Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Spoiler Madara Haklı mıydı?

Hell Yeah!

tenor.gif

Tsuki no Me hakkında fikrim herkesin kendi kararını vermesi, istediği gibi bir yaşam sürmesi yönünde. Yani Tsuki no Me pek bana göre değil. Ama Madara haklı mıydı deyince bunu farklı bir şekilde incelemek lazım.

Baştan şöyle bir bakınca Madara kendi içinde haklıydı, manipüle edilmesi başka bir konu çünkü Madara'nın isteği üzerine herkes mutlu olacaktı. Kandırılmış olması başka bir konu. Ama olayın iç yüzü bana göre farklı.

Madara her insanı rızaları dahi olmadan kendi ütopyasına hapsetmek istiyordu. Ama şu var Madara'nın fikri samimi değildi. Bu adam hayatının önemli bir dilimi boyunca en güçlü klanlardan birisine liderlik etti. Daha sonra Konoha'da Hokage olacakken sorun yoktu. Tobirama, Hashirama'yı ikna ettiğinde de arıza çıkarttı ve tabletleri öne sürdü. Yani lider olsa sorun etmeyeceği şeyi, liderlikten olduktan sonra öne sürdü. Kaldı ki 2. Hokage olursun teklifine o da Tobirama olur deyip reddetti, yani 2. Hokage olacağının garantisi olsa gene köyde kalacak ve liderlik koltuğuna oturacak.

Madara bunlar elinden alındıktan sonra Tsuki no Me projesini öne sürdü. İnsanlar mutlu olacak, cart, curt bunlar hikaye Madara kendisinin yönetemeyeceği, yönlendiremeyeceği bir dünyaya katlanamadı. Böylelikle de Tsuki no Me projesini seçti. 1. Hokage olsa, kendi istediği gibi bir köy yönetimiyle kalmayacak büyük ihtimal en güçlü 2 klanın birleşmesinden doğan bu ittifakın gücünü kullanarak diğer köyleri de tahakküm altına alacak ve diğer köyleri de dolaylı yoldan yönetecekti. Hatta bu denli bir güç baskısını kullanarak ulusların da yönetimini ele alacaktı. Bu da onun istediği bir yönetim imkanı sağlayacak ve Tsuki no Me projesini gereksiz kılacaktı.

Ha Hashirama öldükten sonra neden başa geçmedi? Bu Tobirama varken savaş ve yeni bir Uchiha-Senju çatışması demekti, yani güç kaybına neden olacak bir şey. Hem de diğer ulusların da bu çatışmadan cesaret alarak bunlara savaş açabilmesine ışık tutacaktı. Ayrıca Uchiha klanı da artık Madara'yı desteklemiyordu.

Özetle Madara insanlar mutlu olsun diye değil, kendi istediği bir dünyayı dayatmak için bu projeyi yaptı. Madara haksızdı ama daha da ziyade samimiyetsizdi.

Kendini haklı görüyorsa da kendini kandırıyor. “Hadi dans edelim” diyerek, juubi’nin gücünü merak edip denemek isteyerek, obito’nun aksine tam gücünde çağırmak isteyerek insanları çok da umursamadığını gösterdi bence.
Zevk için jutsu ve bijuu denemekten dünyada kurtarılacak insan bırakmıyordu nerdeyse.
_______

İyi niyetle yaptığını varsayarsak da başkasının adına böyle karar verilmez. Kimse böyle bişey istemedi. Kendi öyle dünyada yaşamak istiyorsa buyursun kendine genjutsu atsın.

Haklı olduğu kishinin boruto'yu canon yapması ile kanıtlanmış oldu.Görüyoruz şu an ki ne naruto evrenini.Madara reiz olsaydı hic bir otsutsukinin ... yemezdi dünyaya gelmeye.

Yaptığı eylemleri haklı bulmuyorum ama düşüncesinde haklıydı. Naruto dünyasının bir değişime ihtiyacı vardı kesinlikle. Naruto Hokage olduktan sonra sistemin aynı devam etmesi Kishimoto'nun ayıbıdır. Serinin finalinde gerçekçi olmayan bir barış ortamı yerine daha farklı çözümler görseydim o zaman Madara tamamen haksızmış diyebilirdim.

Madaranın amacına ulaşmak icin yaptıklarını saymazsak ve Otsusuki muhabbetlerinin olmadığı yani Madara'nin gercekten amacına ulaştığı senaryoyu düsünürsek bence son derece haklı.

Kısaca ne yaptı Madara?Kendini sonsuz enerjiye sahip bi yaratıkla birleştirip Tanrı haline getirdi ve herkese, ilahi dinlerde bahsedilen "cennet" kavramına oldukca benzeyen, kişisel cennetlerini bahşetti.Bu zaten Tanrî inancına sahip hemen hemen herkesin, Tanrıya inanmasının 1 nolu sebebi.

Haa tabi bu sadece sonuç odaklı bakarsak böyle.Hâla soru işaretlerinin olduğu bazı durumlar var.Mesela Tsukuyomi nasıl bir cennet?Gercekten insanlar orada sonsuza kadar mutlu şekilde yaşayacak mı?Böyle olduğunu varsaydim yukardaki mesajımda ama böyle de olmayabilir
Madara bu amaca ulaşmak için birçok kisiyi öldürdü.Onlara ne olacak?O kişileri de diriltip bu cennete alacak mı?Bunu yapabiliyor olmasi pek de absurd olmazdi.Ama yapabiliyo olsa bile yapar mıydı.Pek sanmıyorum.
Madara mutlak amacına ulaştı diyelim.Peki daha sonra kendine ne olacak ?Şu ana kadar mesajı yazarken hep kendisini Tanri olarak lanse ettim.Güçleri tanrı gibi olsa da kendisi hâla insan düşünce yapısina sahip.Yani 5 10 yıl sonra bi kendi deyimiyle "dans partneri" aramayacağı ne malum?Kendisini de bu mutlak genjutsuya alacaksa o zaman bir şey demem tabi ama bunu da yapacağını pek zannetmiyorum.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Haksızdı bence. Sebebi de basit ben belki genjustu altına alınmak istemiyorum arkadaş mecbur muyum?