Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Oyun Assassin's Creed'in Sıkıcılığı

2. oyun ve Brotherhood güzel oyunlardı onun dışında katılıyorum bende.

Küçük yaşta 2 ve brotherhoodu kısada olsa oynadım. Lise 2 den üniversiteye olan sürecimde çok fazla ismini duymaktan aynı cod gibi neymiş la bu diye her oyununu azda olsa denedim. Baktım olmuyor 2ye çok iyi diyorlar ona döneyim dedim ama nafile. 2yi yine oynadım diğerlerinin yanında çok iyi kalıyor ama günümüzde witcher gibi open world rpgler, Deus ex,persona gibi normalde pek bilinmese de son yıllarda yeni oyunlarıyla baya popülerleşen rpg serileri olunca. Birde dark souls,nioh,witcher 2 gibi zorluğuyla seni tatmin olarak başka diyarlara götüren rpgler olunca, assassin creed 2 eskimiş bir oyun olarak kalıyor.

Bazı oyunlar güzel eskir çünkü döneminde ne tutuyorsa onu iyi yapalım kafasından daha çok, iyi bir oyun yapalım ama bu bizim imzamızı taşısın diyorsan 2000de de yapsan 1995de de yapsan oyununu günümüze kadar kalabilme ihtimali oluyor ama assassin creed 2 öyle değil, güzel bir oyun olduğunu kabul ediyorum ama yine rpgyi o kadar oynamış biriysen oda her yönüyle zayıf kalıyor.

Ee peki madem öyle bu seri niye bu kadar tutuyor? Konsepti insanların ilgisini çekiyor, döneminde fazla iyi sinematikler ile çok oyuncu çektiler, sinematikleri küçümsemeyin blizarda bunun ekmeğini çok yedi o dönemlerde. Oyunun 2 katı reklam bütçesine para harcayan bir firma ve oyunları aşırı kolay öğrenilip, elin sikinde oynayacağın zorluğa sahip. Açıkçası biraz oyun aleminin kanserlerinden. Yeni tarzlarıda witcher ve dark soulsu çakıp yeni rpglerde tutan özeliklerini oyuna eklemek. Ne güzel aq paran varsa orjinal fikre gerek yok, çak gitsin. Oyuncularda memnun, açıkçası bende eski assassinlerden daha çok zevk alıyorum yani o kadar şikayetçi değilim.

Suç oyuncu kitlesinde bak mas efect kitlesine hatayı hiç afetmediler. Biraz adam olsaydı kitlesi çoktan piyasadan silinmişti bu ruhsuz oyun serisi. Coda single bırakmış... neyse onun konusu ayrı.

@Mergen

Mass Effect çok ayrı bir olay. EA'in yaptığı ve yaptırdığı saçmalıklara katlanmak zorunda değil kimse ama ME:Andromeda bile AC gibi bir seriyle beraber anılmayı haketmiyor. Ayrıca ME: Andromeda bu kadar gömülmeyi haketmiyordu. İnternet kitlesi her zaman yaptığını yaptı ve bir konuyu alıp olduğunun on katıymış gibi gösterdi (bandwagon effect). Oyunun eksikleri olsa da gelen tepkinin yarısı bile mantığa sığmıyor. Gömen çoğu kişi tam olarak neden bu kadar gömdüğünü bile bilmiyordu. Oyun ergence bir sürü psikolojisine kurban gitti. Kaldı ki çıkıştaki sorunların çok büyük kısmı yamalarla halledildi.

Hype veya anti-hype olaylarını bu yüzden sevmiyorum. Oyuncu kitlesi epey çöp ve bağımsız düşünceden yoksun bu konuda. Her tür oyuncu dahil. Bir araya gelip bir şeyi umarsızca ve aksini bir an bile düşünmeden yeriyor veya övüyorlar.

@Morakira

Önemli olan hatalara taviz vermemekte. Mafia 3de son yıllarda gördüğüm en iyi sinematik tasarımlarına ve iyi bir intikam hikayesine rağmen benzer sebeplerden yerden yere vuruldu. Bu tarz hatalara artık oyuncuların taviz vermemesi gerekiyor ki sonradan patch ile oyun düzeltme olayı olmasın. Ki bunun en iyi örneğini unity, ne takıyorsunuz ya yeni patchle düzeltiriz bugları diyerek göstermişti oyun dünyasına.

Ben kitle kıyası yapıyorum mass efectin kitlesi hataya asla taviz vermiyor, fazlasıyla gömüyor. Aynı şekilde mgs kitleside öyledir. Son çıkan survival oyunu ne vaat ediyorsa gayet iyi vermesine rağmen oyunda olmayan save slotu satma yalanı üzerine eleştirdiler oyunu. Ki bu örnekte hiç olmayan bir hata üzerine gömmeyi söylediğimin özellikle altını çizerim.

Konuya dönecek olursam, assassin creed açık açık herşeyiyle kopyalama yapmasına rağmen, bir gram bu konuda eleştiri almadı. Ya oyun iyide sanki biraz witcher, dark souls gib... neyse oyun güzel olmuş güzel şeklindeydi en ağır eleştiri bile. Bu kafa yayılırsa ve böyle rağbet görmeye devam ederse ilerde ubisoft dışında da göreceğiz bu akımı. Ki bomboş açık dünya akımını ubisoft başlatmıştı altını çizerim.

Diğer anlatıklarına harfi harfi katılıyorum ama benim değinmek istediğim konu üste yazdıklarımdı.

En sevdiğim tarih temalı oyunlardan biriydi. Ama artık sarmıyor. Bilmiyorum belki oyuna konsatre olamadığım için keyif alamıyorumdur. Eskiden her yeri keşfetmeyi severdim şimdi ise sadece görevleri bitirmek için kendimi kasıyorum. Oyun anlayışım değişmiştir belkide.

Assassin's Creed aslen bir Prince of Persia oyunu olacaktı. Oyunda Prens'in bize emirler verdiği bir suikastçı idik. Lâkin oyuna baktıklarında PoP ile alakası olmadığını görmüşler. Sonradan ismini Assassin's Creed yaptılar. Neyse, ilk oyun berbat bir oyun. Gerçekten rezalet. İkinci oyun karşımıza harika bir oyun olarak çıktı, gerçekten güzel bir oyundu. Üçüncü oyun ise ortalama bir oyundu. Ama üçüncü oyundan sonra çıkan oyunların hepsi berbat. Ubisoft da böyle ya, gerçekten çok ilginç. Adamların yaptığı oyunlarda hep aynı şey oluyor. Birinci oyun kötü. İkinci oyun güzel. Üçüncü oyun ortalama.