Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Genel Battle Shounen Serilerinin Yıllar İçerisinde Geldiği Nokta

Yeni nesil shonenlerde hızlı gitmesi normal, rekabet çok arttığı için mangakalar böyle devam ettiriyorlar.
Örnegin; JJK'da Gege Akutami seri iptal edilmek üzereyken İtadori'yi öldürttüğünü kendisi söyledi.
JJK'nın diğer yeni nesil shonenlerden daha ilginç olduğunu düşünüyorum.Güncel olarak okuyorum ve eğlenceli ve iyi bir seri. BNHA ve BC bu kadar eğlenceli değil. Shibuya arcın çok iyi olduğunu düşünüyorum. Beğenmeyebilirsiniz, size kalmış.
Serilerin kopyalanması ise çok normal ama bir yere kadar, üzerine yeni şeyler katılmalı. Örneğin Bleach için yu yu hakusho kopyası diyorlar.Naruto için ise hxh kopyası ,bir etkilenmişlik oluyor.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Serilerin kopyalanması ise çok normal ama bir yere kadar, üzerine yeni şeyler katılmalı. Örneğin Bleach için yu yu hakusho kopyası diyorlar.Naruto için ise hxh kopyası ,bir etkilenmişlik oluyor.
JJK'nın tek sıkıntısı hızlı ilerlemesiydi.Güncel arcda bu düzelir diye bekliyorum.
Naruto - HxH -> Esinlenme seviyesinde.
Yu Yu Hakusho ile Bleach ise çok az benzerliklere sahip.

JJK ise tüm ortamlarda Naruto + Bleach + Demon Slayer formülünde olduğu (elbette her şeyiyle değil) söyleniyor. Yani aynı şey değil.

Naruto - HxH -> Esinlenme seviyesinde.
Yu Yu Hakusho ile Bleach ise çok az benzerliklere sahip.

JJK ise tüm ortamlarda Naruto + Bleach + Demon Slayer formülünde olduğu (elbette her şeyiyle değil) söyleniyor. Yani aynı şey değil.
Ben aynı şey olduğunu söylemedim zaten ama benzerlik olabiliyor.
KnY'yı katmaya gerek yok.
Bu daha doğru olur; Bleach + HxH + Naruto
Yeni serilerin çoğunun temeli naruto ya dayanıyor. Naruto da Dragon Ball'a dayanıyordu. Gege 'nin zaten bleachden çok etkilendiği belli.
Turnuva arcının olmadığı battle shonen sayısı çok azdır.
Gojo Past ve Shibuya nın iyi yazıldığını düşünüyorum. Ama Shibuya sonu biraz Soul Society ye benziyordu ama sadece sonu bunun nedeni ise aizen benzeri bir karakter olması.
JJK'da kendi yolunu bulacaktır. Mangada 2 tane daha büyük arc görecez. Ben çok iyi olacağını düşünüyorum.

Yorumum niye çok geç yayınlanıyor ?

KnY'yı katmaya gerek yok.
Bunun gereklilik ile alakası yok. KnY son dönem aşırı popüler oldu bunu da sert tarzına borçluydu. Oradaki iblisler mantığını burada lanetliler olarak görmekteyiz. Keza KnY gibi JJK de sert ve villainların güçlü olduğu bir seri.

Yeni serilerin çoğunun temeli naruto ya dayanıyor. Naruto da Dragon Ball'a dayanıyordu.
Naruto'nun Dragon Ball ile alakası çok çok az. Hiç bir formülatik bağları yok neredeyse.

Yeni serilerin pek çoğunda Naruto temeli olduğu doğru ancak JJK kadar benzerlikler taşıdığı az. Esinlenme normal zaten. Ancak formülü belliyken bu kadar abartılması garip sadece ben de o yüzden bu "Şu ve bu seriden bunları bunları almış" diye belirtmiştim.

JJK'da kendi yolunu bulacaktır.
Zaten buldu bile aslında. Ancak yine de çok özgün bir iş olmadığı da kesin.

Mangada 2 tane daha büyük arc görecez. Ben çok iyi olacağını düşünüyorum.
Ben de çok ses getireceğini ümit ediyorum.

Yorumum niye çok geç yayınlanıyor ?
Çünkü yeni üyelerin mesajları onaydan geçmesi gerekiyor.

Kuralları okur ve de kendinizi tartışma platformunda foruma tanıtırsanız. Daha iyi bir başlangıç olacaktır.

Yeni serilerin pek çoğunda Naruto temeli olduğu doğru ancak JJK kadar benzerlikler taşıdığı az.
Zaten buldu bile aslında. Ancak yine de çok özgün bir iş olmadığı da kesin.
JJK'nın o kadar da özgün olmadığına çok katılmıyorum. Güç dengesi ve battle konusnda
gayet iyi iş çıkarıyor.
BNHA'nın özgünlük konusunda daha kötü olduğunu düşünüyorum.Aşırı Naruto duruyor.

Şu aralar 20 bölüm civarı olmasına rağmen popülaritesi gittikçe artan Dandadan adında güzel bir seri var.(yok çöp olmuş)
Artık shonen jump yerine, shonen jump plus devri gibi, oradaki seriler daha iyi duruyor.
Kaiju 8, Spy X Family, Dandadan.(Çok seri yokmuş ama, ilerde artacaktır. Burada yayınlamak mangakalar için daha az stresli galiba,çoğu kişi dijitalden okuyordur zaten.)

Eskisi kadar negatif değilim ya ben bu konuda. Eskiden yazdıklarıma katılıyorum, hala aynısını düşünüyorum ama kendilerince bir albenileri var diye düşünüyorum artık. Hepsinin iyi yaptığı şeyler var.

Güç dengesi ve battle konusnda
gayet iyi iş çıkarıyor.
Çünkü dar kadrolu ve henüz ortalarında olan bir seri. Ki iyi iş çıkarıyor ancak çok da parmakla gösterilecek bir şey yapmıyor. Temkinli diyebiliriz belki.

JJK'nın o kadar da özgün olmadığına çok katılmıyorum.
Zaten yüzde yüz taklit hiç kendine ait bir ögesi yok demiyorum. Elbette var.

BNHA'nın özgünlük konusunda daha kötü olduğunu düşünüyorum.Aşırı Naruto duruyor.
Formülatik olarak JJK'ye oranla Naruto'dan daha uzak aslında, hele de son 2-3 arktır ancak o "kokan" kısımları tahmin edebiliyor ve de katılıyorum. Fakat çok farklı temalar.

Kaiju 8, Spy X Family
Kaiju 8'de güncelim. Spy X Family'e de başladım.

Gerçekten çok yüzeysel yeni yapımlar. Gram anlatı, mana derdi yok. Bu kötü demek değil ancak "özel" olamıyorlar bu eksiklik sebebiyle. Kimetsu no Yaiba bu konuda biraz da olsa fark yaratmıştı akranlarına kıyasla.

Kimetsu no Yaiba bu konuda biraz da olsa fark yaratmıştı akranlarına kıyasla.
Çok da farklı olduğunu düşünmüyorum.
Daha iyi shonenler çıkacağından şüpheliyim.
Madem piyasa böyle, herkes ben de böyle yapayım diyor.
Dandadan'ı da öneririm. Güzel duruyor. Ama çok da umutlanmamak gerekir.
Ya da bunu shonenlerden beklememek gerekir. Bu akımı başlatan shonen olan Dragon Ball'ı düşününce çok da farklı olma gereği duymuyorlardır.
Zaten bunu yapan shonenlerin,aslında seinen olması gerektiğini söyleyen kişileri de gördüm.
Bleach,AOT,Naruto,FMA(bunda görmedim).

Çok da farklı olduğunu düşünmüyorum.
zaten alıntıladığın cümle de "biraz da osla fark yaratmış" diyorum sen de "Çok da farklı değil" diyorsun :D Aynı şey zaten. Niye yazıyorsun ki.

Madem piyasa böyle, herkes ben de böyle yapayım diyor
Shounen hele de Battle Shounen çok dar bir janra elbette tonla benzerliği ve temel parametreyi hatta temaları paylaşacaklar ancak yine de özgün hissettirebiliyorsun.

Ya da bunu shonenlerden beklememek gerekir. Bu akımı başlatan shonen olan Dragon Ball'ı düşününce çok da farklı olma gereği duymuyorlardır.
Shounen çok geniş bir kalıp burada Battle Shounen konuşuluyor ve aslında onunda atası Dragon Ball değil ancak ilk dünya çapında ünlü olan örneği o olduğu için oymuş gibi bir algı var.

Zaten bunu yapan shonenlerin,aslında seinen olması gerektiğini söyleyen kişileri de gördüm.
Dragon Ball'dan farklı olmak için seinenimsi olman şart değil. Bknz: Naruto ya da FMA.

Bu seriler seinen de olur muydu ? Daha sert bir tavırla evet olabilirdi ancak olmadan da olunabiliyor sonuçta.

SnK bitti animesini sağıyorlar, Kimetsu no Yaiba bitti animesini sağıyorlar.

World Trigger bir türlü istikrar oturtamadı.

JJK'nin kısa bir seri olacağı yazarı tarafından pek çok kez söylendi. BnHA için son arkında olduğu belirtildi. Black Clover'da finalinde şu an. Dr. Stone bitti. Chainsaw Man de artık ilk yarısını bitirip 2. yarısına girmiş , eskiyen bir manga.

Spy X Family'i anime ile tekrar diriltip şu an onu sağıyorlar.

Ancak biz daha One Piece, Naruto, Bleach (Hatta belki Fairy Tail, Katekyo Hitman Reborn vs vs ) ayarı seriler bulamamışken şimdi elimizdeki en iyi nesil de erimeye başladı ve arkadan yeni gelen seriler pek de parlak değil. Misal Naruto bitmeden 1 yıl önce BnHA başlamıştı. Naruto animesi bitmeden de KnY başlamıştı. Yani bir devri teslime şahit olabiliyorduk. Şimdi Kimetsu no Yaiba ve Shingeki no Kyojin gibi 2 dev bitti gittiler, animeleri ile tutunuyorlar gündeme ve pek de bir bayrak teslim ettiler sayılmaz. Sizce janranın PR ve abartılı animasyonlarla vasat serileri abartarak satmaya devam mı edeceğini düşünüyorsunuz yoksa babayiğit 1-2 serinin çıkıp janrayı eski altın günlerine getireceğine dair mi bir öngörünüz var ? Ya da sizce bu janra (hatta genel olarak biraz manga sektörü de) gerilemeye mi geçti ?

Battle Shounen janrasının devamlılığı adına siz ne düşünüyorsunuz ? :

yoksa babayiğit 1-2 serinin çıkıp janrayı eski altın günlerine getireceğine dair mi bir öngörünüz var ?
Açıkçası ümitle bunu diliyorum ama belli olmaz. Kaiju No. 8 falan güzel başlamıştı ama bir yerden sonra o ilginç atmosferini kaybetti ve benim de ilgimi pek çekmiyor. Choujin X diye TG'nin yazarının yeni serisi var belki ondan bir şeyler çıkar ama son zamanlarda mangalar full romantik-komedi.

Ya da sizce bu janra (hatta genel olarak biraz manga sektörü de) gerilemeye mi geçti ?
Üzülerek bu da mümkün.

Bir kaç yıl içerisinde battle shounen boşluğu dolar. KnY one piece’i tahtından indirdi. En çok satan Manga oldu. İnsanlar artık eski serileri çok tüketmiyor. Sürekli yeni bir şeyler arıyor. KnY’nın başarılı olmasının sebebi yeni bir seri olmasıydı. Tabi diğer faktörlerde mevcut ancak şöyle söyleyeyim 12 yaşındaki bir çoçuk one piece mi tüketir yoksa KnY mı? Bu sadece one piece özelinde değil diğer eski seriler içinde geçerli. Eskinin devri bitti. Ancak şu da bir gerçek ki bayrağı devredebilecekleri bir Manga şu an yok. Nabu haklı. Ben kısa süre içerisinde yeni ve güzel seriler geleceğine inanıyorum

Sizce janranın PR ve abartılı animasyonlarla vasat serileri abartarak satmaya devam mı edeceğini düşünüyorsunuz yoksa babayiğit 1-2 serinin çıkıp janrayı eski altın günlerine getireceğine dair mi bir öngörünüz var ?
O bildiğimiz eski serilerin uzunluğunda bir babayiğit seri çıkacağını pek düşünmüyorum yakın zamanda. Yeni nesil shounenlerde genelde evrenin ve hikayenin detaylarına fazla girmeyerek seriyi uzatmadan bitirme politikası var gibi duruyor. Bu da aslında serilerin tam potansiyelini göremediğimizi hissettiriyor bana.

Ya da sizce bu janra (hatta genel olarak biraz manga sektörü de) gerilemeye mi geçti ?
Satış olarak bakarsak gerilemeye geçti diyemeyiz mangalar (animelerinin de katkısıyla elbette) hala deli gibi satabiliyor. Fakat işe kalite ve kendine özgü olma tarafından bakarsak biraz geriye gittiğini düşünüyorum.

Yapılan işe duyulan bağlılıkta önemli. Kishimoto, Oda, Kubo gibi isimler her ne kadar aldıkları paraya baksalar da çizdikleri mangaya olan tutkularını hissedebiliyordum. O kadar sene boyunca sırf para kazanmak için değil seriyi istedikleri gibi bitirebilmek için de çabalıyorlardı sanki, yada en azından bana öyle geliyordu. Yeni seriler ya kısa sürecek şekilde planlanıyor yada mangakalar kendilerinde onlarca sene devam edebilecek motivasyonu bulamıyorlar. Kendine özgü olma konusunda da ne zaman WSJ'de yayınlanan farklı bir seri görsem çok geçmeden iptal edildiğini öğreniyorum, bu da üzücü bir durum.

Janra belki aynı kalarak belki şekil değiştirerek öyle yada böyle daha uzunca seneler devam eder diye düşünüyorum. Büyük bir kitleye hitap ediyor ve her geçen sene yeni çıkan seri sayısı da artıyor ve içlerinden bazıları gerçekten popüler olup bir anda parlayabiliyorlar. Mangası vasat düzeyde bir eser bile olsa animesi iyi yapıldıktan sonra bu satışlara da yansıyor ve sektör böyle böyle canlılığını korumayı başarıyor.

Güzel konu. :thumbsup:
Şöyle bir düşündüm de sanırım benim eski serileri daha çok beğenmemin sebebi, çok iyi gaz vermeleri. :D
İki rakip karşılaştığında ya da biri son anda geldiğinde ben acayip coşuyordum. Bu bana anime/manga fark etmeksizin oluyordu.

Yeni nesil battle shounenleri izlemek keyifli, mangasını okumak ise ilk zamanlar keyifli olsa da yaklaşık 100 bölüm sonra okuma hevesim gittikçe azalmaya başlıyor 200'lü bölümlerde ise bırakıyordum. (Belki sorun budur. : ) ) Bir tek SnK'yı okumak diğerlerine göre daha zevkliydi. Hatta yeni nesil içinden favorim SnK diyebilirim.

Yeni nesil battle shounenleri izlemek keyifli, mangasını okumak ise ilk zamanlar keyifli olsa da yaklaşık 100 bölüm sonra okuma hevesim gittikçe azalmaya başlıyor 200'lü bölümlerde ise bırakıyordum.
Bu bende de oldu.

Eski nesil serileri ara vermeden okurken. Okuduğum yeni serilerin hepsinde yer yer haftalar yer yer de aylar süren aralar verdim. Bu araları bazen biriksin diye verdim bazen de "plot ilerlesin de bir şey ifade etmeye başlasın artık" diye verdiğim oldu. Ve elbette çoğu zaman da sıkıldığımdan verdim.

Ha tabi ben de değiştim, eski enerjimde ve rahatlığımda değilim ancak bir şeye bakmak ya da bir argüman kasmak için eski favori serilerden birinin geçmişinden bir sayfayı açtığımda farketmeden okumaya başladığımı farkediyorum çoğu zaman. Bliç gibi beni çok sarmayan bir seri de bile oluyor bu.

Eski nesil serileri ara vermeden okurken. Okuduğum yeni serilerin hepsinde yer yer haftalar yer yer de aylar süren aralar verdim. Bu araları bazen biriksin diye verdim bazen de "plot ilerlesin de bir şey ifade etmeye başlasın artık" diye verdiğim oldu. Ve elbette çoğu zaman da sıkıldığımdan verdim.
Benim 1 yıldan fazla süredir ara verdiğim mangalar var. :suspicious1: :D

Ha tabi ben de değiştim, eski enerjimde ve rahatlığımda değilim ancak bir şeye bakmak ya da bir argüman kasmak için eski favori serilerden birinin geçmişinden bir sayfayı açtığımda farketmeden okumaya başladığımı farkediyorum çoğu zaman. Bliç gibi beni çok sarmayan bir seri de bile oluyor bu.
Bir ara KF'de One Piece tartıştığımda, eski panellere bakıp kanıt göstereyim derken 3,4 bölüm okuduğum oluyordu. Gerçekten bu eski nesil mangalar içine çekiyor insanı.

AoT finali yaptı, MHA yaptı yapacak, son savaş bitti, JJK' de son savaşın içinde ..

Şu geldiğimiz nokta da "haklıymışım" diyebiliyorum. Bu konuyu da hortlatmak istedim.

AOT ve MHA finalleri tatmin etmedi genel olarak. JJK'de 5 bölüme bitecek ve onunda pek iyi bir final yapabileceğini düşünmüyorum. Bu final arklarında ciddi bir düşüş görüyorum yeni nesil serilerde. Eski nesil serilerde de son savaşlar çok kaliteli olmuyordu ama en azından akılda kalıcı, heyecan uyandıran anlarda yaşatabiliyordu.

AOT ve MHA finalleri tatmin etmedi genel olarak. JJK'de 5 bölüme bitecek ve onunda pek iyi bir final yapabileceğini düşünmüyorum. Bu final arklarında ciddi bir düşüş görüyorum yeni nesil serilerde. Eski nesil serilerde de son savaşlar çok kaliteli olmuyordu ama en azından akılda kalıcı, heyecan uyandıran anlarda yaşatabiliyordu.
Zaten hiçbir serinin güzel finaliyle anıldığını hatırlamıyorum. 😄 Bleach, Naruto, SnK, MHA, NnT vs. hiç güzel final yapan bir BS var mı?