Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

The Witcher dizisi tartışma başlığı

Merhabalar, aradan her ne kadar zaman geçse de diziyi ilk izlediğimde aklımda deli sorular vardı ve bunları bir yazıya döküp insanlara sorduğumda tatmin edici cevaplar alamamıştım. Yazdığınız yazıda bu sorulara cevap alabildim sanırım. Yazım şuydu:

Ben bu evrenle ilgili sadece Witcher 1-2-3'ü tükettim, öyle izledim diziyi. Ben Geralt ve Ciri ilişkisini bile anlayamadım. Anladığım kadarıyla Geralt, hakkı yenen, lanetlenmiş bir adamı savundu diye Law of Surprise kazandı ve bununla Ciri'yi istiyor. Niye? Alabileceği o kadar şey varken niye bu kızı istiyor, bu kızı özel yapan ne? Ciri'yi hayatında daha önce görmemesine, annesini babasını adam gibi tanımamasına rağmen onu hayatı pahasına korumak istiyor. Niye? Aralarındaki ilişki ne ara bu duruma geldi? Sırf kader yüzünden mi? Peki neden kaderle birbirlerine bağlılar? Anladık ''she is your destiny.'' de niye? Neden o kız onun kaderi, hayatında umursayacağı çok az kişi varken söz konusu bu kız olunca neden Geralt kaderine bağlı kalıyor, kızı bu kadar çok korumak istiyor? Kafamda bir sürü sorular. Bunu arkadaşıma sorduğumda ''Çünkü Ciri onun kızı. Ciri'nin annesi kustuğunda herkes Geralt'a bakmıştı. Hiç anlamadıysan ikisinin de saçları beyaz oradan çıkar.'' demişti, iyice wtf olmuştum. Herhalde ya arkadaşım salak ya da ben. :D

Bu sorularıma karşılık alabildiğim, bağlantı kurabildiğim cevap da yazınızdaki şu kısım oldu: ''Eeee yani olmuş diyelim. İlk önce dizide, kitaptaki Ciri ile Geralt’ın ilk tanıştığı Dryad ormanı hikayesi yok. O yüzden şımarık, hiperaktif, sümüklü, tatlış Ciri yok dizide. Doğal olarak Geralt ile ettiği güzelim diyaloglarda yok. Bu olmadığı için Geralt ile Ciri’nin duygusal bağı da yok. Her boku kadere bağlamışlar. Ki Geralt için belirttiğim gibi kader mevzusu kitapta da var lakin, karakterlerin birbiri ile olan bağları sırf kader istedi diye öyle değil. Gözünüze sokmuyor kitap bu muhabbeti. Daha doğrusu sadece bu kader muhabbetine sırtını yaslamıyor. O yüzden Geralt hala kadere inanmam diye gezebiliyor kitaplarda. Dizide ise tükürdüğünü yalıyor sadece.''

Şimdi dizide, kitaptaki gibi doğru düzgün bir Ciri - Geralt ilişkisi kuramadıkları için, aralarındaki samimiyet düzgün diyaloglarla verilmediği için mi bu sorduğum sorunlar ortaya çıkmış? İlginç gerçekten. Bir de insanlar bu diziyi gereğinden fazla övüyordu zamanında. Casual kitlenin zekalarını bir kenara bırakıp izledikleri ne kadar da belli, hiçbir şeye dikkat etmemişler hatta malum Ciri - Geralt sahnesinde duygulananlar bile olmuş. Ben de en ince ayrıntısına dikkat edecek kadar izledim diyemem, normal bir şekilde oturdum ve izledim ama göze bu kadar batan sorunu nasıl es geçebiliyoruz? Bu sorunu fark edebilmek için çok ayrıntılı izlemene gerek yok yani, diziyi izlerken dikkatini diziye verdiysen, dizi arkada oynarken zırt pırt telefonla mesajlaşan, Instagram'da gezen bir tip değilsen çok rahat anlarsın. Casual kitleyi geçtim, diziyi dikkatlice izleyip beğenen ya da beğenmeyen çoğu kişi de bahsetmiyor bu sorundan. Açıkçası benim dışımda birilerinin de bu sorunu fark etmiş olması, bundan bahsediyor olması sevindirici, en azından yalnız değilmişim. Ben bile fark edebildiysem bu sorunu, -yazınızda bahsettiğiniz gibi- daha ne sorunları vardır acaba dizinin. Yazınız on numara olmuş bu arada, tebrikler. Bu sorduğum sorulara cevap bulabilmem çok iyi oldu, yazınızla birlikte bu tür soruları aydınlattığınız için de ayrıca teşekkür ederim.

Bu arada bahsettiğim sorunlar aslında çok ciddi, büyük, ''ben çok takılmadım yaa'' denecek düzeyde olmayan sorunlar. Çünkü dizi belli ki yapı taşlarını, hikaye anlatımı ve odağını Geralt - Ciri ilişkisi üzerine kurmuş. Daha ana odak olarak benimsediği şeyi bile düzgün yapamazken bu diziye nasıl iyi diyebiliriz, nasıl kâle alabiliriz? Kaldı ki tek sorunlar Geralt - Ciri ilişkisi de değil. 6/10 veririm anca, hiç sanmıyorum ama umarım 2 ve 3. sezonlar daha iyi olur.

Moderatör tarafında düzenlendi:
@omerbzkrt
Kitap spoilerı vermemeye çalıştım özellikle. Ciri-Geralt ilişkisinin başlangıcı için özel hikaye var kitapta 50 küsür sayfalık.(İlk 2 sadece minik hikayelerden oluşan kitap için diyorum) Kitabı anlatamam fakat sana mevzuzu şöyle özetleyebilirim;
Kitapta kader lafı çokça geçer ama Geralt kadere inanmayan biri olduğundan, her seferinde kader diye açıklanan durumlara kendince bir açıklama sunar. Öyle ki kitabı bir gün okursan fark edeceksin ki Ciri ile kaderini bağlaması, yenneferla kaderini bağlaması hep kendi gücü veya başka bir büyü gücüyle yaptığı işler. Yani Geralt bir nevi etrafındakilere kader gibi yutturup, hayatını istediği yönde şekillendiren biri. İlk 2 kitapta bu uzun uzadıya işlendikten sonra Ciri ile karşılaştıklarında ilk defa Geralt'ın planında olmayan bir şekilde Ciri ile karşılaşınca şok oluyor. İlk defa planı dışında kader diyebileceği bir durumla karşılaşıyor ve orada duygu boşalımı yaşayıp Ciri ile sarılıyor. Bu kadarda değil durum tabi kitapta Ciri'nin karakter gelişimine büyük katkı gösteriyor Geralt. Ciri çocukken ormanda hayatını kurtarıyor, Ciri, Geralt'an kılıç kullanımına özeniyor, babası gibi görüyor falan(ağır spoya girmemek için kesiyorum)

Son dediklerine katılıyorum bu kitabı okumakla alakalı bir durum değil. Dizi Ciri-Geralt motivasyonu üzerinden dönüyor ve sen bana bunu vermek zorundasın. Zaten dizinin genel sorunu karakterlerin motivasyonları yok. Yazımda ilk bölümde pamuk prenses, elfler,dryadlar(Bu 2 ırk witcherın en özgün özelliği oysa tasarım olarak) yennefer konusuna uzun uzun değinmiştim zaten fakat benim daha büyük korkum sonraki sezonlar. Temelini bozdular çünkü, ilerde olacak çoğu olay komik duruma düşecek bu yüzden. 2. ve 3. sezondan pek bir şey bekleme derim fakat 2. sezonda çarşı karışacağı için millet aksiyona tav olacak, daha çok övecekler.

Ha ben niye o puanı verdim? Şimdi geri dönünce biraz fanlığımda var ve beklediğim kadar kötü bir işte görmedim.(Senarist açıklandığında çöp plus çöp bekliyordum çünkü) En azında eğlenceli yerleri var, kitaptan çıkmışcasına güzel yansıttıkları yerler var diyerek biraz bol davrandım. Şimdi geri dönüp bakınca ''Fazlada abartmayayım'' diyerek az detaya girdiğimi fark ettim. Aslında gömülecek bir bu kadar daha olay var maalesef. Özellikle Witcher kitabının en önemli özelliği olan siyasi oyunlar ile yapılan günümüz göndermeleri yalan olacak :/

Not: Bence Ciri-Geralt'an çok Elfleri işlememeleri büyük problem ama 2. sezon gelsin niye büyük bir sorun uzun uzadıya yazacağım, heyecanla bekliyorum. :whistling: