Bu işlere ilk girişim 2012-13 gibi Naruto animesiyle olmuştu, onu sonradan KHR, hiç bir zaman bitiremediğim Bleach ve FMA takip etmişti. Sonradan HxH, lanet olası OP, Toriko derken kaptırdım kendimi.
İkisinin de ayrı ayrı çok güzel tarafları var.
Anime: Müziklerinden dolayı duygu, eğer ki seslendirmen iyi iş çıkartıyorsa konuşmalar, manga'nın siyah beyaz ve anime kadar geniş açı verememesinden ötürü bazı sahneler animede daha iyi çıkıyor. Eğer ki vakit varsa anime çok iyi olabiliyor hatta bazen mangada kaçırdığım şeyleri görebiliyorum. Ama sanırım bir 5-6 senedir doğru düzgün anime izlemedim.
Manga: Anime izleyerek kavrayamayacağınız bazı sahneler ve anime izleyerek filler sahneleri veya bölümleri cannon sanabilme ihtimaliniz burada yok. Ki özellikle OP olmak üzere son zamanlarda cannon bölümde filler sahneler olabiliyor. Mangada bu yok ve mangada animede harcadığınız sürenin yarısını bile harcamıyorsunuz, o yüzden oturayım çatır çatır okuyayım dediğinizde manga çok iyi oluyor. Ve her ne kadar akışkan bir görüntü verdiğinden ötürü animelerin sahneleri çok iyi olabiliyor olsa da her anime bunda iyi iş çıkartmıyor. Kötü olan var cıvıtan var. Ama mangada eğer mangaka iyi çiziyorsa, ezer geçer burada artwork dediğimiz şey devreye giriyor.
Gibi
Gibi gibi...
kötü yanlarına gelecek olursam.
Anime: Filler sahneler çok kafa karıştırıyor ve bu özellikle serileri sadece anime üzerinden takip eden kişiler tarafından forumların kirletilmesine yol açıyor. Yok Kakashi>Minato demeler, yok Itachi>Sannin'ler... bunlar fanboy/fangirl etkisi kadar filler sahneleri büyük bir merakla izleyenlerin yüzündendir. Bunun dışında bazı sahneler gereksiz uzatılıyor ve sayılar bölümlere büyük gelmeye başlayacak neredeyse. Önceden bu oran 2-3 manga sayısı = 1 anime bölümü kadardı. Şimdi 1 = 1 gibi bir şey olmuş durumda. Bu da zaten anime izlemeye harcayacağım zamanı mangaya harcarım bana daha çok vakit kalır düşüncesinde olanları (benim gibi) animelerden daha da soğutuyor. Bunun dışında yukarıda da belirttiğim gibi gereksiz abartılan sahneler de var. Aklıma gelen en yakın örnek Zoro vs King dövüşüdür herhalde. Bir de tabi her ne kadar çoğu anime yetişkinlere hitap etse de, animede seni sınırlayan durumlar var ve mangadaki sahneler çok daha ilgi çekici oluyor. Gene OP'den örnek vereyim Beyazsakalın animede bıyığının yarısını, mangada kafasının bir bölümünü kaybetmesi gibi.
Manga: Vallaha mangada sallanılacak şeyler genelde mangaka'nın beceriksizliği veya üşengeçliği kaynaklı oluyor. Onun dışında işini özenle yapan bir mangakanın mangasına sadece içerik olarak, senaryo olarak bahane bulunabilir. Şimdi adam çizimlerini çok iyi yapmış, oranlamasını iyi oturtmuş, paneller güzel... neyine sallayabilirsin ki? Ancak ve ancak senaryoya. Ki bu da mangayı değil seriyi komple etkiler. Hee anca ne çıkar oradan mangada kötü çıkan bir sahneyi tepkilere bakılıp, daha çok zaman olacağı için animede toplama ihtimalin daha yüksek oluyor. Sadece bunu söyleyebilirim. Bir de tabi daha önce de belirttiğim gibi animedeki konuşmalı veya sesli sahnelerin mangaya göre daha çok duygu yoğunluklu olması olayı var.
Genel olarak düşüncelerim bunlar. Ben manga derim ki uzun bir süredir serileri mangadan takip ediyorum. Açıkçası bir serinin animesini açıp izlemek, mangasını okumaktan daha zahmet verici geliyor. Her ne kadar animede bir butona basıp oturup izlemek olsa da. Manga daha akıcı oluyor. Öneri alırken "animesinden takip et, animesi çok daha iyi zaten filler da pek yok" denilmediği sürece mangadan takip ederim serileri.