 top çalma 3.1 blok ! Toplam istatistiklerde Sayı, Ribaunt, Blok ve Top çalma olmak üzere 5 ana kategorinin 4'ünde ilk 15 içinde olmak gibi çılgınca bir başarısı da var.Ayrıca NBA'de bir maçta quadrable double (yani 4 ana pozitif istatistikte çift haneli rakamlara ulaşma başarısı) yapabilmiş 4 kişiden biridir. Aslında Hakeem'in 2 quadrable double'ı vardır ancak NBA sonradan 1 asistini siler çünkü Houston yönetiminin ekstradan istatistik eklettirdiğini iddia eder. Ancak yıllar sonra NBA bunu kabul eder. Hatta NBA'in resmi youtube kanalında "tarihi quadrable double" diye maçı kor. Linki burada . İlginç olan Hakeem'in quadrable double'ı verilmediği için aynı ay içinde bir tane quadrable double daha yapar :D Ayrıca NBA'de bir oyuncunun 5 ana istatistikte de çift haneli sayılara yaklaştığı yani neredeyse quintuple-double yapmaya en çok yaklaşmış isimlerden birisidir. 1987 yılındaki 38 points, 17 rebounds, 12 blocks, 7 steals and 6 assist performansı ile. Hakeem'in canavar istatistikli maçlarından bazılarını şu kartta bulabilirsiniz . Ayrıca play-offlarda oyununu başka seviyeye çıkarma konusunda tek rakibi MJ olabilir. Ayrıca kendisi bir NBA Finaline giden yolda en çetin mücadeleye göğüs germiş oyuncudur.

Hakeem için bir 10 yıl belirlerse k 1986-1996 demek doğru olur ve yukarıda bahsedilen başarılarının %90 ı bu döneme denk geldiğinden gene Kobe'den iyi oluyor.

Shaq O'Neal:

19 yıllık NBA Kariyerinde; 6 NBA Finalinden 4'ünde şampiyonluk Bu 4 şampiyonluğun 3'ünde finaller mvpsi, 15 kez all-star, 2 kez sayı kralı, 14 kez all-nba, 3 kez all-defensive, 1 normal sezon MVP'si , yılın çaylağı. Maç başına 34.7 dakikada %58 genel şut yüzdesiyle 23.7 sayı 10.9 ribaunt 2.5 asist 0.6 top çalma 2.5 blok ortalamaları. Ee adamın Kobe argümanındaki gibi "harika bir 10 yıl" durumunu shaq'a uyarlarsak 1993-2003 yılları arasında 4 finalden 3 şampyionluk çıkarmış bunların 3'ünde de takımın ana lokomotifi olarak finaller MVP'si olmuş 2 kere sayı kralı ve bir kez de sezon MVP'si olmuş Bu da Kobe'nin 10 yılından daha iyi ya da aşağı yukarı "en azından" denk !

E noldu Kobe top 10 dışına mı çıktı şimdi ? Top 10'in kapısının önündeki adamdır daha aşağısı olmaz gibi düşünebiliriz ancak hala Kobe'nin kariyerine meydan okuyabilecek (daha iyi midir değildir belki ancak meydan okuyabilir)

Moses Malone:

18 yıllık NBA kariyerinde (ABA de de 2 yılı var toplam 20 ama biz NBA'e bakacağız); 12 kez all-star , 8 kez all-nba, 2 kez all-defensive, 3 kez normal sezon MVP ödülü, çıktığı 2 NBA Finalinden 1'inde şampiyonluğu sırtlamış ve Dr.J'in içinde olduğu takımda "Finaller MVP" ödülü almıştır. Ayrıca 6 ribaunt krallığı vardır. Kendisi en uzun süre maximum faul sayısına ulaşmama yani oyundan atılmama rekorunu elinde tutar. Bir sezonda en çok hücum ribandu alma konusunda toplam istatistiklerde NBA'de bir oyuncunun en çok hücum ribaundu aldığı top 3 sezonunun üçü de malone a aittir. Ayrıca bir maçta alınan en yüksek hücum ribaundu sayısını da 21 ile kırmış ve rekoru hala elinde tutmaktadır. All-Star sayısı ve All-NBA seleksiyonları biraz daha fazla olabilirdi eğer bu kadar çekimser ve konuşma sorunu olan, çok takım değiştirmiş bir yıldız olmasaydı. Malone; Maç başına 34 dakika da %49.1 şut yüzdesi ile 20.6 sayı 12.2 ribaunt 1.4 asist 0.8 top çalma 1.3 blok rakamları ile oynamıştır.

Eğer Moses için bir 10 yıl almamız gerekirse bu 1979-1989 aralığı diyebiliriz. Yukarıda bahsettiğimiz tüm başarılar bu aralığa denk geliyor. Kobe'den iyi mi ? Bence değil ancak son derece yakın. Blok rakamları daha yüksek olsa ve all-defensive seleksiyon sayısı bir kaç daha fazla belki aksini bile tartışabilirdik. Kesinlikle bir "contender" . Kobe'nin kariyeri ve top 10 yılı için.

Şimdi de Kobe'den aşağıda olduğu kesin olan ancak hala yakınında dolaşabilen bir isme bakacağız;

Dirk Nowitzki:

20 yıllık NBA Kariyerinde; çıktığı 2 NBA Finalinden 1'inde şampiyonluğu aldı ve o finallerin de MVP'si oldu. Ayrıca 1 de normal sezon MVP ödülü var. Şimdilik NBA tarihinin en büyük avrupalı oyuncusu olarak görülüyor. 14 all-star, 12 All-NBA, Maç başına 33.8 dakika da %47 şut yüzdesi ile 20.7 ribaunt 7.5 ribaunt 2.4 asist 0.8 top çalma 0.8 blok. Dirk için bir 10 yıl alacak olursak sanırım bu 2001-2011 aralığı olur ve yukarıda bahsettiğimiz başarılarından sadece 3 all-star seçilimi eksilmekte.

Nowitzki'den bahsetmemin bir sebebi de Nowitzki'nin şampiyonluk kazandığı 2010-2011 sezonundan bir yıl önce şampiyon Kobe'nin Lakers'ı idi. Peki son 3 sene de 3 final 2 şampiyonluk gören Kobe sonraki sezon ne yaptı ? Kobe, Gasol, Fisher, Odom 82 şer maç oynadılar, ciddi sakatlıklar yaşanmadı Sadece Bynum 54 maç oynadı. Ancak Bynum son 4 sezon boyunca bir sezonda en fazla 60 en az 30 maç oynamış biriydi. Önemli olan play-offlarda olmasıydı ve olduğu play-offlar iyi sonuçlandı.

Ee ne yaptı bu Lakers ? aslında normal sezonda Dallas ile aynı sayıda maç kazandı 57 -25. Fakat play-off 2. turunda Dallas tarafından "SÜPÜRÜLDÜLER" . Ve 2010-2011 Kobe'nin ortalamaları 25.3 sayı 5.1 ribaunt 4.7 asist 1.2 top çalma 0.1 blok %44 şut yüzdesi. Pek de süperstarlık bir yanı yok. Buna rağmen Kobe popülaritesi ile hem all-nba hem all-defensive seçildi (bu videonun sahibi bir de medya Kobe düşmanı olduğu için ondan bazı şeylerin çalındığını söylüyor ki bu doğru değil (2006 yılı MVPliği hariç) . Ve bu Kobe'nin yalan yere "all-defensive" ya da "all-nba" seçildiği tek vaka değil. Ancak hadi 2010-2011 yılı hakkınad konuşalım.

Kobe defensive rating de 133. sırada
Defansif Box-Plus/Minus da 109. sırada
Defansif Win-Share de 31. sırada
Top çalma kralının maç başına 3.5 top çaldığı yıl 1.2 top çalmış bu adam Bir small forvet'in maç başı en fazla 1.3 bir şutör gardın maç başına en fazla 1.1 blok koyabildiği sezonda da 0.1 blok ile geçiriyor ancak ne hikmetse All-defensive all-nba bu adam. Peki Play-off da ne oldu ? Şampiyonluğunu savunmak için çıktığı yolda konferans finali dahi göremeden süpürüldüler. Peki Dallas serisinde sakatlık mı oldu ? Bir facia mı yaşandı da süpürüldüler ? Yo Lakers'ın ana beşlisinden (Kobe, Gasol, Odom, Bynum, Artest) hepsi normalde aldıklara yakın dakikalar aldılar. Sadece artest bir maç kaçırdı ve Bynum iğrenç faul sebebiyle bir maçın sonlarına doğru oyundan atıldı.

Ancak Dallas harika bir savunma yaptı Kobe maç başına 37 dakika oynadığı seride Ancak 23.3 sayı üretti maç başına genel şut yüzdesi %45.8 kendi standartlarına uygundu ancak üçlükten %22 ile atıyordu ve 25+ rakamlara ulaşamamıştı işin kötüsü diğer ana istatistiklerde de 3 ribaunt 2.5 asist ile rezalet bir seri geçirmişti tek iyi ana istatistiği 1.8 olan top çalması.

Gasol deseniz pozisyonu için facia olan %42 şut yüzdesi ile Maç başı yaklaşık 36 dakikada ancak 12.5 sayı üretebiliyordu. Andrew Bynum, Odom ve Shannon Brown üstlerine düşeni yapsalarda ana ikili töklezleyince makina işlemedi. Evet Kobe ve Gasol sağlık ve kondisyon olarak olabilecek en iyi hallerinde değillerdi ancak normal sezon rakamlarının bile çok altına düşmüşlerdi. Ve geçen senenin şampiyonu olarak konferans finali göremiyorlardı üstüne üstlük süpürülüyorlardı.

Yani buradan şuna bağlıyorum Kobe'nin bir de 2. 10 yılı var bu kariyerinde ve cidden felaketlerle dolu. Gasol gibi bir uzunu olması yetmezmiş gibi döneminin en iyi pivotu Dwight Howard geldi yanına ayrıca Steve Nash geldi. Ne oldu 2012-2013 sezonunda hayal kırıklığı ile zar zor play-off'a girebildiler son sıralardan ve ilk turda San Antonio tarafından süpürüldüler. Kobe play-offları kaçırmıştı ancak o çapta bir kadro için süpürülme gene utanılası idi.

Nitekim. Bugün LBJ'nin düştüğü durumu eleştiriyoruz ancak Kobe'nin de böyle yılları oldu yani. Mamba Mentality her zaman mamba mentality değildi yani. Kobe'nin tonla bocaladığı, boğulduğu anlar var.

Ki kariyerinin önemli bölümü ABA'de geçti diye Dr.J'e değinmedim, normal sezon MVPsi yok diye Dwyane Wade,Jerry West ve Isıah Thomas'a değinmedim , Şampiyonlukları olmadığu için peak dönemleri Kobe'den bile bireysel olarak daha iyi olan Karl Malone, Charles Barkley, Chris Paul gibilerine değinmedim. Çok yeniler diye Steph Curry, Kevin Durant gibilere değinmedim. Kariyeri ya da takım başarıları NBA'in karanlık çağları olan 70 lere denk geldi diye John Havlicek, Oscar Robertson, Elvin Hayes ve daha nicelerinden bahsetmedim.

Nitekim "Kobe top 5 olarak görülmüyor " o yüzden underrated diyen kekodur. Kobe'yi Top 10 yapmak bile çok çok güç hadi 10. sıradan soksan gene bir nebze eyvallah denilebilir ancak ittirsen kaktırsan ancak o kadar oluyor. Bill Russel, bulunduğu takımın ekmeğini yedi desen Top 10 dışına atsan Moses Malone çok takım değiştirdi, asla franchise oyuncusu olmadı desen oradan Kobe'nin altına alsan falan filan gene Kobe Top 10 etmiyor.

Kobe'nin kariyer PER ortalaması NBA oyuncuları arasınad (ABA sezonlarını çıkarttığımızda bile) 28. ediyor. Ve bu kesinlikle kötü değil Ancak Top 5 için hatta Top 10 için konuşulan herkesin aşağısında (1 kişi hariç o da Russell) kariyerinde çıkabildiği en yüksek PER skorunun diğer peak yıllar arasında 75 ( oda efsanevi 2005-2006 yılı hani 82 sayı attığı sezon) bundan bir sonraki zirvesi ise 158. sırada.

Ha PER her şey değil yanıltılabilir bir stats ancak value over replacement, win-share, game impact vs vs gibi tüm advance istatistiklerine olası Top 10 oyuncularının neredeyse tamamından aşağıda Kobe.

Ha abi tüm bunları niye anlattın dersen. Bilmiyorum , yarın bir gün lazım olursa ingilizceye çevirir kullanırım dedim. Ayrıca aranızda Rahmetli'nin tarihi yerini merak eden falan varsa o da bilgilenmiş olsun istedim.

Bence 10 ile 15. sıra arasında yerleştirilebilir derim. Ki bu da inanılmaz bir şey zaten. Zira olası bir Top 13 içinde Magic ve Jordan ile beraber yegane gard. Hatta Magic'in forvet fiziğinde olduğunu düşünsek 2 metre altındaki MJ ile beraber iki kişiden birisi. Bu da çok özel bir şey. Ancak Kobe GOAT konuşmasının bir parçası değildir. Top 5 materyali değildir. Kariyeri bunu kovalamakla geçen LBJ bile değilken Kobe hiç değil. Ve Kobe top 10 de değildir. Popülaritesi, yarattığı etki, "topculuğu" , çalışma etiği, verdiği ilaham vs vs Top 10 içindeki bazılarını tokatlayabilir. Buna lafım yok ancak bu onu Top 10 yapmaz üzgünüm...

Bir de son dönem "Jordan ve Kobe gibi mantalite" , "Jordan ve Kobe'ninki gibi yetenekler" vs vs diye Jordan ile Kobe'yi çok fazla işin mental ve yetenek boyutunda bir elmanın iki yarısı gibi anma olayı başladı. Evet Kobe, Jordan'a en yakın şeydir ancak Jordan başka bir şeydir, Kobe başka bir şeydir.