Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Bir Yaratıcıya İnanıyor musunuz?

Bir yaratıcıya inanıyor musunuz?

• Evet ve bir dine üyeyim.

Oy: 11 37.9%
  • Evet ama bir dine üye değilim.

Oy: 4 13.8%
  • Hayır ama varlığını imkansız görmüyorum.

Oy: 7 24.1%
  • Hayır.

Oy: 7 24.1%

• Kullanılan toplam oy
    29
Ne demek istediğini anlamadım. Benim orada bahsettiğim şey semavi dinlerdeki kadar güçlüyse kendini gizleyebileceğiydi. Kişinin inanıp inanmaması konusunda bir yorum yapmadım.
Böyle bir varlık olduğunu düşünmek için neden yok diyorum. Teknik olarak böyle bir şeyin imkanının olması, mantıklı olduğu anlamına gelmiyor. Başka bir örnek verirsem, sürekli olarak kafamın arkasında kalan, bana dil çıkaran ve başka insanlara görünmez olan (sadece benim görebileceğim) bir şeytan olmadığını kanıtlayamam. Böyle bir şeyi "bu soru muallak kalacak" diye mi düşünmeliyim?
Neden var dememişim ki ben. Var olduğu ihtimalinden yola çıkıp varsa böyledir büyük ihtimal diye bir varsayımda bulunmuşum. "Muallak" olduğunu iddia etmemin sebebi de zaten tarih boyunca tanrıya inanan insanların var olması ve büyük ihtimal bundan sonra da var olacak olmaları. Yani karşılıklı iddialar sürecek ama bir kanıt getirilemeyecek. Bahsettiğim durum buydu? Yani varlığını yokluğunu sorgulamadım ben orada.

Bence olay bu şekilde özetlenmek için fazla karmaşık ...

Başka bir örnek verirsem, sürekli olarak kafamın arkasında kalan, bana dil çıkaran ve başka insanlara görünmez olan (sadece benim görebileceğim) bir şeytan olmadığını kanıtlayamam. Böyle bir şeyi "bu soru muallak kalacak" diye mi düşünmeliyim?
Senin üzerinde senin ve çevrrenin açıklayamadığı bazı anomalilere sebep olmuş ya da mucizeler göstermişse belki olabilir. Ha böyle bir şey yoksa bile konu zaten diğer kişinin ne düşüneceği ile alakalı değil. Senin ne düşündüğünle alakalı. Bu yüzden buna "inanç" deniyor. Mantıklı sebeplere dayanan bir eylem olsa bunun adı "sonuç" olurdu "inanç" değil.

O yüzden konuyu ekseninden kaydırıyoruz bence bu tarz yaklaşımlarla. Seni anlıyorum ama yani anlamadığımı sanma. Katılıyorum kutsal kitaplardaki bariz agresyon ve ayrımcı kısımların varlığına.

Kuran ve incilin geneline baktığımızde "cinsiyetçi , nefret dolu ve ırkçı" bir tanrı modeli yok.100 lerce ayeti olan kitaplardan 1 2 ayet cımbizlayıp böyle yaftalamak yersiz.
Dostum bu o yüzlerce ayet içinde bahsettiğin o 12 tanesinin olduğu gerçeğini değiştirmiyor (yani hadi diyelim senin dediğin kadarıyla sınırlı olsun) . Tamamıyla mükemmel ve tamamıyla tarafsız ve tamamıyla her şeyi bilen bir varlıktan geldiğini ve bunu dünyadakilere ileten adamın kalbinin de melekler tarafından yıkanıp, günah ve hinden arındırıldığını düşünürsek eğer.

O 12 tane bile bu Kuran'da tarif edilen sonsuz güç,sevgi,bilgelik ve ihsana sahip varlığın, tamamıyla pür ve günahsız elçisi ile yaptığı bir yayımcılığın sonucu oluşmuş bu kitabın savunmasının "100lercesinden 12 işte canım" dan fazlası olması gerek.

Zaten o yüzden insanlar çok çok rahat bir biçimde sorgulayabiliyorlar ve pek de haksız sayılmazlar. Haa ama inanç ile mantığı ayırt ederek bu tartışmalar yapılmalı derim ben.

@Nabu

Medenilik konusunda haklısın, sildim o kısmı :D Sen de düzenler misin alıntıyı, boşuna gerginlik yaratmayayım.
Senin üzerinde senin ve çevrrenin açıklayamadığı bazı anomalilere sebep olmuş ya da mucizeler göstermişse belki olabilir. Ha böyle bir şey yoksa bile konu zaten diğer kişinin ne düşüneceği ile alakalı değil. Senin ne düşündüğünle alakalı. Bu yüzden buna "inanç" deniyor. Mantıklı sebeplere dayanan bir eylem olsa bunun adı "sonuç" olurdu "inanç" değil.
Bu "inanç vs mantık olayını" sahte bir ikilem olarak görüyorum. "İnanç" diye eleştirilemez değil. İnanç dediğin, mantık dizisindeki bir hatadan kaynaklanmaktadır. Her insanın inancı bir mantıkla ortaya çıkar fakat bir yerde bir mantıksal sıçrama yapar ve bu mantıksal sıçrama onu bir tanrı inancına götürür (sadece tanrı inancına özgü bir durum değil).

İkinci olarak, mucize diye bir şey yoktur, hatta var olamaz. Evrenle alakalı bildiğimiz bütün kurallara karşı çıkıyor ve bir tane bile göreli olarak güvenilir örneği yok. Evren hakkında bilgimiz arttıkça inancın zayıflamasının bir sebebi var.
Neden var dememişim ki ben. Var olduğu ihtimalinden yola çıkıp varsa böyledir büyük ihtimal diye bir varsayımda bulunmuşum. "Muallak" olduğunu iddia etmemin sebebi de zaten tarih boyunca tanrıya inanan insanların var olması ve büyük ihtimal bundan sonra da var olacak olmaları. Yani karşılıklı iddialar sürecek ama bir kanıt getirilemeyecek. Bahsettiğim durum buydu? Yani varlığını yokluğunu sorgulamadım ben orada.
İnsanların bir şeye inanması onu muallak yapmaz ki. Dünyadaki insanların çoğunluğu Marie-Antoinette'in "Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler" dediğine inanıyor. Oysa böyle bir şey yok. Bu insanların yanıldığı hakkında herhangi bir belirsizlik var mı? Yok. Yaratıcı meselesi buna kıyasla daha tartışılabilir konu fakat dediğim gibi, var olmasını zorunlu kılan bir sebep olmaması ve evren hakkında bildiğimiz her şeye karşı çıkması sebebiyle, var olmasını düşünmek için bir sebep yok.

"İnanç" diye eleştirilemez değil
Elbette değil. Ama burada olay söz konusu inanca sahip kişilerin tutumları ve yaşamları belirler benim açımdan eleştiri dozajını. Mantıklılığı değil. Mantıklılığı değil demeyeyim de önceliğim o olmaz diyeyim.

İkinci olarak, mucize diye bir şey yoktur,
Ya benim mucizeden kastım biraz daha mecazi idi. Yani bir şeyi mucize diye adlandırmak bunun var olan tüm kuralların üstünde olması değil elbette.

Evren hakkında bilgimiz arttıkça inancın zayıflamasının bir sebebi var.
Evren hakkında %100 yeterlilik ve güvenilirlikte veri edinilmediği sürece de insanların mitler uydurmalarının bir sebebi var.

evren hakkında bildiğimiz her şeye karşı çıkması sebebiyle
Ya bu tanım bana bu kadar geniş ve belirsiz bir konuda küçük geliyor. İnsanın bildikleri yüzyıllar içerisinde kaç kere değişti ve yalanlandı ya da dönüştü biliyoruz. İnsanın bildiği ile bu kadar çok takıntılı olması da başka bir tartışma konusu zaten.

var olmasını düşünmek için bir sebep yok.
Evrenin ve var oluşun origini çözülene kadar ve hatta sonrasında bile bu olacak aga. Bu senin, benim "yok" dememizle yok olacak bir şey değil. Yok olması gerekli mi gereksiz mi ? O başka bir konu zaten. Ama ben bu konuya daha mistik ve mecazi yaklaşıyorum. Yani o yüzden her dediğimi çok ciddiye alma ben karşı tarafında ağzından konuşmaya çalışıyorum sadece biraz.

--------------

@'neKron
Kuran ve incilin geneline baktığımızde "cinsiyetçi , nefret dolu ve ırkçı" bir tanrı modeli yok.100 lerce ayeti olan kitaplardan 1 2 ayet cımbizlayıp böyle yaftalamak yersiz.
Tevratta ciddi bozulmalar var onu işin içine katmıyorum.Zebur hakkında konuşamam pek bir bilgim yok.
Sadece bir tane olsa bile bu açıkca '' semavi'' dinlerin yapay olduğunun kanıtıdır. Allah ın kendi kulu ehu leheb e beddua etmesi,2 kadın şait in 1 erkek şaite eşit tutulması gibi dediklerime uyan pek çok ayet var. Siz yazacağım bu 2 ayet in mükemmel, sonsuz kudret ve bilgi sahibi bir varlıktan geldiğine inanıyorsanız sizin bileceğiniz iş.

Maide suresi 33. Ayet: allah’a ve resûlüne savaş açanların ve yeryüzünde bozgunculuk çıkarmaya çalışanların cezası; ancak öldürülmeleri, yahut asılmaları veya ellerinin ve ayaklarının çaprazlama kesilmesi, yahut o yerden sürülmeleridir. bu cezalar onlar için dünyadaki bir rezilliktir. ahirette de onlara büyük bir azap vardır.''

Nisa suresi 34. ayet: erkekler, kadınların koruyup kollayıcılarıdırlar. çünkü allah, insanların kimini kiminden üstün kılmıştır. bir de erkekler kendi mallarından harcamakta (ve ailenin geçimini sağlamakta)dırlar. iyi kadınlar, itaatkârdırlar. allah’ın (kendilerini) koruması sayesinde onlar da “gayb”ı korurlar. (evlilik yükümlülüklerini reddederek) başkaldırdıklarını gördüğünüz kadınlara öğüt verin, onları yataklarında yalnız bırakın. (bunlar fayda vermez de mecbur kalırsanız) onları (hafifçe) dövün. eğer itaat ederlerse, artık onların aleyhine başka bir yol aramayın. şüphesiz allah, çok yücedir, çok büyüktür.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Üç büyük dindeki tanrı modeline inanmıyorum. Ancak bir üst varlık olma olasılığı imkansız değil, evren sırlarla dolu.

@'neKron
Tevratta ciddi bozulmalar var onu işin içine katmıyorum.Zebur hakkında konuşamam pek bir bilgim yok.
Sadece bir tane olsa bile bu açıkca '' semavi'' dinlerin yapay olduğunun kanıtıdır. Allah ın kendi kulu ehu leheb e beddua etmesi,2 kadın şait in 1 erkek şaite eşit tutulması gibi dediklerime uyan pek çok ayet var. Siz yazacağım bu 2 ayet in mükemmel, sonsuz kudret ve bilgi sahibi bir varlıktan geldiğine inanıyorsanız sizin bileceğiniz iş.
Maide suresi 33. Ayet: allah’a ve resûlüne savaş açanların ve yeryüzünde bozgunculuk çıkarmaya çalışanların cezası; ancak öldürülmeleri, yahut asılmaları veya ellerinin ve ayaklarının çaprazlama kesilmesi, yahut o yerden sürülmeleridir. bu cezalar onlar için dünyadaki bir rezilliktir. ahirette de onlara büyük bir azap vardır.''

Nisa suresi 34. ayet: erkekler, kadınların koruyup kollayıcılarıdırlar. çünkü allah, insanların kimini kiminden üstün kılmıştır. bir de erkekler kendi mallarından harcamakta (ve ailenin geçimini sağlamakta)dırlar. iyi kadınlar, itaatkârdırlar. allah’ın (kendilerini) koruması sayesinde onlar da “gayb”ı korurlar. (evlilik yükümlülüklerini reddederek) başkaldırdıklarını gördüğünüz kadınlara öğüt verin, onları yataklarında yalnız bırakın. (bunlar fayda vermez de mecbur kalırsanız) onları (hafifçe) dövün. eğer itaat ederlerse, artık onların aleyhine başka bir yol aramayın. şüphesiz allah, çok yücedir, çok büyüktür.
Maide suresinde zaten şu anda da kabul edilen şeylerden bahsediyor. Savaşta düşmanı öldürmek zorundasın, günümüzdeki kurallarla bir katilin cezalandırması gerek.
Diğerinde de kadınların duygusal olmasından dolayı zor durumlarda mantıklı karar verememe ihtimalleri olduğu için böyle bir ayet var deniyor. Zaten Allah'ın varlığını bu ayetler yüzünden reddemeyiz bence çünkü eğer bir insan Allah'a inanıyorsa Kuran'da yazan şeyler insanların kanunlarından doğrudur.
Ben genelde insanlara şunları soruyorum. İslam'da yüzlerce binlrce dinden bir tanesi ve ona inanmamı sağlayacak bir neden varmı gözümle görebileceğim duyabileceğim bir kanıt varmı? Birde Allah zaman ve meknın ötesinde kusursuz bir varlıksa bizi niye yarattı? Her şeyi bilmiyor mu zaten bizim yaptığımız yapacağımız her şeyi önceden biliyor ama yinede bizi sınıyor diyorlar bizi sınamasının ona ne faydası var? Kaderi şöyle açıklıyorlar Allah senin ne yapacağını biliyor ama senin önüne seçenekler koyuyor sen seçiyon. E hocam o zaman hangisini seçeceğimi bilmiyomu? biliyor tabi kardeşim ama o sana bırakıyor. E hocam biliyorsa bana bırakmasının ne anlamı var? falan filan derken en son sen çok şey kaybedersin eğer varsa ben hiçbirşey kaybetmem diyorlar. üç dört hocaya sordum hepsinde neredeyse aynı şey muhabbet geçti. Hele arkadaşlarla konuşmaya kalktım bin pişman oldum. Allah bizim seçeceğimiz yolu bilmiyormu diyince evet dedi birisi. O günden sonra çok nadir görüşmeye başladık nedense :D

@'neKron
Sadece bir tane olsa bile bu açıkca '' semavi'' dinlerin yapay olduğunun kanıtıdır. Allah ın kendi kulu ehu leheb e beddua etmesi,2 kadın şait in 1 erkek şaite eşit tutulması gibi dediklerime uyan pek çok ayet var. Siz yazacağım bu 2 ayet in mükemmel, sonsuz kudret ve bilgi sahibi bir varlıktan geldiğine inanıyorsanız sizin bileceğiniz iş.Maide suresi 33. Ayet: allah’a ve resûlüne savaş açanların ve yeryüzünde bozgunculuk çıkarmaya çalışanların cezası; ancak öldürülmeleri, yahut asılmaları veya ellerinin ve ayaklarının çaprazlama kesilmesi, yahut o yerden sürülmeleridir. bu cezalar onlar için dünyadaki bir rezilliktir. ahirette de onlara büyük bir azap vardır.''

Maide suresinde zaten şu anda da kabul edilen şeylerden bahsediyor. Savaşta düşmanı öldürmek zorundasın, günümüzdeki kurallarla bir katilin cezalandırması gerek.Diğerinde de kadınların duygusal olmasından dolayı zor durumlarda mantıklı karar verememe ihtimalleri olduğu için böyle bir ayet var deniyor. Zaten Allah'ın varlığını bu ayetler yüzünden reddemeyiz bence çünkü eğer bir insan Allah'a inanıyorsa Kuran'da yazan şeyler insanların kanunlarından doğrudur.
Ben genelde insanlara şunları soruyorum. İslam'da yüzlerce binlrce dinden bir tanesi ve ona inanmamı sağlayacak bir neden varmı gözümle görebileceğim duyabileceğim bir kanıt varmı? Birde Allah zaman ve meknın ötesinde kusursuz bir varlıksa bizi niye yarattı? Her şeyi bilmiyor mu zaten bizim yaptığımız yapacağımız her şeyi önceden biliyor ama yinede bizi sınıyor diyorlar bizi sınamasının ona ne faydası var? Kaderi şöyle açıklıyorlar Allah senin ne yapacağını biliyor ama senin önüne seçenekler koyuyor sen seçiyon. E hocam o zaman hangisini seçeceğimi bilmiyomu? biliyor tabi kardeşim ama o sana bırakıyor. E hocam biliyorsa bana bırakmasının ne anlamı var? falan filan derken en son sen çok şey kaybedersin eğer varsa ben hiçbirşey kaybetmem diyorlar. üç dört hocaya sordum hepsinde neredeyse aynı şey muhabbet geçti. Hele arkadaşlarla konuşmaya kalktım bin pişman oldum. Allah bizim seçeceğimiz yolu bilmiyormu diyince evet dedi birisi. O günden sonra çok nadir görüşmeye başladık nedense :D
Savaşta düşmanı öldürmek ile el ve ayaklarının çaprazlama kesilmesi aynı şey değil. Nisa suresi 34.ayette açıkça cinsiyetçilik yapılıyor. Buna benzer ayetler sadece kadınlar için var, hiç erkekler evlilik yükümlülüklerini yerine getirmezse şunu yapın benzeri bir ayet yok. Diğer yorumların felsefe ye giriyor ve felsefe özneldir. Bu yüzden ayetler üzerinden gidiyorum.

Moderatör tarafında düzenlendi:
@Thanos

Henüz okumadıysan, Türkçe olarak Kuran'ı okumak senin yapacağın en yararlı şey olur. Yaşar Nuri Öztürk çevirisini tavsiye ederim. Pek çok çeviri olayları istediği yerlere çok çekiyor ama Yaşar Nuri bu açıdan güvenilir.

@Thanos

Henüz okumadıysan, Türkçe olarak Kuran'ı okumak senin yapacağın en yararlı şey olur. Yaşar Nuri Öztürk çevirisini tavsiye ederim. Pek çok çeviri olayları istediği yerlere çok çekiyor ama Yaşar Nuri bu açıdan güvenilir.
İhsan Eliaçık mealine baktınız mı? Ben eskiden bilgisayarım olmadığı sıralar açar dinlerdim ne diyor diye. Çoğu konuya bakış açısı farklı. Doğa üstü olayları sembolizm olarak görüyor(o dönemin imparatorluklarını simgeleyen hayvanlar yunus vs.vs.)

Lut kavmi olayında ise yasaklananın eşcinsellik değil zorbalık olduğundan bahsediyor. Aslında İhsan Eliaçık modeli o kadar katı değil. Tabii bu adamı dinleyen müslüman neredeyse hiç yok.

@Thanos

İhsan Eliaçık mealine baktınız mı? Ben eskiden bilgisayarım olmadığı sıralar açar dinlerdim ne diyor diye. Çoğu konuya bakış açısı farklı. Doğa üstü olayları sembolizm olarak görüyor(o dönemin imparatorluklarını simgeleyen hayvanlar yunus vs.vs.)
Lut kavmi olayında ise yasaklananın eşcinsellik değil zorbalık olduğundan bahsediyor. Aslında İhsan Eliaçık modeli o kadar katı değil. Tabii bu adamı dinleyen müslüman neredeyse hiç yok.
İhsan Eliaçık'a bakmadım ama uyardığım şey de bu olay zaten. Tarihsel revizyonizm yapılıyor. "O iş aslında böyle değil, şöyle denmek isteniyor," falan diye metnin demek istediği çarptırılıyor. Yanlış hatırlamıyorsam Kuran'ı kısmen kabul etmenin yanlış olduğu hakkında doğrudan Kuran içinde ayet vardı. Yani kendi mantığıyla bile, ya tamamını olduğu gibi kabul edeceksin ya da inanmayacaksın.

Bunları demekle beraber, yazdığından anladığım kadarıyla bunlar adamın yorumları, çevirileri değil. Çeviriyi de bu mantıkla yaptıysa çok büyük sıkıntı.

@Thanos

İhsan Eliaçık mealine baktınız mı? Ben eskiden bilgisayarım olmadığı sıralar açar dinlerdim ne diyor diye. Çoğu konuya bakış açısı farklı. Doğa üstü olayları sembolizm olarak görüyor(o dönemin imparatorluklarını simgeleyen hayvanlar yunus vs.vs.)Lut kavmi olayında ise yasaklananın eşcinsellik değil zorbalık olduğundan bahsediyor. Aslında İhsan Eliaçık modeli o kadar katı değil. Tabii bu adamı dinleyen müslüman neredeyse hiç yok.
İhsan Eliaçık'a bakmadım ama bahsettiğim uyardığım şey de bu olay zaten. Tarihsel revizyonizm yapılıyor. "O iş aslında böyle değil, şöyle denmek isteniyor," falan diye metnin demek istediği çarptırılıyor. Yanlış hatırlamıyorsam Kuran'ı kısmen kabul etmenin yanlış olduğu hakkında doğrudan Kuran içinde ayet vardı. Yani kendi mantığıyla bile, ya tamamını olduğu gibi kabul edeceksin ya da inanmayacaksın.
Bunları demekle beraber, yazdığından anladığım kadarıyla bunlar adamın yorumları, çevirileri değil. Çeviriyi de bu mantıkla yaptıysa çok büyük sıkıntı.
Kur'anı tıpkı Yaşar Nuri gibi çevirdiğini biliyorum. Kaynağı Kur'an yani yorumdan çok. Bir aralar çok dinlerdim seküler kesimin eleştirdiği çoğu şeye farklı açıklamaları vardı. Mealini birebir okumadım. Ama çok değişik olduğunu sanmıyorum mantıken.

Kur'anı tıpkı Yaşar Nuri gibi çevirdiğini biliyorum. Kaynağı Kur'an yani yorumdan çok. Bir aralar çok dinlerdim seküler kesimin eleştirdiği çoğu şeye farklı açıklamaları vardı. Mealini birebir okumadım. Ama çok değişik olduğunu sanmıyorum mantıken.
Yani böyle yorum olayını sevmiyorum. Sakız gibi istediğin yere çek, bütün kötü tarafları "abi o aslında öyle değil, çok ama çok farklı şeyler söyleniyor" diyerek temize çıkar, sonra da her şey mükemmel olsun. Bu var olan bütün metinlere yapılabilecek bir şey. Bu yöntemle Hitler'in Kavgam kitabını alıp, aslında Yahudileri savunduğunu bile söyleyebilirsin. Ne dürüstçe, ne de gerçekçi bir şey.

Yani böyle yorum olayını sevmiyorum. Sakız gibi istediğin yere çek, bütün kötü tarafları "abi o aslında öyle değil, çok ama çok farklı şeyler söyleniyor" diyerek temize çıkar, sonra da her şey mükemmel olsun. Bu var olan bütün metinlere yapılabilecek bir şey. Bu yöntemle Hitler'in Kavgam kitabını alıp, aslında Yahudileri savunduğunu bile söyleyebilirsin. Ne dürüstçe, ne de gerçekçi bir şey.
Diğer dinlerde de mezhep ayrılıkları reformlar filan oluyor ama Kur'an meali konusu başlı başına bir mesele haline gelmiş durumda. Özellikle insanların bazı meselelere hassaslaşmasıyla dinler eski saygınlığını yitiriyor. Buna bir misilleme olarak görüyorum ben, anlamsız buluyorum aslında. Ama insanları ötekileştirmeye homofobiye değil zorbalığa karşı olmayı öğretiyorsa öğretsin varsın. :D Tabii bunun mantıklı olduğunu savunmuyorum.

Kur'an'ın, meal konusunda bir mesele haline gelmesinin sebebi yine Kur'an'ın kendisidir. Üstüne basa basa orijinal olduğunu, değişmediğini, değişmeyeceğini, evrensel olduğunu, portakaldaki vitamin için bile indirildiğini söyleyen ama içten içe yetersizliklerle dolu olan bir kitap için doğal olarak her kafadan bir ses çıkıyor. Bunun dışında din tüccarlarının etkisi de büyüktür tabii ki.

Hem benim hem çevremden bazı kişilerin şahit olduğu birden fazla olaylardan dolayı artık cin mi diyeyim ruh mu diyeyim veya ölen adamın enerjisi kalmış mı diyeyim bilemem ama başka boyuttan varlıklara inanırım. Bunlardan önce net ateisttim. Tanrının var olduğunu hala sanmıyorum ama varsa şaşırmam.

Zamanında bu peygamber diye bildiğimiz kişiler aslında “bari şu putperestlere düzgün din vereyim de adam olsunlar” diye düşünen bi varlığa denk gelmişse şaşırmam açıkçası. İlla yalancı insan olmaları gerekmiyor.

Şuan benim din açısından derdim kanıt değil açıkçası. Allah gelip “alın gözünüzle görün gerçeğim işte. Tapın şimdi” dese ben yine tapmam.

Hem benim hem çevremden bazı kişilerin şahit olduğu birden fazla olaylardan dolayı artık cin mi diyeyim ruh mu diyeyim veya ölen adamın enerjisi kalmış mı diyeyim bilemem ama başka boyuttan varlıklara inanırım. Bunlardan önce net ateisttim. Tanrının var olduğunu hala sanmıyorum ama varsa şaşırmam.

Zamanında bu peygamber diye bildiğimiz kişiler aslında “bari şu putperestlere düzgün din vereyim de adam olsunlar” diye düşünen bi varlığa denk gelmişse şaşırmam açıkçası. İlla yalancı insan olmaları gerekmiyor.

Şuan benim din açısından derdim kanıt değil açıkçası. Allah gelip “alın gözünüzle görün gerçeğim işte. Tapın şimdi” dese ben yine tapmam.
Buna Apateizim deniyor.