Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Genel City Pop

Ascalon

Ulak Baykuş
Ulak Baykuş
2015-08-07-1438932014-459719207.gif

City Pop, Japonya'da popüler olan ve 70'lerin sonlarında ve 80'lerde popüler olmuş; pop, caz ve funk ile harmanlandığı batılı bir sound'a sahip müzik türüdür. Esas olarak Japonya'nın Tokyo gibi metropoliten bölgelerinin gündelik kentsel ve lüks yaşamını yansıtan, 70'lerde-80'lerde ülkenin çiçek açan mucize ekonomisi ile birlikte popüler hale gelmiş içinde hem retro(en azından bugün için) hemde gelecekten tınılar bulabileceğiniz rahatlatıcı ve hareketli bir müzik akımıdır. Ancak 90'larda Japon ekonomisindeki büyümenin yavaşlayarak durmasıyla başlayan krizle beraber bitmiştir. Günümüzde vaporwave gibi akımlarla geçmişe postmodern bir bakış açısıyla dönülmesiyle ve vaporwave'de olan Japon etkisiyle birlikte City Pop'da tekrar ortaya çıkıp batıda bilinmeye ve özellikle youtube algoritması tarafından önerilmeye başlamıştır. Youtube da Japonca bir şarkı veya funky bir şarkı dinlediyseniz Mariya Takeuchi'nin Plastic Love şarkısı size de önerilmiştir.

Genel olarak dünyadaki 80s temasından çok da ayrı değil. Yani ayrı bir tarz olarak adlandırmazdım sanırım...

Ancak ben bu tarza karşı her zaman çok düşkün olmuşumdur. 70lerden tam kopamamış ancak 80s in elektronik havasına da bulanmışi yumuşak ve kulağa hoş gelen ritmik, sevimli bu tarzı hep tutmuşumdur. Tabi YMO bu dediğim kapsamın dışında o daha disco-elektronik.

Yeni yeni sarmaya başladım, çok hoşuma gidiyor. '80ler tarzını genel olarak severim zaten.