Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Anime JoJo's Bizarre Adventures

Feindbild

無欠の果て
Üstat Kullanıcı
[img='http://i67.tinypic.com/9rq1ag.jpg',none,586][/img]

Tür: Shonen, Aksiyon, Macera, Doğaüstü, Süpergüçler

Dergi: Shonen Jump

Manga-ka: Araki Hirohiko

Başlangıç: 1986

Serinin orijinal adı, ジョジョの奇妙な冒険, yani JoJo no Kimyou no Bouken'dir. Türkçe'ye, JoJo'nun Garip Maceraları olarak çevirilebilir. Peki nedir bu JoJo?

JoJo, özünde bir savaş shonenidir. Oldukça çeşitli karakterlere ve güçlere ev sahipliği yapar. Japonların, mangalarda görülen garip düşünce tarzını seviyor musunuz? JoJo, bu konunun en önde gelenlerindendir.

Kelime anlamına gelirsek, JoJo, baş karakterin adının kısaltmasıdır fakat bu baş karakter, aslında tek bir kişi değildir. Örneğin, ilk JoJo'nun ismi Jonathan Joestar'dır. İkinci JoJo'nun adı, Joseph Joestar'dır ve üçüncü, Jotara Kujo'dur. Bütün JoJo'lar birbiriyle akrabadır ve hikaye, aşağı yukarı bir zaman çizelgesini takip ederek, bir sonraki nesile geçmektedir. Yedinci ve sekizinci neslin istisnasıyla. Onlar, paralel evrende yaşamaktadır.

[img='http://i68.tinypic.com/2nuubrc.jpg',none,994][/img]

Mangası 1986 yılından beri sürmektedir fakat tek bir manga değildir. Her neslin, kendi mangası vardır. Bunlar, sırasıyla şöyledir.

1. Phantom Blood

2. Battle Tendency

3. Stardust Crusaders

4. Diamond is Unbreakable

5. Vente Aureo

6. Stone Ocean

7. Steel Ball Run

8. JoJolion

14kec89.jpg

Elbette, hepsinin başında yine JoJo's Bizarre Adventures ismi vardır. Örneğin, JoJo's Bizarre Adventures: Phantom Blood.

Peki, JoJo'nun konusu nedir? Bunu tarif etmesi oldukça zor çünkü spagettiden silah yapabilen insanların olduğu bir evrenden bahsediyoruz. Konusu, aslında bir vampir hikayesiyle başlıyor ve özellikle ilk üç hikayede, bu tema baskın. Ancak her nesille beraber, daha da garipleşiyor. Hatta garip diye verdiğim örnek, oldukça normal bir şey seri içerisinde. Elbette, bu iyi bir gariplik ama serinin herkese göre olmadığını belirtmek gerek.

tumblr_nveybgRuJx1uc3v04o1_500.gif

JoJo'daki çizimler, '80ler tarzı kaslı manga karakterlerinin iyice abartılmış halidir. Onların bir parodisidir. Aynı zamanda, karakterlerin bütün davranışları bayağı bir melodramatiktir ve bu bilerek yapılmıştır. Yarı-ciddi, yarı-parodi, tamamen garip bir seridir JoJo. Seriyi yerli bir şeye benzetecek olsam, Yeşilçam dönemindeki melodramatikliği sonuna kadar arttırmış ama bunu tiye alan bir şekilde yapmış bir eser derdim.

tumblr_o9vblk1UJJ1smzgcuo1_400.gif

JoJo'nun eski bir animesi de vardır ama şu an bu, önemli değil. 2012 senesinde yeniden çıkan ilk anime, JoJo's Bizarre Adventures ismindedir ve 26 bölümde ilk iki nesli işler. Devam animesinin ismi JoJo's Bizarre Adventures: Stardust Crusaders'tır. Her ikisi 24 bölüm halinde, iki sezona sahiptir ve üçüncü nesli konu alır. En son çıkan JoJo's Bizarre Adventures: Diamond is Unbreakable, 39 bölüm ile dördüncü nesli göstermiştir. Anime, büyük ihtimalle devam edecektir.

opening.gif

Kısacası, JoJo oldukça orijinal bir seridir. Farklı bir şey arıyorsanız ve absürtlüğü seviyorsanız, bakmaya değer.

tumblr_o6kasbA57f1vrtvhwo2_500.gif

Sanırım Japonya'nın çıkarmış olduğu en unique kurgu franchise Jojo serisidir. Sevgili mangaka Araki çok özel bir kült ve gelenek yaratmış.

@Ascalon

Bütün seriler içinde en kendine has olan mı bilmem ama büyük seriler içinde bu sıfatı hak ettiği kesin. Adamın yorumlama tarzı çok hoş, en işe yaramaz görünen yetenekler en güçlüleri çıkıyor.

Part 6'nın güzel kısmı ise Dio-sama ile ilgili olması.
Part 6 ya yükselmiştim yazık oldu, Part 7 de Dio yoktur umarım.
Part 7'de evren sınıflanıyor, Steel Ball Run evreninde geçiyor Part 7 ve 8. Dolayısıyla orijinal serideki karakterler yok.
Ayrıca sen daha part 4 ve 5'i izlemedin yorum yapmaya hakkın yok. :D
Ben de tam 5 ve 6 yı izlemeden 7 ye geçsem hikaye olarak bir şey kaybeder miyim, bağlantılar var mı diye soracaktım, paralel evren mevzuları dönüyordu.

4 ü izledim sayılır yaw, ortalarında bırakmıştım. :smoking1:

Part 7'yi bitireli 1 ay oluyor.

Steel Ball Run’'ı hype’ını karşılayan bir part olarak görmesem de beğendim. En güzel konsepte sahip JoJo partı denilebilir, ancak bunun yer yer hakkını vermişler, yer yer verememişler. Hala favori partım Diamond is Unbreakable. Şanslıyım ki JoJolion Part 4’ün parodisi. Morioh’ta geçiyor yine.

JoJoland’e kadar Part 8’i bitiririz tahminimizce ok.

Favori partlarımın sıralaması;

Part 4 > Part 5 > Part 6= Part 3=>Part 7>> Part 2>> Part 1.

En sevdiğim JoJo sıralaması;

Higashikata Josuke> Joseph Joestar >Giorno Giovanna= Part 4-Part 6 arası Jotaro >> Higashikata Josuke(Part 8)> Jolyne Cujoh = Jonathan Joestar(Part 7, Johnny) >> Jonathan Joestar(Orijinal, JoJo)

Biraz itici geliyor bana bu serinin tarzı. Ön yargılı yaklaşmak istemesem bile başlayasım gelmiyor bir türlü. İlk iki partın sıkıcı olduğunu söyleyip duran arkadaşlar yüzünden de elim gitmiyordu. Şu sıralar uzun soluklu bir şeyler aradığım için izlemeyi düşünüyorum ama hayırlısı.

Biraz itici geliyor bana bu serinin tarzı. Ön yargılı yaklaşmak istemesem bile başlayasım gelmiyor bir türlü. İlk iki partın sıkıcı olduğunu söyleyip duran arkadaşlar yüzünden de elim gitmiyordu. Şu sıralar uzun soluklu bir şeyler aradığım için izlemeyi düşünüyorum ama hayırlısı.
Ben ön yargısız yaklaşmaya çalısıp 5 bölüm izledim.Fakat daha önce o kadar
Sanırım Japonya'nın çıkarmış olduğu en unique kurgu franchise Jojo serisidir. Sevgili mangaka Araki çok özel bir kült ve gelenek yaratmış.

@Ascalon

Bütün seriler içinde en kendine has olan mı bilmem ama büyük seriler içinde bu sıfatı hak ettiği kesin. Adamın yorumlama tarzı çok hoş, en işe yaramaz görünen yetenekler en güçlüleri çıkıyor.
bu tarz yorumlar gördüm ki ister istemez olumlu anlamda ön yargı oluşmuştu bile çoktan.Fakat ilk 5 bölümu izledim ve oldukca sıradan bir seri gibi geldi.Yani evet oldukça absürd ama sadece bu kadar yani.Çok da ısınamadım.

Bu da iyi ama efsane laz duplaş'ın yanına bile yaklaşamaz.

-bana... Dio'ya mı yaklaşiyürsun? Hemi de büyük papan Josef'un, Dünya'nın sonunu söylemesine rağmen.

-sana yaklaşmadan ağzini burnuni dağutamam uşağum.

-yavaaaaş, çok yavaaaş! Ha bu Dünya üstün uşaktur, zamanı durdurma gücü olmadan bile, gücü ve hızı Yıldız Platinyum'dan üstündür. Hığğmm. Sanırım seni biraz daha test edeceğum.

BEYHÜDE BEYHÜDE BEYHÜDE BEYHÜDE.

Sadece ilk partı izlemiştim ama sevemediğim için devam etmedim. Part 7'nin baya övüldüğünü görüyorum önceki partlardan da bağımsız deniyor. Tek başına okunabilir mi?