Son zamanlarda, özellikle son dönemlerdeki üç büyüklerin maçlarında hakem hataları çok konuşulur oldu. Hatta VAR kayıtları bile yayımlandı. Tabii bir halta yaramadı ortalık yine gergin. Federasyona güven sıfır. Ki oyunu ciddi etkileyecek hakem hataları yapılıyor ve saha zemin iç açıcı değil.
Futbol fanatikleri, dünyadaki en iqsuz kesmi olabilir.Bunu çok fanatik Tsli biri olarak söylüyorum.Herkes aynı.Bjklisi de,Fblisi de, Gslisi de, Tsli de.Her takımın taraftarı, kendi takımını Shounen ana karakteri, rakip takımlari da villain olarak görüyor.Kendilerinin hep hakkı yeniyor, rakipleri hep kollaniyor.Her senenin şampiyonu kendi taraftarina göre onurlu ve şerefli şampiyon; rakip taraftara göre hakemle,şikeyle,siyasetle şampiyon.Bu kafa yapısi sürdügu sürece gerginlik de, saçma sapan kavgalar da hep devam edecek.
Hakem konusuna gelirsek, hakem hatalari her daim olacak.Dünya kupasında bile sacma sapan hatalar oldu.Geçmişte VAR yokken 2 metre ofsayttan gol yediğimizi falan hatırlıyorum.VAR bu Major hataların bir hayli önüne geçti.Fakat tabiki hepsinin önune geçmek mümkün değil.
Gs ve Fb maçında yapılan hatalar sanırım uzun süredir görduğüm en major hatalar.Gs maçındaki özellikle.Hakem Nelson'u son adam aliyor kaleciden sonra, ama kafasi karısip ofsayt veriyor.Nellsonu bir an için Gsli oyuncu degil de rakip hücumcu olarak mı düşündü bilemiyecem artık.
Fb-antalya maçindaki son dakika ofsayt verilen pozisyon da ofsayt olmamalı.Kural kitabinda, "ofsayttaki oyuncu rakibini açık ve bariz biçimde engellerse" ifadesi var.Yani bu pozisyon asla böyle yorumlanamaz hakem tarafından.Ortada olabilecek en minimum derecede engelleme var çünkü.Fbli oyuncu rakibi yüzunden maksimum 1 adım fazla atmıştır.
Bjk macindaki Nkudu'nun kafa attıgi pozisyonda, yine IFAB kural kitabında söyle bir ifade gördüm. "Ihmal edilebilir derecede düşuk şiddet".Eğer hakem böyle yorumlarsa sarı kart verebiliyomuş.Kaldı ki açıklanan kayıtlara göre de öyle yorumlamış.Bence hakem hatasi olsa bile hakem yorumu olarak da değerlendirilebilecek bi pozisyon.