Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Anime Anime & Mangalardaki Kahraman Anlayışı

Nabu

Ulu Baykuş
Yönetici
Ulu Baykuş
Anime ve Mangalar desem de bu aslında Amerikan, süper kahraman çizgi romanları türünü de kapsayan bir sorun.

Konuya gelecek olursam geçenlerde şöyle bir video izledim;

Bu video ile ilgili benim pek çok katılmadığım fikir var. Özellikle videonun temellerini oluşturan şu tablo;

herochart.png

Yukarı = Faziletli
^
I
I
I
Sol = Bağdaştırılabilirlik Sağ Kuvvet/güç
I
I
I
v
Aşağı = Ahlak Dışı

Şimdi bu videoyu yapanın iddiası, karakterlerin davaları, başarıları ve güçleri azaldıkça bu onları daha bağdaştırılabilir ve daha gerçekçi yapıyor.
Öte yandan Superman ve Naruto gibi idealler tek boyutlu, sıkıcı ve tahmin edilebilir diyor.

Beni bu konuya açmaya yiten ise 2010 ların başlarında HxH için başlatılan "entel shouneni" , "shounen'in yeni yüzü" davasının şimdi de BnHA için yürütülmesi ve baş karakterlerini çok gerçekçiymiş gibi göstermeleri.

Açıkçası Deku benim için Naruto'ya kıyasla ya da Superman'e kıyasla çok çok daha bağdaştırılamaz birisi. Neden ?

Naruto'nun günlük insan sorunlarından ve çatışmalarından beslendiğini biliyoruz ve bunlardan bazıları (Naruto serisi değil baş karakterine bakacağım, tüm seriye bakarsak çok uzar.)

- Yetimlik
- Hasarlı Çocukluk
- Yalnızlık
- Yabancılaştırılma
- Savaş & Şİddet
- Nefret Zinciri
- Yokluk
- Rekabet
- Hiyerarşi anlayışı
- Toplum tarafından kabul edilme
- Kimlik Bunalımı
- İç şeytanlarınla mücadele etme
- Azim & Pes Etmeme
- Sosyalleşme
- Sevdiklerini kaybetme
- Bir hedef koyup o yolda ilerlemek
- İlgi arsızlığı
vs vs vs

Yani tüm bunlardan ve belki daha fazlasından en az 2-3 tanesini kendi hayatımızla özdeşleştirebiliriz.

Bunu da geçtim biz kendi hayatlarımızda önümüze çıkan bir engeli "%20 gücüm yetmiyorsa %Bir Milyoooonuuumuunnn Tadına Baaaaak !" gibi bir tavırla aşabiliyor muyuz ? HAYIR !

O engeli aşmak için gerekli donanıma sahip olmaya çabalarız, etrafımızdan yardım alırız ya da tekrar tekrar deneriz. Bu noktada bu grafiğe göre "Bağdaştırılamaz" olarak görülen Naruto ya da Superman çok çok daha bağdaştırılabilir kişiler benim açımdan.

Hatta Superman'in yanlış anlaşılmasına dair yaptığımız videoyu da paylaşayım.

----------------

Ayrıca biz gerçek hayatta kavgalarımızı (medeni insanların diyeyim) argümanlarımızla veririz. Naruto, Superman, Hal Jordan gibi bu videoya göre bağdaştırılamaz görülen pek çok karakter rakiplerine karşı belli bir (veya birden fazla) idealin, fikrin savunucusu, argüman üreticisi olan, karşı tarafın iki yüzlülüğünü, zaaflarını sözlerle de ortaya çıkarabilen karakterler iken.

Deku, daha hiç bir engelini bu şekilde aşmadı(Belki biraz Todoroki) . Onu geçtim rakibi Bakugo'Nun bugün olmuş kendisine yaptığı zorbalığa karşı bile bir argüman ya da çözüm üretebilmiş değil. Hem de bu kadar fazla azim, özgüven, kuvvet ve destek sahibi iken.

Nitekim karakterin ultra güçlü olmasının bağdaştırıcılığa engel olmak zorunda olmadığı gibi, güçlerinin minimal olmasının ve basit düşünmesi de otomatikman bağdaştırılabilir yapmıyor.

Gon ile ilgili neyi kendinle bağdaştırabiliyoruz da Batman ve Cap. America neden bağdaştırılamıyor ?

Ben Batman kalbine koyduğu mühürle birden bire formunun zirvesine ulaşıp rakiplerinin içinden geçtiğini ya da komaya girip sonra 4-5 yaşında bir gerçeklik bükücü tarafından iyileştirildiğini görmedim.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Yani sizler ne düşünüyorsunuz bu konuda ?
Tablo kafanıza yatıyor mu ? Yatıyorsa Neden ?
Tablo kafanıza yatmıyor mu ? Yatımyorsa Neden ?
Siz bir kahramanın kendisini gerçek hissettirmesini nelere bağlarsınız ?

Konuşun Bakalım.

Benim gözüme en çok Gon batıyor. Luffy'in altında çizginin aşağı yanında bulunması gereken biri.

Baştan relatablepowerfull olayı anlamsız çünkü birbirlerinin karşı olabilecek kavramlar değil bunlar. Gücü bağdaştırılamazlıkla ilişkilendirmek bayağı yanlış. Karakter bazında düşünürsek kişiden kişiye değişebilecek bir durum. Mesela Kaptan Amerika'yı Amerika'dan arındırırsak pek çok insan için içselleştirebilir bir karakter olabilir. Tabloya baktığımızda zaten çok hata var zaten.