İlkini diyorsan orada erime yüzdesinden bahsediliyor. Yine bayağı kötü ama derece değil.Hocam o grafik ne öyle resmen 90 Derece olmuş.

İlkini diyorsan orada erime yüzdesinden bahsediliyor. Yine bayağı kötü ama derece değil.Hocam o grafik ne öyle resmen 90 Derece olmuş.
Hocam eğim olarak 2019'da bir anda 90 Derece eğim almış diyorum. Siz sıcaklık zannettiniz galiba benim dediğimi.İlkini diyorsan orada erime yüzdesinden bahsediliyor. Yine bayağı kötü ama derece değil.
Ben karbon ağacı gibi bir şey üreteceklerini duydum yolun etrafına döşenen lambalar gibi döşenip kullanıldıkları süre boyunca 500.000 ton karbon arıtacaklarmış galiba biraz eskiden görmüştüm o yüzden şu an hatırlamıyorum ama bence sadece birinin 500.000 ton karbon çekiyorsa bayağı işe yarar gibi geliyor.bu ısınmaya karşı karbon gazlarını temizleyen nanobotlar üretsek veya ağaçlarla kaplı gökdelenler inşa etsek temizleyemez mi?
Hükümetlerarası İklim Değişimi Paneli'nin (IPCC) bir açıklaması var. Şurada daha detaylı bahsettiğim açıklamada söylenen şeylerden birisi şu: karbon salınımını 2030'a kadar %45 düşürmemiz ve 2050'de net sıfıra ulaştırmamız gerekiyor. Net sıfır denilen şey, bir karbon salınsa bile onu yakalayacak bir mekanizmanın olması. Ağaçlar bunun organik yollarından birisi.Gezegeni kendi ellerimizle yok ediyoruz, @Feindbild bu ısınmaya karşı karbon gazlarını temizleyen nanobotlar üretsek veya ağaçlarla kaplı gökdelenler inşa etsek temizleyemez mi?
Zor yoktur,imkansız zaman alır@Feindbild
Tamam hocam![]()
Umarım hypelanmış bir gerçek değildir hocam. Bu arada hocam sizce olması bu kadar zor gibi görünen bir şeyin olma ihtimali yok mu? Küçük bir umut ışığı falan.
Herhangi bir umudum olabilmesi için, önce insanların bu konuda çok daha fazla bilinçlenmesi gerekiyor. Bu durum insan eliyle yaratılmış bir şey, dolayısıyla insan eliyle sınırlandırılabilir de. Tamamen geri döndüremeyiz, belli bir eşiği geçtik. Ancak zararın çok daha kötü hale gelmesini önleyebiliriz. Eğer ve bu büyük bir eğer, bir an önce bununla doğru düzgün savaşmaya başlarsak.@Feindbild
Tamam hocam![]()
Umarım hypelanmış bir gerçek değildir hocam. Bu arada hocam sizce olması bu kadar zor gibi görünen bir şeyin olma ihtimali yok mu? Küçük bir umut ışığı falan.
Bunlar artmaya devam etmiyor mu zaten?Elbette. Oy verirken dikkate alınmalı ama sadece oy vererek olacak bir şey değil. Daha fazla ve daha hızlı değişim olması gerekiyor. Sivil itaatsizlikler, protestolar vb. gerekecek.
İyi en azından uyan var.Bildiğim kadarıyla rol modeli kategorisinde olan yok ama 1.5 derece altında tutmaya yönelik hareket eden, yani Paris Anlaşması sınırlarında davranan iki ülke var. Bir tanesi Fas. 2020'ye kadar yenilenebilir enerjiyi %42'ye kadar yükseltmeyi planlıyor ve buna yönerik bayağı yatırım yaptı. Diğeri Gambiya. 2025'e kadar CO2 salınımını %44 azaltmaya yönelik bir planı var ve onun için değişimler yapıyor.
Evet ama yeterli derecede değil. Köklü bir değişim için dünyanın her yerinde büyük bir akım olması gerekiyor. Örneğin, Türkiye'de bu konuda hemen hiçbir şey yok.Bunlar artmaya devam etmiyor mu zaten?
Büyümeleri güzel olur Dünya eski haline dönse...Evet ama yeterli derecede değil. Köklü bir değişim için dünyanın her yerinde büyük bir akım olması gerekiyor. Örneğin, Türkiye'de bu konuda hemen hiçbir şey yok.
Extinction Rebellion diye bir grup var. Bakalım onların başlattığı şey ne kadar yayılacak. Yalnız değiller, Greta Thunberg diye 16 yaşındaki İsveçli bir kızın başlattığı bir protesto akımı da var (protestoya başladığında 15 yaşındaydı). Liseliler katılıyor çoğunlukla. Başka farklı gruplar da var ama en büyük iki figür şu an bunlar.
Hocam sayı iki elin parmaklarını geçmiyor.Küçük, yerel ve yetersiz şeyler var. İzmir'in iklim değişikliğine uyum planı gibi. Protesto vb. olaraksa pratik olarak sıfır. Örneğin Extinction Rebellion, yani Yokoluş İsyanı'nın Türkiye eylemi sadece şu kadarcık bir şeydi (gidenlerin hepsi iyi ki oradalar, orası ayrı).
Sayı hızla artar gibime geliyor.Bunlar sadece başlangıç elbette. Ancak süre çok kısıtlı olduğu için acele edilmesi gerektiğini söylüyorum ve benim gibi bir çok kişi söylüyor.
Bence de. Trump daha küresel ısınmanın varlığını kabul etmiyor.Sanırım böyle giderse Dünya'ya Venüs'e ne olduysa aynısı olacak. Tabi yaşarsak.
Hocam ne olmuş?Bu konuyla ilgili son gelişmeler çok can sıkıcı.