Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Oyun Mount&Blade Warband

WakerGentleman

Baykuş Yumurtası
Çaylak Kullanıcı
images

Herhalde TaleWorlds isimli Türk şirketin yaptığı bu mükemmel oyundan haberiniz vardır. Benim en sevdiğim oyun olur kendileri. Eğer haberiniz yoksa biraz oyundan bahsedeyim.

images

Oyun Kalradya isimli bir kıtada geçiyor. Siz de ilk başta hayat hikayenizi belirledikten sonra kıtadaki 6 farklı ülkeden birisini seçiyor ve oranın başkentinde oyuna başlıyorsunuz. Bu ülkeler şunlar:

images

Svadya Krallığı
Svadya krallığı tahminimce eski İngiltere’deki krallıklar temel alınarak yapılmış bir ülke. Ülkenin başında Kral Harlaus var. Kendilerine hizmet etmeyi ve sonra da ihanet edip topraklarını almayı hep çok sevmişimdir. Haritada tam ortadaki kısım Svadya’dır. Mükemmel şövalyeleriyle çok kullanışlı bir ordu kurma imkanı sunar size. Sadece başkent Praven kalmış olsa da Kral Harlaus mutlaka bir ziyafet düzenler.

images

E tabi ziyafet demek turnuva ve bu turnuvayı atfedeceğimiz eş adaylarını bulacağımız yer demek. Evlenince ne mi oluyor? Eee, galiba sadece sen de ziyafet verebiliyor oluyorsun. Yani ziyafet verebilmek için ziyafetlere katılıyorsun? Tabii evlendiğin kişinin babasıyla aran bayağı iyi oluyor, ona göre. O yüzden Svadya’da doğmamış olsanız bile Praven Şehri’ne bir ziyafet için uğramayı unutmayın.

images

Son bilgi olarak Svadyalıların değişik bir tereyağı tutkusu vardır. Öyle işte.

images

Kergit Hanlığı
Kergit Hanlığı ilk bakışta anlaşıldığı üzere Eski Türk ve Moğollar temel alınarak oluşturulmuş. Ülkenin başında hanlar hanı Sancar Han bulunuyor. Kergit Hanlığı her ne kadar bizim kültürümüzü yansıtsa da genellikle atlı birliklere sahip olduğu için kale kuşatması ve savunması berbat durumda. Bu yüzden her oyuna başlandığında bir süre sonra diğer ülkelerin Kergit Hanlığı’nın çoğunu ele geçirdiğini görüyorsunuz. Sancar Han ise güzel yüzlü yiğit bir adamdır. Kendilerine de hizmet etmişliğim var. Birkaç vergi toplama ve gergin görünüşlü adam öldürme görevi filan almış olabilirim kendisinden.

images

Baba adamdır ama size çok fazla bir şey vadetmez. Eğer Kergit’e katılırsanız belki meydan muharebelerinde atlı okçularla düşmanın içinden geçebilirsiniz ama kale savaşlarında kanser olmamanızın imkanı yok. Bu arada haritada çölün üstündeki kısım Kergit oluyor.

images

Nord Krallığı
Nord krallığı bildiğiniz Vikingler. Krallarının adından belli Kral Ragnar! Bunların haydutları adamın kafatasında kanını içerler. İnsan değiller yahu! Zaten o da diyor kafatasından içki içeceğim diye.

Ülke olarak değerlendirecek olursak, Nord Kahramanı oyunda var olan en güçlü piyade birliğidir. Eski bir taktik olarak Svadyalılardan şövalye ve arbaletçi, Nordlardan da piyade aldın mı imkanı yok bir savaşı kaybedemezsin.
Bir anımdan bahsedeyim yine bir gün evlenmeye çalışıyorum ama babası az buz bi para istemedi. O sırada çok güçlü olsam da para sıkıntım var. Nasıl olduysa Kral Ragnar’ı esir aldım. Bakın işte evlenecek adama Allah yardım ediyor bana fidye olarak tam başlık parası kadar teklif ettiler. Ben de verdim evlendim işte sonra, yani değdi mi? :whistling: Babasıyla aram iyileşti filan ama çok da efsane değildi.
Bu arada haritada Svadyanın üstü karlı mekanın yanı da Nord Krallığıdır. Neden renkleri söylemiyorsun dersen bende renk körlüğü var bazen sarıya yeşil turuncuya kırmızı diyorum rezillik çıkmasın diye.

images

Vaegir Krallığı
Benim kendi çıkarımım olarak bunlar bizim Ruslar. Haritadaki karlı yer bunların. Çok bir alakam olmadı kendileriyle haklarında fazla bilgim de yok. Ama çok düşmanı bu karlı dağların uçlarına kadar kovalamışlığım vardır. Okları iyi diye biliyorum. Kral Yaroglek başlarında. Arada bir ekranda “Vaegir şuna savaş açtı” gibi bilgilendirmelerin dışında pek alakam olmadı. Bazen de siyaset gereği kalelerini almam veya köylerini yağmalamam gerekiyordu. Bilgisizliğim için kusuruma bakmayın.

images

Sarrannid Sultanlığı
Sarrannidler bildiğiniz Arap. İkide bir Kergitlerle savaşıyorlar çünkü hatırı sayılır tek sınırları onlarla. Arada da Rodoklara dalıp Rodok dağlarında Arap görmenin şaşkınlığını size yaşatabiliyorlar. Başlarında Sultan Hakim beyefendi varlar. Kendilerine de birkaç hususta yardım ettiğim doğrudur. İçinde gezmesi en zevkli haritalardan biri Sarrannidlerin çölüdür. Tabi güçlüyseniz.
images

Aksi taktirde -kafatasında içki içmese de- “ya paran ya canın” tarzı laflar ile süvari birliklerini üzerinize salan çöl haydutlarıyla kısa süreli bir evlilik yaşayabilirsiniz. Her yerdeler ama, HER YERDE!
Bunlar Sarranidli olmasa da ses aynı.

Bunun dışında şehirleri hoştur, haritaları boştur, al sen atını buralarda koştur şeklinde bir mekan.

images

Rodok Krallığı
Rodoklar bana soracak olursanız Fransız ya da orta Avrupalı. Neden derseniz her yanı dağlık, askerler de onu andırıyor.

images

Krallarının adı… Karl Graveth mi? Ben niye bunu yeni öğreniyorum. Kendisini hiç bilmem ama ülkesinin arbaletçileri fena değildir. Sakın Rodok ülkesinde meydan muharebesi yapmayın yoksa atınızla düz duvara tırmanmanızı gerektirecek haritalarda savaşmanız gerekebilir. Acayip sinir bozucu bir şey. Yeri Svadya’nın hemen altı. Kalelerini almak adamı bunaltır. Tepe, dağ filan sinir bozucu.

İşte bu ülkelerden birinde doğuyorsun. Benim favorim Svadyadır. İyidir hoştur güzeldir. Kral Harlaus fena adam değildir. Eğlenmesini de bilir.

images

Ülkenizi seçtikten sonra oyunda istediğinizi yapabiliyorsunuz. İster birinin hizmetine giriyor, ister kendi ülkeni kuruyor, ister tüccar oluyor, istersen de yolkesicilik yapıyorsun. Oyun bu konuda çok serbest. En güzel yanı da bu. Ama birinin hizmetine girdikten sonra bir yer fethettiğinde bir süre sonra ekranda şöyle bir yazı görebiliyorsun “Kral Harlaus Tulga Şehri’ni Kral Harlaus’a bahşetmeye karar verdi.”
O an artık isyanı basmaya başlayacağın andır.

İşte böylece bir oyun umarım beğenmişsinizdir.

images

Moderatör tarafında düzenlendi:
Düz oynamak bile zevkli. Mod yükleyince daha güzel oluyordu.
Hele evlat modu vardı. 10 numara hikaye yazmıştı adamlar. Pc alırsam yine oynarım.

Şu sıralar native halini boş zamanlarımda oynuyorum (şu sıralar dediğim, son 1.5-2 aydır) ve çok sardı :D Gerçekten başarılı bir iş, hele de dönemi için.