Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

İklim Değişikliği

Gezegeni kendi ellerimizle yok ediyoruz, @Feindbild bu ısınmaya karşı karbon gazlarını temizleyen nanobotlar üretsek veya ağaçlarla kaplı gökdelenler inşa etsek temizleyemez mi?

İlkini diyorsan orada erime yüzdesinden bahsediliyor. Yine bayağı kötü ama derece değil.
Hocam eğim olarak 2019'da bir anda 90 Derece eğim almış diyorum. Siz sıcaklık zannettiniz galiba benim dediğimi.

bu ısınmaya karşı karbon gazlarını temizleyen nanobotlar üretsek veya ağaçlarla kaplı gökdelenler inşa etsek temizleyemez mi?
Ben karbon ağacı gibi bir şey üreteceklerini duydum yolun etrafına döşenen lambalar gibi döşenip kullanıldıkları süre boyunca 500.000 ton karbon arıtacaklarmış galiba biraz eskiden görmüştüm o yüzden şu an hatırlamıyorum ama bence sadece birinin 500.000 ton karbon çekiyorsa bayağı işe yarar gibi geliyor.

Gezegeni kendi ellerimizle yok ediyoruz, @Feindbild bu ısınmaya karşı karbon gazlarını temizleyen nanobotlar üretsek veya ağaçlarla kaplı gökdelenler inşa etsek temizleyemez mi?
Hükümetlerarası İklim Değişimi Paneli'nin (IPCC) bir açıklaması var. Şurada daha detaylı bahsettiğim açıklamada söylenen şeylerden birisi şu: karbon salınımını 2030'a kadar %45 düşürmemiz ve 2050'de net sıfıra ulaştırmamız gerekiyor. Net sıfır denilen şey, bir karbon salınsa bile onu yakalayacak bir mekanizmanın olması. Ağaçlar bunun organik yollarından birisi.

Sıkıntı şurada. Yapay olan karbon mekanizmalarından hiçbirisi geniş çapta uygulanabilecek durumda değil, en azından henüz. Ağaçlandırma biraz işe yarayabilir ama sadece büyük bir dönüşümün bir parçası olarak işe yarar. Ana etken olarak değil. CO2'yi azaltacak yollardan önce, onu salmayı kesmemiz gerek. Sadece onu yakalayayacak mekanizmalara bel bağlarsak bir yere ulaşamayız.

Bu yüzden IPCC'nin asıl üstünde durduğu şey CO2 salınımını kesmek. Elimizdeki en hızlı ve en etkili yöntem bu. Bunu yapmak için de var olan ekonomik sistemi değiştirmemiz gerekiyor, şu anki sistemle devam edemeyiz.

@Muhammed

Anladım :D

Bahsettiğin şeyler çoğunlukla medyanın gereksiz abarttığı, yani "hype'ladığı" şeyler. Elimizde bir tane doğru düzgün teknoloji yok bu konuda. 500.000 ton hele hiç gerçekçi değil. Bir kıyas olarak, tek bir ortalama ağaç 40 yıl boyunca yaşarsa, ömrü boyunca toplam 1 ton CO2 yakalıyor.

@Feindbild
Tamam hocam :D

Umarım hypelanmış bir gerçek değildir hocam. Bu arada hocam sizce olması bu kadar zor gibi görünen bir şeyin olma ihtimali yok mu? Küçük bir umut ışığı falan.

@Feindbild

Umarım hypelanmış bir gerçek değildir hocam. Bu arada hocam sizce olması bu kadar zor gibi görünen bir şeyin olma ihtimali yok mu? Küçük bir umut ışığı falan.
Zor yoktur,imkansız zaman alır :D imkansız denilen neler üretilmedi ki bu da olmasın. ben nano teknolojinin ilerledikçe moleküler boyutta şeyler üretip buna da çare olacağına inanıyorum

@Feindbild

Herhangi bir umudum olabilmesi için, önce insanların bu konuda çok daha fazla bilinçlenmesi gerekiyor. Bu durum insan eliyle yaratılmış bir şey, dolayısıyla insan eliyle sınırlandırılabilir de. Tamamen geri döndüremeyiz, belli bir eşiği geçtik. Ancak zararın çok daha kötü hale gelmesini önleyebiliriz. Eğer ve bu büyük bir eğer, bir an önce bununla doğru düzgün savaşmaya başlarsak.

Çok korkunç senaryolar var. Bir araştırmaya göre, eğer bu şekilde hiçbir şey yapılmadan devam edilirse, 2070 yılında, Asya'da 400-500 milyonın yaşadığı bölgede, güneş altında sağlıklı bir insan bile bir kaç saatten uzun duramayacak. Aynı tarihte Basra Körfezi yaşanamaz hale gelecek. 6 saat içinde, sağlıklı bir insan bile, güneşi geçtim, gölgede hayatta kalamayacak.

@rasyonel

IPCC, iklim krizini araştırma ve onunla mücadele stratejilerini üreten ana organizasyon. Dünyanın önde gelen iklim değişikliği araştırmacıları burada. Yani bu konuda oldukça uzman olan insanlar. Bu kişilerin üstünde durduğu şey, CO2 salınımının bir an önce kesilmesi çünkü en hızlı, etkili ve ulaşılabilir seçenek bu. Bu hedef bile ne kadar zor oysa.

Bu insanlar hayatlarını bu konuyu bilimsel ve teknolojik olarak araştırmaya adamış kişiler. Bahsettiklerini ve çok daha fazlasını zaten hesaplamalarına katıyorlar. Benim fikrim pek önemli değilse bile, ömrünü bunu araştırmaya adamış kişilerin neden CO2 salınımını azaltmak üstüne odaklandığını bir düşün derim. Geçen sene bu konuda BM'ye özel ve tarihi bir rapor sundular. Sana ilk attığım cevapta o rapordan da bahsettim.

Bu tarz teknolojiler araştırılmalı. Özellikle ağaçlandırma bir seçenek. Ancak bunlar ek olarak yapılmalı, en önemli odak CO2 üretimini kesmek. Önümüzde sadece 10 yıl kadar bir süre var.

@Feindbild Tamam hocam ben de zaten iyi niyetle yazmıştım yoksa konuda uzman olan kişiler elbette daha doğrusunu bilir :D umarım CO2 salınımı kesmek için bir an önce adımlar atılır

@Feindbild
Hocam sizce CO2 salınımını kesmeyen devletlerdeki yöneticilerin yerine başkası geçmeli mi?
Bu arada siz "Rol Model" olan bir bölüm var demiştiniz sanırım. Türkiye en kötü pozisyonda dediniz. Bu rol model ülkeler hangileri ya da var mı (inşallah vardır.)?

@Muhammed

Elbette. Oy verirken dikkate alınmalı ama sadece oy vererek olacak bir şey değil. Daha fazla ve daha hızlı değişim olması gerekiyor. Sivil itaatsizlikler, protestolar vb. gerekecek.

Bildiğim kadarıyla rol modeli kategorisinde olan yok ama 1.5 derece altında tutmaya yönelik hareket eden, yani Paris Anlaşması sınırlarında davranan iki ülke var. Bir tanesi Fas. 2020'ye kadar yenilenebilir enerjiyi %42'ye kadar yükseltmeyi planlıyor ve buna yönerik bayağı yatırım yaptı. Diğeri Gambiya. 2025'e kadar CO2 salınımını %44 azaltmaya yönelik bir planı var ve onun için değişimler yapıyor.

@rasyonel

Haha, sıkıntı yok :D Sadece olayın ciddiyetinin anlaşılmasını istiyorum.

Elbette. Oy verirken dikkate alınmalı ama sadece oy vererek olacak bir şey değil. Daha fazla ve daha hızlı değişim olması gerekiyor. Sivil itaatsizlikler, protestolar vb. gerekecek.
Bunlar artmaya devam etmiyor mu zaten?

Bildiğim kadarıyla rol modeli kategorisinde olan yok ama 1.5 derece altında tutmaya yönelik hareket eden, yani Paris Anlaşması sınırlarında davranan iki ülke var. Bir tanesi Fas. 2020'ye kadar yenilenebilir enerjiyi %42'ye kadar yükseltmeyi planlıyor ve buna yönerik bayağı yatırım yaptı. Diğeri Gambiya. 2025'e kadar CO2 salınımını %44 azaltmaya yönelik bir planı var ve onun için değişimler yapıyor.
İyi en azından uyan var.

Bunlar artmaya devam etmiyor mu zaten?
Evet ama yeterli derecede değil. Köklü bir değişim için dünyanın her yerinde büyük bir akım olması gerekiyor. Örneğin, Türkiye'de bu konuda hemen hiçbir şey yok.

Extinction Rebellion diye bir grup var. Bakalım onların başlattığı şey ne kadar yayılacak. Yalnız değiller, Greta Thunberg diye 16 yaşındaki İsveçli bir kızın başlattığı bir protesto akımı da var (protestoya başladığında 15 yaşındaydı). Liseliler katılıyor çoğunlukla. Başka farklı gruplar da var ama en büyük iki figür şu an bunlar.

Evet ama yeterli derecede değil. Köklü bir değişim için dünyanın her yerinde büyük bir akım olması gerekiyor. Örneğin, Türkiye'de bu konuda hemen hiçbir şey yok.

Extinction Rebellion diye bir grup var. Bakalım onların başlattığı şey ne kadar yayılacak. Yalnız değiller, Greta Thunberg diye 16 yaşındaki İsveçli bir kızın başlattığı bir protesto akımı da var (protestoya başladığında 15 yaşındaydı). Liseliler katılıyor çoğunlukla. Başka farklı gruplar da var ama en büyük iki figür şu an bunlar.
Büyümeleri güzel olur Dünya eski haline dönse...

Bu arada hocam "hemen hiçbir şey" derken gene de bir şeyler var mı?

@Muhammed

Küçük, yerel ve yetersiz şeyler var. İzmir'in iklim değişikliğine uyum planı gibi. Protesto vb. olaraksa pratik olarak sıfır. Örneğin Extinction Rebellion, yani Yokoluş İsyanı'nın Türkiye eylemi sadece şu kadarcık bir şeydi (gidenlerin hepsi iyi ki oradalar, orası ayrı).

327

Oysa misal Londra'da binlerce kişi yürüdü. Oradan bir foto.

extinction-rebellion-4.jpg

Bunlar sadece başlangıç elbette. Ancak süre çok kısıtlı olduğu için acele edilmesi gerektiğini söylüyorum ve benim gibi bir çok kişi söylüyor.

Küçük, yerel ve yetersiz şeyler var. İzmir'in iklim değişikliğine uyum planı gibi. Protesto vb. olaraksa pratik olarak sıfır. Örneğin Extinction Rebellion, yani Yokoluş İsyanı'nın Türkiye eylemi sadece şu kadarcık bir şeydi (gidenlerin hepsi iyi ki oradalar, orası ayrı).
Hocam sayı iki elin parmaklarını geçmiyor.

Bunlar sadece başlangıç elbette. Ancak süre çok kısıtlı olduğu için acele edilmesi gerektiğini söylüyorum ve benim gibi bir çok kişi söylüyor.
Sayı hızla artar gibime geliyor.

CO2 ve Metan Seviyeleri; Metanın Önemi

Aşağıda atmosferdeki karbondioksit ve metan seviyelerinin yıllar içindeki değişimi var. Bu siteden yararlanılmıştır ve isteyen kendisi de bakabilir. Her senenin değerini gösteren, interaktif ve basit grafikler var. Sağ üstteki menüden bakmak istediğiniz maddeyi seçebiliyorsunuz.

[img='https://cdn.discordapp.com/attachments/558324520725905408/589882325601615889/CO2lev.png',none,795][/img]

Yukarıda CO2 değişimi var. Sanayi devrimi sonrasında ne kadar hızlı değiştiği görülüyor. Gittikçe hızlanıyor da. CO2 miktarı milyon başı parçacık (PPM, part per million) olarak verilmiştir. Hemen hemen bütün CO2 miktarı gösterimleri, bu şekilde yapılır.

[img='https://cdn.discordapp.com/attachments/558324520725905408/589882352927375368/CH4lev.png',none,795][/img]

Yukarıda metanın yıllar içinde değişimi var. Yine, sanayi devrimi sonrasında hızlı ve gittikçe hızlanan bir artış var. Metan miktarı, milyar başı parçacık (PPB, pert per billion) olarak verilmiştir.

Şu an en büyük sıkıntı yaratan sera gazı karbondioksittir. Ancak metan da oldukça önemli çünkü atmosferde kalma süresi daha kısa olsa da (CO2, 80-200 yıl; metan 12 yıl), karbondioksitten 30 ile 80 kat arası daha fazla ısı tutmaktadır. Aynı zamanda, insan aktivitelernin yanısıra, kutuplardaki [url='https://e360.yale.edu/digest/scientists-find-large-amounts-of-methane-being-released-from-icelandic-glacier']buzulların[/url], buzların ve permafrost'un (kalıcı olarak, yüksek oranda donmuş toprak) erimesi sebebiyle, atmosfere metan sızmaktadır.
Başka bir önemli mesele, yukarıda bahsedilen erimeler sebebiyle metan salınımının artmasıdır. Bu tarz olaylar, geri besleme mekanizmaları yaratmaktadır. Yani, küresel ısınmanın etkileri, onu daha da hızlandırmaktadır. Ancak ne kadar katkı yapabilecekleri hakkında tartışmalar hala sürmektedir.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Sanırım böyle giderse Dünya'ya Venüs'e ne olduysa aynısı olacak. Tabi yaşarsak.