Nayn! Öyle değil.Bir yaratıcının var olduğunu düşünüyorum. Hatta eminim bundan.
Matematik ve fizikle, herhangi bir hesabın yapılmasının mümkün olması buna en büyük örnek bence. Evrenin kanunları sanki ilmik ilmik örülmüş gibi gözükmüyor mu sizce de? Uzaya bir uydu yollandığında, gerekli hesaplar yapıldığı zaman herhangi bir tesadüf eseri kanunlar arasında bir dalgalanma oluyor mu? Olmuyor.
Laplace'ın Şeytanı'nı duymuşsunuzdur. Eğer elimizde yeterli veriyle birlikte, o verinin verdiği girdiyi hesaplayacak bir teknolojimiz olsaydı; geleceği öngörebilmemiz dahi mümkün olacaktır. Böylesi bir şekilde tasarlanmış, dengeli olan evrenin tamamen tesadüfler eseri oluştuğuna inanmak oldukça güç.
Fikirlerime esin kaynağı olan kitabın adı da; "Bay Tanrı".
![]()
Okumanızı öneririm. Yaratıcının biz veya varsa, evrendeki diğer uygarlıklara olan bakış biçimi çok çarpıcı bir şekilde yansıtılmış. Evrenin oluşumu ve yasaların oluşumu, Bilal'e anlatılır gibi anlatılmış.
Dünya sizin gezegeniniz olsa, içinde birkaç karınca yaşasa; onların ölümü ya da yaşamı çok umurunuzda olur muydu? Bana olmazdı gibi geliyor. Benim ve kitabın bakış açıları, buna paralellik göstermekte.
Şu an arka bahçemde bir tek boynuzlu at olmadığını tam anlamıyla kanıtlayamam. Öyleyse buna inanmam veya olasılığına yer vermem mi gerekiyor?Bence cevabı her zaman muallak kalacak bir soru. Semavi dinlerdeki gibi gücü kudreti her şeye yetiyorsa varsa bile kendini ustalıkla gizleyebilir, isterse milyon yıl daha ortaya çıkmaz. Zenginin malı züğürdün çenesini durumu işte.Çok uyuyor bu laf bu duruma.
Ne demek istediğini anlamadım. Benim orada bahsettiğim şey semavi dinlerdeki kadar güçlüyse kendini gizleyebileceğiydi. Kişinin inanıp inanmaması konusunda bir yorum yapmadım.Şu an arka bahçemde bir tek boynuzlu at olmadığını tam anlamıyla kanıtlayamam. Öyleyse buna inanmam veya olasılığına yer vermem mi gerekiyor?Bence cevabı her zaman muallak kalacak bir soru. Semavi dinlerdeki gibi gücü kudreti her şeye yetiyorsa varsa bile kendini ustalıkla gizleyebilir, isterse milyon yıl daha ortaya çıkmaz. Zenginin malı züğürdün çenesini durumu işte.Çok uyuyor bu laf bu duruma.
Böyle bir varlık olduğunu düşünmek için neden yok diyorum. Teknik olarak böyle bir şeyin imkanının olması, mantıklı olduğu anlamına gelmiyor. Başka bir örnek verirsem, sürekli olarak kafamın arkasında kalan, bana dil çıkaran ve başka insanlara görünmez olan (sadece benim görebileceğim) bir şeytan olmadığını kanıtlayamam. Böyle bir şeyi "bu soru muallak kalacak" diye mi düşünmeliyim?Ne demek istediğini anlamadım. Benim orada bahsettiğim şey semavi dinlerdeki kadar güçlüyse kendini gizleyebileceğiydi. Kişinin inanıp inanmaması konusunda bir yorum yapmadım.