Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Soru İmla Kuralları Konusunda Takıntılı mısınız?

WakerGentleman

Baykuş Yumurtası
Çaylak Kullanıcı
Türkçe yazı yazarken takıntılı mısınız? Ben şahsen Türkçe yazı yazarken bazen aşırı titiz olabiliyorum. Birisiyle birlikte bir şey yazıyorsam ve klavye bendeyse yanımdaki arkadaşa Allah kolaylık versin. Kısaltma olarak eğer hızlı yazmam gerekiyorsa “ne yapim” tarzı olur. Sesli harfleri silmek şeklinde bir kullanım benim doğama ters. (Ndn, mrb, nslsn gibi)

giphy.webp

Takıntılı olduğumu düşünmüyorum. Bence olması gerektiği gibi yazıyorum. Öyle kısaltmalı hiç yazmam, sevmem de zaten. :D Ama çevreme göre takıntılı görünüyorumdur muhtemelen. Sosyal medyada yazışırken bile cümlenin sonuna nokta falan koyduğum için.

Örnek verdiğin gibi gibi kullanan kimse kalmadı zaten forum ortamlarında vesaire, anca arkadaş ortamında kullanılıyor. O da arkadaş ortamının bileceği iş. Benim baktığım hiçbir forumda kısaltmalarla konuşan ya da anlaşılmayacak şekilde karman çorman yazan kimse yok.

Soruya gelirsek öküzce yazılmadığı sürece hayır. Yani sade bir dille kendisini anlatabiliyorsa sorun yok.

O dediğin kelime kısaltmaları tuşlu telefonlar zamanı sms'te karakter sınırı var diye yapılıyordu. Günümüzde bu olay hemen hemen bitti. Misal paraya artık milyon yerine lira diyen kişi sayısı ezici çoğunlukta. Ama alışma süreci epey uzun sürdü. Ben de milyon diyordum en başlarda.

Soruna döneyim. İmla kurallarına takıntılı değilim. Lakin azami dikkati de gösteririm. Tabii bunun yeri ve zamanı var. Örneğin arkadaşlarımla konuşurken o kadar da dikkat etmem. Şu an buradaki gibi bir toplulukta yazıyorsam dikkat ederim. Ha bir de işin farklı bir boyutu var. Ben biraz bu işi kendime uğraş edindiğim için imla ve yazım kurallarının çoğuna hâkimim. Alt yazı işleriyle de uğraşıyorum. Tepemizde hatamızı kollayan değişik güruhlar oluyor.

Misal bu forumda yüzde yüz doğru imlaya sahip birisi yoktur muhtemelen. Kafayı bu işe taksaydım herkesi düzeltmekle uğraşırdım. Tabii ben de mükemmel değilim. Hatalarımız ister istemez oluyor. Hâl ve durum böyleyken ben de mükemmel değilken ne diye takayım ki bu mevzuya? Gerçekten mükemmel biri var ve buna takıyorsa saygıyla karşılarım. Ama mükemmel olmayan birinin takık olmasını da garipserim. Bu sebepten ötürü çok takılmamak gerektiğini düşünüyorum.

Amma "takma" kelimesini kullandım ya. lol Son olarak şunu da ekleyeyim. Kişi kendini doğru bir biçimde anlatabiliyor ve karşı tarafta bunu alabiliyorsa sıkıntı edilecek bir durum olmadığı kanısındayım. Herkesin kendine has bir kişiliği ve karakteri var. Yazma olayı da kişinin özgünlüğüyle alakalı. Karakterinin dışa yansıması bir nevi. O yüzden bir kimsenin mükemmeli kovalayacağım deyip de karakterini yansıtamaması istemem.

Çok değil. Ama birisi çıkıpda bilerek yapmış gibi hata yaparsaki, burada olmasada yapan var, elinde ki imkanları azıcık kullanmayıpda, göz zevkimi bozarsa evet. Bir de bunun, kelime hatası yapan versiyonu var. Herkez saten bir az dikkat edse, sorun kalmayacak. Neyse normale döneyim, özetle biraz takıntılıyım.

Hatayı yapan @Nabu ise takıntılı değilim, alıştım artık.
Başkası yaparsa takıntılıyım.
Eğer benim imla kuralı hatası yaptığımı görürseniz, gördüğünüz şey hata değil olması gerekendir.

"-de" , "-da" kullanırken biraz daha dikkatli olsun ve uzun cümlelerde virgül kullansın benim için kafi.