Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Anime mi, Manga mı?

Uncle Paulie

Şalıom
Gözcü Baykuş
tumblr_mbo3j9SlcS1qd1hvno1_1280.jpg

Bu külliyatın bir takipçisi olarak spesifik bir tercihiniz var mı? Ya da bir tercihiniz yok, hangisi kaliteliyse ona mı yöneliyorsunuz? Ya da her koşulda anime ya da manga diyenlerden misiniz?

Not: Bu yeni forum formatında anket açma seçeneği olmadığından anket açamıyorum.​

Duyguyu karşı tarafa iletmede manga daha üstün. Dinamik fiziksel aktarımlarda ise animeyi tercih ederim. Mesela Ao ashi mangası animesinin yanında çok yalın kalmakta. Ancak dram sahneleri çok daha üstün. Tamamen okuyucunun hayal gücüyle alakalı

Vinland Saga/Berserk/Vagabond değilse, ya da direkt Urasawa, Inoue kalitesi yoksa işin içinde ben animeciyim maga. Özellikle popüler battle shounenlerde anime kötü olsa dahi mangaya kıyasla daha çok keyif alıyorum.

Tabii bahsettiğim gibi öyle mangalar var ki her türlü anime adaptasyonunu gölgede bırakır. Ama genelde animeciyiz diyelim. Manga çok hazzetmeyiz.

Eskiden sürekli animeye yöneliyordum ama son birkaç senedir mangacıyım. Animeye de bakıyorum ama kalitesine bağlı olarak. Özellikle dövüş sahneleri animede daha dinamik ve akıcı olduğu için battle shounenlerde genel olarak hem anime hem mangaya bakıyorum.

Açıkçası, pek çoğumuz gibi bu medyuma ben de animelerle bulaştım ancak son 3-4 yılda manga çok daha ağırlıklıyım ve nadiren anime izliyorum/izleyebiliyorum.

Ve gözlemlediğim pek çok "anime vs manga" kıyasında genelde mangaların galibiyetini görüyorum. Anime'nin çok ağır basması genelde nispeten vasat veya vasat altı görselliğe ve içeriğe sahip mangaların, düzgün anime stüdyolarınca adeta yeniden ele alınmaları gibi durumlarda oluyor.

FMA: Brotherhood, HxH 2011 gibi örneklerde manga bittikten yıllar sonra yeni bir jenerasyonun seriyi bu animelerle tanımaları gibi örnekler verilebilir. Bu durumda anime elbette çok öne çıkıyor.

Ya da Kimetsu no Yaiba, Jujutsu Kaisen gibi çok elit çizimlere ve görselliğe sahip olmayan serilerin ufotable ve mappa gibi büyük stüdyolarca boostlanması gibi durumlarda da yer yer anime öne çıkıp daha tercih edilebilir olan olabiliyor (ki ben yine de bazı konularda JJK ve KnY'nın mangalarını tercih ederim) .

Fakat bunların haricinde genel olarak manga daha saf, yaratan kişinin direkt yorumuna daha yakın ve de daha da detaylı olan iş oluyor.

İlla birini seçsem sanırım "manga" derim. Ama kaliteli anime uyarlamalarının da kıymetini bilerekten "manga" derim, diyelim.

Diptnot: Bu arada animenin "daha dinamik" , "daha akıcı" , "daha fiziksel" vs olmaları konusuna katılmıyorum. en azından genelleme olarak katılmıyorum.

Misal Onepunch-man'in mangasındaki dinamizim, akıcılık ve koreografi, animesini çiğner tükürür. Keza, bazı spesifik arkların bazı spesifik dövüşleri haricinde genel olarak Naruto mangasındaki koreografi, dinamizm, fizikalite animesinin oldukça ötesindedir. Vinland Saga'da da yer yer manga, yer yer anime derim, dinamizm anlamında.

Misal, Slam Dunk animesi (özellikle 40 küsürlü bölümlerden sonrası, başları biraz fazla old-school çünkü) dönemi için iyi olsa da, mangasındaki akıcılık ve de detaycılığın yanından geçemez.

Nitekim, seriden seriye, stüdyodan, stüdyoya değişen bir şey bu.

Bu dünyaya animelerle girdiğim için benim için yeri her zaman özel olacak animenin. Çok keyif alarak tükettiğim bir çok eser oldu. Fakat bir yaştan sonra artık manga tüketmek daha pratik gelmeye başladı. Orijinal eseri deneyimlemek yorumlama açısından da daha sağlıklı oluyor.

Eğer anime uyarlaması iyiyse genelde ilk tercihim anime oluyor ama mangasına da illa göz atıyorum artık. Bazı eserleri ise direkt mangasından tüketmek lazım zaten.

Bu işlere ilk girişim 2012-13 gibi Naruto animesiyle olmuştu, onu sonradan KHR, hiç bir zaman bitiremediğim Bleach ve FMA takip etmişti. Sonradan HxH, lanet olası OP, Toriko derken kaptırdım kendimi.

İkisinin de ayrı ayrı çok güzel tarafları var.

Anime: Müziklerinden dolayı duygu, eğer ki seslendirmen iyi iş çıkartıyorsa konuşmalar, manga'nın siyah beyaz ve anime kadar geniş açı verememesinden ötürü bazı sahneler animede daha iyi çıkıyor. Eğer ki vakit varsa anime çok iyi olabiliyor hatta bazen mangada kaçırdığım şeyleri görebiliyorum. Ama sanırım bir 5-6 senedir doğru düzgün anime izlemedim.

Manga: Anime izleyerek kavrayamayacağınız bazı sahneler ve anime izleyerek filler sahneleri veya bölümleri cannon sanabilme ihtimaliniz burada yok. Ki özellikle OP olmak üzere son zamanlarda cannon bölümde filler sahneler olabiliyor. Mangada bu yok ve mangada animede harcadığınız sürenin yarısını bile harcamıyorsunuz, o yüzden oturayım çatır çatır okuyayım dediğinizde manga çok iyi oluyor. Ve her ne kadar akışkan bir görüntü verdiğinden ötürü animelerin sahneleri çok iyi olabiliyor olsa da her anime bunda iyi iş çıkartmıyor. Kötü olan var cıvıtan var. Ama mangada eğer mangaka iyi çiziyorsa, ezer geçer burada artwork dediğimiz şey devreye giriyor.

1002666409-photo-u212601852.jpeg

Gibi

230731-photo-u1871587178.jpeg

Gibi gibi...

kötü yanlarına gelecek olursam.

Anime: Filler sahneler çok kafa karıştırıyor ve bu özellikle serileri sadece anime üzerinden takip eden kişiler tarafından forumların kirletilmesine yol açıyor. Yok Kakashi>Minato demeler, yok Itachi>Sannin'ler... bunlar fanboy/fangirl etkisi kadar filler sahneleri büyük bir merakla izleyenlerin yüzündendir. Bunun dışında bazı sahneler gereksiz uzatılıyor ve sayılar bölümlere büyük gelmeye başlayacak neredeyse. Önceden bu oran 2-3 manga sayısı = 1 anime bölümü kadardı. Şimdi 1 = 1 gibi bir şey olmuş durumda. Bu da zaten anime izlemeye harcayacağım zamanı mangaya harcarım bana daha çok vakit kalır düşüncesinde olanları (benim gibi) animelerden daha da soğutuyor. Bunun dışında yukarıda da belirttiğim gibi gereksiz abartılan sahneler de var. Aklıma gelen en yakın örnek Zoro vs King dövüşüdür herhalde. Bir de tabi her ne kadar çoğu anime yetişkinlere hitap etse de, animede seni sınırlayan durumlar var ve mangadaki sahneler çok daha ilgi çekici oluyor. Gene OP'den örnek vereyim Beyazsakalın animede bıyığının yarısını, mangada kafasının bir bölümünü kaybetmesi gibi.

Manga: Vallaha mangada sallanılacak şeyler genelde mangaka'nın beceriksizliği veya üşengeçliği kaynaklı oluyor. Onun dışında işini özenle yapan bir mangakanın mangasına sadece içerik olarak, senaryo olarak bahane bulunabilir. Şimdi adam çizimlerini çok iyi yapmış, oranlamasını iyi oturtmuş, paneller güzel... neyine sallayabilirsin ki? Ancak ve ancak senaryoya. Ki bu da mangayı değil seriyi komple etkiler. Hee anca ne çıkar oradan mangada kötü çıkan bir sahneyi tepkilere bakılıp, daha çok zaman olacağı için animede toplama ihtimalin daha yüksek oluyor. Sadece bunu söyleyebilirim. Bir de tabi daha önce de belirttiğim gibi animedeki konuşmalı veya sesli sahnelerin mangaya göre daha çok duygu yoğunluklu olması olayı var.

Genel olarak düşüncelerim bunlar. Ben manga derim ki uzun bir süredir serileri mangadan takip ediyorum. Açıkçası bir serinin animesini açıp izlemek, mangasını okumaktan daha zahmet verici geliyor. Her ne kadar animede bir butona basıp oturup izlemek olsa da. Manga daha akıcı oluyor. Öneri alırken "animesinden takip et, animesi çok daha iyi zaten filler da pek yok" denilmediği sürece mangadan takip ederim serileri.

Son düzenleme: