Gereksiz olayını tam bir eleştiri olarak görmediğimi zaten biliyorsun

Yani formülmüş gibi söyleniyor ama kurgu denilen şey bayağı geniş bir olay. Ben kurguda bir gerekli/gereksiz ayrımı yapılabileceğini senin kadar düşünmüyorum

Elbette bu bağlamda söylüyorum, yoksa yazın tekniği olarak belli şeyler var.
İnan Tanjiro'nun başında ağlasa çok çok daha kötü bir şey olurdu. Yardıma ihtiyacı olduğu için gittiği söylendi ve bunun bu tarz bir sonucu olması gerekiyordu. Başarısız olacak olsa bile, bu bir denemeden sonra olurdu. Lakin o zaman da serinin genel temasıyla çatışırdı ve bunun çok dikkatli işlenmesi gerekir. Yapılamaz değil ama hele bir yol yapma olmadan çok zor bir şey.
Fikir çatışması her zaman açık bir şekilde ideolojik değildir. Örneğin, ahlaki çatışma da bir fikir çatışmasıdır. Elbette bir Naruto veya Urahara-Aizen gibi olduğunu söylemiyorum fakat burada bariz iki fikir çatışıyor. Muzan, sadece hayatta kalmaya ve güçlü olmaya önem veriyor. Güçlü olmaya önem vermesinin sebebi de zaten hayatta kalma isteği. Muzan dediğimiz kişi insanın en temel içgüdüye indirgenmiş hali. İnsanın hayatına anlam veren diğer her şey onun hayatından çekilip gitmiş. Yürüyen bir içgüdü gibi bir şey. Lakin o bile hayatının sonunda, bunu aşmanın yolunun fikirlerini geleceğe aktarmak olduğunu görüyor. Tanjiro'yu avatarı gibi bir şey yaparak "varlığını" fikirleriyle devam ettirmek istiyor. Buna karşılık Tanjiro'ya sunduğu şeyse sonsuz hayat. Öte yandan, Tanjiro -yazara göre- insanı insan yapan şeylere sahip bir kişi. İnsanların iyiliğine, onlarla bağ kurmanın getireceği anlama inanıyor.
Bu ayrımı ölülere yaklaşımlarında da görüyoruz. Muzan, survivalist olduğu için, ölülerin ondan nefret ettiğini düşünüyor çünkü kendisi ölse yaşayanlardan nefret eder. Onları kıskanır ve bu kıskançlık onu çıldırtır. Zaten bir nevi böyle oluyor. Muzan öldüğü halde onun ruhu, nefret ve öfkeyle Tanjiro'ya musallat oluyor. Fikirleri reddedildiğindeyse, yani Tanjiro sonsuz hayatı reddettiğinde, Muzan ona "Sen bir pisliksin," diyor.
Burada Tanjiro'nun son sınavı gerçekleşti. Muzan sadece bedenen yenilmedi. Fikirleri, yani hayata değer katan her şeyin sadece yaşamak uğruna bir kenara atılması düşüncesi,
reddedildi. İşte burada fikirsel ölümünü de yaşadı.
Doğal gelmemesine gelecek olursak, ben bu yorumu kendi açımdan pek anlayamıyorum. Sonuçta şunlar var.
- Nezuko bölümlerdir Tanjiro'nun yanına gidiyor.
- Tanjiro'nun Nezuko'ya ihtiyacı olacağı söylendi ve bunun önemi hikayede hissettirildi.
- Fikirlerin sonsuza dek yaşaması olayı işlendi ve buraya yol yapıldı.
- Muzan'ın adaptasyon yeteneğinin bugüne kadar görülmüş herhangi bir canlıdan katlarca daha üstün olduğu söylendi ve gösterildi.
- Şeytanlar her zaman beklenmedik hareketler gerçekleştirdi. Karşılaşılan kişi en yakındakinden bile fersahlarca daha üstün olan baş şeytan.
- Tematik olarak, bedel ödemenin vurgusu her zaman yapıldı.
- Tematik olarak, birisine yardım ettiğinde bunun dönüp dolaşıp seni bulacağı söylendi.
Bunların hepsi, şu an yaşadığımız duruma yol yapan hikaye elementleri. Tematik kısımlardan bakıldığında da, hikayenin temasıyla çatışan hiçbir şey yok. Önceden işlenmiş olaylara bakıldığında da gayet yolunu yapmış şeyler var. Hatta bütün bunlar olurken fark edilen başka bir şey daha var: Şu anki olay, hikayenin başında Tanjiro'nun Nezuko'yu kurtarmasına bir paralellik çekiyor. Yani hikaye kendi içinde bir döngüyü tamamlıyor ve Tanjiro'nun ta hikaye başında yaşadığı travmaya karşılık gösterdiği şefkatli ve sevgi dolu yaklaşım, onu kurtaran son şey oluyor. Oldukça şiirsel bir şey.
Olay böyleyken, ben bu olay neden gereksiz veya yapay oluyor anlamıyorum çünkü gerekli bütün hikaye elementleri konulmuş. Tematik olarak da, olay olarak da, örüntü olarak da uyuyor. Uzun, orta ve kısa vadede, bu olaya yol yapmak için gereken her şey var. Hepsi gerekli zamanlarda işlenmiş.
Not: Fikirsel boyutu, ideolojik bir okuma yaparak daha farklı bir boyuta da taşıyabiliriz. Klasik bir Marksist okumayla, atomize ve sadece hayatta kalmaya indirgenmiş bir insanın, komünitesiyle bir arada yaşayan, diğerleri için kendisini feda etmekten çekinmeyen sosyal açıdan güçlü bir birey karşısında yenilmesi diyebiliriz. Sonuçta Muzan, aynı bir CEO gibi, her şeyin üstünde olan ve her şeyden önce kendisini düşünen bir milyarderi temsil ediyor diye yorumlanabilir. Tanjiro'ysa, çalışan sınıftan gelen ve sosyalist değerlere sahip bir köylü oluyor
Yukarıdaki paragrafı elbette "Yazar bu manada yazdı," anlamında söylemedim. Ancak ideoloji her zaman her yerdedir ve ilk bakışta öyle görünmeyen pek çok şey ideolojik açıdan incelenebilir. Bunu göstermek için yazdım.