Bir Yaratıcıya İnanıyor musunuz?

Bir yaratıcıya inanıyor musunuz?

• Evet ve bir dine üyeyim.

Oy: 11 37.9%
  • Evet ama bir dine üye değilim.

Oy: 4 13.8%
  • Hayır ama varlığını imkansız görmüyorum.

Oy: 7 24.1%
  • Hayır.

Oy: 7 24.1%

• Kullanılan toplam oy
    29

Feindbild

無欠の果て
Üstat Kullanıcı
Soru basit. Medeni çerçevelerde kalalım. Herkesin inanma veya inanmama özgürlüğü var.

tumblr_nmle43z8Fg1tai218o9_500.gif

Earendill

Ölümsüz Baykuş
Üstat Kullanıcı
Yıllardır din(ler)e inanmayı bıraktım. Bir yaratıcıya ise, evet hala inanıyorum ancak kendisine saygı duymuyorum.

Nabu

Ulu Baykuş
Yönetici
Ulu Baykuş
İnandığım ya da mensubu olduğum bir din yok. Ancak içinden güzel şeyler çıkarılabilecek dini öğretiler var.

Yaradana gelince inanmaktan çok yadsımamak benim ki. Ona bir şans tanıyorum diyelim. Ama işin özünde her daim senden, benden büyük bir şeylerin olduğu duygusunu barındırdığımı ve bunun gerekli olduğunu düşünüyorum.

Benim biraz 2. şık biraz 3. şık gibi :D Kendine has bir durum.

Feindbild

無欠の果て
Üstat Kullanıcı
Biraz üçüncü, biraz da dördün diyorum ben de. Pratik olarak dördüncü ama ilke olarak üçüncü. Var olması için hiçbir neden görmüyorum ama tam olarak olmadığını da kanıtlayamıyorum. Gerçi bu dediğim tek boynuzlu atlar için de geçerli.

Mergen

Müdavim Baykuş
Tecrübeli Kullanıcı
Aslında 3 ama 4. kafasını yaşamak istiyorum. Olmaması için bir sebep görmesem de eğer bir yaratan varsa hayal kırıklığına uğrarım gibi geliyor. Zamanında çok fazla kafa yorsam da artık işin mistik boyutunu düşünmektense, işin sadece insanı kayıtlara alınmış veriler üstünden konuşmak istiyorum. Veri olmadan konuşmanın benzer başka verilerden tahmini olarak ilerleyebildiğini fark ediyorum açıkçası. O yüzden bir konuda veri azlığı komplo teorilerini artırdığı gibi, din gibi..... neyse

Sae

Müdavim Baykuş
Tecrübeli Kullanıcı
Var olması imkansız olmayacak sonsuz şey var. Aynı konularda da ayrı konularda da. Hepsine sırf imkansız değil diye olası gerçeklikler pastasından birer dilim vermeye kalksak kişi başı 0 gram pasta düşer. Bunları dilin sorunlarının düşünce yapısına etkileri olarak görüyorum. Tesadüf, imkansızlık vs. gibi kavramların bir belirsizliği var. Bir zarı bir defa atıp altı tutturmak da tesadüf, altı gelene kadar atıp 6 tutturursan gene tesadüf. Sonsuza yakın atacağın zarın 6 gelmemesi de imkansız, 7 gelmesi de.

Neyse çok girmeyeyim bu soruya 4. seçenekle cevap vermek benim için daha akla yatkın. 3 ise benim için Death Note'da ki ''bu defteri kullanan kişi cennet veya cehenneme giremez'' kuralı gibi bir şey :D

F

Fang

Misafir
Bir yaratıcının var olduğunu düşünüyorum. Hatta eminim bundan.​
Matematik ve fizikle, herhangi bir hesabın yapılmasının mümkün olması buna en büyük örnek bence. Evrenin kanunları sanki ilmik ilmik örülmüş gibi gözükmüyor mu sizce de? Uzaya bir uydu yollandığında, gerekli hesaplar yapıldığı zaman herhangi bir tesadüf eseri kanunlar arasında bir dalgalanma oluyor mu? Olmuyor.

Laplace'ın Şeytanı'nı duymuşsunuzdur. Eğer elimizde yeterli veriyle birlikte, o verinin verdiği girdiyi hesaplayacak bir teknolojimiz olsaydı; geleceği öngörebilmemiz dahi mümkün olacaktır. Böylesi bir şekilde tasarlanmış, dengeli olan evrenin tamamen tesadüfler eseri oluştuğuna inanmak oldukça güç.

Fikirlerime esin kaynağı olan kitabın adı da; "Bay Tanrı".

0000000411680-1.jpg
Okumanızı öneririm. Yaratıcının biz veya varsa, evrendeki diğer uygarlıklara olan bakış biçimi çok çarpıcı bir şekilde yansıtılmış. Evrenin oluşumu ve yasaların oluşumu, Bilal'e anlatılır gibi anlatılmış.

Dünya sizin gezegeniniz olsa, içinde birkaç karınca yaşasa; onların ölümü ya da yaşamı çok umurunuzda olur muydu? Bana olmazdı gibi geliyor. Benim ve kitabın bakış açıları, buna paralellik göstermekte.

Sae

Müdavim Baykuş
Tecrübeli Kullanıcı
Bir yaratıcının var olduğunu düşünüyorum. Hatta eminim bundan.

Matematik ve fizikle, herhangi bir hesabın yapılmasının mümkün olması buna en büyük örnek bence. Evrenin kanunları sanki ilmik ilmik örülmüş gibi gözükmüyor mu sizce de? Uzaya bir uydu yollandığında, gerekli hesaplar yapıldığı zaman herhangi bir tesadüf eseri kanunlar arasında bir dalgalanma oluyor mu? Olmuyor.

Laplace'ın Şeytanı'nı duymuşsunuzdur. Eğer elimizde yeterli veriyle birlikte, o verinin verdiği girdiyi hesaplayacak bir teknolojimiz olsaydı; geleceği öngörebilmemiz dahi mümkün olacaktır. Böylesi bir şekilde tasarlanmış, dengeli olan evrenin tamamen tesadüfler eseri oluştuğuna inanmak oldukça güç.

Fikirlerime esin kaynağı olan kitabın adı da; "Bay Tanrı".

0000000411680-1.jpg

Okumanızı öneririm. Yaratıcının biz veya varsa, evrendeki diğer uygarlıklara olan bakış biçimi çok çarpıcı bir şekilde yansıtılmış. Evrenin oluşumu ve yasaların oluşumu, Bilal'e anlatılır gibi anlatılmış.

Dünya sizin gezegeniniz olsa, içinde birkaç karınca yaşasa; onların ölümü ya da yaşamı çok umurunuzda olur muydu? Bana olmazdı gibi geliyor. Benim ve kitabın bakış açıları, buna paralellik göstermekte.
Nayn! Öyle değil.

''Laplace'ın Şeytanı'nı duymuşsunuzdur. Eğer elimizde yeterli veriyle birlikte, o verinin verdiği girdiyi hesaplayacak bir teknolojimiz olsaydı; geleceği öngörebilmemiz dahi mümkün olacaktır. Böylesi bir şekilde tasarlanmış, dengeli olan evrenin tamamen tesadüfler eseri oluştuğuna inanmak oldukça güç.'' Bu düşünce 19. yy da kaldı. Kuantumla beraber artık aynı nehirde ikinci kez yıkanılamıyor. Yani ne tüm verileri elde etmek mümkün, ne elde edilse bile gelecek ve geçmişin anlaşılması mümkün.

''Matematik ve fizikle, herhangi bir hesabın yapılmasının mümkün olması buna en büyük örnek bence. Evrenin kanunları sanki ilmik ilmik örülmüş gibi gözükmüyor mu sizce de? Uzaya bir uydu yollandığında, gerekli hesaplar yapıldığı zaman herhangi bir tesadüf eseri kanunlar arasında bir dalgalanma oluyor mu? Olmuyor.'' Elimizde birbiri ile uyumsuz bir Kuantum ve Kütleçekim teorileri var. Evreni komple açıklayabilen bir teori(test edilebilir) yok ve hala ''her şeyin teorisi'' bulunmaya çalışılıyor. Matematikte mükemmel değil, irrasyonel sayılar gibi sıkıntılı konular var.

''Dünya sizin gezegeniniz olsa, içinde birkaç karınca yaşasa; onların ölümü ya da yaşamı çok umurunuzda olur muydu? Bana olmazdı gibi geliyor. Benim ve kitabın bakış açıları, buna paralellik göstermekte.'' Karıncaysa umurumda olur, tabi ben ölmemelerini sağlayabiliyorsam. Çünkü ben de karınca da aynı maddesel alemin parçalarıyız, ikimiz de bir hayvanız. Sanırım bilgisayar oyunu gibi dijital bir örnek daha uygun bir örnek olur. Mesela W3'de harita yaratırken kimsenin ölüp ölmemesi bizi ahlaken ilgilendiriyor mu? Ancak bunu da sorgulatan Undertale oyunu var. Tabi demek istediğine katılıyorum bir Tanrı varsa ahlaki mevzular onun için daha farklı anlamlar ifade ediyor olabilir.

RedSkull

Müdavim Baykuş
Tecrübeli Kullanıcı
Namazım da niyazım da Müslümanım çok şükür

Flyjin

Kahraman Baykuş
Üstat Kullanıcı
Evet inanıyorum, elhamdülillah da müslümanım.

neKron

Genç Baykuş
Tecrübeli Kullanıcı
Bir yaratıcının varlığına inanıyorum.ama bu yaratıcı kuran, İncil ve tevrat inanışlarındaki tanrıların aksine cinsiyetçi, nefret dolu ve ırkçı değil.Burada yaratıcı kavramına değinmek gerek. Mesela sümilasyon teorisi doğru ise bizi programlayanlar yaratacı olarak değerlendirilebilir mi ? Yada bizi yaratan herhangi olayın sonucunda gerçekleşen bir enerji türü ise bu enerji yaratıcımıdır ?

Shrimp

Kahraman Baykuş
Üstat Kullanıcı
@'neKron
Kuran ve incilin geneline baktığımızde "cinsiyetçi , nefret dolu ve ırkçı" bir tanrı modeli yok.100 lerce ayeti olan kitaplardan 1 2 ayet cımbizlayıp böyle yaftalamak yersiz.
Tevratta ciddi bozulmalar var onu işin içine katmıyorum.Zebur hakkında konuşamam pek bir bilgim yok.

Feindbild

無欠の果て
Üstat Kullanıcı
@Shrimp

İki sayfada bir ya gazap ya da ateş kelimesi geçiyor, nesi cımbızlamak bunun :D Zeus'un çapkınlığı ne kadar inkar edilemezse, Allah'ın nefreti de o kadar inkar edilemez.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Uncle Paulie

Gözcü Baykuş
Gözcü Baykuş
Bence cevabı her zaman muallak kalacak bir soru. Semavi dinlerdeki gibi gücü kudreti her şeye yetiyorsa varsa bile kendini ustalıkla gizleyebilir, isterse milyon yıl daha ortaya çıkmaz. Zenginin malı züğürdün çenesini durumu işte. :D Çok uyuyor bu laf bu duruma.

Feindbild

無欠の果て
Üstat Kullanıcı
Bence cevabı her zaman muallak kalacak bir soru. Semavi dinlerdeki gibi gücü kudreti her şeye yetiyorsa varsa bile kendini ustalıkla gizleyebilir, isterse milyon yıl daha ortaya çıkmaz. Zenginin malı züğürdün çenesini durumu işte. :D Çok uyuyor bu laf bu duruma.
Şu an arka bahçemde bir tek boynuzlu at olmadığını tam anlamıyla kanıtlayamam. Öyleyse buna inanmam veya olasılığına yer vermem mi gerekiyor?

Uncle Paulie

Gözcü Baykuş
Gözcü Baykuş
Şu an arka bahçemde bir tek boynuzlu at olmadığını tam anlamıyla kanıtlayamam. Öyleyse buna inanmam veya olasılığına yer vermem mi gerekiyor?
Ne demek istediğini anlamadım. Benim orada bahsettiğim şey semavi dinlerdeki kadar güçlüyse kendini gizleyebileceğiydi. Kişinin inanıp inanmaması konusunda bir yorum yapmadım.

Feindbild

無欠の果て
Üstat Kullanıcı
Ne demek istediğini anlamadım. Benim orada bahsettiğim şey semavi dinlerdeki kadar güçlüyse kendini gizleyebileceğiydi. Kişinin inanıp inanmaması konusunda bir yorum yapmadım.
Böyle bir varlık olduğunu düşünmek için neden yok diyorum. Teknik olarak böyle bir şeyin imkanının olması, mantıklı olduğu anlamına gelmiyor. Başka bir örnek verirsem, sürekli olarak kafamın arkasında kalan, bana dil çıkaran ve başka insanlara görünmez olan (sadece benim görebileceğim) bir şeytan olmadığını kanıtlayamam. Böyle bir şeyi "bu soru muallak kalacak" diye mi düşünmeliyim?

Personalize

Üst Alt