Tsuki no Me hakkında fikrim herkesin kendi kararını vermesi, istediği gibi bir yaşam sürmesi yönünde. Yani Tsuki no Me pek bana göre değil. Ama Madara haklı mıydı deyince bunu farklı bir şekilde incelemek lazım.
Baştan şöyle bir bakınca Madara kendi içinde haklıydı, manipüle edilmesi başka bir konu çünkü Madara'nın isteği üzerine herkes mutlu olacaktı. Kandırılmış olması başka bir konu. Ama olayın iç yüzü bana göre farklı.
Madara her insanı rızaları dahi olmadan kendi ütopyasına hapsetmek istiyordu. Ama şu var Madara'nın fikri samimi değildi. Bu adam hayatının önemli bir dilimi boyunca en güçlü klanlardan birisine liderlik etti. Daha sonra Konoha'da Hokage olacakken sorun yoktu. Tobirama, Hashirama'yı ikna ettiğinde de arıza çıkarttı ve tabletleri öne sürdü. Yani lider olsa sorun etmeyeceği şeyi, liderlikten olduktan sonra öne sürdü. Kaldı ki 2. Hokage olursun teklifine o da Tobirama olur deyip reddetti, yani 2. Hokage olacağının garantisi olsa gene köyde kalacak ve liderlik koltuğuna oturacak.
Madara bunlar elinden alındıktan sonra Tsuki no Me projesini öne sürdü. İnsanlar mutlu olacak, cart, curt bunlar hikaye Madara kendisinin yönetemeyeceği, yönlendiremeyeceği bir dünyaya katlanamadı. Böylelikle de Tsuki no Me projesini seçti. 1. Hokage olsa, kendi istediği gibi bir köy yönetimiyle kalmayacak büyük ihtimal en güçlü 2 klanın birleşmesinden doğan bu ittifakın gücünü kullanarak diğer köyleri de tahakküm altına alacak ve diğer köyleri de dolaylı yoldan yönetecekti. Hatta bu denli bir güç baskısını kullanarak ulusların da yönetimini ele alacaktı. Bu da onun istediği bir yönetim imkanı sağlayacak ve Tsuki no Me projesini gereksiz kılacaktı.
Ha Hashirama öldükten sonra neden başa geçmedi? Bu Tobirama varken savaş ve yeni bir Uchiha-Senju çatışması demekti, yani güç kaybına neden olacak bir şey. Hem de diğer ulusların da bu çatışmadan cesaret alarak bunlara savaş açabilmesine ışık tutacaktı. Ayrıca Uchiha klanı da artık Madara'yı desteklemiyordu.
Özetle Madara insanlar mutlu olsun diye değil, kendi istediği bir dünyayı dayatmak için bu projeyi yaptı. Madara haksızdı ama daha da ziyade samimiyetsizdi.