Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Genel Kimetsu no Yaiba

Ascalon

Ulak Baykuş
Ulak Baykuş
[img='https://dw9to29mmj727.cloudfront.net/promo/2016/5945-SeriesHeaders_DemonSlayer_2000x800.jpg',none,1053][/img]
Yayın Tarihi: 15 Şubat 2016

Bitiş Tarihi: Devam ediyor.

Mangaka: Koyoharu Gotouge

Dergi: Shounen Jump

Türler: Aksiyon, Şeytanlar, Tarihsel, Shounen, Doğaüstü

Cilt: 16(devam ediyor)

Bölüm Sayısı: 169(devam ediyor)

Antik çağlardan beri efsaneler ve söylenceler karanlığın gizlenen insan yiyen şeytanlarla dolu olduğunu dile getirir. Bu nedenle, yerel kasaba halkı asla geceleri dışarı çıkmazlar. Efsaneye göre iblis avcıları da bu kana susamış şeytanları avlayarak geceleri dolaşıyor. Genç Tanjirou için, bu söylentiler yakında sert bir gerçeklik haline gelecektir.

Animesini izledim ve ona göre yorum yapıyorum.

Animasyonlarının güzel ve bu tarz seriler için yüksek standartlarda olduğu şüphe götürmez fakat abartıldığı kadar "mükemmel" değil. Sonuçta bu sezonsal bir anime ve geçmişe göre animasyon kalitesi çok gelişti. Böyle dememe rağmen, daha stilize olan kısımları çok güzel. Özellikle Tanjiro'nun kullandığı tekniklerde kullandıkları stili çok sevdim ve zaten genel olarak o tarzı seviyorum. Legend of Korra'da 2. sezondaki anılarda ve Naruto'da Kyuubi saldırısı anısında da benzer stil kullanılmıştı.

Empatik bir baş karakteri olması ve kötülere bile bunu yapması hoş bir olay. Şonenlerin pozitif bulduğum yanlarından birisidir. Ancak bunu kötüleri öldürdükten sonra yapıyor. Eninde sonunda bu adamlar ölüyor :D Merak etmeyin, spoiler falan değil. Serinin çok basit bir gidişatı var ve bu dediğimi hemen görüyorsunuz. "Ama evreni tersine izin vermez," denildiğini duyar gibiyim. Yani, hikayeler gökten düşen elmalar değildir. Yazarlar kendileri kuruyor bu evrenleri ve o da böyle bir hikaye anlatacağı bir evren kurmuş. Tematik açıdan inceleme yaparken bunu göz önüne almak gerekiyor.

Karakterleri çok sıkıcı. İlgi çekici karakter neredeyse hiç yok ve kimi açılardan böyle olanlar da meh yani. Serinin en zayıf kaldığı yan bu olabilir. Ana kötüyü kimi kişiler çok sevmiş ama ben çok jenerik buldum.

Karakter demişken, Zenitsu denen elemanın böğürüşlerini "mizah" diye dinlemek tam bir işkenceydi. Herhalda bulup bulabileceğiniz en berbat mizah şekillerinden birisi. Sırf bir karakter bağırıyor diye bunu komik sanmak, ne bileyim. Kulağı rahatsız ediyor bir de.

Sonuç olarak hoş bir anime, battle şonen seven veya tahammül edebilenler için izlenmeye değer ama çok da ahım şahım bir seri değil. Özellikle 20. bölüme doğru güzelleşiyor ve ilk sezonun hikayesel ve animasyon olarak doruk noktasına ulaşıyor. Son birkaç bölüm keşke doldurma gibi olmasaymış.

Sadece Animeyi izlemiş biri olarak ileride bahsettiğim durumlar, birden aydınlanıyor ise mazur görün.

Anime iyi yaptığı şeyi cidden çok iyi yaparken, kötü yaptığı şeyi dibine kadar kötü yapıyor. Yani dengeli bir yapısı yok, çok iyi bir eseri överken kullanacağım cümleleri bu Anime'de kullanırken, 3-4 puanlık seriler için kullandığım cümleleri de bolca kullanabiliyorum seri için.

Kötü özelliklerinden başlayacak olursam, seri güç sistematiği bakımından çok fazla yüzeysel. Öyle ki hayatımda Jojo kadar işe düz yaklaşan bir seri bulamam derken, bu seri onun bile çok ötesinde bir yüzeyselliğe sahip. Kast ettiğim bu teknikleri neye göre çıkarıyorlar? Neye göre çıkarttıklarına göre, bu güç neye göre artıyor? Tekniklerin işlevleri nedir? Onu boşver daha bu kılıçlarından çıkan su, ateş efektleri cidden var mı yok mu, yoksa sadece sembolik bir anlatım yolu mu, o bile anlaşılmıyor. Nefes kullanımını mistik bir güç mü kazandırıyor? Çakra mı? Aura mı? Yani güç sistematiğinin olmaması ''Neyin ne bok olduğu, o an ne gerekiyorsa öyle oluverdi'' şeklinde oluyor.

Diğer kötü yanı ise çoğu yan karakter ve güç tasarımları. İyi kısımlarda iblisleri öveceğim ama iblis avcılarının tasarımı cidden bayağı kalıyor. Gerçi bununda sebebi üstte dediğim sebep ya neyse. Karakter yapıları olarak bazıları ilginç olabiliyorken, bazılarında özellikle ekranı çok işgal eden karakterler çok düz karakter olarak kalıyor. Klişeyi bu kadar takmam ama artık o klişenin de üzerine 1-2 ilginç özellik katmak lazım.

İyi yanlarına geleceksek, iblis tasarımları cidden çok başarılı. Spoiler olmasın diye bahsedemeyeceğim ama istisnasız her gelen iblis ve güçleri çok güzel düşünülmüş güçler. Hele serinin ortasında ki davulcu ve yön okları atan elemanı bir yaratıcı battle shoenen güçleri listesi yapsam üstlere koyarım ve bunlar uzun uzadıya değil kısa gösterilen karakterler.

Duygusal sekansları basit ve doğru yapıyor. Motivasyonlar klişe olmasına rağmen bunu sunuş şeklini hiç uzatmadan, akıcı ve net yapabiliyor. Üstte klişeye bir şey katman lazım demiştim ama klişeyi en duru, saf ve iyi sunumla yapınca oda gayet iyi gidiyor. Odyssey oyunu gibi düşünebilirsiniz.

Animasyon kısmını direk övmek yerine öveceğim şey kesinlikle animenin planlanma şekli olabilir. Bölüm tasarımları, müzikler, seiyu seçimleri hepsi çok profesyonelce ve bazı yerlerini al ders diye okut.

Bunları toparlarsam 7-8 arası puan vereceğim bir seri oldu, sevdim, izlerken içine girdim. Birkaç yerine çok sövdüğüm de oldu. Açıkçası beklentiyi ona göre yapmasam belki o kötü yerlerine çok takıp, aşırı detaycı bakıp sevmeyebilirdim. O yüzden hiç sevmeyeni de, çok seveni de anlıyorum ve hak veriyorum.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Animeyi de izledim mangayı da bir yere kadar okudum.

Anime oldukça güzeldi. Animasyonunu çok sevdim ve tavsiye ederim.

Manganın çizimleri animeye göre çok kötü ama yine de bir şekilde duyguyu veriyor. Çizimlere çok takılmazsanız bunu okurken de eğlenebilirsiniz.

Edit: Bugün güncele geldim. Çok iyi gidiyor. Hikaye bitmeye yakın.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Mangada güncelim şu an ve belki sırf animasyonu sebebiyle animesine de başlarım.

Seri zaten bitmeye az kalmış bir seri. Çok kısıtlı ve basit bir hikayesi var ve her şeyi de çok basit ve kısıtlı tutuyor. Bu bir intikam hikayesi ve yol boyunca intikamlar çoğalıyor çünkü ölüler çoğalıyor, acılar artıyor vs vs. Ancak bir yandan umut da artıyor çünkü güç de artıyor.

Kısıtlı ve basit, yani milletin çılgına döndüğü kadar bir fenomenlik görmedim ben. Yani yeni nesil Battle Shounenlerin en ünlüsü ve en başarılısı bile buysa ben cidden yeni nesil shounenlerin vasatlığı konusunda haklıymışım.

Ancak bazılarının gömdüğü kadar da boş bir seri değil. O Kubo and The Two String animasyonunda görmeye alışık olduğumuz o origami tarzı sanat anlayışını ve geleneksel japon resmi havasını twisted bir şekilde veren öncelikle çok farklı bir tarza sahip hemen diğerlerinden ayrılabiliyor.

İkincisi de belki de HxH'den beri (Claymore ile Shingeki'yi Shounen saymazsam tabi) gördüğüm en brutal ve kanlı seri ancak bu saydığım diğer üç seriye göre hala en masum en shounen en çocuksu olabileni de bu. Garip bir denge, açıkçası ben bu kadar brutalizmi shounen de sevmiyorum ancak pek çok kişinin ölebildiği, çok önemli isimlerin hemen yaralanabildiği. Kötülerin cidden çok güçlü oldukları ve milletin ağzına sıçtıkları nadir serilerden olabilir.

Bence yazar serisi tutar mı tutmaz mı diye pek düşünmemiş basit ve kanlı bir intikam hikayesini shounen janrası standartlarına giydirmiş. Güzel bir element ve kılıç sanatı estetiği eklemiş vs. Gerisini çok düşünmemiş.

Çok aptallıklar, düşünülmemiş şeyler, plot hole anları, deus ex kısımlar var çok yani. Ama günün sonunda kendini idame eden ve de nispeten özgün lezzete sahip bir seri.

70-77/100 bir not gider mangasına ama 8/10 u bulamaz.

Son düzenleme:
Ben de güncelim ve seri gerçekten güzel. Sebep olarak da:
İkincisi de belki de HxH'den beri (Claymore ile Shingeki'yi Shounen saymazsam tabi) gördüğüm en brutal ve kanlı seri ancak bu saydığım diğer üç seriye göre hala en masum en shounen en çocuksu olabileni de bu. Garip bir denge, açıkçası ben bu kadar brutalizmi shounen de sevmiyorum ancak pek çok kişinin ölebildiği, çok önemli isimlerin hemen yaralanabildiği. Kötülerin cidden çok güçlü oldukları ve milletin ağzına sıçtıkları nadir serilerden olabilir.
Bunu verebilirim. Seri bitecek muhtemelen ama suyunu çıkarmadan bitirmeleri daha iyi olur.

Bunu verebilirim. Seri bitecek muhtemelen ama suyunu çıkarmadan bitirmeleri daha iyi olur.
Zaten devam edebilmesi için yeri yok. Direkt sonlanışa gidiyor yani. Sonlandırmazsa da buradan düzgün bir şey çıkması imkansız gibi.

----------

Ya bir de bu yeni shounenlerin hemen hepsinde. "En büyük" ve "En önemli" olayları hemen baştan evrene sokma ve evrenin çatısını belirleyip evreni bir kutu içine hapsetme durumu var. Bunu BnHA da yaptı, Black Clover'da yaptı (gerçi o gene hiç bir şeyi ciddiye almayan tavrıyla bunu çiğnedi) ve bu da yapmış. Tuhaf yani.

Zaten devam edebilmesi için yeri yok. Direkt sonlanışa gidiyor yani. Sonlandırmazsa da buradan düzgün bir şey çıkması imkansız gibi.
O yüzden bitirmeleri daha iyi olur zaten.

Ya bir de bu yeni shounenlerin hemen hepsinde. "En büyük" ve "En önemli" olayları hemen baştan evrene sokma ve evrenin çatısını belirleyip evreni bir kutu içine hapsetme durumu var. Bunu BnHA da yaptı, Black Clover'da yaptı (gerçi o gene hiç bir şeyi ciddiye almayan tavrıyla bunu çiğnedi) ve bu da yapmış. Tuhaf yani.
Evet ne yazık ki öyle. Gece Yarısı'nın Gözü örgütünü daha en başlarda gösterdiler. Kısa bir süre sonra da hemen hepsi teker teker gidince bir şekilde uzatmaya çalışmışlar.

Son bölümüne çok sövdüğüm tam en temiz sonlardan birine gidiyorken işin içine tüküren seridir :D :D

Son bölüme(201) çıldırdım cidden.

Son bölümüne çok sövdüğüm tam en temiz sonlardan birine gidiyorken işin içine tüküren seridir
Ben de aynı şekilde bekliyordum ama
buradan sonra da Nezuko insan olduğuna göre o da iblis avcısı olup abisini yakalamaya falan çalışacak galiba.

İlk animesini izledim ve çok hoşuma gitti.

Ancak mangasına bakınca Unlimited Budget Works'un kalitesiyle gözümü kör ettiğini fark etmem uzun sürmedi. Yeni nesil rakiplerinden belki bir gömlek daha üstün ama yine takip edilesi bir seri değil.

Ben bu son sayıdan bir bok anlamadım. Bu seri şimdi kısır döngüye mi girdi? Bu nedir allahsen?

Battle shounen'lerdeki kısır döngüler de amma baygınlık getiriyor ya.

en bu son sayıdan bir bok anlamadım. Bu seri şimdi kısır döngüye mi girdi? Bu nedir allahsen?

Battle shounen'lerdeki kısır döngüler de amma baygınlık getiriyor ya.
Ya kısır döngüye hikayedeki elementleri seyirciye sunuştaki sıralamada yapılan bir hatadan ya da direkt olarak evren dizaynı hatasından geliyor olsa bir şey demezsin. Zaten hazırlık olursun ya da bırakırsın. Ya da One Piece gibi kölesi olursun :D

Ama bu örnekte, böyle bir şeyin olmasına hiiiiiç bir sebep ve gerekçe yokken yazar bliinçli şekilde bu kısır döngüye ya da çıkmaz sokağa kafa atıyor resmen.

Pek çok averaj üstü , nispeten keyif alarak okuyabildiim/izlediğim battle shounen oldu ancak bunların pek azının temiz bir sonları vardı. Abi sonlandırma da çok ciddi kabızlar.

Baktı eseri popüler oldu. Afrika'nın en ilkel kabilesindeki zenci bile reaksiyon videosu çekiyor. Dedi ki, Uzat babam uzat!
Yav iyide şu son bölümden 2 bölüm öncesine kadar "ya bu seri uzar" demezdin zaten biteceği duyruldu. Bırak uzamasını sequel geleceğini bile düşündürtecek bir şey yoktu. Bu ne ya damdan düşer gibi. Öyle bişi olursa boruto sınıfına koyarım gelen seriyi :D

Yani 2 bölümlük aksiyon için bu kadar ajitasyona, riske ve gerilime ne gerek vardı anlamadım. 3 bölüm önce bitse serinin haşmeti yok olacaktı sanki. . Saçma sapan bir kastırma var.

Manganın son arkta olduğu zaten söylendi ve olayların gidişatı da bunu doğruluyor. Uzayacak muhabbeti nereden çıktı bilmiyorum ama birisi resmi bir bildiri atmadıysa yalandır. Attıysa da yollayın gelsin.

Son 2 bölümde olanlardan dolayı deniyorsa, manganın başına paralellik çekiyor. Bu sefer Nezuko, Tanjiro'yu kurtaracak.

203 hakkında yorum.

Geçen hafta uzayacak falan diye boşuna dendiği, dediğim gibi, belli oldu. Zaten bir tek bu forumda gördüm ve niye böyle bir yorum yapıldı hala anlamış değilim :D Her şey tahmin ettiğim gibi gidiyor ve özel bir marifetim değil. Bu yönde gideceği çok belliydi.

2 sayıda olup bitecek bir şey için dediğim gibi gereksiz bir kastırma oldu. Şu iki sayı olmadan seri bitse şu anki halinden daha mı eksik olacaktı .Çok mu derin, çok mu marjinal bir şey yaşandı 203. sayıda ? Şahsi kanaatimce hayır. Başta da gereksiz bulmuştum, tahmin ettiğim oldu 2 sayılık climax yaptı. Halbuki son arkın tamamı bir climax idi zaten. Bir yandan da bir shounen adetini yerine getirdi diyelim ne diyim. 3 sayı daha cliffhanger yap mı dediler kadına artık ne dediler ise :D

Konao'nun ölmemiş olması da iyice cheesy yaptı olayı. Madem 0 kayıp, 0 değişen olacaktı ne diye ? amaaan neyse. Çok uzatmadı allahtan.

Bir de Tamayo 'nun ilacı ve Kanae'nin çabalarından ziyade Tanjiro iradesiyle Muzan'ı yenmiş gibi gösterildi, daha doğrusu bu kısım öbürüne ağır bastı. Keşke Kanae'nin çabası ve Shobu ile Tamayo'nun öngörüsü biraz daha üstünde durulsaydı. Tabi bu bence. Artistik açıdan güzel bölümdü bu arada. Sevdim panelleri ve o malum yükselişi. Kakkoi. Hele Inosuke'nin Tanjiro'nun üstüne kapanıp ağladığı sırada Kanao ile Tanjiro'nun birbirlerine gülümsemeleri harika.

Son bir şey, madem içindeki Muzan gitti o zaman nasıl yaraları geri eski haline dönmedi ve çıkan kolu düşmedi ? Yani bir conflict çıkarttın. Çocuğu ölümcül yaralı hale soktun, kolunu kaybettirdin, sonra yetmedi demon oldu. Sonra her şey resetlendi. Yani cidden şu 2 bölüm çok gereksizdi. Bu bölümde Tanjiro'nun iradesini, ruhunu, çevresi için onun önemini başka şekilde, hikayenin başından bu yana yaptıklarına bir flashback atarak da zaten gene yapardı gibime geliyor. NEyse :D Hep de neyse diyorum ama

Konao'nun ölmemiş olması da iyice cheesy yaptı olayı. Madem 0 kayıp, 0 değişen olacaktı ne diye ? amaaan neyse. Çok uzatmadı allahtan.
Hocam Kanao niye ölsün ki zaten? Teknik gözlerini kör ediyor. Tanjiro'dan da öyle ciddi bir darbe almamıştı hatırladığım kadarıyla.